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OPINION NO. 65-124 

Syllabus: 

Under Section 511.32, Revised Code, boards of town­
ship trustees of any township having within its limits a 
public park, public square, or grounds devoted to public 
uses for park purposes and which are not under the control 
of a board of park commissioners do not have the authority 
to and may not expend the proceeds of a tax levied pur­
suant to Section 511.33, Revised Code, for: 

1. establishing and maintaining recreational 
programs for youth in the township; 

2. hiring supervisors and assistants or using
township employees to establish and super-
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vise recreational programs for youth in the 
township; or 

J. purchasing supplies and/or equipment to es­
tablish and operate recreational programs
for youth in the township. 

Under Section 511.32, Revised Code, said boards of 
township trustees do not have the authority to, and may 
not, acquire, by rental agreement or lease, for the sum­
mer months, real estate having thereon recreational faci­
lities to be used for park purposes. Opinion No. 6294, 
Opinions of the Attorney General for 1936, approved and 
followed. 

To: Chester W. Goble, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 12, 1965 

Your request for my opinion reads in part as follows: 

11 If a board of township trustees 
has levied a tax pursuant to Section 
5705.19, Revised Code, for recreational 
purposes, may this township use the 
proceeds of the tax levy to hire a 
supervisor and assistants and purchase
supplies and equipment to establish 
a recreational program for the child­
ren in the township under the pro­
visions of Section 511.32, et seq., 
of the Revised Code, or any other 
section of the Code? If so, may 
the township charge a fee to the 
participants for the use of such 
facilities? 

11 Section 511.32, Revised Code, 
authorizes a board of township 
trustees having within its limits, 
'grounds devoted to public uses 
for park purposes' to carry out 
certain functions relating to 
park purposes. Would a board of 
township trustees be authorized 
under this section, or any other 
section of the Code, to hire per­
sonnel and pay their salaries 
from the proceeds of a tax levied 
for recreational purposes, which 
personnel would supervise recrea­
tion programs on public school 
owned facilities located within 
the township? In the alterna­
tive, would the township be au­
thorized under the provisions
of Section 511.32, et seq., and 
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755.12, et seq., Revised Code, 
or any other section of the Code, 
to pay the salaries of personnel 
to supervise recreational pro­
grams using the real estate and 
other facilities of a non-profit
recreation organization located 
either within or outside the 
limits of the township? 

"May the township lease, 
during the summer months,real 
estate located either within or 
outside the limits of the town­
ship, and having thereon recrea­
tional facilities so that town-
ship employed personnel may super­
vise thereon a recreational pro­
gram for the youth of the township?" 

Inasmuch as your letter of request refers to Section 
511.)2, Revised Code, I must assume that the situation to 
which you refer does not involve a park district and board 
of park commissioners created and established pursuant to 
Sections 511.18 to 511.Jl, inclusive, Revised Code. 

Section 511.)2, supra, provides in pertinent part: 

"The board of township trustees 
of any township having within its 
limits a public park, public square, 
or grounds devoted to public uses 
for park purposes, and which are not 
under the control of a board of park
commissioners, may: 

"(A) Control, care for, grade,
and improve any such park, square, 
or grounds; 

"(B) Plant or place therein 
and care for trees, shrubbery, and 
plants, and maintain lawns in good
condition; 

"(C) Construct and maintain 
fountains; 

"(D) Lay out, construct, re­
construct, repair, and maintain in 
good condition suitable driveways
and walks constructed of such mate­
rials as are most suitable, and pro­
vide and maintain suitable and suf­
ficient lights in any such park, 
square, or grounds; 

11 (E) Construct, reconstruct, 
repair, and maintain therein all 
necessary sewers, drains, and ditches; 
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11 (F) Protect and preserve to 
public uses for park purposes all of 
such property and improvements, and, 
to that end, adopt bylaws, rules, and 
regulations for the government and 
control of any such park, square, or 
grounds and the driveways and walks 
therein, and protect them and the 
trees, shrubbery, plants, and im­
provements from misuse, injury, or 
destruction, and provide for the 
enforcement of such rules and regu­
lations by fines and penalties." 

Section 511.33, Revised Code, provides in pertinent 
part: 

11 In paying any expenses of 
park management and of impr_ove­
ments authorized by section 511.32 
of the Revised Code, the board of 
township trustees may appropriate
and use for such purposes any funds 
in the township treasury then un­
appropriated for any other purpose.
Should there be no available funds 
in the treasury or an insufficient 
amount to pay for the desired park 
management and improvements in any 
year, the board may levy a tax in 
order to pay for such park manage­
ment and improvements. The tax 
shall be levied upon all of the 
taxable property in the township
and shall be certified, levied, 
and collected in the manner pre­
scribed for the certification, 
levy, and collection of other 
township taxes.***" 

Section 5705.19, Revised Code, to which you refer in 
your letter of request, provides in pertinent part: 

"The taxing authority of any
subdivision at any time prior to· 
the fifteenth day of September, 
in any year, by vote of two-thirds 
of all the members of said body, 
may declare by resolution that 
the amount of taxes which may be 
raised within the ten-mill limita­
tion will be insufficient to pro­
vide for the necessary require­
ments of the subdivision, and that 
it is necessary to levy a tax in 
excess of such limitation for any 
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of the following purposes: 

"* * * * * * * * * 
"(H) For recreational pur­

poses, provided the total levy
for such purposes authorized by 
vote of the people shall not ex­
ceed five tenths of a mill; 

"* * * * * * * * * 
"Such resolution shall be con­

fined to a single purpose, and shall 
specify the amount of increase in 
rate which it is necessary to levy,
the purpose thereof, and the number 
of years during which such increase 
shall be ineffect, which may or may 
not include a levy upon the duplicate
of the current year.***" 

In regard to your inquiry, it must be noted that the 
tax authorized by Section 511.33, su1ra, and levied pur­
suant to Section 5705.19, kupra, is imited to"*** 
paying any expenses of par management and of improvements 
authorized~ section 511.32 of the Revised Code***" 
(Emphasis aaaed). In referring to Section 511.32; iupra,
the authority of the board of township trustees is imited 
in two respects: first, it may perform the authorized tasks 
and functions for public parks., public squares or grounds
devoted to public uses for park purposes, each of which 
must be within the township; and second, it is authorized 
to perform the tasks and functions specifically enumerated 
in subsections (A) through (Fl of Section 511.32, supra,
plus the building, equipping and maintaining of a swimming 
pool. 

The term "park purposes" as used in Section 511. 32, 
~. was considered in Opinion No. 1647, Opinions of the 
Attorney General for 1920, and beginning at the bottom of 
page 1078, the then Attorney General stated: 

"'Park purposes,' as used in the 
statute, must be construed to mean any
ordinary and usual purpose, such as rest 
and recreation, games and entertainments, 
and out-door sports, etc., tending to 
promote the public welfare, health and 
enjoyment for which a park is suitable 
and for which it is usually used and 
maintained.** *11 

Although park purposes include recreation, and al­
though swimming is a generally recognized form of recrea­
tion, in Opinion No. 1556, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1939, page 2304, the then Attorney General was 
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requested to render an opinion upon whether the board of 
township trustees could, acting ?ursuant to the authority
of Section 3427-1, General Code (the predecessor of Sec­
tion 511,32, Revised Code), build, maintain and operate 
a swimming pool with the necessary accessories thereto 
in a park which was not under the control of a board of 
park commissioners. Although the conclusion reached was 
abrogated by the 1941 amendment to the statute considered, 
see 119 Ohio Laws, 63, the reasoning applied therein is 
sound and compelling. Beginning on page 2306 of the 
opinion, it was stated: 

11It is quite clear that it was 
not the intention of the legislature
in the enactment of Section 3427-1, 
General Code, to authorize the ex­
penditure by township trustees of 
township funds for any and all pur­
poses that might be included within 
the concept of a public park. In 
other words, unlimited authority to 
maintain the park in all respects
and to co~struct buildings and struc­
tures thereon for any and all pur­
poses was not intended else it would 
not have been necessary to set out 
the things that the trustees should 
be authorized to do in detail as was 
done. If it had been intended to 
extend unlimited power to the town­
ship trustees to maintain the park
in all respects, the legislature
would no doubt have done so in ap­
propriate language instead of de­
tailing the several things which 
the trustees might do. It seems 
evident that it could not success­
fully be contended that the build­
ing and maintenance of a swimming
pool which connotes the securing
and maintaining of a healthful water 
supply for the pool, the maintaining
of a supply of bathing suits, and 
the renting of those suits, the main­
tenance of guards for the safety of 
the users of the pool, and various 
other things that go to make up the 
successful and proper maintenance of 
a swimming pool, as the term is gen­
erally understood, are included with­
in the grant to build and maintain 
walks and driveways and lawns and 
fountains and sewers or drains and 
ditches or the planting of trees or 
shrubbery or within the concluding
blanket provisions to protect and 
preserve for public purposes the 
property of the park. From the 
language used in the statute it 
would seem that its purpose was to 
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authorize the township trustees to 
provide from township funds for the 
protection and preservation of the 
property in such a state as to make 
it suitable for park purposes with­
out any further expenditure by any­
one else rather than to authorize 
activities apart from the physical 
property that oftentimes and perhaps
usually are found in parks. It would 
hardly be contended that the au­
thority extended by this statute 
would warrant the expenditure of 
township funds for the purposes of 
building and equipment and main­
tenance of a zoological or botan­
ical garden or the construction or 
maintenance of a dance hall or 
skating rink or golf courses or 
similar recreational or playground
activities and yet these things
frequently are established and 
maintained as adjuncts to public
parks and perhaps oftentimes are 
provided under blanket authority 
to maintain parks although muni­
cipalities which may own and main­
tain parks are also extended au­
thority by statute to maintain play­
grounds for recreational purposes,
which is not true with respect to 
townships. 

"As a matter of fact, a 'swim­
ming pool,·' as the term is generally
used and understood in modern par­
lance as distinguished from the his­
toric 'swimmin' hole' is generally
regarded as a recreational activity
and an accessory to a playground
rather than to a park. The legisla­
ture, when it speaks of a 'swimming
pool' does so in connection with 
playground and recreational activi­
ties, and it might be noted inci­
dentally that in none of the legis­
lation pertaining to these subjects
is any power extended to boards of 
township trustees either alone or in 
co-operation with other agencies to 
establish and maintain playgrounds 
or engage in recreational activities." 

Boards of township trustees are creatures of statute 
and have only such powers as are expressly provided by law 
or necessarily implied therefrom. Trustees of New London 
Township v. Miner, et al., 26 Ohio St., 452, at 456. In 
view of the detailed grant of the express powers in Sec­
tion 511.32, suar~, and the absence of any necessity for 
implying such a ditional powers as are outlined in your 
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letter of request, I herewith adopt the reasoning of 
Opinion No. 1556, shpra, as being dispositive of your in­
quiry relative tote supervised recreational programs
and the supplies and equipment employed therein. 

You also ask whether the township may lease, during
the summer months, real estate having recreational faci­
lities thereon so that township-employed personnel may
supervise a recreational program thereon. The portion
of this question pertaining to the authority of a boar.d 
of township trustees to use township-employed personnel 
to supervise recreational activities has been disposed
of in the negative in the immediately preceding paragraphs
of this opinion. In regard to the question of the lease 
of real estate, your attention is directed to Section 511.18 
et seg., Revised c,de, pertaining to the acquisition and 
establishment of township parks. An examination of these 
sections fails to reveal any express authority provided by
law. In regard to the implied authority, see Opinion No. 
6294, Opinions of the Attorney General for 1936, wherein 
it was stated, in Volume III at page 1601: 

"***On the contrary, a con­
sideration of all of the statutory
provisions, above noted, relating 
to the power and authority of the 
park commissioners of a township
park district with respect to the 
establishment and maintenance of 
public parks in the district clear­
ly excludes any suggestion that 
such commissioners have any authori­
ty to acquire lands for this pur­
pose by lease.***" 

It might be noted that Amended Substitute Senate Bill 
No. 30, 129 Ohio Laws, 235, effective August 4, 1961, 
broadened the authority of township boards of park commis­
sioners by authorizing them to purchase lands on an install­
ment basis. Section 511.23, Revised Code, now provides in 
pertinent part: 

"***It may locate, establish, 
improve, and maintain a free public
park or parks within and without the 
township, and may accept a convey­
ance of or purchase for cash, by pur­
chase by installment payments with 
or without a mortgage, by entering
into lease-purchase agreements, by
lease with option to purchase, or 
appropriate suitable lands and ma­
terials for that purpose.~' * *" 

Yet, no such additional powers were granted to township 
trustees under Section 511,32, supra. 



2-280 Opin. 65-124 ATTORNEY GENERAL 

Consider also Section 505.26, Revised Code, which 
provides: 

11 The board of township trus­
tees may purchase, appropriate, 
construct, enlarge, improve, re­
build, repair, furnish, and equip 
a township hall, a township park,
and bridges and viaducts over 
streets, streams, railroads, or 
other places where an overhead 
roadway or footway is necessary,
and such board may acquire sites 
for any of such improvements. 

0 If sufficient space for 
township offices is not available, 
the board of township trustees may
purchase, lease, or construct, and 
furnish, equip, and maintain office 
space. When such offices are to be 
provided by construction, a site 
upon which to erect such offices 
may be acquired by purchase, lease 
for twenty-five years or longer, or 
otherwise. The cost of providing
such office space shall be paid out 
of funds in the township treasury.
If sufficient funds are not avail­
able the board shall proceed as 
provided in sections 511.01 to 511.04, 
inclusive, of the Revised Code. 11 

Since the boards of township trustees have the power 
to acquire sites for township parks and halls, my deter­
mination in Opinion No. 1232, Opinions of the Attorney
General for 1957, is highly relevant to your question.
The syllabus states: 

"Boards of township trustees, 
acting under authority of Section 
505.26, Revised Code, have no au­
thority to lease a building to be 
used as a township hall." 

Since the rendition of this opinion, the legislature
amended Section 505.26, supra, by Amended House Bill No. 
314, 129 Ohio Laws, 1294, effective October 2, 1961, by
adding the second paragraph to Section 505.26, supra,
above quoted. The township trustees' authority to lease 
is predicated upon the insufficiency of space for town­
ship offices and does not abrogate the conclusions reached 
in Opinion No. 1232, supra. There is a distinct difference 
between a township meeting place and offices for township
officials. 
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Giving effect to the above observations, it is my
opinion and you are hereby advised that: 

·under Section 511.J2, Revised Code, boards of town­
ship turstees of any township having within its limits a 
public park, public square, or grounds devoted to public 
uses for park purposes and which are not under the control 
of a board of park commissioners do not have the authority 
to and may not expend the proceeds of a tax levied pur­
suant to Section 511.JJ, Revised Code, for: 

1. establishing and maintaining recreational 
programs for youth in the township; 

2. hiring supervisors and assistants or using
township employees to establish and super­
vise recreational programs for youth in the 
township; or 

J. purchasing supplies and/or equipment to es­
tablish and operate recreational programs
for youth in the township. 

Under Section 511.J2, Revised Code, said boards of 
township trustees do not have the authority to, and may 
not, acquire, by rental agreement or lease, for the 
summer months, real estate having thereon recreational 
facilities to be used for park purposes. Opinion No. 
6294, Opinions of the Attorney General for 1936, approved
and followed. 




