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OPINION NO, 74-017

Syllabus:

A county board of mental retardation has authority to
fix the salary of its administrator, within the appropriation
provided by the board of county commissioners. (Opinion No.
73-077, Opinions of the Attorney General for 1973, modified)

To: Paul H. Mitrovich, Lake County Pros. Atty., Painesville, Ohio
By: Willlam J. Brown, Attormey General, February 28, 1974

Your request for an opinion states the facts and poses
the question as follows:

"On July 27, 1973 your office rendered Opinion
73-077, a copy of which is attached, and whicl
generally states that the salary of the adminiutrator
of the Mental Retardation Program must comply with
Section 143.091 of the Ohio Revised Code. Pay raisges
in addition to statutory limits must be approved by
the County Commissioners.

"On August 1, 1973, the Senate in its Rill #31
revised Section 143.09]1 by excluding from that statute
all positions under the Mental Retardation Children's
Program thus the Civil Serxvice pay guides as related to
143.091 has been voided and cannot be looked upon by
the Mental Retardation as a mandatory Civil Service
pay schedule.
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“Therefore, the question arises:

“Whether in the absence of a statutory
pay schedule and in light of Attorney General
Opinion 73-077, are the county commissioners the
proper authority to set salary schedules for the
Mental Retardation Program established under
Section 5126 and 5127 R.C. or may the Board of
Mental Retardation formulate its own salary
schedule without approval of the county com
missioners?”

I believe that the amendment to R.C. 143.091 by the General
Assermbly in Amended Senate Bill No. 31, effective August 1, 1973,
necessitates a reexamination of Opinion No. '73-077, Opinions of
the Attorney General for 1973.
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R.C. 143,091 was amended to read in part as follows (brackets
indicate deletions):

“(A) All positions, offices, and employments in
each county department of welfare, except positions
used exclusively in the retarded children's program
or in an institution operated by a county welfare
department, are hereby assigned to the pay ranges
established in section 143.10 of the Rnavised Code if
the classification iz enumerated i{n mection 143.09
of the Revised Code. In accordance with procedures
in section 143.101 of the Revised Code, the state
employee compensation board may assign higher or
lower pay ranges for such classes established by a
county department of welfare, [except that such
authority does not apply to the foregoing excepted
positions. BRoards of county commissioners may use
the classifications contained in this chapter for
positions used exclusively in the retarded children's
program or in institutions operated by county welfare
departments.] Classifications of employees not enumer-
ated in section 14!.09 of the Revised Code are assigned
to the pay ranges established in section 143,10 of
the Revised Code, as follows:

® & @ & & @& ® & @

*[{3029 Administrator--VMental
Retardation Program 25]°"

The languaqge deleted from R.C, 143,091 clearly contem-
plated that the respective boards of county commissioners were
to determine the compensation of the employees of the county
boards of mental retardation. However, the amendment of
R.C. 143.091 requires that sentence to be disregarded. Further,
the General Assembly deleted the classification of "Adninistrator-
Mental Retardation Program"™ from R.C. 143.091.

The deleted language was that expressly relied upon in my
Opinion MNo. 73-077, supra, to indicate that the board of county
cormissioners rather tEan the county board of mental retardation
has authority to fix the salary of the administrator of a board
of mental retardation. Therefore, that conclusion must be
re-exanined.

However, the other conclusions of that Opinion are not
affected hy the amendment. The first branch of the syllabus
advised that a county board of mental retardation may not
contract for the services of an administrator on a yearly basis
in order to circunvent the civil service statutes. o0Obviously
this conclusion still stands. The second branch of the syllabus
states, inter alia, that the administrator may be granted compen-
sation in excess of that specified in R.C. 143.10 for an admini-
strator of a board of mental retardation. The statutory language
which implies that he may be paid a different salary than the
specified amount was deleted from R.C, 143.091 by the amendment,
but so was the specification of his salary. Therefore, the
exception in R.C. 143.091 of "positions used exclusively in the
retarded children's program" from the pay ranges established in
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R.C. 143.09 controls. (It may be recalled from Opinion No, 73-077,
supra, that this exception applies to employees of county boards
of mental retardation. See also, "pinion lNo. 68-015, Opinions of
the Attorney General for 1968, and Opinion No. 67-088, Opinions

of the Attorney General for 1967). Consequently, my conclusion
that the amount of the administrator's salary is discretionary
still stands,

The sole question hefore me, then, is that of which board
has discretion to determine that salary. 7T note that two bills
are pending in the General Assembly which would vest this power
in the board of mental retardation, S.B. 194 and H.B, 911.
However, neither has been enacted at this time,

The question can be answered on the basis of an Opinion
which dealt with a quite similar situation. 1In Opinion No. 1744,
Opinions of the Attorney General for 1958, my predecessor stated
as follows in the second branch of the syllabus:

"A county child welfare board is authorized
to fix the salary of the 'executive secretary’
of such board, designated as provided in Section
335.10, Revised Code, but such action must be
taken within the limits of the aggregate amount
allowed to such board for personal services in
the budget, submitted by the board of county
commissioners as the taxing authority of the
county and approved by the county budget. com-
mission, and appropriated to such board by the
taxing authority as provided in Section 5705, 38
et seq., Revised Code.”

A direct analogy with this Opinion is possille, because of the
similarity of the relevant statutes., Tt will be recalled that the
exception in R.C. 143,091 applies to "positions used exclusively

* # ¢ in an institution operated by a county welfare department”
as well o> employees of a county board of mental retardation.
There is no express statutory authority for any board to fix the
salary of the executive secretary of a county child welfare board.
Opinion No. 1744, supra, at 103. Finally, R.C, 5153,35 (then

R.C. 335.35) provides In part as follows:

*The hoards of county commissioners shall levy
taxes and make appropriations sufficient to enable
the county children services board or county depart-
ment of welfare to perform its functions and duties
under sections 5153.01 to 5153.42, inclusive, of the
Revised Code."

Similar lanquage is found in the last paragraph of R.C. 5126.03,

concerning the county board of mental retardation, which reads
as follows:

"The board of county commissioners shall levy
taxes and make appropriations sufficient to enable
the county board of mental retardation to perform
its functions and duties as provided by this section.”

Because the statutes are closely analogous, ny predecessor's
reasoning and conclusion apply in the instant case. Therefore,
I take the liberty of quoting at length from his Opinion ¥No. 1744,
supra, at 102-104, as follows:
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*This provision [R.C. 5153.35, analogous
to last paragraph of R.C. 5126.03) for appropriation
of funds is in harmony, of course, with the require-
ments of the county budget laws, Section 5705.27,
et seq., Revised Code. It is to be noted that the
Soara, or department, here involved is a county
agency, and that the board of county commissioners
is the taxing authority of the county. As such, this
latter board is required, under Section 5705.38,
et seq., Revised Code, to appropriate funds "hased
on the revised tax budget and estimate of resources.”
The budget thus referred to is that submitted by
the taxing authority to the county budget commission
and approved by that agency. Sections 5705.28 and
5705.32, Revised Code.

"As to the preparation of this budget, Section
$705,.28, Revised Code, provides in part:

"e & & The taxing authority shall include in
its budget of expenditures the full amounts
requested by district authorities, not to exceed
the amount authorized by law, if such authorities

may fix the amount of revenue they are to receive
from the subdivision. * ¢ *" (Emphasis added.)

"7 find nothing in the statutes which author-
izes the child welfare board, or the county depart-
ment of welfare, to "fix the amount of revenue they
are to receive from the subdivision.” {.e., from
the county; and this being so, we must conclude
that the aggregate amount so allocated, and later
appropriated by the taxing authority, i1f the budqget
be approved by thLe budget commission, is discretion-
ary with the board of county commissioners. even
though the board be under a statutory duty to provide

a "sufficient” amount. Section 335.35, Revised Code
fnow R.C. 5153.11].

"Returning now to the question of the salary of
the executive secretary, we may first note that
Section 5705.29, Revised Code, provides, as to the
contents of the budget, that it "shall present * * ®
a statement of the necessary current operating
expenses * * * classified as to persunal services
and other expenses.” There is no requirement in
this section, nor in Section 5705.28, Revised Code,
relative to budget requirement reports of subordinate
agencies of the subdivision, that amounts for “"per-
sonal services” be shown in any detail whatever, and
certainly no requirement to show the compensation
of individual employees.

"In this situation, the board of county
commissioners, as the taxing authority, being with-
out voice in the matter except as to approval of the
aggregate amount allowed for personal services, we
must conclude that the subordinate agency, the
board, or department, as the case may be, may fix
the compensation of its individual employees, as
a power implied in the authority to appoint them,
within the limits of the aggregate personal
gservice aliowance in the budget. Specifically, in
your own case, 1 conclude that the child welfare
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board may fix the salary of the exccutive secretary,
but that this must be done within the limits of

the aggregate amount allowed for personal services
in the budget. It is to be seen, therefore, that
although the board of county commissioners may not
fix such salary, its action may well have the
practical effect of limiting the action of the child
welfare board in doing so.” (Emphasis added.)

My predecessor's reasoning applies equzlly well to the
salary of the administrator of a board of mental retardation.
I conclude, then, that Amended Senate Bill No. 31 has empowered
the board of mental retardation to fix the salary of its
administrator, within the budget limitations imposed by the
appropriation to the board by the board of county commissioners.

This conclusion requires a modification of my Opinion No. 73-077,
to the extent it is inconsistent.

In specific answer to your question, it is my opinion
and you are so advised that a county board of mental retardation
has authority to fix the salary of its administrator, within
the appropriation provided by the board of county commissioners.

(Opinion No. 73-077, Opinions of the Attorney General for 1973,
modified)





