
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1972 Op. Att’y Gen. No. 72-031 was modified 
by 2009 Op. Att’y Gen. No. 2009-006. 
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OPINION NO. 72-031 

Syllabus: 

A board of to,mship trustees may not a:::ipropriate. or 
otheruise regain title to, unused ce~etery lots sold under 
authority of Section 517,07, Revised Code. 

To: Robert D. Webb, Ashtabula County Pros. Atty., Jefferson, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, April 14, 1972 

Your request for my opinion states the pertinent facts and 
the question arisin~ therefrom as follows: 

"I have been asked by the i.Jew Lyme Town­
ship Trustees the proper le~al action concern­
in~ a problem in some township cemeteries where 
the lots have been deeded out in r;roups of five 
or six graves. There are only one or two 
oodies buried on these lots and since the fami­
lies have moved away to C3.lifornia or Florida 
and cannot be contacted, it is now necessarv 
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for the ce~etery to ~o out and buy land for a 
:-1ev1 cemetery or find sone i:av to r:et the lots 
back in the To·.:nship Trustees nar1E~S so they 
can be resold. 

"~ould it be possible that they could pass 
a resolution callin" for advertise.,ent three 
times in the paper ~f seneral circulation and a 
certified mail to the last known address of the 
011:1ers, and if t:1ere •1as no response the title 
to t,1e lots 1,oul<.1 auto-iatically ~o back to the 
Townshi9 Trustees?" 

1'i1e statut-ory provisions governinr; tm-mship ce!'leteries are 
found in Chapter 517, Revised Code. The o:---i";inal ac'luisition of 
land for a cenetery is covered by Section 517,01, Revised Code, 
wi1ich reads in ::-;ertinent part as follows: 

"The board of to1-mship truste~s may ac­
cept a conveyance of, or purchase, nnd en­
close, improve, and protect lands in one or 
more places within the township as it deeris nec­
essar:,' and proper for cel'!letery i:,urposes. If suit­
able lands cannot be procured bv contract on 
reasonable terms, such board may appropriate lands 
therefor, not to exceed ten acres, by proceedings 
in accordance with sections 163,01 to 163,22, in­
clusive, of the Revised Code." 

The sale of lots in the ce"leterv is provided for in Section 
517.07, Revised Code, which reads in pertinent part as follows: 

nupon application, the board of townshin 
trustees shall set at a reasonable nrice such­
nUMber of lots a:; rublic \·rants <ler-and for 
burial purposes. Purchasers of lots, unon corr>­
r,lying with the terns of sale, rray receive deeds 
therefor which the board shall execute, and 
which shall be :::ecorded b~, the township clerk 
in a book for that pu: r,ose, and the expense of 
recordin0 shall be paid by the person receivin~ 
the deed. * * *" 

Section 517.13, '•.evisea Code, which rec-ulates additions to 
cel:'.etery grounds, -:,rpvides in pertinent !")e.rt as folloFs: 

"In any township in \!hich there is a 
cer-etery o,med or partl~' o\-med by such tmm­
ship, if in the o:,inion of the board of to\•,n­
ship trustees, it is desirable to add to the 
area of such ceneterv :'..N the purchase of ad­
ditional grounds, and if suitable lands c~n­
not be procured by contract on reasonaJ-,le 
terr.'.S, t,'le board ma:• aporopric>te lands t!Jere­
fcr, not exceeding five acres, as provided by 
section 517.01 of the Revised Code. "'* *" 

Chapter 163, Revised C'ode, the Ohio t:ni f0:rr I::r.inent OOJ'!'c>.in 
Act, prt:!scribes <l distinct and cor.nlete nrocedure 1-1hich r.ust be 
cor:.plied ·,,ith i= any interest in land is to be approprLatec w.d-:!r 
t11e pm-,er of erd,1ent dor.•ain. 
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;, dee<.~ to a cer:eterv lot cc.P.s not conve" fee sirrj'le o•.mership, 
but only 2:n easevent for '"'Ur!)oses; of burial. In <'pinion :10. 643, 
Cpinior.s of the Attorney reneral for 1959, r.i:, predecessor <"uotes 
the first tv10 sentences of Secticn 517.07, surra, erT)hasizinn the 
!'.)hrase, "for burial ;::Ur'"lcses", an6 t'.l.en Stc>.te~, at r,aCTe 336: 

"·:n·.il<:! this nara0raD!1 ST)eak:; of a sale and 
deed, it is obvious that the intention is not to 
c:ut:10rize an outric:ht de,:;d o" convevance in fee 
siL,.le, but only such instrw-:ient c>s· ~•ill evi­
('~er:ce the ricrht of the purchaser to u!"e t:-ie lot 
or lots for burial :~,urposes. * * *" 

It is stated i1, 14 P.B. ,-rur. 2-:: 732, Section 25, as folloFa: 

"l.ccordin9 to the rule ;.:,revailing in 
n.aarl:: all j1.1ris•.:::ictions, one \•1ho purc'.l.ases 
and hi\s conve.,ei, to '.1ir.1 a ·lot in a pu!Jlic 
cenetery does· not acnuire the fet! to the 
soil, !:Jut only a ric:;ht cf !)urial therein 
•.-,hich has been variouslv desiCTnated as ;,n 
easer.,ent or as a license or privile:-<e. II 

Otiio case law agr,.es \ •i t.1-i tI-.is rule. In Fraser v, Lee 
& Ol1io AH'• 235, 238 (1917), the court discusnes t'le nroperty 
right in a :1a.rticular lot in the ~ollm!inq lanrua<Te: 

11 1::ien this burial lot \•12s sold to P0tter 
in 1871, the usual deed Fas executed to hi!!' 
and recorded in t£1e records of the cereter". 
· 'he·cher that deed \1as in forr absolute on l ts 
face, c,r ot:1eruise, Potter acc,uirerl no rreatEc1r 
rir:iht t:,en that of burial, ornamentation and 
erection of n,cnur,·ents. * * *" 

See also Persinc<er v. ~'crsin...,er, 54 0hio L, .llbs. 295, 39 O!'l.io Ops. 
316 (1949). 

Yet a cer·.etery lot is ?. sneciaJ. kind of easer!lent. Accordinq 
to 14 l'.r,~. Jur, 2d, ~: 

"The sentiment of all civilized ~eo:r,les 
regards the restinc: :,lace of the ('lead as hal­
lm•1ed C"round and re<"uires t.11at in sorr.e res­
pects it l.>e not treated as subject to t:'1.e laws 
of ordinary !')roperty. It follm,s that an 
interest in a burial lot is of. a sor:,e,.,hat 1'.)eculiar 
nature, ***or that it is even sui reneris." 

Section 517.09, ~evised Code, reads as follaqs: 

"No lot held by any inclividual in a cer'.e­
terv shall, in any case, be levied on or sold on 
execution." 

once a bocy has beep ~lacec in a s~nce on a hurial lot or in 
a vault, the easement on ~'1.at particular srace becomes r-crnetual, 
In Fraser v. ~• ~• at C Ohio 7'-r:-:;,. 2~G, the court ntates: 

"***The deae ***~re entitlec to re-
nain there until their reroval is souc-ht by 
th-;?ir next of kin: or until the authorities, 
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in the exercise of their care for the ~ublic 
health, deem it advisa!.Jle to_ rer·ove ther. 'bv 
virtue of a sale or abandonment of t~1e ~eMe­
tery." 

I• burial lot is ~enerally reCTarrecl as rroperty in 11!1icf-- title 
r..ay de:scend to heirs. ?ersinr-er '' • Persinrer, sunra. Title to a 
burial lot can ~e alienated, JUt t,;e ri~ht to rer.ove ~odies already 
buried cannot be. Fraser v. ~. supra. The board of trustees 
has, ho,·1ever, authority to renove all the bodies in an abandoned 
ce1"'.letery, or one whose further use \·1ould !Je detrirent;.,_l to Pel fare 
or h2alth, under Sections 517.21 and 517.22, r·evised Code. 

Havins- outlined ~1e nn.ture of a ce11°etery lot easerient, I turn 
to the question of ·.1hether, and lie·,, it may be terrinated. Jin 
eascn,ent is "property" ,Jithin b1e 1·eaninC; of the constitutional 
prohibition ac:;ainst t'.!e takincr of nro::,ertv Hithout just compensa­
tion, and a-iy extinguishr.ent of such rronertv ricrht rr.ust, of course, 
iX.: strictlv in accord •-,ith statut0rv re0uirer-ents. Kiser v. CorI!'is­
sioners, 0; 0:1iO '";t. 129 (1911) • "our r.uestion SUl"'CTests°an 
aI?:,r0priation, ~ut that course is clearly not available, for t!1e 
procedure you r.ention does not cor.iplv i·>ith the rer-uirerents of 
Charter 163, P..evisec Cc,dc, th~, ')hio Uriforf:' -,inent I"orrain .l'ct. 
Besides, a tmms!1ir bo2.rd of trustees does not have the r,oHer to 
appropriate suc:1 individual CTrave sites. It possesses only such 
powers as are conferred or necessarily irr,liec' hy statute. Opin­
ion tio. 802, cr,inions of the l-.ttorney renEral for 1951. The 
statutes confer only the power to a;:i:-:,roririate land for a ne••7 cer.e­
tery (Section 517.0l, sunra) or tc- enlar~,e an existinc, cer·,eterv 
(Section 517.13, supra~:1e pre, UI'.,Ption is cf'ainst the deleCTa­
tion of the r-owerc5f"eminent ciorain. - Miar i Conl Co. v. ' 7i('.'ton, 
l; Ohio St. 560 (1&69): Pontiac Cc. v. Cor.orissioners, 104 Ohio St. 
-.44 7, 454-458 (1922). On!:: c: clear ir:·:'lication nould confer the 
appro!:)riation 90Her in crnestion, and there is anriarently no impli­
cation at all. 

It ::·ay be suggested that a b•..irial easerent, lil:e other tvpes 
of ease1 en ts, I'ay be e:ctin0uished by abandonr·.ent. I have, however, 
found no authority ~,rhich applies such a rule to a cemetery lot 
easer.ent. '!'he ele!"ents of t.½e theorv are stated in r•est Park 
Shop"1inr Center v. Pashcter, G Ohio St. 2c1 142, 144 (1966) , as fol­
lows: 

" 'J\.n abandonment is nrove(l bv evidence of 
an intention to abandon as· well as· of' acts '!:>v 
uhich the intention is :-iut into effect: there 
r.;ust be a relL1quishrient of :iossession with an 
intent to terI!'in;.tc the case,,ent. '" 

See also Schenck v. 'J.'!1e Cleveland, Cincinnati, Chicao.o & St. Louis 
::.o.i1'.-1ay Co., ll Ohio App. 164 (1911): \Jheaton v. FernenbauCTh, 8 01-iio 
l·;:>p. 182 (1917). ·.,hile these Opinions recoc;nize the theorv ?f ex­
tinr.uislu.,ent of an easer:,ent by al>A.ndomrent, they C::o so only 1.n 
dictur... It has actually ')een a:,plied in Ohio law rarely, if at 
all. 

3ecause cf the soecial c!:'laracteristics of a cemetery lot 
easer.,ent, I ar.? reluctant to analoaize it to other tynes of ease­
;·c:1t. Hei1ce, the rnere fact that a theor:r of extin,:,uishrent an­
plies to, e.e;., a footpath or railway easer.ent, does not riean 
that it also aoplies to an easer.•ent for curial purposes. In ad­
dition, it is difficult to see how the t:,ec~, could be a'"'plied. 
Its elements are nonuser '"'lus clear evitknce of intentio:: to 
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abancon. ,Jonuser could not ~.e established, because a lot r..ay not 
be needed for a ,Treat nany years, and o~ course it is not used 
until needed. Intention to ~jan0on could not be clearly infc~red, 
since there h; ah;avs the oossibilitv that sor eone in a fal"ilv 
uhich has r.:oved a•-;c::~' , ·av ,.,ls;--, hi:c: hodv returnee -l"cr hurial. It 
r:ust also be ren!er·L~red- e:at title to· the e0.scr e:mt rerni:\in:, in the 
heirs. I conclude, therefe:re, that an ease!l'ent for burial nur­
poses cannot be extin<__;uis'.1e0. 1,y abancl.oru·,ent. 

Since I knou of no ot...>ier theorv \.'hic'1 co11ld ·,e nsed to return 
t.i tle to these lots to the beard of towns!-,i,, trustees, I must con-
cluGe that it c~:1not be don~. · 

Ir. s:,ecific ansimr to your :-,uestion it is r-v opinion, and 
:•ou are so ac:ivised, that a board o!: tm1nshi.-: trustees i;,av not 
ar,pro~~riate, or othen1ise rc,c_;ain title to, ~mused cer,etery lots 
sold under authority of Section 517.07, P.evised Code. 
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