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POSITION OF REPRESENTATIVE TO CONGRESS IS INCOM­

PATIBLE WITH THE POSITION OF MEMBER OF THE STATE 

BOARD OF EDUCATION-§3301.031., R.C. 

SYLLABUS: 

1. In view of the provisions of Section 3301.031, Revised Code, the pos1t10n 
of r~presentative to congress is incompatible with the position of member of the 
state ooard of education. 

2. Where a person who is a member of the state board of education is elected 
to the office of representative in congress, and accepts and qualifies for that office, 
he vacates the position of member of the board upon such election, acceptance and 
qualification. 

Columbus, Ohio, November 29, 1960 

Hon. Michael V. DiSalle, Governor of the State of Ohio 

Office of the Governor, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"May a member of the state board of education lawfully 
serve as a representative in Congress ? 

"In November of 1955 Ward M. Miller of Portsmouth, 
Ohio, was elected to the State Board of Education. At the initial 
organization meeting he was selected to serve a six year term. 
In November of 1960 he was elected to the office of representa­
tive in congress from the sixth district for the unexpired term. 

"Your attention is invited especially to section 3301.031 
of the Revised Code of Ohio, which provides in pertinent part: 

" '* * * A member of the board shall not during his term of 
office hold any other public position of trust or profit, or be an 
employee or officer of any public or private school, or a public 
or private college, university, or other institution of higher edu­
cation * * *' " 

Under the provision of Section 3301.03, Revised Code, which you 

have quoted in your request, a member of the state board of education may 

not during his term of office hold any other public position of trust or 

profit. The office of representative to congress being undoubtedly a public 
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position of profit, I must conclude that the two offices are incompatible. 

Still to consider, therefore, is the question whether the board member is 

ineligible to take the position of representative, or whether the taking of 

that position would vacate the board of education position. 

In 44 Ohio Jurisprudence, Section 40, page 527, it is stated as follows: 

"The acceptance of a second office which is incompatible with 
one already held vacates the first, and this is true whether the 
incompatibility is based on the common law, or on a constitutional 
or statutory provision that an office becomes vacant when the 
incumbent accepts and undertakes to discharge the duties of an 
incompatible office. This rule is based on the presumption of 
election as evidenced by the acceptance and incumbency of the 
second office, and it is immaterial whether the title to the second 
office is valid or invalid. Furthermore, when the officer has been 
once inducted into the second oftice, his subsequent resignation of 
the latter does not ordinarily restore his right or title to the first. 

"Certain limitations and exceptions to the general rule have 
been recognized, however, and among such limitations or excep­
tions are the cases where the officer is, by law, compelled to accept 
the second position assigned to him; where the office first held 
cannot be resigned by the officer ; where the second office is of a 
temporary character ; and where the officer is ineligible to hold 
the second office. It is well settled that the appointment or elec­
tion of one to an office to which he is ineligible because of an 
express statutory provision prohibiting an incumbent of one 
office from holding another named office is absolutely void. In 
other words, he holds the first office and is ineligible to the 
second." 

In applying the above noted rules of law to the instant situation, I 

am of the opinion that upon the election to, acceptance of, and qualification 

to the position of representative in congress, the individual automatically 

vacates his position as member of the state board of education. I believe 

this is the inevitable conclusion since Section 3301.031, supra, does not 

expressly prohibit a member of the board of education from being elected 

to an office such as representative, but merely states that a board member 

"* * * shall not during his term of office hold any other public position 

of trust or profit* **."Nor does the statute expressly state that a member 

of the board is ineligible to hold these other positions. 

Regarding the rule of law applying as in the instant case, it is stated 

in State, e.r rel. Baden v. Gibbons, 40 O.L.R., 285 at page 291 : 

"The general rule is succinctly further stated in 22 R.C.L. 
418. Section 63; 'the acceptance of a second office, imcompatible 
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with one already held, vacates the first, and this is true whether 
the incompatibility is based on the common law or by reason of 
a constitutional mandate, or because of an express statutory 
direction to the effect that an office becomes vacant when the 
incumbent accepts and undertakes to discharge the duties of 
another incompatible office.' In the case of a constitutional or 
statutory command it is not a question as to whether or not 
the offices or employments are incompatible in the light of the 
various definitions as to what makes offices incompatible, for our 
legislature in its wisdom has seen fit to declare that all public 
office and employment, other than that of a notary public or 
militiaman is incompatible with the office of councilman. Mecham 
in his work on Public Offices and Officers in Section 429 says: 

"f,V/iere, however, it is the holding of two offices at the 
same time which is for bidden by the constitution or the statutes, 
a statutory incompatibility is created, similar in its effect to that 
of the common law, and, as in the case of the latter, it is well 
settled that the acceptance of a second office of the kind prohibited, 
operates ipso facto to absolutely vacate the first.' 

"'No judicial determination is therefore necessary to declare 
the vacancy of the first, but the moment he accepts the new 
office the old one becomes vacant, as is said in one case 'His 
acceptance of the one was an absolute determination of his right 
to the other' and left him 'no shadow of title, so that neither quo 
warranto nor a motion was necessary.'" (Emphasis added) 

The exception to the general rule was applied in State, ex rel. v. 

Kearns, et al., 47 Ohio St., 566, and in State, ex rel. Attorney General v. 
Craig, 69 Ohio State., 236. In these cases, however, the statute in question, 

Section 1717, Revised Statutes, specifically held that "no member of council 

shall be eligible to any other office." Also, in State, ex rel. Gettles v. Gillen, 

112 Ohio St., 534, the exception was applied, the question dealing with 

Section 4 of Article II, Ohio Constitution, reading in part: 

"No person holding office under the authority of the United 
States, or any lucrative office under the authority of this state, 
shall be eligible to, or have a seat in, the general assembly; * * *.'' 
(Emphasis added) 

It will be noted that a specific statement of ineligibility is present in 

this constitutional section, thus differing from the provision of Section 

3301.031, supra, here concerned. 

The old statute, Section 1717, Revised Statutes, and Section 4 of 

Article II, Ohio Constitution both deal with the factor of eligibility and 
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the cases under these laws all follow the same pattern. There would be no 

choice in these cases. The matter of eligibility was a plain fact, while in 

the instant case the acceptance of and qualification to another public office 

is evidence of choosing the new position and vacating the old ( i.e. the 

position of member of the board of education). 

Accordingly it is my opinion and you are advised: 

1. In view of the provisions of Section 3301.031, Revised Code, the 

position of representative to congress is incompatible with the position 

of member of the state board of education. 

2. Where a person who is a member of the state board of education 

1s elected to the office of representative in congress, and accepts and 

qualifies for that office, he vacates the position of member of the board 

upon such election, acceptance and qualification. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




