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JUSTICE OF PEACE-WHERE DESIGNATED TO PERFORM 
JUDICIAL DUTIES OF MAYOR IN CRIMINAL MATTERS 
-SECTION 4549 G. C.-MAY ~OT RETAIN AS COMPEN­
SATION COSTS COLLECTED IN ORDINANCE CASES. 

SYLLABUS: 
A justice of the peace who has been designated to perform the judicial 

duties of a mayor in criminal matters under the circumstances set forth 
in section, 4549, General Code, may not retain costs collected in ordinance 
cases as compensation for services so rendered. 

CoLUMBUS, OHIO, September 9, 1939. 

HoN. G. L. ScHILLING, Proseettting Attorney, Wilmington, Ohio. 

DEAR SIR: I am in receipt of your request for my opinion on the 
following question: 

"Can a justice of the peace designated by the mayor of a 
city as provided by Section 4549, General Code, retain costs 
in ordinance cases as compensation for his services?" 

The judicial functions of the mayor of a city or village are con­
tained in sections 4527 to 4566, inclusive, General Code. Therein are set 
forth provisions relative to powers, duties and limitations of such officer 
when acting in a judicial capacity. Section 4549, General Code, which 
contains the powers of mayors in criminal matters, provides as follows: 

"The mayor shall have, within the corporate limits, all the 
powers conferred upon the sheriffs to suppress disorder and keep 
the peace. He shall award and issue all writs and process that 
may be necessary to enforce the administration of justice through­
out the corporation, and for the lawful exercise of his jurisdic­
tion, according to the usages and principles of Jaw. He shall sub­
scribe his name and affix his official seal to all writs, process, 
transcripts, and other official papers. In cities having no police 
judge in the absence or during .the disability of the mayor, he 
may designate a justice of the peace to perform his duties in 
criminal matters, which justice shall, during the time, have the 
same power and authority as the mayor." 

It will be noted, inter alia, that the above quoted section allows the 
mayor of a city which has no police judge to appoint a justice of the 
peace to perform his duties in criminal matters in his absence or during 
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his disability. In view of that provision, you inquire whether a justice 
of the peace who has been so designated by a mayor may retain the 
costs collected in ordinance cases as compensation for ·services rendered. 
Section 4270, General Code, reads as follows : 

"All fines and forfeitures in ordinance cases and all fees 
collected by the mayor, or which in any manner come into his 
hands, due such mayor or to a marshal, chief of police or other 
officer of the municipality and any other fees and expenses which 
have been advanced out of the municipal treasury, and all money 
received by such mayor for the use of the municipality, shall 
be by him paid into the treasury of the municipality on the first 
Monday of each month. At the first regular meeting of council 
in each and every month, he shall submit a full statement of all 
money received, from whom and for what purposes received and 
when paid into the treasury. Except as otherwise provided by 
law, all fines and forfeitures collected by him in state cases to­
gether with all fees and expenses collected, which have been ad­
vanced out of the county treasury, shall be by him paid over to 
the county treasury on the first business day of each month." 

Therein lies specific statutory authority which obligates a mayor to 
pay into the municipal treasury all monies which come into his hands 
arising out of ordinance cases tried before him. In the case of State, 
ex rei. N ead, v. Nolte, 111 0. S. 486, the Supreme Court of Ohio had 
occasion to interpret section 4270, General Code, as it then existed. Since 
that decision, said section was amended (112 0. L. 141), but changes 
resulting therefrom are not material to the instant question and in 
nowise affect the opinion in the Nolte case. In said case, the court 
speaking through Marshall, C. ]., held at page 497: 

"The true interpretation of Section 4270, General Code, is 
therefore, that in all state cases the mayor of a city or village 
is entitled to hold the legal fees taxes in his favor; the same not 
having been included within the language of the latter part of 
the section, which makes provision for payment of certain moneys 
into the county treasury. As to all ordinance cases, the fees 
taxed in favor of a mayor or marshal must be paid into the 
village or city treasury." 

When a mayor designates a justice of the peace to perform his duties 
in criminal matters, the justice of the peace so chosen is placed in the 
identical position of the mayor and is clothed with the same power and 
authority and is charged with the performance of the same duties as the 
mayor himself. He certainly cannot be said to be in any better position 
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than the mayor who appointed him. As explained above, the mayor 
may not retain costs in ordinance cases as compensation for services ren­
dered. It clearly follows, therefore, that a justice of the peace desig­
nated by a mayor may not retain such costs. 

The position taken by me in the instant opinion is further strengthened 
by the well recognized rule applicable to public officers to the effect that 
their right to compensation rests entirely upon statutory enactment. That 
rule is contained in 32 0. Jur., page 1011, in the following language: 

"It is well settled in Ohio that a public officer is not entitled 
to receive pay for services out of the public treasury unless there 
is some statute authorizing the same. In other words, compensa­
tion is not allowed by implication. Services performed for the 
public, where no provision is made by statute for payment, are 
regarded as a mere gratuity or as being compensated by the fees, 
privileges and emoluments accruing to such officer in matters 
pertaining to his office. The fact that a duty is imposed upon a 
public officer will not be enough to charge the public with an 
obligation to pay for its performance, for the Legislature may 
deem the duties imposed to be fully compensated by the privilege 
and other emoluments belonging to the office or by fees to be 
charged and collected for services connected with such duty or 
services and hence, provides no direct compensation therefor to 
be paid out of the public treasury." 

A careful examination of the statutory provisiOns governing the 
question at hand fails to reveal any authorization which would permit 
a justice of the peace designated to perform the duties of a mayor under 
circumstances contained in section 4549, supra, to retain costs collected 
in ordinance cases as compensation for his services. In view of the ab­
sence of any statutory authority and, furthermore, in the light of what 
has been said earlier in this opinion, I am constrained to the view that a 
justice of the peace who has been designated to perform the judicial 
duties of a mayor in criminal matters under the circumstances set forth 
in section 4549, supra, may not retain costs collected in ordinance cases 
as compensation for services so rendered. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


