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BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS-PUBLIC FUNDS-EX­
PENDITURES FOR ADVERTISING ELECTIONS - TAX 
LEVY. 

SYLLABUS: 

A board of cunni)• commissioners, in expending public funds for ad­
vertising an election upun a question of a tax levy outside of constitutional 
limitations, is limited to the publication of a notice of such election pro­
vided by. Section 5625-17, General Code, and public funds IIW)' not be ex­
pended to pay the cost of other advertisements showing the necessity of 
such levy. 

CoLUMBus, 0Hro, September 28, 1937. 

HoN. WILLIAJ\f A. Al\IBROSE, Prosecuting Attorney, Youngstown, Ohio. 
DEAR Sm: Your letter of recent elate is as follows: 

"By resolution duly passed by the Board of County Com­
missioners of Mahoning County, there likely will appear upon 
the ballot, at the coming election, the question of a two mill levy 
for poor relief for the years 1938 and 1939. 

There is some apprehension felt by the Commissioners that 
unless there is some advertising clone to show the necessity of this 
levy that it will not carry. The money which will be raised if the 
levy carries is absolutely necessary to carry on relief during the 
years mentioned. The importance of the levy carrying becomes 
sel £-evident. 

1 am writing to inquire if it will be legal for the County 
Commissioners to make any expenditure out of county funds 
to carry on a campaign of education and advertising, to the 
end that the levy would carry, or would it be possible for a 
person to be employed by the relief organization, whose 
duties would be confined to advertising and working to 
secure a favorable vote on the same?" 

The only statutory authority for publication of notice of an elec­
tion upon the question of levying a tax outside of the constitutional 
ten mill limitation is that contained in Section 5625-17, General Code, 
which provides that such notice shall be published in a newspaper of 
general circulation in the subdivision once a week for four conseett-
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tive weeks prior to such election. The section further provides what 
the notice so published shall contain. 

The courts have repeatedly held that in determining the ques­
tion of the power of a board of county commissioners to spend the 
taxpayers' money for any given purpose, the authority so to do must 
be conferred by the legislature and in case of doubt in any given 
case the question is resolved against the expenditure and, as stated 
hy the courts, in favor of the public. This principle is so well estab­
lished a citation of the numerous authorities in support thereof is 
deemed unnecessary. It is sufficient to refer to the language of the 
Supreme Court in State, ex rel. vs. M en11ing, 95 0. S. 97, wherein the 
court said at page 99: 

"The legal principle IS settled in this state that county 
commissioners, in their linancial transactions, are im·ested 
only with limited powers, and that they 1·epresent the county 
only in such transactions as they may be expressly author­
ized so to do by statute. The authority to act in financial 
transactions must be clea1· and distinctly granted, and, if 
such authority is of doubtful import, the doubt is resolved 
against its exercise in all cases where a financial obligation 
is sought to be imposed upon the county." 

There is no question but that a reasonable expenditure of public 
funds to advertise the necessity of a tax levy in certain cases would 
ue perhaps a proper and in some instances even a laudable purpose, 
but, as has been stated by this office, it is a lawful rather than a 
laudable purpose that justifies the expenditure of the taxpayers' 
money. The remedy in the instant case is obYiously with the legis­
lature. 

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that a board 
of county commissioners, in expending public funds for advertising 
an election upon a question of a tax levy outside of constitutional 
limitations, is limited to the publication of a notice of such election 
provided by Section 5625-17, General Code, and public funds may 
not be expended to pay the cost of other advertisements showing 
the necessity of such levy. 

18-A. G.--Vol. Ill. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 


