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the state of facts mentioned in your letter also falls within the prohibition of 
Section 12912, General Code. 

In view of the foregoing and in specific answer to your inquiry, I am of the 
optnion that a member of a board of township trustees furnishing groceries upon 
order of the board of township trustees and receiving compensation therefor from 
such board, is subject to the provisions of Section 12910 and Section 12912, Gen­
eral Code, which prohibit a member of a board of township trustees from being 
interested in a contract or profits of a contract for the purchase of property or 
supplies for such township. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

A II orney General. 

4711. 

APPOVAL, BONDS OF SOUTH EUCLID-LYNDHURST VILLAGE 
SCHOOL DISTRICT, CUYAHOGA COUNTY, OHI0-$2,804.21. 

CoLUMBUS, Omo, October 28, 1932. 

Retirement Board, State Teachers Retirement 5ystem,. Columbus, Olzio. 

4712. 

WORKMEN'S COMPENSATION-RIGHT OF POLICEMEN AND FIRE­
MEN TO PARTICIPATE WHERE THEY HAVE A PENSION FUND­
DEPENDENTS ENTITLED TO BENEFITS REGARDLESS OF MONEY 
RECEIVED FROM OTHER SOURCES. 

SYLLABUS: 
I. The Industrial Com111is,sion is authorized to pay comPensation to depen­

dents of employees as the term "employe" is defined in the Workmen's Compen­
sation Law of Ohio. 

2. Policemen and firemen of villages are employees within the meaning 
of the Workmen's Compensation Law of Ohio regardless of whether or not said 
1•illage has provided a policemen or firemen's fund. , 

3. Policemen and firemen of cities who are eligible to participate in a police­
men or firemen's pelbSion fund becattse of the particular injury or disability suf­
fered are not employees within the meaning of the Workmen's Compensation Law, 
unless said policemen or firemen are paid from said fund an amount less than 
the compensation that is provided by the Workmen's Compensation Law of Ohio 
for a like injury and disability. 

4. All dependents of injured employees who die as a result of injuries sus­
tained in the course of employment are entitled to benefits provided for by the 
IVorkmen's Compensation Law of Ohio. There is no provision for deducting from 
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any depe~tdent's award compensatioll which they receive from sources other than 
the Workmell's Compensatioll Law. 

CoLUMBUS, 0Hro, October 28, 1932. 

Industrial Commissio11 of Ohio, Colwnbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your recent request for my 
opinion which reads: 

"The Commission desires your opm10n relative to the following 
questions relative to General Code, Section 1465-61, Sub-section 1, and 
specifically that portion of said paragraph concerning the payment of 
compensation to firemen and policemen as amended by the last Gen­
eral Assembly effective July 8, 1931. 

"1. (a) Docs the provision of the above-mentioned section include 
the dependents of firemen and policemen who are killed in the course 
of and arising out of their employment? 

(b) If such dependents are not to be included in the provrsrons 
of this section are they entitled to the death award as provided for in 
General Code Section 1465-82, without the deduction of any award 
which they receive from a municipal firemen or policemen's pension fund? 

(c) If no p"rovision is made in the regulations of the policemen 
or firemen's pension fund for the payment of funeral and medical 
bills, can the same be paid from the State Insurance Fund? 

"2. (a) If it is your opinion that the dependents of firemen or 
policemen who are killed in the course of employment come within 
the provisions of General Code Section 1465-61, Sub-section 1, can an 
award be made to such widow if she has been awarded a monthly 
award from a policemen or firemen's pension fund which monthly 
sum is less than the monthly payment to which she would be en­
titled under the provision of Section 1465-82, but the continuance of 
such payments from the pension fund being contingent on the bene­
ficiary remaining a widow, and during her good behavior. If such 
widow is entitled to an award from the State Insurance Fund, how 
should such award be computed? 

(b) If a fireman or policeman is survived by a widow and one 
or more dependent children under sixteen years of age and the widow 
is awarded compensation from the pension fund with a monthly award 
to continue during her widowhood and good behavior and in addition 
is granted an additional monthly award for each child until such child 
reaches the age of sixteen years, the aggregate being less than the 
_nonthly payment to which such widow and children would have 
received from the State Insurance Fund, in such instance are the 
children entitled to an award under the provisions of Section 1465-82 
and, if so, how should the same be computed?" 

Your questions involve the disbursement of the state insurance fund to 
policemen and firemen. The Industrial Commission is authorized to disburse 
the state insurance fund in Section 1465-72, General Code, which in so far 
as applicable reads as follows: 
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"The state liability board of awards shall disburse the state insur­
ance fund to such employes of employers as have paid into said fund 
the premiums applicable to the classes to which they belong, who have 
been injured in the course of their employment, wheresoever such 
injuries have occurred, and which have not been purposely self­
inflicted, or to their dependents in case death has ensued. * * *" 

This section therefore authorizes the commission to disburse the fund t0 
employees injured, or to the dependents of such employees who have been 
killed in the course of their employment. 

The term "employee" has a definite meaning in connection with the 
\"/orkmcn's Compensation Law of Ohio and is defined in Section 1465-61, 
General Code. The term is therein defined, in so far as it applies to this 
question, as follows: 

"The terms 'employe', 'workman' and 'operative' as used in this 
act, shall be construed to mean: 

I. Every person in the service of the state, or of any county, 
city, township, incorporated village or school district therein, including 
regular members of lawfully constituted police and fire departments 
of cities and villages, under any appointment or contract of hire, 
express or implied, oral or written, except any official of the state, 
or of any county, city, township, incorporated village or school dis­
trict therein. Provided that nothing in this act shall apply to police 
or firemen in cities where the injured policemen or firemen arc eligible 
to participate in any policemen's or firemen's pension funds which are 
now or hereafter may be established and maintained by municipal 
authority under existing laws, unless the amount of the pension funds 
provided by municipal taxation and paid to such police or firemen 
shall be less than they would .have received had the municipality no 
such pension funds provided liy law; in which event such police and 
firemen shall be entitled to receive the regular state compensation 
provided for police and firemen in municipalities where no police­
men's or firemen's pension funds have been created under the law; 
less, however, the sum or sums received by the said policemen or 
firemen from said pension funds provided by municipal taxation, and 
the sum or sums so paid to said policemen or firemen from said 
pension funds shall be certified to the industrial commission of Ohio 
by the treasurer or other officer controlling such pension funds. * * *" 

All of your questions depend upon the construction of this provision of 
the statute. 

The statute first provides that the term "employee" shall include all 
policemen or firemen. It then exempts from the operation of the statute city 
policemen or firemen who arc eligible to participate in a policemen or fire­
men's pension fund of the city. The section reads: "Provided that nothing 
in this act shall apply to police or firemen in cities where the injured police­
men or firemen arc eligible to participate in any policemen's or firemen's 
pension funds," etc. Since nothing in the act shall apply to such policemen or 
firemen and said section being part of that act, such policemen and firemen 
arc not included in the definition of an employee as defined by the legislature. 

It must first be noted that this exemption is only to policemen and fire-
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men of cities and does not apply to policemen or firemen of villages. There­
fore, all policemen and firemen of villages are employees within the meaning 
of the act, and they and their dependents are entitled to receive compensation 
as provided for in the \.Y orkmen's Compensation Law regardless of whether 
or not they receive any disbursement from a policemen or firemen's pension 
fund of the village. 

Considering further, however, the policemen and firemen of cities, the 
statute further provides that if such injured policeman or fireman who is 
eligible to participate in a city pension fund shall receive less from that 
pension fund than the amount provided by the vVorkmen's Compensation Law, 
he shall be an employee for the purpose of receiving compensation in an 
amount equal to the difference between that which he receives from the 
pension fund and the amount he would be entitled to receive from the state 
insurance fund. 

Therefore, construing this section, I believe that policemen and firemen 
of villages are employees within the meaning of the Workmen's Compensation 
Law. The policemen and firemen of cities who are eligible to participate in 
the policemen's or firemen's pension fund, established and maintained by municipal 
authority, are not employees within the meaning of the law unless the 
amount which they receive from said pension fund is less than the amount 
provided for by the Workmen's Compensation Law. Dependents of policemen 
and firemen of villages, who ·have been killed in the course of their em­
ployment, are entitled to the full benefits of the Workmen's Compensation 
Law. The dependents of policemen and firemen of cities, who are killed in 
the course of their employment, are entitled to the benefits of the Work­
men's Compensation Law if the· policemen and firemen are not eligible to 
participate in the policemen or firemen's pension fund; such dependents 
would also be entitled to the benefits of the Workmen's Compensation Law 
if the injured policemen and firemen were eligible to participate in the police­
men and firemen's pension fund but did not receive from such pension fund 
as much as he would be entitled to receive from the state insurance fund. 
In no event is there any provision for the Industrial Commission to deduct 
anything because of the amount paid from any policemen or firemen's pension 
fund from the compensation paid from the state insurance fund to the 
dependent. 

It must also be noted that before policemen or firemen who, by reason 
of the particular injuries or disabilities suffered, arc eligible to participate in 
the policemen and firemen's pension fund can be employees within the mean­
ing of the Workmen's Compensation Law, they must be paid from the pension 
fund an amount which is less than they would receive from the state insurance 
fund. 

Therefore, the specific answers to your questions are as follows: 
(la) In view of the provisions of Section 1465-61, General Code, de­

pendents of policemen and firemen of villages are entitled to "the compensation 
provided for by the Workmen's Compensation Law. 

The dependents of policemen and firemen of cities, where, because of the 
particular injury and disability suffered, such policemen and firemen are 
eligible to participate in the policemen and firemen's pension fund of the city, 
are not entitled to the benefits of the Workmen's Compensation Law unless 
such policemen and firemen during their life had been paid from the said 
pension fund an amount less than that provided by the Workmen's Com­
pensation Law. 

(lb) If a dependent is entitled to receive compensation from the state 
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insurance fund, there is no authority to deduct from the amount provided by 
the Workmen's Compensation Law any amount paid such dependent out of a 
municipal policemen or firemen's pension fund. 

(1c) In answering this question, we must first refer to Section 1465-68, 
General Code, wherein provision is made for the payment of funeral and 
medical bills, and which, in so far as it applies to the matter under con­
sideration, reads as follows: 

"Every employe mentioned in section 1465-61, who is injured, 
and the dependents of such as are killed in the course of employment, 
wheresoever such injury has occurred, provided the same was not 
purposely self-inflicted, on or after January 1st, 1914, shall be paid 
such compensation out of the state insurance fund for loss sustained 
on account of such injury or death as is provided in the case of other 
injured or killed employes, and shall be entitled to receive such med­
ical, nurse and hospital services and medicines and such amount of 
funeral expenses as are payable in the case of other injured or killed 
employes. 

And the answer to the question depends upon whether or not the police­
man or fireman is to be considered an employee within the meaning of the 
Workmen's Compensation Law. If he is such an employee, and the city pro­
vides for no medical expenses, then he would be entitled to such expenses 
out of the state insurance fund, and, in case of his death, his dependents would 
be entitled to funeral expenses out of that fund. 

In answer to your questions (2a) and (2b), I wish to advise that there 
is no authority to deduct anything from the amount provided for by the 
Workmen's Compensation Law to be paid to dependents; and if there are 
dependents of employees, compensation should be computed the same as in 
any other case of dependency. 

47IJ. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF COPLEY TOWNSHIP RURAL SCHOOL DIS­
TRICT, SUMMIT COUNTY, OHI0-$5,000.00. 

CoLUMBus, OHIO, October 28, 1932. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 


