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ATTORNEY GENERAL 

INSURANCE-SURETY BONDS-SALES TO POLITICAL SUB­
DIVISIONS BY MEMBER, GENERAL ASSEMBLY; CLERK, 
BOARD OF ELECTIONS-FIRE INSURANCE, BIDDING RE­
QUIRED. 

SYLLABUS: 

1. A member of the House of Representatives in the General Assembly may sell 
surety bonds required by law for the several county, township and municipal officials 
within the county from which he was elected. 

2. A clerk of a county board of elections may not sell fire insurance to the 
county in which he is the clerk of the board of elections; but he may have an interest 
in fire insurance contracts in excess of fifty dollars with governmental and public 
bodies other than said county where there is a legal requirement that such contract 
be let on bids after advertisement, and such contract is so advertised and so awarded. 
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Columbus, Ohio, March 12, 1959 

Hon. Fred E. Jones, Prosecuting Attorney 

Warren County, Lebanon, Ohio 

Dear Sir: 

I have received your request for an opinion, which reads as follows : 

"Section 2919.08 Ohio Revised Code provides in part as fol­
lows: 

" 'No person, holding an office of trust or profit by election or 
appointment, or as agent, servant, or employee of such officer or of 
a board of such officers, shall be interested in a contract for the 
purchase of property, supplies, or fire insurance for the use of the 
county, township, municipal corporation, board of education, or a 
public institution with which he is connected.' 

"In addition to the foregoing, Section 2919.09 reads as fol­
lows: 

" 'No person, holding an office of trust, or profit, by election 
or appointment, or as agent, servant, or employee of such officer 
or of a board of such officers, shall be interested in a contract for 
the purchase of property, supplies, or fire insurance for the use of 
the county, township, municipal corporation, board of education, 
or a public institution with which he is not connected, if the amount 
of such contract exceeds the sum of fifty dollars, unless such con­
tract is let on bids advertised as provided by law.' 

"I have found no prior opinions directly in point, and re­
spectfully request your opinion on the following questions: 

"l. May a Representative to the General Assembly sell 
surety bonds required by law for various county, township, and 
municipal officials, within the county from which he is elected? 

"2. May a Clerk of the County Board of Elections sell fire 
insurance in any amount to his own county or to any township or 
municipality within the county wherein he is so employed as such 
clerk? 

"3. May a Clerk of the County Board of Elections sell fire 
insurance in excess of $50.00 for each contract to his own county 
or to any township, or other political subdivision within the county 
wherein he is so employed as such clerk, when the contract for 
such insurance is not advertised for bids ?" 

Considering your first question, it is noted that Section 2919.08, Re­

vised Code, covers only "property, supplies and fire insurance." Because 
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of the specific language employed in this statute, it is my opinion that 

surety bonds are not covered by said section; and as no other statute 

specifically prohibits such a transaction, no reason appears why it would 

not be proper for a member of the House of Representatives in the General 

Assembly to sell surety bonds to various county, township and municipal 

officials within the county wherein he was elected, especially as this is a 

penal statute which must be strictly construed. 

As to your second question, the provisions of Section 2919.09, Re­

vised Code, cover expressly the situation to which you refer. A clerk of a 

county board of elections is an employee of a board of officers, each member 

of which holds a position of trust or profit by appointment, and as such 

employee he is prohibited from having an interest in any contract for "fire 

insurance" with any township, municipal corporation, board of education 

or public institution, if the amount of such contract exceeds fifty dollars 

and is not let on bids advertised as provided by law. It must be under­

stood that for such a clerk to be interested in a fire insurance contract in 

excess of fifty dollars with public bodies, other than the county, there must 

be a legal requirement that the contract be let on bids preceded by adver­

tisements. If the advertisement for bids is not required by law, the clerk 

may not have a legal interest in such contract. See Opinion No. 366, 

Opinions of the Attorney General for 1949, p. 101. Concerning contracts 

for fire insurance for the county, however, the provisions of Section 2919.08, 

Revised Code, clearly prohibit the clerk of a county board of elections from 

having any interest in a fire insurance contract under any condition what­

soever. 

The answer to your third question is reflected in the answer to the 

second. A clerk of a county board of elections is prohibited from selling 

fire insurance to his own county in any circumstances, and may sell to 

other public entities on contracts in excess of fifty dollars only where 

advertising for bids is required by law, and this is in fact done. 

To answer your inquiries specifically my opinion is, and I advise you, 

as follows: 

1. A member of the House of Representatives in the General As­

sembly may sell surety bonds required by law for the several county, 

township and municipal officials within the county from which he was 

elected. 
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2. A clerk of a county board of elections may not sell fire insurance 

to the county in which he is the clerk of the board of elections; but he may 

have an interest in fire insurance contracts in excess of fifty dollars with 

governmental and public bodies other than said county where there is a 

legal requirement that such contract be let on bids after advertisement, 

and such contract is so advertised and so awarded. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




