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approval is evidenced by my authorized signature upon said lease and upon the dupli-
cate and triplicate copies thereof, all of which are herewith returned.
Respectfully,
GILBERT BETTMAN,
Attorney General.

2256.

CITY HEALTH DISTRICT—EMPLOYES OF SUCH DISTRICT DO NOT
COME WITHIN' THE PROVISIONS OF CIVIL SERVICE ACT.

SYLLABUS:
Employes of a city health district do not come within the provisions of the civil
service act (Section 486-1 to 486-31 of the General Code, inclusive).

CoruMBuUSs, OHIO, August 23, 1930.

Hon. CrARLES A. NEAL, Director of Health, Columbus, Ohio.
DEeAr Sir:—I am in receipt of your letter of recent date, which is as follows:

“I am in receipt of a request from a city solicitor asking for an opinion
as to whether or not employes of a city health district are within the civil
service laws as now provided for in the General Code, and if so, whether or
not they come within the classified or unclassified service.

I shall be very glad if you will give this Department your opinion on these
questions.”

Section 1261-16 of the General Code provides that for the purposes of local health
administration, the state be divided into health districts and that each city shall con-
stitute a health district and be known as a city health district, and that townships
and villages in each county shall be combined into a health district and be known as
a general health district.

Section 1261-20 of the General Code provides the necessary procedure for the
union of city and general health districts.

Section 1261-21 of the General Code provides the necessary procedure for the
union of two or more general health districts.

In Section 1261-30, General Code, it is provided that the district boards of health
shall exercise all the powers and perform all the duties now conferred and imposed
by law upon the board of health of a municipality, etc.

It will be further observed that Section 1261-39, General Code, makes provision
whereby financial aid may be given to health districts by the state and Section 1261-40
of the General Code provides for the apportionment and the creation of a separate
fund to be known as the “district health fund.”

It appears from an examination of these sections and other related sections that
a municipal health district is a separate political entity. This view was recently ex-
pressed by me in an opinion rendered to you under date of February 4, 1930, in which
I held that an ordinance passed by a municipality to the effect that any appointee
receiving pay from the city must be a bona fide resident of the city, has no application
to appointees of city health districts. In this opinion it was stated by me that a city
health district is a separate entity from the municipal government, although it em-
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braces the same territory. This view is supported by an opinion of a former Attorney
General, found in Opinions of the Attorney General, 1920, Vol. 1, page 133. In the
course of this opinion the then Attorney General, commenting upon the Hughes act,
108 O. 1. (part 1), 236, Sections 1261-16, et seq., and the Griswold act, 108 O. L.
(part 2), 1085, which amended it, says:

“In the division of the state for health purposes, the district was made
the unit and city and county lines were adopted for its territorial definition.

What might be termed a new quasi-political subdivision was created
somewhat analogous to school districts, or, so far as a city of the required
population was concerned, it might be said that it then had a dual inter-
locking capacity. It constituted a municipal health district and its city council
was empowered to establish a municipal health district board of health, while
the duty and method of raising the necessary funds for this health district was
not changed by the act, showing the interdependent character of the district
and the municipality. The idea of separate identity is further indicated by
the fact that by Section 1261-38 the treasurer and auditor of the city are
specifically designated as the treasurer and auditor of the health district.”

It may be urged that a city health district is merely a division of the state for
administrative purposes, that is, that the employes of a district perform ministerial
duties in the performance of state functions. The statutes dealing with health dis-
tricts clearly provide distinct and independent functions for the district boards of
health from those of the state department of health. The state department of health
is only authorized to perform the duties imposed by statute upon a district board of

_health when the district board of health fails or neglects to perform its duties. The
district board of health is in the same category as school districts and metropolitan
park districts and is distinguished from districts which are provided for the purpose
of performing administrative functions for the state in a particular locality.

Since I have concluded that a city health district is a distinct political entity
I now come to a consideration of the civil service statutes with reference to their
application to such a district. Section 486-1 of the General Code provides in part
as follows:

“The term civil service includes all offices and positions of trust or em-
ployment in the service of the state and the counties, cities and city school
districts thereof. * * * 7

This section and related sections of the General Code were enacted pursuant to the
provisions of Section 10, Article XV of the Constitution of Ohio, which reads as
follows:

“Appointments and promotions in the civil service of the state, the several
counties and cities, shall be made according to merit and fitness, to be ascer-
tained, as far as practicable, by competitive examinations. Laws shall be
passed providing for the enforcement of this provision.”

By the terms of Section 486-1 of the General Code, above quoted, the Legislature
limited the application of the civil service laws to offices and positions of trust or
employment in the service of the state and the counties, cities and city school districts.
It therefore follows that offices and positions which are not in the service of the state
or one of the political subdivisions named in Section 486-1, General Code, are not
included.
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In an opinion rendered by a former Attorney General on July 11, 1916, and found
in Volume II, Opinions of the Attorney General for 1916, page 1186, it was held as
follows:

“Offices, positions and employments in villages and village school districts
are not included in the operation of the civil service law of this state.”

The then Attorney General said in the course of his opinion, at page 1187, as follows:

“This paragraph specifies what offices, positions and employments are in-
cluded in the civil service law of the state and it is exclusive. It will be ob-
served that it does not include offices or positions in villages, or village school
districts. It follows, therefore, that the position held by the janitor named
in your inquiry is not within the operation of the civil service law, and said
janitor is not entitled to its protection or to hold his position under any of
its provisions, including the provision of Section 486-31 G. C., as amended
106 O. L. 418, referred to in your inquiry and commonly known as the seven-
year service clause.”

Since the Legislature has not seen fit to include city health districts within the
provisions of the civil service laws, I am therefore of the opinion that employes
of a city health district do not come within the provisions of the civil service act
(Section 486-1 to 486-31 of the General Code, inclusive).

Respectfully,
GILBERT BETTMAN,
Attorney General.

2557.

CIVIL SERVICE ACT—OFFICERS AND EMPLOYES OF EXEMPTED VIL-
LAGE, VILLAGE, RURAL AND COUNTY SCHOOL DISTRICTS ARE
NOT WITHIN.

SYLLABUS:

The officers and employes of exempted village school districts, village school dis-
tricts, rural school districts and county school districts do not come within the pro-
visions of the civil service act (Sections 486-1 to 486-31, inclusive, General Code.)

CoLumsus, OEHI0, August 23, 1930.

The State Civil Service Commission of Ohio, Wyandotte Building, Columbus, Ohio.
GENTLEMEN :—I am in receipt of your letter of recent date which is as follows:

“We are in receipt of the following inquiry from the Ohio State Associ-
ation of Public School Employes in regard to Section 486-(a)-8 of the Civil
Service Laws of Ohio, upon which we desire to respectfully request your
opinion ;

‘Does this law apply to all boards of education in the State of Ohio, i. e.
county boards of education, village boards of education, etc.’”

Civil service legislation of this state is contained in Sections 486-1 to 486-31,



