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THE TIME OR STAGE OF PROCEDURE WHEN SOME VALUE 

IN MONEY ATTACHES TO A PREPAID SALES TAX RECEIPT 

IS AT THE TIME SUCH RECEIPT IS PROCURRED-IF THE 
TREASURER OF STATE CAN ACCOUNT FOR ALL OF THE 

PREPAID SALES TAX RECEIPTS RECEIVED AND UNSOLD 

BY HIM, HE IS NOT RESPONSIBLE FOR A DEFICIENCY---AN 
AGENT OF THE TREASURER OF STATE IS RESPONSIBLE 

FOR WHATEVER MONEY DAMAGES THE STATE MIGHT 

SUSTAIN BY REASON OF A DEFICIENCY CHARGEABLE TO 
HIS ACCOUNT-§§5739.05, 5739.06, 5739.07, 5741.08 R.C. 

SYLLABUS: 

1. The time or stage of procedure when some value in money attaches to a pre­
paid sales tax receipt is at the time such receipt is procured by the tax commissioner 
pursuant to the provisions of Section 5739.05, Revised Code. 

2. Under the provisions of Section 5739.06, Revised Code, if the treasurer of 
state can account for all of the prepaid sales tax receipts received and unsold by him, 
he is not responsible for a deficiency in the prepaid sales tax receipts chargeable to the 
account of one of his agents. 

3. An agent of the treasurer of state is responsible for whatever money damages 
the state might sustain by reason of a deficiency in the prepaid sales tax receipts 
chargeable to his account, and such money damages will depend upon the circum­
stances in each individual case. 

Columbus, Ohio, August 18, 1960 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 
State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The enforcement of the laws covering the issuance, collection 
and accounting of prepaid sales tax receipts has created a question 
as to that moment of time in which such prepaid sales tax stamps 
acquire a money value. 

"Under date of December 19, 1941, the then Attorney 
General issued his Opinion No. 4604 in which he held as follows: 

"1. An agent of the treasurer of state, appointed under 
authority of Section 5546-7 of the General Code, is required by 
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such section to account on the first business day of each week, in 
the manner therein specified, for the sales of prepaid tax receipts 
sold by him during the preceding week and to pay into the state 
treasury the face value of such stamps less the discounts allowed 
by statute to wholesale purchasers and less amounts paid to 
licensed vendors for redemption authorized by statute. 

"2. When, upon examination of the accounts of an agent, 
of the treasurer of state by the auditor of state, the amount of cash 
in his possession from the sale of prepaid tax receipts is deficient, 
such agent may not account for such cash shortage by substituting 
uncanceled prepaid tax receipts. 

"3. There is no provision of law authorizing the auditor 
of state to confiscate prepaid tax receipts found in the possession 
of a sales tax agent, even though such prepaid tax receipts are 
determined by the auditor of state to be illegally in the possession 
of such agent." 

"Under elate of July 31, 1953, the then Attorney General in 
his Opinion No. 2912 held in the syllabus thereof as follows: 

'\Vhere a sales tax agent, appointed by the Treasurer of 
State, pursuant to Section 5546-7, General Code, Section 
5739.06, RC., has in his possession an unaccountable surplus 
of prepaid sales tax stamp forms, over and above the quantity 
delivered to such agent by the Treasurer of State, less the 
quantity sold by the agent to licensed vendors, the Treasurer 
of State is authorized to confiscate such surplus stamps, to be 
disposed of in such manner as may be agreed upon between 
the Treasurer of State and the Tax Commissioner.' 

"The audits, required by law, to be made by the Sales Tax 
Auditing Department of the office of the Auditor of State continue 
to find instances in which shortages of prepaid sales tax receipts 
are being filled by the use of unauthorized and illegally held 
prepaid sales tax receipts in the possession of the agent. 

"As noted by Syllabus No. 2 of Attorney General's Opinion 
No. 4604 of 1941, the Attorney General held that such agent may 
not account for such cash shortage by substituting uncancelled 
prepaid tax receipts. It therefore must follow that the present 
procedure whereby agents use such surplus tax receipts to make up 
a deficit that the procedure in effect is contrary or in violation of 
the opinions of the Attorney General as above cited. 

"The following questions are pertinent to the proper enforce­
ment of the issuance and collection of prepaid sales tax receipts. 

"l. At what time or what stage of procedure does a 
money value attach to a prepaid sales tax receipt? 

"2. In those instances where an agent of the Treasurer 
of State is deficient in the prepaid tax receipts chargeable to 
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his account, is either the agent, the Treasurer, or both, re­
sponsible money-wise for the face value of the shortage of 
stamps per his inventory?" 

Before proceeding to answer your first question, it should be noted 

that the money value attached to a prepaid sales tax receipt may not, 

under all circumstances, be the "face value" of such receipt. The value 

of a prepaid sales tax receipt in terms of its worth in money could vary 

under different circumstances. For example, value may mean the cost of 

production or reproduction of the prepaid sales tax receipt, sometimes 

referred to as "sound value," or it may mean the amount of money which 

the prepaid sales tax receipt would command in exchange, if sold, this 

being called its "market value," or it may mean the subjective value of 

such prepaid sales tax receipt, having in view its profitableness for some 

particular purpose, sometimes termed its "value for use.'' Black's Law 

Dictionary (4th Ed.) p. 1721. The "value for use" of such receipt would be, 

in this case, its "face value.'' Specific examples of circumstances when the 

money value of prepaid sales tax receipts vary are cited in the answer to 

your second question. Answering your first question, it is my opinion 

that some value in money attaches to a prepaid sales tax receipt at the 

time it is procured by the tax commissioner pursuant to the provisions of 

Section 5739.05, Revised Code. 

Your second question can be divided into two parts. First, who, if 

anyone, is liable for any deficiency in the prepaid sales tax receipts charge­

able to the account of an agent of the treasurer of state? Secondly, if 

there is any liability is it measured by the monetary "face value" of the 

prepaid sales tax receipts which were deficient? 

In regard to the first part of your second question, Section 5739.06, 

Revised Code, makes the treasurer of state accountable for all prepaid 

tax receipts received and unsold by him. It does not necessarily follow, 

however, that because one of the treasurer of state's agents is deficient in 

the prepaid sales tax receipts chargeable to his account that the treasurer 

could not account for all of the prepaid sales tax receipts received and 

unsold by him. For example, suppose that an agent fails to count the 

receipts delivered to him by the treasurer. It is conceivable that a mistake 

could be made charging the agent's account with more receipts than he 

actually received. An audit of the agent's account would show a deficiency, 

whereas an audit of the treasurer's account would show a surplus. I am of 
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the opinion, therefore, that, in the absence of an audit of the treasurer's 

account showing a deficiency therein, the treasurer of state is not respon­

sible where one of his agents is deficient in the prepaid sales tax receipts 

chargeable to the agent's account. 

The agent, of course, is always responsible for his own account. In 

case of a deficiency in his account, he could be held liable for whatever 

money damages the state might sustain by reason of the deficiency in pre­

paid sales tax receipts chargeable to his account. Such receipts are often 

referred to as "stamps." In this regard, 49 American Jurisprudence, Stamp 

Taxes, Section 21, page 213, provides as follows: 

"Stamp taxes are payable by means of stamps. The stamps 
are the drafts by which the tax is received in advance, and the 
vouchers, by which its payment is evidenced. Apart from these 
purposes the stamps have no value, and Federal revenue stamps 
are exempt, as property, from all state and local taxation. But 
such stamps, as property in the hands of a purchaser, may, prior 
to their use, be insured against destruction by fire." 

Whenever, therefore, prepaid sales tax receipts are used by a licensed 

vendor for the purpose of collecting the sales tax, such receipts have a 

"value for use," or, in this case, theit~"face value," less the vendor's com­

mission for handling such receipts. See Section 5739.07, Revised Code. 

In those circumstances, therefore, where the prepaid sales tax receipts 

which are missing from an agent's account find their way into the hands 

of a licensed vendor who uses them for the purpose of collecting the sales 

tax, then the money damages which the state would sustain would be the 

"face value" of such receipts, less the vendor's commission. In those 

circumstances, however, where such receipts find their way into the hands 

of a person who presents them to the tax commissioner for redemption 

pursuant to the provisions of Section 5741.08, Revised Code, then the 

money damages which the state would sustain would be the cost of such 

redemption, i.e., two per cent of the face value of such receipts. If such 

receipts are never used to collect the sales tax or are never presented to 

the tax commissioner for redemption, then the money damages which the 

state would sustain would be the "sound value" of such receipts, i.e., the 

cost of production or reproduction of such receipts. Since prepaid sales 

tax receipts can only be sold by the treasurer of state, his agents, and 

county treasurers and can only be purchased by a licensed vendor ( Sections 

5739.07 and 5739.08, Revised Code), there is no "market value," as such, 

for these receipts. 
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Accordingly, it is my opinion, and you are advised : 

I. The time or stage of procedure when some value in money attaches 

to a prepaid sales tax receipt is at the time such receipt is procured by the 

tax commissioner pursuant to the provisions of Section 5739.05, Revised 

Code. 

2. Under the provisions of Section 5739.06, Revised Code, if the 

treasurer of state can account for all of the prepaid sales tax receipts 

received and unsold by him, he is not responsible for a deficiency in the 

prepaid sales tax receipts chargeable to the account of one of his agents. 

3. An agent of the treasurer of state is responsible for whatever 

money damages the state might sustain by reason of a deficiency in the 

prepaid sales tax receipts chargeable to his account, and such money 

damages will depend upon the circumstances in each individual case. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




