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the funeral home or establishment committed to their care or under their 
management, it is quite clear to my mind that the requirements imposed 
by Section 1335-6a, General Code, have been met. 

Jn other words, it is my opinion that Section 1335-6a of the General 
Code only requires that funeral directors in managing or operating fu­
neral homes or establishments in the State of Ohio shall expend, in the 
supervision of such homes or establishments, only that amount of time 
necessary to fully and efficiently discharge all of the duties connected 
with such employment. 

3485. 

Respectfully, 
HEHBERT S. DuFFY, 

Attorney Ge~terci!. 

TEXTBOOKS-SlJT'E.RlNTENDENT COUNTY SCHOOL DIS­
TRICT OR CITY SCl-lOOL DISTRICT-WHERE PUBLISII­
JNG COl\lPANY FORWARDS NEW Ti~XTBOOK-SALE­
BOOK COMlJAN.Y-NO VJOLATJON OF SECTION 7718 
OR 12876 G. C. FOR SCl-IOOL. OFF.LCJALS TO RETAIN 
l\IONEY RECEIVED FROM SALE. 

SYLLABUS: 
Where a textbooll publishing company forwards a new textbook to 

a superintendent of a particular county school district or a particular 
city school d-istrict and such superintCildent sells the te:rtbook to c' com­
pany that ·makes a busi11ess of collecting textboo!?s, and retains the monC}' 
received for the same, such superintendent is not violating either the 
provisions of Section 7718 or Section 12876, General Code. 

Cou;~Incs, 0Hl0, January 3, 1939. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN: This will acknowledge receipt of your communica­

tion, which reads as follows: 

"We are informed it is the practice of various text book 
publishing companies to send to the various county and city 
school superintendents copies of new textbooks when same are 
published. In numerous instances such books are sold by the 
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superintendents to companies who make a business of collecting 
textbooks. 

We respectfully request your opinion upon the following 
question: 

Are such books the private property of the super­
intendents or, since they come into the possession of the 
superintendents by virtue of their offices, would the 
sale of same and the retention of money received by a 
superintendent be conversion of property under Sec­
tion 12876, General Code?" 

From the facts stated in your letter, the textbooks in question, are 
sent directly to, and for the superintendents of county school districts 
and superintendents of city school districts. ] t appears that, in the for­
warding of such textbooks no restrictions or limitations are imposed upon 
the manner in which such textbooks are to be used upon receipt of same 
by the superintendent of a county school district or the superintendent 
of a city school district. 

Section 7718, General Code, reads as follows: 

"A superintendent, supervisor, principal or teacher em­
ployed by any board of education in the state shall not act as 
sales agent, either directly or indirectly, for any person, f-irm or 
corporation whose school text books are f-iled with the superin­
tendent of public instruction as provided by law, or for school 
apparatus or equipment of any kind for use in the public schools 
of the state. A violation of this provision shall work a for­
feiture of their certif-icates to teach in the public schools of 
Ohio." 

Jt is evident from a reading of Section 7718, supra, that there is a 
violation of the provisions of this section only when the superintendent 
acts as a sales agent, either directly or indirectly, in the sale of a textbook; 
and that it cannot be said that a superintendent is acting in the capacity 
of a sales agent when he sells to a firm that makes "a business of collect­
ing textbooks," a textbook that has come into his possession gratis, from 
a textbook publishing company. 

Section 12876, General Code, provides as follo\\·s: 

"Whoever, being elected, or appointed to an office of public 
trust or profit, or an agent, clerk, servant or employe of such offi­
cer or board thereof, embezzles or converts to his own use, or 
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conceals with such intent, anything of value that shall come into 
his possession by virtue of such office or employment, is guilty of 
embezzlement and, if the total value of the property embezzled 
in the same continuous employment or term of office, whether 
embezzled at one time or at different times within three years 
prior to the inception of the prosecution, is thirty-five dollars or 
more, shall be imprisoned in the penitentiary not less than one 
year nor more than ten years, or, if such total value is less than 
thirty-five dollars, shall be f·inecl not more than two hundred dol­
lars or imprisoned not more than thirty clays, or both." 

ln order for a superintendent to be guilty of violating the pro­
visions of Section 12876, supra, it would be necessary for the superin­
tendent to convert to his own use, the textbook that came into his posses­
sion by virtue of his or her employment as superintendent of a county 
school district or superintendent of a city school district. 

The fact that a superintendent receives the textbook by virtue of his 
employment in the schools as superintendent, cannot be denied. How­
ever, it must be said that although the textbook comes into possession of 
the superintendent by virtue of his or her employment as superintendent, 
it is the intention of the publishing company in forwarding such text­
hook to a particular superintendent of a particular school district that the 
textbook shall become the property of the superintendent to whom it is 
deli vercd and that he use the same. Therefore, there is no necessity for 
the superi!'ltenclent to "convert" the textbook to his own use. Considera­
tion must also be given to the fact that Section 12876, supra, is a penal 
statute. Therefore, its provisions cannot be interpreted to include any 
persons other than those clearly evidenced by the language employed in 
the statute. This principle of law is clearly set forth in 37 Ohio Juris­
prudence, page 744, wherein it is stated as follows: 

"lt is a well-settled general rule, recognized by the General 
Code, that a strict construction is to be accorded to penal statutes. 
More accurately, it may be said that such laws are to be inter­
preted strictly against the state and liberally in favor of the 
accused. On the other hand, exemptions from such restrictive 
provisions are liberally construed. 

Tt has been declared to be a well-established rule. of con­
struction that a statute should, if possible, be so construed as to 
avoid a penalty. Moreover, penal statutes are not to be ex­
tended in their operation by inference, implication, or construc­
tion be)ioncl the manifest intention of the legislature. They are 
not to be extended by implication or construction to persons or 
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things not within their descriptive terms, even though such cases 
appear to be of equal atrocity, or within the reason and spirit 
of the statute, or within the mischief intended to be avoided. It 
has been declared that only those transactions are included with­
in penal statutes which are within both their spirit and letter. 
There is also authority in Ohio to the effect that all doubts in 
the interpretation of the penal statutes are to be resolved in favor 
of the accused." 

Therefore, in specific answer to your question it is my opinion th;tt, 
where a textbook publishing company forwards a new textbook to a 
superintendent oi a particular county school district or a particular city 
school district, and such superintendent sells the textbook to a company 
that makes a business oi collecting textbooks, and retains the money re­
ceived for the same, such superintendent is not violating either the pro­
visions of Section 7718 or Section 12876, General Code. 

3486. 

H.espectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

/lttoniC)' General. 

HOARD OF EDUCATTON-SFRVl:--JG "MEALS, BANQUETS­
PERl\lfiTTED-PROVlSO, CHARGE FOR FOOD-FOOT­
BALL, BASKETRALL TEAM, CERTAIN SOCIETIES, 
CLUBS, CLASSES, ORGANJZATTOXS, FACULTY- NO 
AUTHORJTY TO SERVE FOOD TO PARENT TEACHERS 
ASSOCTATTON, CHURCH OR W. P. A. CLUBS OR GROUPS. 

SVLLABUS: 
A board of education may permit I he serving of meals or banquets 

to football and basl~ctball teams, honor societies, school classes, school 
clubs and other school organi;:;ations whose members arc attending srlwol 
in the school district wherein the lunchroom or cafeteria is situated, and 
also, to the members of the faculty who teach in the school district where­
in the luuchroom is situated, provided charges arc made for the food 
served. 

There is not any authorit)' for a board of education to permit the 
serving of meals or banquets to the members of Parent Teachers' Asso­
ciations, or of church, or of T11. P. A. Clubs or .r;roups. 


