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1. ROADS DESIGNATED ON PLAT OF SUBDIVISION-IT 
MUST BE SHOWN THEY ARE INTENDED FOR PUBLIC 
OR PRIVATE USE. 

2. CITY PLANNING COMMISSION-FAILED TO ADOPT 
PLAN FOR MAJOR STREETS, PARKS AND OTHER PUB­
LIC GROUNDS-TERRITORY OUTSIDE CORPORATE LIM­
ITS OF CITY BUT WITHIN THREE MILES------"COMMISSION 
HAS NOT ACQUIRED JURISDICTION OVER APPROVAL 
OF PLATS OF LAND LOCATED WITHIN TERRITORY. 

3. CITY PLANNING COMMISSION-NO ACQUIRED JURIS­
DICTION OVER APPROVAL OF PLATS OF LAND OUT­
SIDE LIMITS OF MUNICIPAL CORPORATION-PRE­
REQUISITE TO RECORDING OF PLATS-ACKNOWLEDG­
MENT BY OWNER-APPROVAL BOARD OF COUNTY 
COMMISSIONERS-SECTION 711.04 RC. 

SYGLABUS: 

1. The plat of a proposed sU!bdivision must designate whether bhe roads shown 
thereon are intended for public or private use. 

2. Where a city planning commission has failed to adopt a plan for the major 
streets, parks, and other ,public grounds·, for the territory outside of the corporate 
limits of the city, but within three miles thereof, such planning commis·sion has not 
acquired jurisdiction over the approval of plats of land located within suoh territory. 

3. Where a city planning commission has not acquired jurisdiction over the 
approval of plats of land located outside the limits· of the municipal corporation, it is 
prerequisite to the recording of ,plats of such land that they be acknowledged by the 
owner and approved by the board of county commissioners, in accordance with Section 
711.04, Revised Code. 

Columbus, Ohio, May 26, 1955 

Hon. Ralph E. Carhart, Prosecuting Attorney 

Marion County, Marion, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opm1011 on the following 
question: 
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Is the county recorder required to accept for record the plat 
and description of a proposed st11bdivision of land, located outside 
of the corporate limits of the city of Marion but within three miles 
thereof, which plat has been approved by that city's planning 
commission, where, Cl) the plat does not designate the roads 
located thereon as public or private roads, (2) it does not contain 
an acknowledgment by the owner, and ( 3) the approval of the 
board of county commissioners has not 1been secured. 

The pertinent sections with which we are here _concerned are found 

in Chapter 711, Revised Code. Section 711.01 provides as follows: 

"Any person may lay out a village,-or subdivision or addition 
to a municipal corporation, by causing the territory to be surveyed, 
and by having a plat of it made by a competent surveyor. The 
plat shall particularly describe the streets, aUeys, commons, or 
public grounds, and all in-lots, out-lots, fractional-lots, within or 
adjacent to such village. The description shall include the courses, 
boundaries, and extent." 

It is to be noted that this section reqmres that the plat "particularly 

describe the streets, alleys, commons, or public grounds." 

A sulbdivision may be created, however, although no part thereof 1s 

dedicated to public use. In re Sullivan, 27 N.P. (N.S.), 119. 

It would therefore appear to be incumbent upon the owner of the land 

to designate clearly whether the roads shown upon the plat are intended 

for -public or private use. 

Apparently the problem with which you are most concerned involves 

the construction of Sections 711.04 and 711.09 of the Revised Code. 

Section 711.04 provides in part as follows: 

"After a plat of a subdivision is completed, it shall be certified 
by the surveyor and acknowledged by the owner before an officer 
authorized to take the acknowledgment of deeds, which officer 
shall certify his official act on the plat. If any owner is a nonresi­
dent of the state, his agent, authorized by writing, may make such 
acknowledgn1ent. Such plat, and if the execution is by agent, his 
written authority, shall thereupon be recorded in the office of the 
county recorder. No plat certifying lands outside a municipal 
corporation may be recorded without the approval thereon of the 
,board of county commissioners of the county wherein such lands 
are situated. * * * 

"This section does not apply to such plats as are required 
,by section 711.09 or 711.10 of the Revised Code to be approved 
by a planning commission." 
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Under this section, it 1s prerequisite to the recording of the plat 

of a proposed subdivision of land, located outside of a municipal corpora­

tion, that the plat be certified by the surveyor and acknowledged by the 

owner. In addition, it is necessary to secure the approval of the board 

of county commissioners. The last paragraph of this section excepts these 

requirements in those cases where the approval of a planning commission 

is required by Sections 711.09 or 711.10 of the Revised Code. 

Section 711.10 concerns the approval of a county or regional planning 

commission. You have indicated by your letter that neither of such com­

missions exists in Marion County, so that this section can have no bearing 

upon the questions which you have presented. 

The first paragraph of Section 711.09, supra, provides as follows : 

"Whenever a city planning commission adopts a plan for the 
major streets or thoroughfares and for the parks and other open 
public grounds of a city or any part thereof, or for the territory 
within three miles of the corporate limits thereof or any part 
thereof, except a part of such territory, lying within a village, 
then no plat of a subdivision of land within such city or territory 
shall be recorded until it has been approved by the city planning 
commission and such approval indorsed in writing on the plat. 
If such land lies within three miles of more than one city, then 
this section shall apply to the approval of the planning commission 
of the city whose boundary is nearest to the land." 

In Opinion No. 847, Opinions of the Attorney General for 1929, 

page 1302, my predecessor held, in construing then Sections 3583 and 

3586-1, General Code, present Sections 711.04 and 711.09, Revised Code, 

that jurisdiction over the approval of plats of land located within three 

miles of the corporate limits of a municipal corporation, was exclusive 

with the city planning commission, and that the approval of the board of 

county commissioners was not required in addition thereto. The then 

Attorney General prefaced his opinion, however, with the following state­

ment at page 1303: 

"* * *, I will assume that in the municipalities to which you 
refer, the city planning commission has adopted a plan for the 
territory within three miles of the corporate limits thereof." 

This qualification was carried into the syllabus, which reads as follows: 
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"A city planning commission which has adopted a plan for 
the territory within three miles of the corporate limits thereof, 
has exclusive jurisdiction of the approval of plats and maps for 
the territory within three miles of the corporate limits of such 
municipality." (Emphasis added.) 

The question of whether the planning commission has, in fact, adopted 

a plan for the major streets, parks and other public grounds, for the 

territory within three miles of the corporate limits, and within which the 

proposed subdivision is located, is therefore of controlling importance. 

Submitted with your request was Ordinance No. 5172 of the City 

of Marion, entitled "An ordinance dividing the municipality into districts 

for the limitation of uses of property." This ordinance is concerned with 

the zoning of property within the municipality into residence, commercial, 

industrial and unrestricted districts. It does not refer to nor purport to 

adopt any plan for the general location of streets, parks or other puiblic 

grounds. It is my further understanding that no such plan has been 

adopted for the area in which this proposed subdivision is located. 

It therefore becomes necessary to determine whether the legislature 

intended that the adoption of a"zoning" ordinance would be sufficient to 

confer jurisdiction upon a city planning commission, over the approval of 

plats of land ·located wit.bin three miles of the limits of the municipality. 

The terms "zoning" and "planning" are not identical in meaning. 

The following statement of the distinction between these terms was made 

in the case of Seligman v. Belknap, 288 Ky., 133, 135, 155 S. W. (2d) 

735, 736: 

"Broadly s,peaking, 'planning' connotes the systematic devel­
opment of an area with particular reference to the location, 
character and extent of streets, squares, parks and to kindred 
mapping and charting, 'Zoning' relates to the regulation of the 
1ise of property-to structural and architectural designs of build­
ings; also the character of use to which the property or the build­
ings within classified or designated districts may be put.' " 

The intention of the legislature in requiring the owner of a proposed 

subdivision to secure the approval of a city planning commission, where 

the platted land lies within three miles of the limits of the municipality, 

was clearly to insure that the subdivision in no way conflicted with the 

general ",plan" adopted by the planning commission for that territory. This 
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intention is manifest from the wording of Section 711.09 itsel,£, the first 

paragraph of which refers to the adoption of "a plan for the major streets 

* * * parks and other open public grounds." In addition, this section confers 

upon Jihe city planning commission the authority to adopt rules governing 

plats of land wiuhin its jurisdiction, and declares the intention of the 

legislature as well. The fourth paragraph of this section reads as follows : 

"Any planning commission, platting commission, or legisla­
tive authority of a village may adopt general rules and regulations 
governing plats and subdivisions of land falling within its juris­
diction in order to secure and provide for the co-ordination of the 
streets within the subdivision with existing streets and roads or 
with the plan or plats of the municipal corporation, for the proper 
amount of open spaces for traffic, circulation, and utilities, and for 
the avoidance of future congestion of population detrimental to 
the public health or safety but shall not impose a greater minimum 
lot area than 4800 square feet. * * *" (Emphasis added.) 

I cannot therefore accede to the proposition that the adoption of a 

zoning ordinance, regulating the use of property, is sufficient to confer 

jurisdiction over the approval of plats upon the city planning commission, 

wit1hin the meaning of Section 711.09, Revised Code. In such a case, the 

exception to the requirements of Section 711.04, supra, does not apply, 

and such requirements must 1be complied with before the plat is entitled 

to lbe recorded. 

In view of the fact that you have indicated hy your letter that the 

county commissioners of Marion County have not adopted any rules con­

cerning the platting of land outside of the city of Marion, but within three 

miles thereof, I invite your attention to Opinion No. 3343, Opinions of 

the Attorney General for 1953, page 688, the sixth paragraph of the 

syllabus of which reads as follows: 

"vVhere a board of county comm1ss1oners has failed to 
estatblish minimum standards for plats and subdivisions by the 
exercise of its rule-making power under the provisions of Section 
711.05, Revised Code, such board would be without authority to 
withhold its approval of any plats submitted for approval or rejec­
tion under the provisions of Sections 711.04 and 711.05, Revised 
Code." 

In specific answer to your inquiry, it is my opinion that: 

1. The plat of a proposed subdivision must designate whether the 

roads shown thereon are intended for public or private use. 
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2. Where a city planning ·commission has failed to adopt a plan for 

the major streets, parks and other public grounds, for the territory outside 

of the corporate limits of the city; but. within three miles thereof, such 

planning commission has not acquired jurisdiction over the a,pproval of 

plats of_ land -located within such territory. 

3. \i\There a city planning commission has not acquired jurisdiction 

ov~r the approval of plats of land located outside the limits of the municipal 

corporation, it is prerequisite to the recording of plats of such land that they 

be acknowledged by the owner and approved by the _board of county com­

missioners, in accordance with Section 711.04, Revised Code. 

Res,pectfull y, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




