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CIVIL DEFENSE-ADJUTANT GENERAL-SCHOOL DISTRICT 

IS NOT "POLITICAL SUBDIVISION" AS USED IN § 5915.01 

RC-§ 3313.37 RC AUTHORIZES BOARDS OF EDUCATION, 

OTHER THAN COUNTY BOARDS, TO PURCHASE WARNING 

SYSTEMS. 

SYLLABUS: 

1. A school district is not a "political subdivision" as this term is defined in 

Section 5915.01, Revised Code. 

2. Pursuant to Section 3313.37, Revised Code, ,boards of education, other than 

county boards, may legally expend funds for the purchase, establishment and installa­

tion of warning systems in schools under their control. 
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Columbus, Ohio, October 11, 1957 

Hon. Leo M. Kreber, Major General 

Adjutant General, Director of Civil Defense 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"The School Board of Hamilton County desires to install a 
'Bell and Light' warning system in each school in the county. 

"This type of warning system and the recurring charges are 
eligible for Matching Funds by the Federal Civil Defense Admin­
istration and the State. 

"A local representative of the State Auditor's Office was 
requested to give an opinion as to whether or not school board 
funds could be utilized for such a purchase and installation. His 
response was that it 'is not a legal expenditure and a finding would 
result' if such equipment were purchased and installed with public 
school funds. 

"As this has very important implications throughout the state, 
I would like to request an official opinion on the following two 
questions: 

"1. Is a school district a 'political subdivision' under the 
intent, definition and the scope of this term as provided in Section 
5915.01 et sequi, of the Revised Code? 

"2. Can a school board legally expend funds for the pur­
chase, establishment and installation of warning systems, and the 
institution of other Civil Defense programs, for the protection of 
the children entrusted to their care and for the protection of the 
teachers and administrative personnel associated with or subject 
to the control of such school board?" 

In answering your first question I invite your attention to Section 

5915.01 ( F), Revised Code, which reads as follows: 

"'Political subdivision' includes a county, township, city, or 
village." 

Although the verb 'includes' rather than the verb 'means' is used in 

defining the term political subdivision. I do not believe that such choice of 

wording may be utilized to expand the definition of the term, to include a 

school district. It is a well settled rule of statutory construction that an 
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interpretation clause should not be given any wider meaning than is abso­

lutely necessary, Crawford, Statutory Construction, Section 208, page 362, 

and this rule, I believe, should here be applied. 

l n addition, there is to be considered the rule of statutory construction 

of "cxpr.essio unius est e.rclusio alterius," which in effect means that the 

expression of one thing by the legislature implies the exclusion of other 

things not mentioned. Section 5915.01 (F), Revised Code, mentions only 

a county, to\\'11ship, city or village as being included ,Yithin the meaning of 

the term "political subdivision" and it follows, from an application of the 

above rule, that it is these governmental units and these alone, which the 

legislature had in mind. As ·stated in Crawford, Statutory Construction, 

Section 195, page 335, "* * * if the statute directs that certain acts shall be 

done in a specified manner, or by certain person, their performance in any 

other manner than that specified, or by any other person than one of those 

named, is impliedly prohibited." This principle is expressed with greater 

embellishment by the maxim "e.rpressuni fa cit cessare tactitu111 ," which 

means that when a !av,, designates the actors, none others can come upon 

the stage. 

Aside from what has been stated above, it is my opinion that the pro­

visions of Chapter 5915., Revised Code, themselves negate any inference 

that school districts were intended to be included within the term "political 

subdivision" as therein defined. It is recognized that a school district is a 

governmental unit separate and distinct from a governmental unit such as 

a county, township, city, or village, Cline v. Martin 94 Ohio St., 420. An 

examination of the provisions of Chapter 5915., Revised Code, clearly re­

veals that such provisions were intended to apply only to governmental 

units of the latter type, as they are listed in Section 5915.01 (F), Revised 

Code. 

As to your second question, consideration must be given to the oft­

cited principle that hoards of education and other similar governmental 

bodies have only such powers as are clearly and distinctly granted and such 

implied powers as are necessary to carry into effect the powers specifically 

granted. See State ex rel. Clarke v. Cook, 103 Ohio St., 465. 

Accordingly it appears from an examination of the statutes relating to 

boards of education that the authority for an affirmative answer to this 

question must be found, if at all, in Section 3313.37, Revised Code, which 

reads as follows : 
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"The board of education of any school district, except a 
county school district, may build, enlarge, repair, and furnish the 
necessary schoolhouses, purchase or lease sites therefor, or rights 
of way thereto, or purchase or lease real estate to be used as play­
grounds for children or rent suitable schoolrooms, either within 
or without the district_. and provide the necessary apparatus and 
make all other 11ecessar3, pro·visions for the schools under its 
control." (Emphasis added.) 

Given a broad interpretation_. it would appear that the underscored 

language provides sufficient authority by which the school boards specified 

may make the expenditures contemplated in your second question. How­

ever, in the case of Bnard of Education v. Ferguson. 68 Ohio App., 514, 

the court of appeals in interpreting the underscored language, then Section 

7620, General Code, applied the rule of cf11sdem generis and concludecl 

that since the specific authority granted by this section related only to the 

physical properties constituting schools the general authority following 

could, therefore, be directed only to the physical properties constituting 

schools and not to the persons who attend them. 

Applying this interpretation, it appears that with respect to that part 

of your question relating to the establishment and installation of warning 

systems, authority does exist whereby boards of education may make 

expenditures for such a purpose inasmuch as the establishment and 

instailation of a warning system relates to physical properties constituting 

schools. The only conceivable objection that might be raised is that such 

a warning system is not necessary. However, being aware of the recent 

developments in modern warfare, and recognizing the fact that the threat 

of air attack by hostile forces is no longer a matter of remote possibility 

and inasmuch as school boards are authorized under Section 3313.37, Re­

vised Code, to construct_. repair and furnish schoolhouses, keeping con­

stantly in mind the safety features of such schoolhouses, I am of the opinion 

that the establishment and installation of a warning system can be included 

within the scope of the phrase ''all other necessary provisions." The con­

clusion here reached appears to be in harmony with an opinion rendered 

by my predecessor in Opinion Ne•. 1698, Opinions of the Attorney Genera! 

for 1940, page 39, where the then Attorney General in interpreting th?. 

same language in Section 7620 of the General Code, stated in paragraph 

3 of the syllabus as follows : 

"If a board of education determines that a bell is essential 
to the proper conduct of the schools under its control it is em­
powered to expend school funds to acquire one * * *." 
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Recognizing that a warning system as here contemplated differs from 

the school bell there under consideration, I am, none the less, of the opinion 

that the same ruling applies. 

As to that part of your question relating to the expenditure of funds 

for the institution of other civil defense programs, in view of the restric­

tive interpretation placed upon the general language of Section 3313.37, 

Revised Code, I do not believe it can generally be said that authority does 

exist whereby such expenditures may be made, even if it be conceded that 

the programs contemplated would be of material benefit to all concerned. 

I can only state, applying the rule laid clown in the Ferguson case, that 

expenditures may be legally made only when the programs contemplatd 

concern the physical properties constituting the schools themselves. How­

ever, in the absence of more specific knowledge as to what is meant by 

other civil defense programs I am unable to render an opinion as to \\"hether 

such programs may be undertaken. 

Finally, I would like to point out that the authority granted in Section 

3313.37, Revised Code, does not extend to county school districts. I note 

that in the first paragraph of your request you state that the school board 

of Hamilton County desires to install a "Bell and Light" warning system 

in each school in the county. For this purpose there exists no authority 

whereby the county school board may legally expend funds. It is a matter 

of individual determination by the school board of each district whether a 

warning system is necessary and should be installed in the schools under 
their respective control and the county school board has no voice in this 

matter. In this respect your attention is directed to Section 3313.85, Re­

vised Code, which reads as follows: 

"If the board of education of any city, exempted village, 
or county school district fails to perform the duties imposed upon 
it or fails to fill a vacancy in su1:h board within a period of thirty 
days after such vacancy occurs, the probate court of the county 
in which such district is located, upon being advised and satisfied 
uf such failure, shall act as such board and perform all duties 
imposed upon such board. 

"If the board of any local schooi district fails to perform the 
duties imposed upon it or faiis to fill a vacancy in such board 
within a period of thirty days after such vacancy occurs, the 
county board of education in which such district is located, upon 
being advised and satisfied of such failure, shall act as such board 
and perform all duties imposed upon such board." 



527 ATTORNEY GENERAL 

As there stated the county board of education may act only where tbe 

board of education of a local school district fails to perform the duties im­

posed upon it by law and although I have stated that a school board may 

purchase and install ,varning systems in schools under its control, I do 

not state that such is the duty of a school board for which failure of per­

formance constitutes a basis whereby a county board may act for such 

local school board pursuant to Section 3313.85, Revised Code. Further­

more, as to failure by a city or exempted village to perform the duties 

imposed upon them by law, it is the probate court of the county in which 

such district is located and not the countv school board which shall act 

for such school board. 

Returning to the questions which you specifically raise, it is my opin­

ion and you are advised that: 

1. A school district is not a "political subdivision" as thi8 term 1s 

defined in Section 5915.01, Revised Code. 

2. Pursuant to Section 3313.37, Revised Code, boards of education. 

other than county boards, may legally expend funds for the purchase, 

establishment and installation of warning systems in schools under their 

control. 

Respectfully, 

vV1LuAM SAxBE 

Attorney General 




