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the contract was made in December, 1931, and wa·s not to take effect until Janu­
ary, 1932, there would be no amount required to meet the obligations of this 
contract for the year 1931, and I am of the opinion that the certificate of the 
clerk certifying that the amount which is actually required for the first year of 
the life of the contract has been appropriated and in fund or process of col­
lection, is a sufficient compliance with this statute. 

I am returning herewith the contract which you have submitted to me. 

4174. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

CONTRACT - SUPERINTENDENT OF SCHOOLS - INVALID WHERE 
TERM OF EMPLOYMENT DOES NOT COMMENCE TILL FOUR 
MONTHS AFTER DATE OF CONTRACT - SECTION 7691, CON­
STRUED. 

SYLLABUS: 
When by contract,. a rural board of education employs a "superintendent of 

schools" and when by reason of the provisions of 1ruch contract the term of employ­
ment, as distinguished from the school term, is not to begin until more than 
four months after the date thereof, such contract is void, being in violation of 
the provisions of Section 7691, General Code, and beyond the powers of such 
board of education. Such superintendent can therefore obtain no righ1s thereunder. 

COLUMBUS, OHIO, March 24, 1932. 

HoN. PAuL A. FLYNN, Prosecuting Attorney, Tiffin, Ohio. 

This will acknowledge receipt of your inquiry with respect to the following 
question: 

"One of the township school districts two years ago employed a 
Superintendent of Schools for a period of three years. The contract 
was made and entered it]to in April, which was more than four months 
prior to the time of the commencement of the term for which he was 
hired. Almost two years of the term have expired. A new board of 
education is now in office, and is desirous of canceling and rescinding 
this contract. The board feels that the salary i·s higher than it should 
be during these times, and wants to be relieved of the contract. The 
board inquires as to whether or not under the ·provisions of Section 
7691, the contract was illegally made, because it was made more than 
four months prior to the commencement of the term, the contract being 
made in April, and the term commencing the following September." 

In the solution of your inquiry it must be borne in mind that the powers 
of a board of education are limited to a greater extent than are those of a 
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general municipal corporation. The rule applicable is well stated in l\IcQuillin · 
on Municipal Corporations, 2nd ed., Section 138, as follows: 

"The powers of school districts arc derived wholly from the statutes. 
Incidental or implied corporate powers do not belong to them, as is held 
with respect to the municipal corporation proper, constituted for the 
purposes of self-government. Unless the statute confers the right to 
exercise any given power courts usually deny the power. One who deals 
with a school board must take notice of, and is bound by, the limitations 
on its powers. All powers must be exercised in substantial conformity 
with the statutes applicable." 

I must therefore look to the statute for authority of the board of education 
to enter into the employment contract in question. 

Section 7691 of the General Code, to which you refer, in so far as applicable 
to your inquiry, reads: 

"No person shall be appointed as a teacher for a term longer than 
four school years, nor for less than one year, except to fill an unexpired 
term, the term to begin within four months of the date of the appoint­
ment. * *" 

Since this employment contract, under any interpretation, could not come 
within the four year inhibition contained in the statute, the only question of 
law raised by your inquiry is whether the fact that the contract was entered 
into in April, and the term was not to commence until more than four months 
thereafter, renders such contract void or voidable. 

In your letter you do not state whether the contract specifically provided 
that the term of employment was not to commence until more than four months 
thereafter, or whether you had in mind that the "school term" did not commence 
until more than four months thereafter. It must be borne in mind that the school 
year extends from July 1st until June 30th of the following year, by reason of 
the provisions of Section 7689 of the General Code, which in so far as material, 

·reads as follows: 

"Beginning on July I, 1925, the school year shall begin on the first 
day of July of each calendar year and close on the thirtieth day of 
June of the succeeding calendar year; * *" 

Prior to July 1, 1925, the school year commenced on September 1st, but this 
date was changed by the legislature. (111 0. L., 371). 

Thus, if the contract entered into, employed the superintendent for the next 
ensuing three years, the term of employment would begin on July 1st, that being 
the beginning of the next school year. If such was the provision of the contract, 
it would be immaterial as to when the school term actually commenced. The 
contract contemplates three school years and not three periods of time during 
which school is in actual session. If the language of the contract does not defi­
nitely ~x a different date for the commencement of the performance of the contract 
it would be presumed that the term of employment would begin at the first of the 
next ·school year. Under this state of facts the contract would clearly be legal. 

If, however, the contract specifically proYides that the three year term com-
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mences at a date certain, which date of commencement is more than four months 
after the date of appointment, such contract would clearly violate the provisions 
of Section 7691, supra. 

Section 7691, General Code, by its language is an express limitafion on the 
authority of the board of education. The board of education has only such 
powers as are given it by the legislature, and such as are neces·sarily implied from 
the language used in granting the express powers. See McQuillin 011 Municipal 
Corporations, 2nd Ed., Sec. 2598. It would, therefore, necessarily follow that 
when the legislature provided that such body had power only to do it in a certain 
manner, it would do it in no other manner. I do not believe that the terms of a 
contract of the board of education require a different rule of construction than 
any ordinary contract. Nor am I of the opinion that a board of education has a 
right to rescind a contract on any different grounds than a private individual 
or a private corporation can. I believe the law in this regard is well settled. 
Houck, J., in Layton vs. Clements, 27 0. C. A. 369, 375, in rendering the opinion 
of the Court of Appeals for Fairfi~ild County, said: 

"A contract entered into between a board of education and an indi­
vidual is just as binding on the parties as if made between individuals; 
and a court will not permit a board of education to abrogate and hold 
for naught a valid contract made by its predecessor in office, unless it 
first establishes its legal right so to do." 

However, if the language of the contract of employment is such that the 
term of employment can not be held to be commenced within four months from 
the date thereof, such contract was void at its inception and never had any 
existence, being beyond the powers of the board of education. If the contract, 
by its terms, comes within this rule, the superintendent would have no contractual 
rights and might be discharged at any time. 

In specific answer to your inquiry, I am of the opinion that, when by con­
tract, a rural board of education employs a "superintendent of schools" and when 
by reason of the provisions of such contract the term of employment, as dis­
tinguished from the school term, is not to begin until more than four months 
after the date thereof, such contract is void, being in violation of the provisions 
of Section 7691, General Code, and beyond the powers of such board of education. 
Such superintendent can therefore obtain no rights thereunder. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

A ttonzey General. 

4175. 

ANNEXATION - PAin' OF TERRITORY OF SCHOOL DISTRICT TO 
SANITARY DISTRICT-SUCH LAND EXEMPT FROM TAXATION­
SANITARY DISTRICT NOT REQUIRED TO ASSUME ANY PART 
OF BONDED INDEBTEDNESS OF SCHOOL DISTRICT. 

SYLLABUS: 

When lands constituting part of the territory of a school d.strict becoine the 
property of a sanitary district organizrd under the proz•isions of Section 6602-34, 
et seq., General Code, by purchase or otherwise, and such lands are thereafter 


