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ADOPTION OF ILLEGITIMATE CHILD-SECTION 3107.01 ET 
SEQ., RC-NO EXPENSE INCURRED BY CHILD WELFARE 
BOARD FOR PRENATAL CARE OR DELIVERY-CARE OF 
MOTHER OR OF CHILD AFTER BIRTH-EXPENSES CAN 
NOT BE CHARGED AGAINST ADOPTING PARENTS-ADOPT­
ING PARENTS LIABLE ONLY FOR COSTS OF ADOPTION 
PROCEEDING-SECTION 3107.05 RC. 

SYLLABUS: 

When an illegitimate child is adopted pursuant to Section 3107.01 et seq. of 
the Revised Code, no expense incurred by the child welfare hoard for prenatal care 
or delivery, or for the care of the mother or child after birth can be charged 
against the adopting parents, and such adopting parents are liable, under the pro­
visions of Section 3107.05, Revised Code, only for the costs of the adoption proceed­
ing as therein set forth. 
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Columbus, Ohio, November 21, 1955 

Hon. Everett Fahrenholz, Prosecuting Attorney 

Preble County, Eaton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"The Preble County Child ·welfare Board, organized under 
the provisions of Revised Code Section 335.04, wishes to charge 
adopting parents the actual expenses incurred by the county in 
providing prenatal and delivery care to the natural mother of 
the adoptive child. 

"Two situations give rise to the expenditure of public funds. 
The Child 'vVelfare Board furnishes financial assistance to a girl 
or woman pregnant wi'th an illegitimate child, under the pro­
visions of Revised Code Section 335.16. Also, the Juvenile 
Court furnishes special care to girls pregnant with an illegitimate 
child, as provided in Revised Code Section 2151.36. In each of 
the above situations, 'the child becomes legally eligible for adop­
tion with placement made by the Child Welfare Board. 

"May the Child Welfare Board legally charge adoptive 
parents such expenses?" 

As you state, Section 335.16, Revised Code, gives the child welfare 

board authority to render certain aid to a girl or woman who is the actual 

or prospective mother of an illegitimate child. Paragraph (E) of that 

Section, enumerating the powers of that board, reads as follows: 

"To provide social services to any girl or woman who 1s 
pregnant with or has been delivered of an illegitimate child;" 

It seems unnecessary to consider whether the authority to provide 

"social services" is sufficient to authorize "financial assistance" '\Uch as 

the expense of prenatal and delivery care. 'vVhether the expense of such 

care is or is not contemplated by the statute, we may at least start with 

the assumption that the child welfare board is authorized to incur some 

expense in behalf of the woman in question. 

We proceed therefore to inquire whether the board may charge 

adopting parents of such child for the expense incurred by it in rendering 

this service. There is certainly no suggestion in Section 335.16 supra 
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that the expense of such service to the woman could be made the obliga­

tion of adoptive parents. The absurdity of such a proposition becomes 

more evident when we consider that most of these services are rendered 

before the birth of the child. 

You refer to Section 2151.36, Revised Code, as making provision 

for the care of a girl or woman who is pregnant with an illegitimate 

child, but on careful reading of that section, I do not find any specific ref­

erence to such a situation. The section provides generally for the care 

of children who have come under the jurisdiction of the juvenile court 

as dependent, neglected or delinquent, and places the burden on the 

parents if they are able to pay, otherwise on the county. It is possible that 

a girl in the condition described may be a minor, and be dependent or 

delinquent, and therefore receive some assistance at the expense of the 

county, but there is nothing in this section which could be construed as 

authority to charge adopting parents of any child with the expense of 

such assistance rendered to the mother. 

Turning to the statutes governing adoption of children, I note Sec­

tion 3107.06, Revised Code, which reads in part: 

"No final decree or interlocutory order of adoption shall be 
entered by the probate court unless there is filed with the court 
written consents to the adoption, verified or acknowledged by the 
following: 

"* * * (B) By each of the living parents, adult or minor, 
except as follows : 

" ( 1) The mother of an illegitimate child shall be considered 
for the purpose of this section the sole parent and may give 
consent alone, in which case the consent shall state that it is 
given by the mother as the sole parent. * * * " 

"(E) By any division, county department or board, or certi­
fied organization, having the permanent custody of the child." 

The above section is only relevant to your question in case the 

permanent custody of a child has been committed to the child welfare 

board. In that case, the consent of the board will be required for the 

adoption, but there is certainly no right given to the board to make a 

charge as a condition for its consent, by way of reimbursement to the 

county for the child's care or otherwise. 

Section 3107.05 makes the only provision as to costs to be paid 

by the adopting parents, to wit: 
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"The cost of the proceedings shall be paid by the petitioner, 
and the court may include in such costs a reasonable sum for 
the services and the necessary expenses of the next friend; pro­
vided that if the next friend is a public employee, the part of 
the costs representing his services and expenses shall be paid 
into the county treasury as a part of the general costs." 

In the light of the foregoing, it is my opinion that when an illegiti­

mate child is adopted pursuant to Section 3107.01 et seq. of the Revised 

Code, no expense incurred by the child welfare board for prenatal care 

or delivery, or for the care of the mother or child after birth can be 

charged against the adopting parents, and such adopting parents are 

liable, under the provisions of Section 3107.05, Revised Code, only for 

the costs of the adoption proceeding as therein set forth. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




