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State ex ref. vs. Commissioners, 8 N. P. (n. s.) 231, 20 0. D. 
(N. P.) 879; affirmed Ireton vs. State ex rei., 12 C. C. (n. s.) 202; 
21 0. C. D. 212, 412; affirmed without opinion in Ireton vs. State, 
81 0. S. 562; State ex ref. vs. Kraft, 19 0. A. R. 454, 456; Peter 
vs. Parkinson, Treas. 83 0. S. 36, 49; ]ones, Auditor, vs. Commis­
sioners of Lucas County, 57 0. S. 189; Elder vs. Smith, Auditor 
eta!., 103 0. S. 369, 370; State ex rei. Copeland vs. State 111edical 
Board, 103 0. S. 369, 370; Civil Service Commission vs. State, ex 
ref., 127 0. S. 261. 

'Consequently, in view of this well established rule of public law, it is my 
opinion, in answer to your inquiry, that the Registrar of Motor Vehicles does 
not have authority, after issuing a valid order of revocation, to suspend or 
revoke such order, except in accordance with the provisions of Section 6298-14, 
General Code. 

5022. 

Respectfully, 
]OHN w. BRICKER, 

Attorney General. 

PROBATE COURT- EXECUTORS AND ADMINISTRATORS 
NOT REQUIRED TO PRODUCE CERTIFICATE SHOWING 
ALL PERSONAL PROPERTY TAXES PAID WHEN. 

SYLLABUS: 

Under section 10509-176, General Code (116 0. L. 401), effective Sep­
tember 2, 1935, the probate court may not legally require that executors or 
administrators, in filing their final account, produce a certificate from the 
county treasurer and county auditor showing that all returns for personal 
property ta:>.:ation have been made and that all personal property taxes charged 
against the estate have been paid. 

CoLUMBUS, Omo, December 19, 1935. 

HoN. GEORGE. N. GRAHAM, Prosecuting Attorney, Canton, Ohio. 

DEAR SIR :-Acknowledgment is made of your recent communication, 
which reads : 

"Our probate judge, auditor and treasurer would like to have 
an opinion on the following: 
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By virtue of Section 10509-1 76 before it was amended, the 
l'robate Court required of executors and administrators a certifi­
cate from the auditor's and treasurer's offices showing that all per­
sonal property taxes had been paid. 

The clause in the old statute under which this was done read 
as follows: 

'Together with certificates from the county treasurer and from 
the county auditor, showing that all returns for taxation have .been 
made and that all taxes charged against the estate have been paid.' 

The omission of this part of the statute is the only change in 
the statute. 

The question therefore is, shall the Probate Court require, 
under that part of the amended statute which reads ' * * * every 
executor or administrator shall produce vouchers for debts * * * ', 
that a certificate from the auditor's and treasurer's offices of the 
county, showing that all personal property taxes have been paid." 

In order to establish the intent of the General Assembly with reference 
to your matter, it is necessary to review briefly the status of the law relating 
thereto prior to the passage of Amended Senate Bill No. 116 of the 91st 
General Assembly, regular session ( 116 0. L. 385-405), effective September 
2, 1935, which amended and repealed some sections relating to the practice and 
procedure in the Probate Court, and enacted some supplemental sections. 

The present probate code revising, consolidating and codifying the probate 
laws of Ohio, was enacted by the legislature in 1931 (Amended Senate Bill 
No. 10, 114 0. L. 320-481), effective January 1, 1932. The subject matter 
of what is now k,nown as section 10509-176, General Code, had previous 
thereto been identically contained in the former section 10830, General Code, 
repealed by such act. 

Section 10509-176, General Code, as it read when enacted in Amended 
Senate Bill No. 10 (114 0. L. 440) was as follows: 

"In rendering such account, every executor or administrator 
shall produce vouchers for debts and legacies paid, and for funeral 
charges and just and necessary expenses, which shall be filed with the 
account, and they, together with the account, be deposited and 
remain in the probate court." 

Former section 10830, General Code, as indicated above, had for years 
prior to 1932 read exactly the same. 

Later in the regular session of the 89thi General Assembly, after the 
passage of Amended Senate Bill No. 10, the legislature enacted Amended 
Senate Bill No. 323 ( 114 0. L. 714-783), providing for the levy of taxes 
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on intangible personal property at classified rates and for the assessment of 

tangible personal property for taxation, and amended section 10509-176, 
General Code, as it had been enacted in Amended Senate Bill No. 10, and 
provided by section 5 of such act (Amended Senate Bill No. 23) that section 
10509-17 6, General Code, as amended therein, take effect on January 2, 
1932 (see 114 0. L. 777, next to last paragraph). Section 10509-176, Gen­
eral Code, thus read one day after the date the new probate code passed by 
Amended Senate Bill No. 10 went into effect, as follows: 

"In rendering such account, every executor or administrator 
shall produce vouchers for debts and legacies paid, and for funeral 
charges and just and necessary expenses, together with certificates 
from the county treasurer and the county auditor showing that all 
returns for taxation have been made and that all taxes charged 
against the estate have been paid,. which shall be filed with the 
account, and they, together with the account, be deposited and 
remain in the probate court." 

It will thus be seen that beginning one day after the effective date of the 
laws relating to probate procedure, section 10509-176, General Code, required 
that every executor or administrator in rendering a final account (as inter­
preted by opinion No. 546 of the Attorney General, rendered April 11, 1933, 
Opinions of the Attorney General for 1933, Vol. 1, page 495, hereinafter 
referred to) must, first, produce vouchers for debts and legacies paid and for 
funeral charges and just and necessary expenses; and, secondly, certificates 

from the county treasurer and the county auditor showing that all returns 
for taxation had been made and that all taxes (including real estate taxes as 
interpreted also by the Attorney General in the opinion above referred to) 
charged against the estate had been paid. 

The Attorney General's opinion, just referred to, held, as disclosed by 
the syllabus: 

"1. By virtue of the provisiOns of Section 10509-176, Gen­
eral Code, it is not mandatory that the certificates of the county 
treasurer and county auditor, that all taxes charged against the estate 
of the decedent have been paid, be filed by the administrator or 
executor at the time of the filing of a 'partial account' but such 
certificates must be filed at or before the time of the filing of the 
final account. 

2. The certificates of the county auditor and county treasurer 
filed with the probate court pursuant to the provisions of Section 
10509-176, General Code, must certify that all taxes, including 
real estate taxes charged against property coming into the control 
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of the executor, charged against the estate of the decedent have been 
paid." 

On June 15, 1935, some two years after the rendition of the foregoing 
opinion of the Attorney General, the Common Pleas Court of Cuyahoga 
County, in the case of In re Estate of Kastelic, No. 424534, reported in 3 
Ohio Opinions, 165, Ohio Law .Reporter, July 22, 1935, and 19 Abstract, 
109, Ohio Law Abstract, July 20, 1935, held that under the status of the 
law at that time (June 15, 1935), an executor or administrator need not 
produce a certificate from the county treasurer and the county auditor showing 
that all real estate taxes had been paid, in filing his final account. The court 
stated in the course of its opinion that real estate taxes as such are not charges 
or debts against an estate. It had been a well known fact that for some time 
previous thereto probate courts throughout the State had differed on the 
question of whether or not real estate taxes were debts of an estate. 

At the time that the foregoing case was pending before the Common 
Pleas Court, which was some time after the Probate Court of Cuyahoga 
County in the said Kastelic case had held that real estate taxes were debts, 
the legislature amended sections 10509-121 and 10509-176, General Code, 
by the passage of Amended Senate Bill No. 116 (116 0. L. 385-405), relat­
ing to the practice and procedure in the Probate Court. Prior to amendment 
of section 10509-121, General Code, in Amended Senate Bill No. 116, such 
section had provided from the time it was enacted in Amended Senate Bill 
No. 10, 1931 (114 0. L. 428-429): 

"Every executor or administrator shall proceed with diligence 
to pay the debts of the deceased, applying the assets in the following 
order: 

4. Public rates and taxes. 
;:, * * " 

As already stated, the 91st General Assembly in Amended Senate Bill 
No. 116 amended both section 10509-121, General Code, and 10509-176, 
General Code, which amendments became effective September 2, 1935. 

Section 10509-121, General Code, was amended ( 116 0. L. 399) to 
ir;sert the words "personal property" before the word "taxes" in paragraph 4 
quoted, supra, and to add the sentence thereto, "Any devisee taking any real 
estate under a devise in any will or an heir taking under the statutes of 
descent, shall take the same subject to all taxes, penalties and assessments 
which are a lien against such real estate." 

Section 10509-176, General Code, was amended (116 0. L. 401) to 
eliminate the words which you have quoted in your letter. 
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From the foregoing, it seems likely that the legislature in amending sec­
tion 10509-IZI, General Code, as it did (II6 0. L. 399), must have intended 
solely to remove real estate taxes from consideration as debts against an estate. 
It also seems clear that in eliminating the clause which you quote in your 
communication from I0509-I76, the legislature must have intended solely to 
eliminate the necessity of an administrator or executor obtaining the certi­
ficate from the county treasurer and from the county auditor, both in respect 
to personal property taxes as well as real estate taxes. 

While personal property taxes are still a debt against an estate, under 
the language of section 10509-IZI, General Code, as amended, and section 
I0509-8I, General Code, (which was mentioned in Opinions of the Attorney 
General for I933, Vol. I, page 495, already referred to) real estate taxes are 
no longer deemed a debt against an estate. 

The conclusion just reached, viz., that the legislature by its amendment in 
I935, already referred to, intended to eliminate the necessity for an executor 
or administrator to produce a certificate from the county treasurer and the 
county auditor showing that all returns for taxation had been made and that 
all taxes (both real and personal) had been paid, finds support by a reference 
to the text "Ohio Probate Practice", Addams and Hosford, 2nd Edition, 
published October I, I935. On pages 875 and 876 of such text book, under 
the quotation of section I 0509-I76, General Code, (as amended in I935), it 
is stated: 

"This section, as effective January I, I932, was the same as 
former G. C. § 10830, except that after the words 'necessary ex­
penses' the following was added: 'together with certificates from 
the county treasurer and the county auditor showing that all re­
turns for taxation have been made and that all taxes charged against 
the estate have been paid.' 

In I935 the legislature amended this section and restored it so 
that it is the same as former G. C. § 10830. 

* * * * * * 
As this section existed from January I, I932, until September 

2, I935, there was considerable difference of opinion as to whether 
or not it ·was necessary to file with the account certificates showing 
that taxes which had accrued on real property of the decedent at 
the time of his death had been paid. Many probate courts held that 
it was necessary to file such certificates regarding real estate taxes 
with the account. However, the common pleas court of Cuyahoga 
county held that the provisions of G. C. § 10509-I76 and related 
sections did not require that a certificate of the county auditor and 
county treasurer be filed showing that the real estate taxes chargea 



ATTOHNEY GENERAL 1681 

against the estate had been paid, before the final account may be 
approved. 

It will he noted, however, that under this section as it is now 
effective, certificates showing the payment of either real property 
taxes or personal property taxes are no longer required. 

Under this section as it existed between January 1, 1932, and 
September 2, 1935, the attorney general rendered an opinion that 
by virtue of this section, it was not mandatory that the certificates 
of the county treasurer and county auditor, that all taxes charged 
against the estate of the decedent had been paid, be filed by the ad­
ministrator or executor at the time of the filing of a 'partial ac­
count' but such certificates must be filed at or before the time of the 
filing of the final account. 

The attorney general had also rendered another opinion in 
which he had held that the certificates of the county auditor and 
county treasurer filed with the probate court pursuant to this section, 
must certify that all taxes, including real estate taxes charged 
against property coming into the control of the executor, charged 
against the estate of the decedent has been paid." (Italics the 
writer's). 

Thus, while personal property taxes are still a debt against an estate, 
and undoubtedly every administrator and executor in filing his final account 
must produce vouchers for debts paid (including personal property taxes) 
under the first portion of section 10509-176, General Code, as amended, yet 
there is no longer a requirement that an executor or administrator produce a 
certificate from the county treasurer and county auditor that the personal 
property taxes have been paid. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question, that 
the Probate Court may not legally require that every administrator or ex­
ecutor shall produce a certificate from the county auditor and county treas­
urer showing that all personal property taxes have been paid, by reason of the 
language contained in section 10509-176, General Code, as amended ( 116 
0. L. 401) that "in rendering such account, every executor or administrator 
shall produce vouchers for debts * * !:> paid." 

Respectfully, 
jOHN w. BRICKER, 

Attorney General. 
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5023. 

APPROVAL, BONDS OF WREN VILLAGE SCHOOL DISTRICT, 
VAN WERT COUNTY, OHIO, $10,000.00. 

CoLUMBUS, OHIO, December 19, 1935. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

5024. 

DISAPPROVAL, ABSTRACT OF TITLE, ETC., TO LAND IN 
HOCKING TOWNSHIP, FAIRFIELD COUNTY, OHIO­
EDWARD ]. SMITH. 

CoLUMBUS, OHIO, December 19, 1935. 

HoN. MARGARET M. ALLMAN, Director, Department of Public Welfare, 

Columbus, Ohio. 
DEAR MADAM:-This is to acknowledge the receipt of a recent com­

munication from your department over the signature of the Assistant Di­
rector of Public Welfare submitting for my examination and approval an 
abstract of title, warranty deed form, contract encumbrance record No. 7 and 
Controlling Board certificate relating to the proposed purchase by the state 
of Ohio of a tract of land owned of record by one Edward J. Smith in Hock­
ing Township, Fairfield County, Ohio. This tract of land is more particularly 
described in the caption of the abstract of title and in the deed form of the 
deed to be executed by Edward J. Smith and by Elizabeth Smith, his wife, 
conveying this property to the state of Ohio, as follows: 

Being a part of the east half of the southeast quarter of Section 
No. 23, Township No. 14 of Range No. 19, beginning at the 
north-east corner of said quarter section; thence West along the 
half section line to a point where the center line of the Lancaster 
Traction and Power Company's right of way as at present located, 
interse~ts said half section line; thence south along the center line 
of said company's said right-of-way to a point where said center line 
intersects the south boundary line of said quarter section; thence 
east along said South boundary line, being the south line of said 
section, to the south-east corner of said quarter section; thence 
North along the east line of said quarter section to the place o:f 
beginning, containing forty-two ( 42) acres more or less. 


