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POLICEMAN OR FIREMAN-RETIRED~PENSION RECEIVED 

UN'DER SECTION 74r.r8 (A) OR 741.49 (A) RC-MAY NOT BE­
COME MEMBER OF PUBLIC EMPLOYE' RETIREMENT SYS­

TE?d-E.STABLISHED BY SECTION 145.01 ET SEQ., RC 

SYLLABUS: 

A retired policeman or fireman who is receiving a pension pursuant to the 
provisions of Section 741.18 (A) or Section 741.49 (A), Revised Code, may not 
become a member of the Public Employes Retirement System established by Section 
145.01, et seq., Revised Code. 

Columbus, Ohio, June 28, 1954 

Hon Fred L. Schneider, Executive Secretary 
Public Employes' Retirement System 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion presents the following question: 

"May a retired policeman or fireman who is receiving a 
pension pursuant to the provisions of Section 74r. 18 (A) or 
Section 741.49 (A), Revised Code, become a member of the 
Public Employees Retirement System?" 
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This question 1s raised because of the language of Section 145.02, 

Revised Code, Section 486-33c, General Code, which provides as follows: 

" 'Public employees' does not include those persons who 
come within any retirement system established under the laws 
of this state or under any charter, other than the public employees 
retirement system. Sections 145.01 to 145.57, inclusive, of the 
Revised Code do not apply to a police relief and pension fund 
or a fireman's relief and pension fund. No employee except one 
who comes within a police relief and pension fund or a fire­
man's relief and pension fund shall be excluded from member­
ship in the public employees retirement system because of 
membership in any other retirement system established under 
the laws of this state or under any charter unless such employee 
is contributing to such other retirement system on the basis of 
the maximum salary set as a limitation by such other retire­
ment system, or unless he is receiving a disability allowance from 
such other retirement system." 

·what appears to be the key language 111 this section-namely, the 

provision that "no employee except one who comes within a police * * * 
or a fireman's relief and pension fund shall be excluded from member­

ship * * * because of membership in any other retirement system"-has 

been a part of this section since 1939, r 18 0. L. 104, 1o6, and has existed 

with only minor changes since that date. It has been the subject of two 

opinions by prior Attorneys General. In Opinion No. 935, Opinions of 

the Attorney General for 1939, p. 1297, the first branch of the syllabus 

holds: 

"Members of the public employees retirement system who 
become entitled to participate in a firemen's relief and pension 
fund established pursuant to the mandatory provisions of Sec­
tion 46oo and related sections of the General Code are, by the 
terms of Section 486-33c, excepted from the provisions of the 
public employes retirement act and are not eligible for member­
ship in the public employes retirement system." 

Opinion No. 2327, Opinions of the Attorney General for 1947, page 

542, cited the 1939 Opinion with approval, and the first branch of its 

syllabus provided : 

"Under the prov1s1ons of Section 4,86-33c, General Code, 
employes who are members of the public employes retirement 
system cease to be members of that system when they come 
within the provisions of a police relief and pension fund or a 
firemen's relief and ·pension fond." 
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In light of these opinions, there appears to be no question that active 

-1 e., contributing-members of police and firemen's pension funds may 

not be members of the public employes retirement system. But now cer­

tain members of those systems have reached retirement age, and have 

been authorized by the legislature to accept other public employment while 

receiving pension benefits. See: 123 O.L., 225, and Senate Bill No. 44, 

1ooth General Assembly which removed the restrictions against holding 

other public employment from retired firemen and policemen, respectively. 

Do these retired members "come within a police * * * or a fireman's 

relief and pension fund?" 

In answering this question I should first point out that both the 

1939 and the 1947 Opinions referred to above assumed that question 
would be answered in the affirmative. Although the exact question of 

retired members was not presented to them, the authors of those opinions 

clearly felt that the two retirement systems were mutually exclusive, and 

based all of their reasoning on that assumption. 

It is my opinion that such an assumption was clearly justified. Even 

in the a!bsence of precedent, it seems to me that a retired member who 

is receiving a pension from a fund comes "within" that fund according to 

ordinary English usage. He certainly is receiving the benefits for which 

the fund was created. His contributions and those made on his behalf 

by the state and the political subdivision remain in the fund and help 

create the reserves from which his pension is paid. Finally, Section 741.54, 

Revised Code, provides that the state subsidy to local police and fire­

men's relief and pension funds is computed partially on the basis of a 

formula which has as one of its factors "an amount equal to one thousand 

dollars multiplied by the number of members of said fund." I am informed 

by the Auditor of State that this computation always includes retired 

members of a fund who are considered as being "within" its provisions. 

It should also be pointed out that if the language under consideration 

does not serve to exclude retired police and firemen from the public em­

ployes retirement system, then it is entirely surplusage. Other language 

in Section 145.oz excludes those employes who are contributing to some 

other system on the basis of maximum salary, or who are receiving dis­

ability benefits from such a system. If the reference to relief and pension 

funds was not intended to include retired police and firemen, then it does 

not affect any one. I do not believe such an interpretation should be given 

to the language. 
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It could be argued that by removing the restriction against retired 

police and firemen holding other public employment, the General Assem­

bly has expressed its intention that they also be admitted to the public 

employes retirement system, since the definition of membership in that 

system includes all public employes. However, the General Assembly 

has shown that it deals with such matters directly, rather than by impli­

cation, when that is its intention. For example, former Section 486-32, 

General Code, from the time of its enactment in II 5 O.L., 614 provided 

that membership in the system should exclude members of the state 

teachers' retirement system. This provision remained in the law until the 

definitions were rewritten by an act set out in 124 O.L., 617. It is my 

opinion that the statute should be read according to its plain wording until 

the General Assembly sees fit to change it. 

In view of the above, it is my opinion that a retired policeman or 

fireman who is receiving a pension pursuant to the provisions of Section 

74u8 (A) or Section 741.49 (A), Revised Code, may not become a 
member of the Public Employes Retirement System established by Sec­

tion 1~5.01 et seq., Revised Code. 
Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




