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ATTORNEY GENERAL 

TUITION RATES-FINAL QUARTER OF 1956; THOSE IN 
EFFECT DURING PRECEDING SCHOOL MONTHS OF 1956-
MAY BE DIFFERENT FOR HIGH SCHOOL AND ELEMEN­
TARY SCHOOL-3317.08 RC. 

SYLLABUS: 

The tuition rates determined and paid pursuant to Section 33117.08, Revised Code, 
as amended, for the final quarter of 1956, will be those rates which were in effect for 
the preceding school months of ,1956, and the tuition rate for that period may be 
different for pupils attending hig;h school from the rate for -pupils attending elementary 
school in the same district. 

https://33117.08
https://SCHOOL-3317.08
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Columbus, Ohio, March 5, 1957 

Hon. John H. Barber Prosecuting Attorney 

Fulton County, Wauseon, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"The State Department of Education has figured the rate of 
tuition for non-resident pupils for the last quarter of 1956 in 
accordance with Section 3317.08, ORC, which provides in part 
as follows, '* * * \i\fhere a district maintains a high school as 
well as an elementary school, such operating cost shall be divided, 
for the purpose of determining the distribution of cost between 
such types of schools, in the same manner in which the money is 
spent. The amount so allocated to high school shall not exceed 
the relationship expressed by multiplying the number of elemen­
tary pupils in average daily membership by one, and the number 
of high school pupils in average daily membership by one and a 
half * * *'. 

"Section 3317.08 was revised effective October 1, 1956 and 
now reads in part as follows, '* * * and the remainder shall be 
divided by the number of pupils in average daily membership in 
grades one to twelve inclusive, * * *'. 

"Apparently, it is the Department's contention that it cannot 
change the tuition rate during the year. 

"The several local Boards of Education having elementary 
schools only have requested that I seek your informal opinion 
on whether the State Department of Education has followed 
legal procedure in arriving at two rates of tuition, one for ele­
mentary pupils and one for high school pupils, instead of one rate 
for the months of October, November, and December 1956." 

Section 3317.08, Revised Code, which is part of the school foundation 

program, was amended by Amended Substitute Senate Bill No. 321, 

enacted by the 101st General Assembly. 

While your inquiry is directed only toward the problem of deter­
mining the actual rate of tuition to be paid under authority of Section 

3317.08, Revised Code, there is implicit therein the question of determin­

ing the operating cost of the schools of a district which has in attendance 

pupils whose school residence is not in that district; such operating cost is 
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used as the basis for calculating the tuition to be paid by the district of 

school residence. 

Prior to its amendment on October 1, 1956, Section 3317.08, Revised 

Code, read in pertinent part as follows : 

"Pursuant to law, a pupil may attend school outside his dis­
trict of school residence, and his board of education shall pay 
tuition in an amount not more than that which shall be computed 
from the total expenditures for conducting the schools of the 
district attended after deducting the amounts expended for capital 
outlay; permanent improvements; debt service; transportation; 
operation of school lunch rooms; tuition to another school dis­
trict; operation of summer schools, .part-time schools, and evening 
schools; and maintenance of playgrounds. There shall also be 
deducted that portion of the salary of a vocational teacher for 
which the district receives state and federal funds. The result 
so obtained shall represent the operating cost to be recognized in 
the calculation of tuition rates. Where a district maintains a 
high school as well as an elementary school, sttch operating cost 
shall be divided, for the purpose of determining the distribtttion 
of cost between such types of schools, in the same manner in 
which the money is spent. The a1nount so allocated to high 
school shall not exceed the relationship expressed by multiplying 
the number of elementary pupils in average daily membership by 
one, and the number of high school pupils in average daily mem­
bership by one and a half. To the operating cost thus determined, 
there may be added depreciation charges not to exceed three per 
cent per annum, based on the actual cost to the district, plus the 
amount of private donations or grants but less the amount of any 
federal grants, of all property used in conducting such school. 
The elementary cost plus the depreciation charge shall be divided 
by the number of pupils in average daily membership in grades 
one to eight and the high school cost plus the depreciation charge 
shall be divided by the average daily membership of pupils in 
grades nine to twelve, the average daily membership figures so 
used to be the same as those used as a basis for the distribution 
of state funds, as provided for by sections 3317.02 and 3317.05 
of the Revised Code. From the gross tuition rates so computed 
there shall be deducted the proceeds of a:11 moneys apportioned 
to such district from state funds exclusive of interest on the irre­
ducible debt and income from school trust and land rental ,funds, 
and in the case of attendance from within the same county 
school district there shall be deducted also the moneys appor­
tioned to the district from county funds." (Emphasis added.) 

Section 3317.08, Revised Code, now provides in part: 

"Pursuant to law, a pupil may attend school outside his dis­
trict of school residence, and his board of education shall pay 
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tuition in an amount not more than that which shall be computed 
from the total expenditures for conducting the schools of the 
district attended after deducting the amounts expended for capi­
tal outlay; permanent improvements; debt service; transporta­
tion; operation of school lunch rooms; tuition to another school 
district; operation of kindergarten classes; operation of summer 
schools, part-time schools, and evening schools; and maintenance 
of playgrounds. The result so obtained shall represent the operat­
ing cost to be recognized in the calculation of tuition rates. To 
the operating cost thus determined, there may be added deprecia­
tion charges not to exceed three per cent per annum, based on the 
actual cost to the district, plus the amount of private donations 
or grants but less the amount of any federal grants, of all prop­
erty exclusive of land used in conducting such school. From the 
operating cost plus the depreciation charge there shall be deducted 
the proceeds of all moneys apportioned to such district from state 
funds, exclusive of interest on the irreducible debt and income 
from school trust and land rental funds, and the remainder shall 
be divided by the number of pupils in average daily membership 
in grades one to twelve, inclusive, the average daily membership 
figures so used to be the same as those used as a basis for the cal­
culation of approved teacher units, as provided for by Section 
3317.05 of the Revised Code." 

Section 3317.08, Revised Code, both as it formerly existed and as it 

now exists, provides that such tuition as is calculated and is payable pur­

suant to the terms of the section shall be deducted from the school founda­

tion funds allocated to the district of school residence and added to the 

amount allocated to the district attended. If there are no funds allocable 

to the district of school residence, such district is directed to pay the 

tuition due. 

It is apparent that the General Assembly has made certain changes 

in the items to be deducted from the total expenditures of a school district 

in determining the operating cost of such district, which operating cost is 

in turn used in computing tuition rates. It, however, appears to be unnec­

essary at this time to make a detailed examination of these specific changes. 

The change which is important in resolving the problem you have presented 

is the elimination of the .former directions regai::ding allocation of cost 

between an elementary school and a high school in a district and the divi­

sion of the cost so apportioned by the number of pupils in average daily 

membership in the grades comprising the particular type of school to which 

the cost has been allocated. 
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The amendment will result in there being only one tuition rate com­

puted and paid for attendance of any school in a district other than the 

district of school residence. In reaching a solution of the question as to 

the exact time when such uniform tuition rate within a school district be­

comes effective, it is necessary to examine the following language found 

in Section 4 of the Amended Substitute Senate Bill No. 321, appearing in 

126 Ohio Laws at page 301 : 

"It is the intent and purpose of this act that in distributing 
funds for the fourth quarter of the calendar year 1956 the 
average daily membership shall be the same as that used for the 
first half of 1956. The certification of the name of each certifi­
cated employee, ·with the amount of training, the type of teaching 
certificate held, and the annual salary of each as required by sec­
tion 3317.041, of the Revised Code, shall for the fourth quarterly 
distribution of the calendar year 1956 be based upon the school 
district's employment rolls for the first two full school weeks of 
the month of April, 1956, and such certification shall be made to 
the state board of education not later than April 30." 

(Emphasis added.) 

For the purpose of clarification of the language of Section 4 of the 

Act quoted above, it should be noted here that the section enacted in 

Amended Substitute Senate Bill No. 321, as Section 3317.041, Revised 

Code, to which this reference is made, is now Section 3317.061, Revised 

Code; this number was changed by the Legislative Service Commission 

as there was already in existence a statute numbered Section 3317.041, 

Revised Code. 

Thus, the General Assembly in enacting Section 4 of Amended Sub­

stitute Senate Bill No. 321 clearly manifested the intention that the 

average daily membership figures to be used for the final quarter of 1956 

are those which were used for the first half of 1956; the legislature did 

not, however, so define its intention concerning any recalculation of oper­

ating costs and reallocation of such costs between high schools and ele­

mentary schools, for the last three months of 1956, to conform to the 

formula now prescribed by Section 3317.08, Revised Code. 

I am, however, impelled to the conclusion that the said Section 4 

evinces an intention that the distribution of school foundation funds for 

such period of 1956 should be based upon a period for which actual experi­

ence had been gained. It seems improbable that the average daily member­

ship for the last quarter of the calendar year 1956 would in fact be the 
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same as that for the first half of the year, yet that is the figure to be 

used. Such daily membership figures would, under Section 3317.08, 

Revised Code, as it existed prior to the amendment, be so computed as to 

reflect the attendance in high schools as separate and apart from that in 
elementary schools. 

It is, then, clear that if new tuition rates are to be effective for the 

months of October, November and December, 1956, such new rates can 

result only from a recomputation of the base figure which, when divided 

by the average daily membership, results in the tuition rate payable. If 
such new base figure were to be determined, it would necessarily be that 

resulting from the use of the formula provided in Section 3317.08, Revised 

Code, as amended and as effective October 1, 1956. I cannot conclude 

that the General Assembly intended any such result, to-wit, a recalculation 

of costs under a new formula, for a period for which experience mani­

festly could not have been gained by the effective date of the amended 

section, to attain a new base figure, such new figure then to be used in 

conjunction with daily membership figures computed during the first half 
of 1956. 

I am strengthened in this conclusion by my understanding of the 
administrative practice which has been followed prior to the recent amend­

ment of Section 3317.08, Revised Code; I am informed that it has been 

the practice to calculate the tuition rates by applying the operating cost 

figures compiled for the preceding school year. Such tuition rates have 
in the past, I also understand, been determined at the beginning of the 

calendar year and kept unchanged throughout that year. 

It is, therefore, my opinion and you are advised that the tuition rates 

determined and paid pursuant to Section 3317.08, Revised Code, as 
amended, for the final quarter of 1956, will be those rates which were 

in effect for the preceding school months of 1956, and the tuition rate for 

that period may be different for pupils attending high school from the 
rate for pupils attending elementary school in the same district. 

Respe::tfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




