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OPINION NO. 70-054 

The positions of city manager and a board member of a com­
bin

Syllabus: 

ed health district are incompatible. 

To: James D. Ruppert, Warren County Pros. Atty., Lebanon, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, May 1, 1970 

I have before me your request for my opinion asking whether 
an individual may concurrently serve as a board member of a com­
bined health district and as a city manager of a city located 
within the health district. 

The authority to establish a combined health district in a 
county is found in Section 3709.10, Revised Code. This section 
states that the combined health districts are to be governed as 
provided for general health districts which, in turn, are defined 
in Section 3709.22, Revised Code. The duties of a city manager 
are prescribed in Section 705,59, Revised Code, 

There are no constitutional or statutory provisions which 
specifically prohibit one person from simultaneously holding the 
two offices in question and, as such, it is necessary to use the 
common law test as provided in The State of Ohio, ex rel. Attorney 
General v. Frank Gebert, 12 c.c. (N.S.) 274, 275 (1909), which 
held: 

"Offices are considered incompatible 
when one is subordinate to, or in any way 
a check upon, the other; or, when it is 
physically impossible for one person to 
discharge the duties of both." 

Section 3709.21, Revised Code, gives authority to the board 
of a general health district to pass rules and regulations which 
it finds: 

"***are necessary for its own govern­
ment, for the public health, the prevention 
or restriction of disease, and the prevention, 
statement, or suppression of nuisances. Such 
board may require that no human, animal, or 
household wastes from sanitary installations 
within the district be discharged into a storm 
sewer, open ditch, or watercourse without a 
permit therefor having been secured from the 
board under such terms as the board requires. 
* * *" 

Section 3709,22, supra, continues in similar language stating 
that: 

"The board may also provide for the 
inspection and abatement of nuisances 
dangerous to public health or comfort, 
and may take such steps as are necessary 



2-87 1970 OPINIONS OAG 70-055 

to protect the public health and to pre­

vent disease." 


The City manager, under his duties outlined in Section 
705.59, supra, must, among other responsibilities, "see that the 
laws and ordinances are faithfully executed," "recommend measures 
for adoption to the council," and "prepare and submit to the 
council a tentative budget for the next fiscal year." 

It is quite possible to visualize circumstances under which 
an individual serving simultaneously as a city manager and a mem­
ber of a combined county health board would have conflicting 
duties and responsibilities. The combined health district may 
be required to abate or suppress a nuisance under Section 3709.22, 
supra, which had been committed by the city. Under this circum­
stance, the city manager would be required to support the inter­
ests of the city on one hand and that of the combined health 
district board on the other. 

Further conflict of duties might present itself when the 
board of a combined health district would desire to pass- rules 
and regulations regarding the public health and the prevention 
or restriction of disease under Section 3709.21, supra. The 
city manager in executing his duties might again oetaking a 
different position from the board's desire to pass certain rules 
and regulations and as such would have a conflict of duties and 
responsibilities between the two positions. 

The city manager, under Section 705.59, supra, must prepare 
and submit a budget to the council. It is quite possible for him 
to be in a position of conflicting interests by being a member of 
the board of a combined health district. 

It is therefore my opinion and you are hereby advised that 
the positions of city manager and a board member of a combined 
health district are incompatible. 




