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1747. 

HOARD OF EDUCATIO:\'-AUTHORITY TO PAY CLERK'S TRAVELING 
EXPENSES FOR CO]'.;FERENCE WITH DEPART.:\IE!\T OF EDUCA­
TIO::\' 0~ STATE EQUALIZATIOX FU:\'D DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
A board of educati01~ may legally pay personal traveli11g expenses of its 

clerk whe1~ under the direction of said board he tra·ucls to Columbus to confer 
with the Departmwt of Education with refcre11cc to the state cqualizatio11 fu11d, 
when such mission is reasonably necessary in vzcw of thc facts a1zd circumstmzces. 

CoLUMBUS, OHIO, April 8, 1930. 

Rurcau of Inspcction aud Supervision of Public 0 fficcs, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Acknowledgment is made of your communication presenting the 

following inquiry: 

"May a board of education legally pay the personal traveling expenses 
of its clerk when he comes to Columbus to confer with the State Department 
of Education concerning State Aid Fund, the trip being made at the di­
rection of the hoard of education?" 

In connection with your inquiry, your attention is invited to an op1mon 
rendered to your bureau by my predecessor, found in Opinions of the Attorney 
General for the year 1928, page 2618, in which it was held: 

"The expenses of members of a board of education or of its clerk, 
when duly authorized in the premises, incurred by reason of attending 
upon the Tax Commission of Ohio for the purpose of procuring the consent 
of the Tax Commission to the submission of the question of the issue of 
bonds by a school district may legally be paid from the school funds of the 
district, whether such attendance is by request of the Tax Commission or 
whether it is made upon the determination of the hoard of education that 
it will be for the best interests of the district to do so." 

Said opinion rev.crsed an opinion of the Attorney General found in Opinions 
of the Attorney General for the year 1926, page 553, in which it was held: • 

"The board of education of a rural or village school district is with­
out authority to pay items of traveling expense incurred by the clerk of 
said board." 

The 1928 opinion abo\"e mentioned cites Throop on Public Offices to sustain 
the proposition that a public officer is entitled to receive from the public treasury 
reimbursement for extraordinary services incurred in the course of the discharge 
of his official duties which were not intended to be covered by the compensation 
allowed to him. 

Section 7595 of the General Code provides for the state educational equali­
zation fund to be administered by the Director of Education. Section 7595-1 
authorizes the board of education of any district of a county school district, or 
any city or exempted village school district, to apply to the Director of Education, 
prior to July 31st of any year, for participation in such fund. Said section further 
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sets forth numerous conditions that must exist before an application for state aid 
may be granted. Section 7596 authorizes the Director of Education to make an 
examination of the situation and to require adjustments and changes in local school 
policy to be made as a condition for participation in such fund. 

\Vithout an extended discussion, it may be briefly stated that from a reading 
of the sections hereinbefore mentioned it clearly appears that in many instances 
it may be advisable for a board of education, or a representative thereof, to confer 
with the Director of Education with reference to a given application for state aid. 
Analogically speaking, it is believed there is no distinction in the case which you 
present and that under consideration by my predecessor with reference to the 
visits of the members or clerk of the board of education to the Tax Commission. 
'vVhile the opinion of my predecessor is contrary to a former holding of the 
Attorney General, as hereinbefore indicated, I am inclined to follow the 1928 
opinion. 

It is believed that my conclusion herein is in line with a holding that was 
made in my Opinion Xo. 1178, issued under date of Xovember 12, 1929, which 
in substance held that judges of the Courts of Appeals are entitled to compen­
sation for expenses incurred in attending a meeting under Section 1518 of the 
General Code. 

In specific answer to your inquiry, it is my opinion that a board of education 
may legally pay personal traveling expenses of its clerk when under the direction 
d said board he travels to Columbus to confer with the Department of Education 
with reference to the state equalization fund, when such mission is reasonably 
necessary in view of the facts and circumstances. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

A ttomey General. 

1748. 

,\PPROVAL, COOPERATIVE COXTRACTS FOI{ RO:\D niPIWVEl\IENTS 
lN LOCAl\' COUJ\'TY. 

CoLUMBUS, OHIO, April 8, 1930. 

Ho:-~. RoBERT N. \VAID, Director nf Highways. Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-You have submitted for my approval cooperative contracts between 

the commissioners of Logan County and the Department of Highways, covering 
proposal Nos. 1, 2 and 3 of S. H. 130 and S. H. 235, Section ''Bellefontaine," Logan 
County. 

Finding said contracts properly executed as to form and legality, I have accord­
ingly endorsed my approval thereon and return the same herewith to you. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

A ttomey Ge11eral. 


