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INCOMPATIBLE OFFICE-MEMBER OF GENERAL ASSEM­

BLY-EMPLOYMENT BY LOCAL SCHOOL DISTRICT AS A 

SCHOOL BUS DRIVER OPERATES TO VACATE MEMBER'S 

INDIVIDUAL LEGISLATIVE OFFICE-SECTION 101.26 RC­

OAG 1935, OPINION 4366, PAGE 730, APPROVED AND FOL­

LOWED. 

SYLLABUS: 

The acceptance by a member of the General Assembly of employment ,by a local 
sohool district as a school bus driver operates to vacate such individual's legislative 
office as ,provided in Section 101.26, Revised Code (Opinion No. 4366, Opinions of 
the Attorney General for 1935, p. 730, approved and followed). 

Columbus, Ohio, December 22, 1955 

Hon. Sumner J. Walter, Prosecuting Attorney 

Van Wert County, Van Wert, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"I have been asked to render an opinion as to whether a 
person may legally hold the position of Ohio State Legislator and 
school rbus driver for a local school board. 

"I find that Revised Code of Ohio, Section 101.26 prohibits 
state legislators from holding certain offices but excepts the posi­
tion of school teacher. I also find that the Constitution of Ohio, 
Article 2, Section 4, prohibits legislators or members of the 
General Assembly from holding certain offices but does not 
except the position of school teacher. 

"lt is my belief that both a school teacher and a school bus 
driver would be employees of the local district school board and 
would ,be in much the same position legally, however, I am 
unaJble to resolve the apparent conflict ,between the statute and 
the Constitution. Would you therefore please render me your 
opinion as to whether a member of the General Assembly may 
also be employed as a school bus driver." 

Article II, Section 4, Ohio Constitution, to which you refer, provides: 

"No person holding office under the authority of the United 
States, or any lucrative office under the authority of this State, 
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shall :be eligible to, or have a seat in, the General Assembly; 
but this provision shall not extend to township officers, justices 
of the peace, notaries public, or officers of the militia." 

I have no hesitancy in concluding that the position here m question 

is a mere employment and not an "office" within the meaning of this 

limitation since the incumbent is obviously not "invested by law with a 

portion of the sovereignty of the state." See State, ex rel. Milburn v. 

Pethel, 153 Ohio St., 1; 42 Am. Jur. 890, Sec. 12. The inhibition in this 

section would thus be inapplicable in the situation here presented. Ac­

cordingly, it will be seen that there is no conflict between this constitu­

tional provision and that portion of Section 101.26, Revised Code, which 

excepts the employment of school teacher from the application of that sec­

tion, since a teacher is clearly an employee rather than a public officer. 

Section 101.26, Revised Code, provides: 

"No member of either house of the general assembly, except 
in compliance with this section, shall : 

" (A) Be appointed as trustee or manager of a benevolent, 
educational, penal, or reformatory institution of the state, sup­
ported in whole or in part ·by funds from the state treasury; 

"(B) Serve on any committee or commission authorized or 
created ,by the general asse111bly, which provides other compen­
sation than actual and necessary expenses ; 

"(C) Accept any appointment, employment, or office from 
any committee or commission authorized or created by the general 
assembly, or from any executive, or administrative ,branch or 
department of the state, which provides other compensation than 
actual and necessary expenses. 

"Any such appointee, officer, or employee who accepts a 
certificate of election to either house shall forthwith resign as such 
appointee, officer, or e1nployee and in case he fails or refuses to 
do so, his seat in the general assembly shall be deemed vacant. 
Any member of the general assembly who accepts any such ap­
pointment, office, or employment shall forthwith resign from the 
general assembly and in case he fails or refuses to do so, his seat 
in the general assembly shall 1be deemed vacant. This section does 
not apply to school teachers, township officers, justices of the 
peace, notaries public, or officers of the militia." 

The precise question here presented is whether the employment of 

school bus driver is one "from any * * * executive, or administrative 

branch or department of the state," as used in paragraph (C) of this 

section. 
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The term "state" is sometimes used m the narrow sense so as to 

indicate only the central agencies of the state government, but on other 

occasions the term may signify the whole governmental organization of 

the state, including the numerous local subdivisions therein. Thus, m 

State, ex rel. Godfrey v. O'Brien, 95 Ohio St., 166, it was held: 

"County and township su.bdivisions are agencies of the state, 
and constituent parts of the plan of permanent organization of 
state government." 

Likewise, it was said by Judge Price in Board of Education v. Volk, 

72 Ohio St., 469 ( 480, 481) : 

''Boards of education * * ,:, are arms or agencies of the 
state for the promotion of education throughout the state. 
* * *" 

In the case at hand the reference in the final sentence in Section 

101.26, Revised Code, to the local officials therein designated is plainly in­

dicative of the use of the term "state" in this section in its broader sense; 

and the reference therein to "school teachers" plainly shows the intent that 

the inhibition therein stated is to apply to the employees of boards of 

education. 

A similar conclusion in this regard was reached in Opinion No. 4366, 

Opinions of the Attorney General for 1935, p. 730, the syllabus in which 

is as follows : 

"A member of the General Assembly may lawfully accept any 
of the positions of clerk or deputy in the office of a county treas­
urer or surveyor, and road foreman or laborer under the county 
surveyor, during the period the legislature is not in session, but 
upon accepting such employment he is required ·by section I 5. 
General Code, to forthwith resign his legislative office, and upon 
failure so to do such office becomes vacant. 

"If a mem'ber of the General Assembly accepts any of the 
employments mentioned in syllabus 1 upon adjournment of the 
legislature from its regular session, the tender of his resignation 
from such an employment prior to reconvening of the legis­
lature in a special session will not serve to reinstate him as a 
member of the General Assembly." 

The writer said (pp. 731, 732) : 

"vVith reference to section 15, General Code, it is evident 
that paragraph 3 will have application. The positions you mention 
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are undoubtedly 'employments' from an administrative ,branch of 
the state, which employments provide other compensation than 
actual and necessary expenses. That paragraph 3 applies to em­
ployments under a county as well as the state, seems to be clear 
from a consideration of the last sentence of the section making 
certain exceptions but not excepting a county employe. At the 
time paragraph 3 was inserted in section 15, General Code, iby 
amendment in 1914 (104 0. L. 252, 253) the last sentence of the 
section was also inserted with the exception of the words 'school 
teachers.' The Supreme Court of Ohio has held that 'counties' 
are administrative agencies of the state. See State ex rel. vs. 
O'Brien, 95 0. S. 166; and County Commissioners of Portage 
County vs. Gates, 83 0. S. 19, 30. Therefore, it would be neces­
sary for a member of the General Assembly to resign upon accept­
ance of such employments, and in case he failed to do so, he 
would vacate his seat in the General Assem:bly automatically." 

I concur in the conclusions thus stated and am impelled to a like con­

clusion in the instant case. 

In your inquiry, however, you have presented the question of whether 

"a member of the General Assembly may also be employed as a school bu» 

driver." There is no prohi,bition, either in the statute or the constitutional 

provision above mentioned of a member of the General Assembly accepting 

such employment; but the statute does forbid the individual concerned in 

such case to retain his membership in the General Assembly. It would 

appear, therefore, that if the individual here involved should accept the 

employment indicated his legislative office would :become vacant. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

the acceptance by a memiber of the General Assembly of employment by a 

local school district as a school bus driver operates to vacate such in­

dividual's legislative office as provided in Section 101.26, Revised Code, 

(Opinion No. 4366, Opinions of the Attorney General for 1935, p. 730, 

approved and followed.) 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


