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OPINION NO. 72-017 

Syllabus: 

The Treasurer of State is authorized to enter into so-called 
repurchase transactions which involve the purchase, including 
acquisition of title and possession thereof, of securities, matur­
ing or redeemable within two years, of the types described in 
divisions (A) and (B) of Section 135.14, Revised Code, and in­
volve further an offer by the seller to repurchase said securi­
ties at the end of a st~ted number of days at the price paid by 
the Treasurer plus an additional stated sum. 

To: Gertrude W. Donahey, Treas., Office of Treasurer of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, March 14, 1972 

I an i~ receipt of your request for my opinion, stated as 

follows: 


"Under Section 135.14 Revised Code of 

Ohio, can the Treasurer of the State of Ohio 

invest interim monies of the State of Ohio 

in repurchase agreements." 


You have also supplied me with materials reflecting the 
docwnentation and procedures usable by your office in this 
type of transaction, such materials having been revised 
recently in light of an opinion on a question similar to yours 
that the Honorable James Hughes, City Attorney of the City of 
ColUI'lbus, rendered to the school board of that city. The 
documentation form constitutes an acknowledgment by a selling 
bank that it has sold you securities eligible for investment, 
pursuant to provisions (A) -and (B) of Section 135.14, Revised 
Code, for a price equal to the face amount of the securities 
and has also transferred possession thereof to your trustee, 
as such trustee is defined in Section 135.18, nevised Code. 
Additionally, the selling bank confirms an offer to repurchase 
the same securities, within a stated number of days following the 
sale, for the runount you paid plus a further amount as stated 
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therein. The procedures covering .3Uch transactions prescribe the 

detailed steps necessary to obtain such eligible securities and 

to retransfer them to the bank involved. 


As indicated above, provisions of Section 135.14, supra, are 

applicable. Pertinent parts are as follows: 


"The treasurer or governing board may in­

vest or deposit any part or all of the interim 

moneys, provided that such investments will 

mature or are redeer1able \dthin t\·:o years from 

the date of purchase. The following classi ­

fications of obligations shall be eligible for 

·such investnent or deposit: 


"(A) Bonds, notes, or other. obligations 

of or guaranteed by the United states, or those 

for which the faith of the United States is 

pledged for the payment of principal and in­

terest thereon; 


"(B) Bonds, notes, debentures, or other 

obligations or securities issued by any fed­

eral government agency, or the export-import 

bank of Washington; 


"* * * * * * * * * 
''If any securities or certificates of 


deposit purchased under the authority of this 

section are issuable to a designated payee or 

to the order of a designated payee, the name 

of the treasurer and the title of his office 

shall be so designated. If any such securities 

are registrable either as to principal or in­

terest, or both, then such securities shall 

be registered in the name of the treasurer as 

such. 


"The treasurer is resoonsible for the 

safelceeping of all securities or certificates 

of deposit acquired by him under this section. 

Any of such securities may be deposited for 

safekeeping ,-,ith a qualified trustee as provided 

in section 135.18 of the Revised Code. Interest 

earned on any invest~ents or deposits authorized 

by this section shall be collected by the 

treasurer and credited by him to the proper fund 

of the state or subdivision. 


"* •. * * * * * * *"

I assume that the repurchase transactions are restricted to 
securities of the types described in divisions (A) and (B) of 
that Section and are such that mature or are redeemable within two 
years of the date of purcha~e. Purchases of that type are ex­
pressly permitted and no objection could be made to repurchase 
transactions in as far as the type and maturity or redemption date 
are concerneq. I assume also that, where time permits, the name and 
title of the Treasurer are designated on the securities involved in 
t!-.e transaction, where such securities are of the types described 
in the next to last paragraph quoted above from the Section. 
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The documentation establishes that possession of the securi­
ties is transferred to the trustee as directed and authorized under 
the last of the above quoted provisions of the Section. It appears 
therefore that the repurchase transactiQns you describe do in­
volve securities that are eligible for acquisition by the 
Treasurer and that such transactions are execu~ed so as to vest 
title and possession of such securitica in the Treasurer. 

That leaves for consideration the contractual language under 
which the Treasurer is authorized to resell the same securities to 
the original transferor. That· langage in the documentation is 
as follm:s: 

"As part of the consideration of the above 

sale, we hereby offer to repurchase the sane 

securities from you days from date, for 

the amount paid by you plus 

Dollars ($ ) • 


It appears that the seller (transferor) undertakes to re­
purchase the same securities at the end of the stipulated period 
at the original cost to the Treasurer plus an additional amount 
as stipulated in the document. Without engaging in detailed 
analysis of the conditions and covenants of the contemplated con­
tract, it may be concluded that the purpose and general effect 
of it is the creation of an irrevocable offer by the seller, 
that is open to acceptance of the Treasurer on the· stipulated 
date by tender back of the securities in exchange for the total 
of the consideration so prescribed. Viewed in that context, 
the question becomes whether or not the Treasurer has the po~,er 
to avail herself of such contractual provisions. 

Generally considered, there can be no question but that the 
Treasurer has power to contract for the purchase and sale of 
securities for the simple reason that such transactions cannot 
be made without entering into contracts. Thus, purchase is ac­
complished by entering an order to buy, followed by a confirmation 
from the agent or broker, constituting at that point an executory 
contract, which is executed a few days later on or before the 
closing date, by deposit of a check for the amount of the pur­
chase price and still later by receipt of the securities. Sales 
are effected in similar manner. 

Restrictions do exist, however, as set out in the following 
provision of Section 135 .14·, supra: 

"ifuenever, during a period of designation, 

the treasurer classifies public moneys as in­

terim moneys, he shall notify the governing 

board of such action. such notification shall 

be given within thirty days after such classi ­

fication and in the event the governing board 

does not concur in such classification or in 

the investme~ts or deposits made under this 

section, the governing board may order the 

treasurer to sell any of such securities or 

cer.tificates of deposit, and any such order 

shall specifically describe the securities or 

cer~ificates of deposit and fix the date upon 

,·,hich they are to be sold. Securities or 

certificates of deposit so ordered to be sold 

shall be s,:,J.d for cash by the treasurer on 
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the date fixed in such order at the then cur­

rent r,1arket price. Neither the treasurer nor 

the meMbers of the board shall be held account­

able for any loss occasioned by sales of 

securities or certificates of deposit at prices 

lower than their cost. A;1y loi.:;s or expense in­

curred in making such saJ..:,w is payable as other 

ex~enses of the treasurer's office." 


That language is related to Section 135.15, Revised Code, the 
pertinent portion of which is as follows: 

"Whenever the governing boa.rd is of the 

opinion that the actual amount of active 

deposits is insufficient to meet the anti ­

cipated demands on such active deposits, it 

shall direct the treasurer to sell interim 

money investments or deposits or transfer 

from the inactive deposits to the active 

deposits an amount sufficie:-.t to meet such 

demands. The board shall designate in such 

order the depositories from which withdrawals 

for such purpose shall be made and the amounts 

to be withdra~m from each.***" 


Both such restrictions must be construed as giving the Board 
of Deposit supervisory power over the amounts of the total funds 
of the State that are to be classified as active, interim and 
inactive. Where the Treasurer has classified funds as interim, 
investment or deposit as such would normally follow and under 
the first of the two quoted provisions, the funds so classified 
could only be reclassified effectively by the Board after the 
securities purcfiased by the Treasurer had been sold. The in­
tention of these provisions appears to be limited to those types 
of reclassification of funds rather than direct control over all 
investments, thus leaving the Treasurer to deal appropriately 
with the funds within each classification after the Board's de­
termination or redetermination of the total amount to be included 
in each classification. 

riore broadly, one of my predecessors has expressed the general 
view that the Treasurer is authorized to deal with the funds of 
the State, even where not expressly authorized by statute, in 
accordance with accepted business methods where honest effort is 
involved to solve practical problems of fund investment and ·where 
such funds remain protected against loss. This is sunnnarized, 
in Opinion No. 1404, Opinions of the Attorney General for 1916, 
at page 528 (Volume 1) as follows: 

"Although there is no provision of the 

General Code directly authorizing the cre­

ation and use of such collection account 

deposit, yet by reason of the exigency re­

sulting from the unusual situatipn existing 

during the period of time referred to, I 

believe that the treasurer of state was·justi ­

fied in following the plan adopted by him. 

It was in accordance uith accepted business 

methods, and was apparently an honest endeavor 

to solve the situation which was not antici ­

pated and not provided for in the depository 

law. It is true that any of the several pos­

sibl~ methods of solving the difficulty is 
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liable to abuse in the hands of a dishonest 

treasurer, but so long as an honest effort is 

made to place such funds as rapidly as pos­

sible with qualified depositories of inactive 

funds, and so long as the active depositories 

are filled to capacity the state does not 

suffer and the treasurer is able to secure 

himself and the funds of the state." 


The problem you confront is one of providing sane earnings 
on funds not needed in the active fund account during very short 
periods of time, whic!l funds would otherwise be idle and be 
maintained at some administrative cost without prospect of in­
terest thereon. The device you propose is the investment of 
such funds in government securities of a type you are authorized 
to purchase, together with a contract under which you may resell 
ther.i to the original seller for the amount you paid plus an 
amount reflecting earnings on the investment for the short time 
you contemplate ~olding it. Should the original seller default 
on the contract, the Treasurer has and could retain title and 
possession of the securities and accordingly ~10uld obtain the 
stated interest on the securities. If there is no default by 
the original seller the Treasurer would have obtained some 
earnings during the period the securities are held. 

While there is no express statutory authorization for this 
type of transaction, it is my opinion that the funds of the State 
are fully safeguarded, that the course of dealing is in accord 
uith customary business standards and that it is an honest 
effort to employ the State funds for the advantage of the State 
revenues. 

In specific answer to your question it is my opinion, and 
you are so advised, that the Treasurer of State is authorized to 
enter into so-called repurchase transactions which involve the 
purchase, including acquisition of title and possession thereof, 
of securities, maturing or redeemable within bJO years, of the 
types described in divisions (A) and (B) of Section 135.14, 
Revised Code, and involve further an offer by the seller to re­
purchase said securities at the end of a stated number of days 
at the price paid by the Treasurer plus an additional stated sum. 




