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COUNTY COURTS-LOCATION WHERE JUDGE SHALL HOLD 
COURT NOT PROVIDED FOR IN §1907.071 RC-AREA OF JUR­
ISDICTION; NO REQUIREMENT TO HOLD COURT IN THIS 
AREA. 

SYLLABUS: 

There is no requirement under the provisfons of Section 1907.071, Revised Code, 
that the location where a county court judge shall hold court be desJgnated by the 
court of common pleas at a place within the area of jurisdiction designated rby the 
court for such county court judge. 



449 ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, September 11, 1957 

Hon. Philip D. Brumbaugh, Prosecuting Attorney 

Darke County, Greenville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Several questions involving interpretation of Amended 
House Bill No. 914 ( establishment of county courts) have been 
presented to me. All but one of these questions were satisfac­
torily answered by your Opinion No. 812, dated July 17, 1957. 

"The Hon. Robert E. Riegel, Judge of the Common Pleas 
Court of this county, has requested me to obtain your opinion 
as to whether or not a county c01trt may be located outside the 
area of its jurisdiction. The applicable section is 1907.071, Re­
vised Code, which ,provides, in part, "In counties having more than 
one county court judge, the court of common pleas of such county 
shall divide the county court district into areas of separate juris­
diction and shall designate the area in which each judge shall have 
jurisdiction to the exclusion of any other judge of such district 
... and the location where each judge shall hold court . .. 

"Darke County must have two county court judges under 
the provisions of this Act. I should like to set forth, for your 
information, the following paragraph from Judge Riegel's letter 
to me: 

" 'It was the general belief of the members of the Bar that it 
would be more equitable and less expensive for Darke County 
to have both judges sit in Greenville, although Greenville Town­
ship could of course be included in only one district. The popu­
lation of Greenville Township comprises over one-fourth of the 
total population in Darke County, and to divide the townships 
on a population basis would mean that townships in the extreme 
north and south of the county would be included in the area 
jurisdiction of one court. It was therefore the general opinion 
of the Bar that justice could be better served by having both 
Judges sit in the County seat.' " 

Section 1907.071, Revised Code, mentioned in your inquire, reads 111 

part: 

"In counties having more than one county court judge, the 
court of common pleas of such county shall divide the county 
court district into areas of separate jurisdiction and shall designate 
the area in which each judge shall have jurisdiction to the ex-
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clusion of any other judge of such district, except as provided 
in section 1907.061 and the location where each judge shall hold 
court. Each such area shall be made up of one or more townships. 
In assigning areas, the court of common pleas shall make each 
area as equal in population to others in the district as is possible 
under existing conditions. * * *" 

I see nothing in this language suggestive of an intent to require that 

the location where each judge shall hold court shall be within the area of 

jurisdiction. Certainly there is here no express provision to that effect, and 

the implication that the place of holding court be so located, if it is found 

here, is far from being a necessary implication. A search of the other pro­

visions in Amended House Bill No. 914, in which Section 1907.071, supra, 

was enacted, and which enactment created the office of county court judge, 

discloses none which is here pertinent. 

Your attention is invited, however, to Amended House Bill No. 937, 

a companion bill to Amended House Bill No. 914, supra, in which nu­

merous sections of the code in some way relating to the office of justice of 

the peace were amended to delete that reference and in many cases, sub­

stituting the county court, or county court judge, therefor. 

Prior to this enactment Section 1909.01, Revised Code, provided: 

"Unless otherwise directed by law, the jurisdiction of justices 
oi the peace in civil cases is limited to the justice court district 
in which such justices were elected and in which they reside. No 
justice shall hold court outside the limits of the district for which 
he was elected." 

This section will be repealed on January 1, 1958, as provided in Sec­

tion 2 of Amended House Bill No. 937, supra. Moreover, ,this section was 

not revised in this act so as to provide a comparable limitation on the place 

of holding court, and this omission, considering the scheme of draftsman­

ship of Amended House Bill No. 937, is clearly indicative of a legislative 

intent not to provide such comparable limitation. 

In this situation I conclude, in specific answer to your inquiry that 

there is no requirement under the provisions of Section 1907.071, Revised 

Code, that the location where a county court judge shall hold court be 

designated by the court of common pleas at a place within the area of juris­

diction designated by the court for such county court judge. 

Respectfully, 

'vVILLIAl\I SAXBE 

Attorney General 




