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"Nothing in this act shall affect the right of the prosecuting 
attorney to institute and complete proceedings to foreclose the lien 
of the state under sections 5718-3 and 5719 of the General Code 
of Ohio, nor the jurisdiction and power of the common pleas 
court under said sections of the General Code unless prior to the 
date of sale, the costs incurred in foreclosure proceedings shall 
have been paid and an undertaking shall have been entered into 
pursuant to this act, covering the payment of such delinquent 
taxes and assessments." 

The addition of this section, as I have pointed out in my opinion, 
No. 896, issued under date of July 18, 1939, extends the operation of the 
Act. If, after delinquent lands have gone on the foreclosure list and it is 
desired to take advantage of the provisions of the Act, in addition to the 
other requirements the costs incurred in the foreclosure proceedings must 
then be paid. But even this privilege expired unless exercised "prior to 
the date of sale." 

In the situation you suggest, the sale has been held and it is desired 
to take advantage of the Act either at or after the time of confirmation. 
Since there is no provision in the Act for compliance with its terms at 
this stage of the proceedings, it seems evident that after the date of sale 
the provisions of Amended Senate Bill No. 3 are no longer applicable. 

It is therefore my opinion that the benefits of Amended Senate Bill 
No. 3 of the 93rd General Assembly, known as the Whittemore Act, are 
not available when the lands were sold in a foreclosure proceeding before 
the effective date of the Act, even though the confirmation be filed after 
the effective date, section 5692, General Code, requiring the payment of all 
taxes, assessments, penalties and interest clue thereon at the time of sale. 

903. 

Respectfully, 
THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney GeneraJ. 

PUBLIC HIGHWAY - WHETHER "IMPROVED" OR "UNIM­
PROVED"- QUESTION OF FACT- DETERMINED FROM 
EXAMIXATION FACTS AND CIRCUMSTANCES IN PAR­
TICULAR SITUATION. 

SYLLABUS: 
The question as to whether a particular public highway is "improved" 

or "unimproved" is a question of fact that can only be determined from 
an examination of the facts and circumstances in the particular situation. 
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COLUMBUS, OHIO, July 20, 1939. 

HoN. CYLON W. WALLACE, Registrar, Bureau of Motor Vehicles, 
Columbus, Ohio. 

DEAR SIR: Your request for my opinion reads as follows: 

"This bureau is in receipt of a communication from Mr. 
R. M. Snetzer, District Director of the Interstate Commerce 
Commission, Bureau of Motor Carriers, reading as follows: 

'An analysis of the statutes of the various states reveals that 
the size and weight restrictions specified in the laws of the State 
of Ohio are predicated on the operation of vehicles upon "the 
improved public highways and streets." 

Definition of terms included in the laws of Ohio specifies 
"public roads and highways'' to mean all public thoroughfares, 
bridges and culverts. 

A request has been received in this office from the Bureau 
at \iVashington for information which might authoritatively set 
forth the distinction between the terms "public roads and high­
ways" and "the improved public highways and streets." 

It will be appreciated if you will furnish us with references 
to any court decisions or legal opinions which have been rendered 
on this question. 

I thank you for your cooperation.' 
\.\,fill you give us your opinion as to whether or not under 

our motor vehicle laws there is any distinction between the 
tem1s 'public roads and highways' and 'the improved public 
highways and streets'?" 

As stated in your communication, the size and weight restrictions set 
out in the laws of Ohio, Sections 7246 to 7251-1, inclusive, of the Gen­
eral Code, refer specifically to the improved public highways, etc. Your 
letter in effect asks for a definition of an ''improved public highway." 

An examination of the court decisions of this state reveals that the 
term has never been judicially defined. The question presented herein 
was considered by the then Attorney General in the year 1929 (0. A. G. 
1929, page 1691). One of the questions discussed in that opinion was 
whether a dirt road on which cinders had been used would still be re­
garded as an "unimproved dirt road." It was stated in the second branch 
of the syllabus : 

"It is a question of fact whether or not a road upon which 
cinders have been used should be regarded as an unimproved 
dirt road. The determination of the question depends upon the 
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extent of the improvement by the use of cinders and this question 
must be determined by the township trustees, whose judgment 
would not, in the absence of its abuse, be disturbed." 

On page 1693 of the 1929 Opinions, supra, the Attorney General used 
the following language: 

"* * * an unimproved dirt road and by this I mean a road 
which has no bearing surface of materials other than the native 
soil itself." 

On pages 1693 and 1694, it is stated: 

"In your inquiry you ask whether a road which has been 
cindered should be regarded as an unimproved dirt road within 
the meaning of this section. The Legislature has not given us 
any definition of what an unimproved dirt road is, and, in the ab­
sence thereof, recourse must be had to the common, ordinary 
interpretation of the term. In my opinion it would be a question 
of fact to be determined in each instance whether or not a par­
ticular road was improved or unimproved. Ordinarily, the use 
of cinders is regarded as a more or less temporary expedient 
and the whole surface of the road is not so treated but occasional 
spots are cindered where, were it not for their use, the road would 
be impassable. Such use of cinders would scarcely result in the 
~oad being classified as improved, for it would still remain sub­
stantially a dirt road. On the other hand there are roads which 
throughout a substantial portion of their length have a complete 
surfacing of cinders, and in an instance of that kind, the cinders 
being materials foreign to the natural soil and constituting a 
traffic bearing surface in themselves, I believe that the road 
should be regarded as improved. As I have heretofore stated, 
this would be a question of fact to be determined in the first in­
stance by the township trustees, whose judgment would not, in 
the absence of its abuse, be disturbed." 

An examination of the instant question reveals that no definition of 
an "improved highway" can be given which would apply to every situa­
tion. As stated in the 1929 Opinions of the Attorney General, supra, it 
must necessarily be a question of fact to be determined by an examination 
of the particular situation at hand. It is elementary in interpreting a 
statute which is ambiguous that the purpose of the Legislature in enacting 
the measure may be properly considered. In determining whether a par­
ticular highway is "improved," it should be borne in mind that statutory 
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weight restrictions were established in order to prevent damage to the 
highways. 

In conclusion, and in specific answer to your inquiry, I am of the 
opinion that the question as to whether a particular public highway is 
"improved" or "unimproved" is a question of fact that can only be de­
termined from an examination of the facts and circumstances in the par­
ticular situation. 

904. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

DIRECTOR OF AGRICULTURE-MAY ADOPT REGULATION 
TO PERMIT NON-RESIDENT NURSERY MAN, DEALERS 
AND AGENTS TO SHIP NURSERY STOCK INTO OHIO­
PROCEDURE-FILE CERTIFIED COPY ORIGINAL STATE 
CERTIFICATE AND OBTAIN REQUIRED OHIO CERTIFI­
CATE-HOUSE BILL 444, 93RD GENERAL ASSEMBLY. 

SYLLABUS: 
Under the provtsions of House Bill No. 444, passed by the 93rd 

General Assembly, the Director of Agriculture may adopt a regulation 
permitting non-resident nurserymen, dealers and agents, desiring to ship 
or transport nursery stock into the State, to file a certified copy of their 
original state certificate. with the Director of Agriculture, and thereby ob­
tain a certificate permitting such person to- ship or transport nursery stock 
into this State. 

CoLUMBus, OHIO, July 20, 1939. 

HoN. JOHN T. BROWN, Director, Department of Agriculture, Columbus, 
Ohio. 

DEAR SIR: Receipt is acknowledged of a letter from the Chief of 
the Division of Plant Industry, Department of Agriculture, requesting 
my opinion as follows: 

"The General Assembly of Ohio at the last session passed 
House Bill 444 on May 23, 1939. This law will go into effect 
August 27, 1939, and will take the place of the old Plant Pest 
Law of Ohio. 

The new Act leaves out the old Section 1136 G. C., Sec­
tion 15. 

The Department of Agriculture and the Division of Plant 
Industry feel this has been a serious oversight. Since there has 


