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OPINION NO. 72-046 

Syllabus: 

The use of a scale which is unable to \·1eigh an entire 
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truck at the same time is in accord with Section 5577.04, 
Revised Code. 

To: Daniel T. Spitler, Wood County Pros. Atty., Bowling Green, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 26, 1972 

Your letter requesting my opinion states the facts and 
poses the question as follows: 

"The r.mnicipal courts in our county have 

had some difficulty in recent times with Sec­

tion 5577.04 of the Ohio Revised Code which 

deals with, among other things, gross overloads 

of trucks. The probler,1 origi:r1ates with the 

fact that the scales which are used on Inter­

state 75 are unable to weigh the whole truck at 

one time. Therefore, the police have been 

forced to add the different axle weights to 

obtain the gross weight of a particular truck. 

Our question is as follows: 


"'Are the use of scales which 
will not allow the.determination of 
the total weight of a particular 
truck but only weigh each axle in 
accordance with the provisions of 
Section 5577.04 of the Ohio Revised 
Code and Section 901.10.1 of the 
Ohio Revised Code?' 

"Your attention would also be called to Hand­
boolc 44 of the llational Bureau of Standards at page 
6 0 ( 08 4 • 4 ) • II 

Section 5577.04, Revised Code, to which you refer, provides 
for determination of the maximum allowable gross weight of trucks 
operating on the public highways. In oertinent part, it reads 
as follot·rs: 

"No vehicle, trackless trolley, load, ob­

ject, or structure having a maximum axle load 

greater than nineteen thoui:;n:,-:. pounds shall be 

operated or moved upon improved public highways, 

streets, hridges, or culverts. The maximum 

wheel load of any one wheel of any such vehicle 

shall not exceed six hundred fifty ~ounds per 

inch width of pneumatic tire, r~easured as pre­

scribed by section 5577.03 of the Revised Code. 


"The Neight of vehicle and load imposed 
upon the road surface by vehicles with ~neumatic 
tires shall not exceed the following: 

"(A) By any two successive axles, spaced 

four feet or less apart, and t·reighed simultan­

eously, twenty-four thousa,·,d pounds; 


"(B) By any two successive axles, spaced 

more than four feet but less than eight feet 
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apart, and weighed simultaneously, thirty-two 

thousand pounds; 


"(Cl By any two successive axles, spaced 

eight feet or more apart, thirty-eight thousand 

pounds; 


"(Dl :Sy any three successive loaf-bearing 

axles designed to equalize the load between such 

axles and spaced so that each such axle of the 

three-axle group is more than four fe~t from the 

next axle in the three-axle group and so that 

the spacing between the first axle and the third 

axle of the three-axle group is no r.1ore than nine 

feet, forty-eight thousand pounds. Such load­

bearing three-axle group shall only be weighed 

simultaneously as a unit. 


"The total weic;ht of vehicle and load shall 

not exceed thirty-eight thousand pountls plus an 

additional nine hundred pounds for each foot of 

soacinq between the front axle and the rearmost 

axle of the vehicle provided, that the total 

weight of the vehicle and load imposed upon the 

road surface shall not exceed seventy-eight 

thousand pounds. 


"In the 0.eternination of weights under this 

section by a scale other than a compact, self ­

contained, portable sealed scale specially adapted 

to determining the wheel loads of highway vehicles, 

a weight is not unlawful u.,less it exceeds the 

weights provided in this section plus three per 

cent to compensate for possible weighing inac­

curacy." 


This Section does not specifically prohibit the deterr·.ina­
tion of gross weight by a s~~le which will not encompass the en­
tire vehicle at one time. On the contrary, it clearly implies 
that the component parts of a truck rr.ay be weighee seriatim on 
the same scale, or that several sets of scales may be used at the 
same time. Subsections (Al , (Bl ancl (D) provide that the de­
termination of certain axle group loads shall be by weighing the 
successive axles "simultaneously" and the three-a:ide groups 
"simultaneously as a unit'. Under these provisions it is possible 
that certain two or three-axle trucks nay have to be weighed at 
one time. But there is no requirement that they be weighed on the 
same scale, and there is nc general requirement that the gross 
weight of all trucks be determined simultaneously on the same scale. 

This conclusion is sup~orted by consideration of Section 
4513.33, Revised Code, which outlines the authority given to police 
officers in enforcing the weight limitations set forth in Section 
5577.04, supra. Section 4513.33, supra,provides in pertinent 
part: 

"Any police officer having reason to 

believe that the weight of a vehicle and its 

load ir, unlawful may require the driver of said 

vehicle to stop and subnit to a weighing of it by 

means of a (1] cornoact, self-contained, portable, 

sealed scale specially adapted to determine the 
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wheel loads of vehicles on highways; [2] a sealed 
scale permanently installed in a fixed location, 
having a load-receivir,g elerr:ent soecially adaoted 
to determining the "'heel loads of highway vehicles; 
[3] a sealed scale, oermanently installed in a 
fixed location, having a load-receiving elenent 
specially adaptec to deterF.ining the cor:.bined load 
of all wheels on a sinqle axle or on successive 
axles of a highNay vehicle, or [ 4] c>. s.3aled scale 
adapted to weighinc, highway vehicles, loaded or 
unloade<l. * * * 

1,fi * * * * * * * * 
::* * * In 0eterr.1iP.ations of e;ross \?eight by 

the use of compact, self-contained, portable 
sealed scales, specially adapted to determinin~ 
the wheel loads of vehicles on highi-,ays, all axles 
shall be weighed simultaneously by placinr. ~ 
such scale under the outside \'1heel of eacll axle.'· 

(r.rn!.Jhasis and bracketed ntlf.'lerals added.) 

This Section makes it clear that a police officer has the 
option of using any one of four types of scale in determining 
the gross \·Teight of a truck; that, when using portable scales, 
the officer may use as many as are P.ecessary de9ending on the 
number of axles; an~l. thc>t there is no requirer.,ent for simultaneous 
weighin~ where any of the other three types of scale are used. In 
addition, Section 4513.33, supra, provides that the weighing shall 
be done only on a level terrain, and that Section and Section 
5577.04, supra, both provide a three percent ~argin to compensate 
for any possible inaccuracy in the \·1eighing equipment. 

You also call attention to a provision in the national Bureau 
of Standards' Eandbook 44, and to Section 901.101, Revised Code, 
which makes the regulations of Handbook 44 armlicable in Ohio. 
The provision to t-rhich you refer (Scal::E:, UR. 4. 4.) am:,lies only 
in instances when a truck is being "corrm1ercially weighed". The 
general orovisions of the Handbook, however, distinguish b,~t,·•z2~ 
"commercial weighing" and "law-enforcement equipment" (General 
Code, G-A,l.). UR.4.~. has, therefore, no application here. 

In specific answer to your question it is, therefore, my 
opinion, and you are so advised, that the use of a scale which is 
unable to i-1eigh an entire truck at the same time is in accord with 
Section 5577.04, Revised Code. 




