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100 OPINIONS 

TAXATION - PROCCEDS OF SALES OF TAX RECEIPTS, 
§5739.06 R.C. - COUNTY TREASURER - SUCH FUNDS ARE 
"PUBLIC FUNDS'' WITHIN MEANING OF §135.01 RC-DE­
POSIT AND WITHDRAWAL SUBJECT TO §§135.18, 135.19 R.C. 

SYLLABUS: 

Funds coming into the possession of a county treasurer derived from the sale of 
prepaid tax receipts under authority of Section 5739.06, Revised Code, are "public 
moneys" coming lawfully into the possession or custody of the county treasurer as 
defined in division (A) of 135.01, Revised Code; and such funds are (1) required to 
be deposited under the provisions of Section 135.18, Revised Code, in the public 
depository or depositories as designated by the board of county commissioners, and 
(2) are to be withdrawn from such depository or depositories as provided in Section 
135.19, Revised Code. 
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Columbus, Ohio, March 10, 1959 

Hon. Robert L. Perdue, Prosecuting Attorney 

Ross County, Chillicothe, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion reading: 

"Are moneys collected by a county treasurer from the sale 
of prepaid tax receipts public funds of the county within the 
meaning of the Uniform Depository Act of the State of Ohio 
to the extent that such funds must be deposited proportionately 
amongst eligible financial institutions as must other public funds 
of the county?" 

County treasurers are authorized to sell prepaid tax receipts 111 the 

administration of the retail sales tax by virtue of the provisions of Section 

5739.06, Revised Code, reading in pertinent part: 

"Each county treasurer and each agent of the treasurer of 
state, shall pay on the first business day of each week to the 
treasure,r of state all money arising from the sale of prepaid tax 
receipts by him during the preceding week, together with a report 
showing all sales, the names of the purchasers, and the aggregate 
face value purchased by each, which the treasurer of state shall 
include in his monthly report. But such county treasurer shall 
retain for the use of the general fund of the county an amount 
equal to one per cent of the proceeds of his sales. 

"All the powers and duties hereby imposed upon the county 
treasurer are within the scope of his office as county treasurer 
for all purposes." (Emphasis aclclecl) 

Since the office of county treasurer is one created by the General 

Assembly, such additional duties may be placed upon the holder of such 

office as the General Assembly determines. By virtue of the above section 

the county treasurer is made an agent of the treasurer of state for the 

sale of prepaid tax receipts. The funds coming into the hands of the 

county treasurer by reason of such agency must be paid to the treasurer 

of state on the first business clay of each week. I do not consider the 

funds so held by the county treasurer to be funds belonging to the county 

within the meaning of Chapter 135., Revised Code. The only claim upon 

these proceeds by the county is the one per cent of the proceeds which is 

paid into the general fund of the county when the balance is paid to the 
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treasurer of state as provided by law, this as provided in Section 5709.36, 

supra. 

Section 135.01 (A), Revised Code, provides: 

" (A) 'Public moneys' means all moneys m the treasury 
of the state or any subdivisions of the state, or moneys coming 
lawfully into the possession or custody of the treasurer of state 
or of the, treasurer of any subdivision. 'Public moneys of the 
state' includes all such moneys coming lawfully into the posses­
sion of the treasurer of state; and 'public moneys of a subdivision' 
includes all such moneys coming lawfully into the possession of 
the treasurer of the subdivision." (Emphasis added) 

From the above provision it is apparent that the definition of "public 

moneys" is broad enough to include not only funds of the county coming 

into the hands of the county treasurer but also "moneys coming lawfully 

into the possession or custody of the treasurer of * * * any subdivision." 

Therefore, the funds about which you inquire are properly classified as 

"public moneys" as that term is defined in Section 135.01 (A), supra. 

It is at once apparent that the requirements relating to the deposit 

of public moneys can have only limited effect upon the transfer of the 

funds in question from the county treasurer to the treasurer of state 

since the county treasurer must forward each week ninety-nine per cent 

of the funds received during the previous week to the treasurer of state as 

provided by Section 5739.06, supra. 

Section 135.18, Revised Code, provides in pertinent part: 

"* * * Thereafter, during the period of designation, each 
treasurer shall deposit all additional public moneys coming into 
his possession in such depository, or among such depositories, 
or additional depositories, within the limits specified in such 
sections, and, as nearly as may be, in the proportions specified." 

Section 135.19, Revised Code, provides: 

"Each treasurer shall, when necessary to pay demands made 
on him as such treasurer, or when directed by the governing board, 
withdraw any part of any active public deposit by issuing his 
check therefore on the public depository. In case there are two 
or more public depositories of the active public moneys subject 
to withdrawal, the treasurer may draw such check on any deposi­
tory and shall not be required to draw more than one check in 
order to meet any one demand. If, by reason of such with­
drawal, the amount remaining on deposit in the depository from 
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which withdrawal is so made, as compared with the amount re­
maining on deposit in any other depository of active public 
moneys, is less than the proportionate share of such depository 
from which the withdrawal has been made, such treasurer shall 
equalize the difference in making subsequent deposits or with­
drawals, or both, of active public deposits, and for such purpose 
may withdraw from any active public deposits, and redeposit in 
the active account in the depository whose proportional share 
has been so diminished." 

Although other sections of Chapter 135., Revised Code, relate to 

public moneys of the state, or of a subdivision, the two foregoing provisions 

requiring action by the county treasurer with respect to deposits and 

withdrawals are not so limited in their scope and application to funds 

of the state or of a subdivision but rather to "public moneys" coming 

lawfully into the possession or custody of the county treasurer. 

Therefore, it is my opinion and you are accordingly advised that 

funds coming into the possession of a county treasurer derived from the 

sale of prepaid tax receipts under authority of Section 5739.06, Revised 

Code, are "public moneys" coming lawfully into the possession or custody 
of the county treasurer as defined in division (A) of 135.01, Revised Code; 

and such funds are ( 1) required to be deposited under the provisions of 

Section 135.18, Revised Code, in the public depository or depositories as 

designated by the board of county commissioners, and (2) are to be with­

drawn from such depository or depositories as provided in Section 135.19, 

Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




