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WHERE A STATE EMPLOYEE DESIRES TO INSTITUTE A 
CHECKOFF ON HIS WAGES-THE PROPER PROCEDURE FOR 
SUCH-§§9.41, 115.35 R.C. 

SYLLABUS: 

Where a state employee desires to institute a checkoff on his wages under Section 
9.41, Revised Code, the proper procedure is as follows: 

1. The employee should give written authorization to the head of the particular 
department, office, institution, or other agency of the state in which he is employed, 
stating (a) the amount to be withheld from his wages and (b) the name and address 
of the organization to which the checkoff of wages is to be paid; 

2. Such head of a department, office, institution, or other agency of the state 
may approve such checkoff of wages. 

3. Upon such written authorization and approval the amount of the checkoff is 
a valid claim against the state under Section 115.35, Revised Code, and the auditor 
of state should draw a warrant in such amount on the treasurer of state and in favor 
of the designated organization. 
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Columbus, Ohio, December 28, 1960 

The Honorable Michael V. DiSalle, Governor of the State of Ohio 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"As you will recall, the 103rd General Assembly passed 
Sub. S. B. 209, relative to the checkoff of organization dues from 
the wages of public employees. The provisions of this bill became 
Section 9.41 of the Revised Code of Ohio, which reads as follows: 

"'Notwithstanding section 1321.32 of the Revised Code, 
the state of Ohio and any of its political subdivisions or in­
strumentalities may checkoff on the wages of public em­
ployees for the payment of dues to a labor organization or 
other organization of public employees upon written authori­
zation by the public employee. Such authorization may be 
revocable by written notice upon the will of the employee. 

"'A labor organization or other organization of public 
employees receiving such checkoff of dues may be required by 
the state of Ohio and any of its political subdivisions or in­
strumentalities to defray the actual cost of making such de­
ductions.' 

"The statutory language quoted above is ambiguous in that 
it does not expressly confer authority upon a specific state official 
or designated class of state officials. Obviously, the State of 
Ohio, as such, is not able to decide whether or not to checkoff 
organization dues under the provisions of this section. With re­
spect to payroll deductions for charities, under Sections 9.80 and 
9.81 R.C., you will observe that certain state officials are author­
ized to approve the payroll deduction plan. 

"Your assistance is sought in resolving the ambiguity exist­
ing in Section 9.41 RC. In your opinion, who, if anyone, is 
empowered to represent the State of Ohio in exercising the discre­
tion conferred by the statute to checkoff organization dues from 
wages of public employees?" 

As I understand it, a "checkoff on the wages of public employees" as 

used in Section 9.41, Revised Code, would mean that the amount of the 

labor organization or other organization dues owed by those employees 

would be withheld from their wages ( upon their authorization) and paid 

to the designated organization by the employer. The question raised by 

your request concerns the procedure to be followed by the state in operating 

such a "checkoff" system. 
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As you note, the statute does not expressly confer authority upon a 

specific state official or designated class of state officials as is the case with 

Sections 9.80 and 9.81, Revised Code, pertaining to deductions from 

salaries for charities. Said Section 9.81 provides that an employee wishing 

to make a contribution to a charitable organization may request the fiscal 

officer of the governmental agency concerned to deduct the amount from 

his wages, and the fiscal officer is given authority to deduct the amount 

and to issue a warrant in that amount to the designated agency. In 
addition to Sections 9.80 and 9.81, supra, other statutes allowing payroll 

deductions include Sections 9.40, 1737.22 and 1739.15, Revised Code. 

Section 9.40, supra, providing for a payroll deduction plan for pur­

chase of United States savings bonds by public employees, states that a 

public employee "shall be granted such payroll deductions upon request to 

the head of the state or political subdivision by whom he is employed." No 

further procedure is provided. Section 1737.22, supra, authorizing deduc­

tions for medical care plans, states: 

"* * * Such authorization shall be evidenced by an approval 
of the head of the department, division, office, or institution in 
which such employee is employed. 

"In the case of employees of the state, such authorization 
shall be directed to and filed with the auditor of state. In the case 
of employees of a county, municipal corporation, township, or 
other political subdivisions or district of the state, such authoriza­
tion shall be directed to and filed with the auditor or other fiscal 
officer of such county, municipal corporation, township, or other 
political subdivision or district. In the case of employees of any 
institution supported in whole or in part by the state, such au­
thorization shall be directed to and filed with the auditor or other 
fiscal officer of such institution. 

"Upon filing with him of such authorization, such auditor 
or fiscal officer shall draw a warrant, in favor of the medical care 
corporation referred to in such authorization, for the amount 
covering the sum of the deductions thereby authorized." 

Section 1739.15, supra, authorizing deductions for hospital service 

plans, reads : 

"An employee of the state, of any political subdivision or dis­
trict of the state, or of any institution supported in whole or in 
part by the state, or any person receiving a pension or retirement 
pay from the state or any political subdivision of the state or from 
any board or commission created by state law or municipal ordi-
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nance to administer pension or retirement funds may authorize 
the deduction from his salary, wages, pension or retirement pay 
of the amount of his subscription payments to any hospital serv­
ice assoc1at10n. Such authorization by an employee of the state 
shall be evidenced by an approval of the head of the department, 
division, office, or institution in which such employee is employed, 
directed to and filed with the auditor of state. The auditor of 
state shall draw a state warrant, in favor of the hospital service 
association stipulated in such authorization, for the amount cov­
ering the sum of the deductions authorized in the payroll of the 
department, division, office, or institution. The governing body 
of any political subdivision or district of the state, of any institu­
tion supported in whole or in part by the state, or any pension 
or retirement fund or plan, may authorize deductions from the 
salaries, wages, pensions, or retirement pay of any of its em­
ployees, pensioners or retired persons subscribing to such an 
association's hospital service plan." 

If the provisions of Section 9.41, supra, here in question, included 

a procedure similar to that found in Sections 9.81, 1737.22, or 1739.15, 

supra, your question would probably not have arisen. Since the section 

does not contain any specific language as to how the "checkoff" is to be 

accomplished, it remains to be seen whether a procedure for such accom­

plishment may be derived from existing statutes. 

Regarding the purpose of the legislature in enacting a particular pro­

vision, it is stated in 37 Ohio Jurisprudence, Section 361, page 656: 

"The presumption is that the general assembly had a definite 
purpose in each and every enactment and all its provisions. 
Moreover, judicial notice may be taken of the purpose of enacting 
a particular statute where such purpose is a matter of sufficient 
common knowledge." 

Section 362 of the same volume, relating to construction of a statute, 

states starting at page 657: 

"Statutes are to be given a fair and reasonable construction 
in conformity to their general object, in order to effectuate such 
object and purpose, and should not be given such an interpreta­
tion as would thwart that purpose. If the words and language are 
susceptible of two constructions, one of which will carry out, and 
the other defeat, such manifest object and purpose, they should 
receive the former construction. Accordingly, it is not surprising 
to find the courts frequently referring to the legislature's purpose, 
or plan, or aim, or end, or motive." 
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And Section 363 of the same volume, discussing the design of a statute, 

starting at page 662, reads: 

"In construing a statute, courts frequently refer to the 'de­
sign' thereof, or to that which is 'designed' to be accomplished 
thereby. When the real design of a legislature, in ordaining a stat­
ute, although it is not precisely expressed, is yet plainly per­
ceivable or ascertainable with reasonable certainty, the language 
of the statute should be given such a construction as will carry 
that design into effect." 

Section 9.41, supra, clearly provides that a state employee may au­

thorize a checkoff of his wages for the payment of dues to a labor organ­

ization, and that the state of Ohio, his employer, may checkoff said wages 

upon such authorization. There is no specific language stating that the 

state of Ohio shall pay the amount withheld to the labor organization, 

however, authority to so do may be reasonably implied from the meaning 

of the word "checkoff" and in that the last paragraph of the section assumes 

that the labor organization will receive the checkoff of dues. Obviously, 

therefore, in enacting Section 9.41, supra, the legislature intended that the 

state may checkoff the labor organization or other organization dues of an 

employee upon his authorization; and this intent should be followed if at 

all possible in construing the effect of the statute. As stated in 37 Ohio 

Jurisprudence, Section 275, page 508: 

"A construction adopted should not be such as to defeat the 
obvious intention of the ligislature or do violence thereto, wholly 
or partially, but rather one which would carry such intention into 
effect." 

While, as you state, the state of Ohio, as such may not be able to 

decide whether or not to checkoff organization dues under the section, it 

cannot be denied that each state officer acts for the state in his official 

capacity. Also, each state employee is under the supervision of a head of 

a department, institution, or other agency of the state, and it would appear 

that if a head of a department, etc., approved a request of an employee for 

checkoff under Section 9.41, supra, it would be tantamount to the state 

approving such checkoff. Approval of the head of the department would 

not, however, be the final step as the auditor of state has the duty to deter­

mine what are valid claims against the state and to draw warrants on the 

treasurer of state for amounts which he finds due. In this regard, 

Section 115.35, Revised Code, reads: 

"The auditor of state shall examine each voucher presented 
to him, or claim for salary of an officer or employee of the state, 
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or per diem and transportation of the commands of the national 
guard, or sundry claim allowed and appropriated for by the gen­
eral assembly, and if he finds it a valid claim against the state and 
legally due and that there is money in the state treasury appro­
priated to pay it, and that all requirements of law have been com­
plied with, he shall issue a warrant on the treasurer of state for 
the amount found due, and file and preserve the invoice in his 
office. He shall draw no warrant on the treasurer of state for any 
claim unless he finds it legal and that there is money in the 
treasury which has been appropriated to pay it." 

Your specific question is directed to the question of discretion 111 

allowing a checkoff under Section 9.41, supra. It will be noted that the 

section uses the word "may" in three places: the state of Ohio "may check­

off"; such authorization "may be revocable" ' and a labor organization or 

other organization "may be required," etc. The use of the word "may" 

is generally construed to make the provision in which it is contained 

optional or permissive ( 37 Ohio Jurisprudence, Section 29, page 327) ; 
however under certain circumstances the word "may" is read as "shall" 

(37 Ohio Jurisprudence, Section 31, page 328). In view of the fact that the 

word "may" is used throughout the section here considered I am of the 

opinion that this is not one of the instances where that word may be 

interpreted to impose an imperative obligation, although it might be argued 

that the legislature intended to give public employees a right to a checkoff 

of wages where they so desired it. I conclude, therefore, that when a 

state employee gives written authorization to his head of department, office, 

or other agency of the state, as the case may be, such head of department, 

etc., has the discretion to approve or not approve the requested checkoff 

and, when approved, the amount of the checkoff is a valid claim against 

the state and the auditor of state has a duty under Section 115.35, Revised 

Code, to draw warrants in such amounts in favor of the designated 

organization. 

Accordingly, it 1s my opinion and you are advised that where a 

state employee desires to institute a checkoff on his wages under Section 

9.41, Revised Code, the proper procedure is as follows: 

1. The employee should give written authorization to the head of the 

particular department, office, institution, or other agency of the state in 

which he is employed, stating (a) the amount to be withheld from his 

wages and (b) the name and address of the organization to which the 

checkoff of wages is to be paid; 

2. Such head of a department, office, institution, or other agency 

of the state may ~pprove such checkoff of wages; 
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3. Upon such written authorization and approval the amount of the 

checkoff is a valid claim against the state under Section 115.35, Revised 

Code, and the auditor of state should draw a warrant in such amount 

on the treasurer of state and in favor of the designated organization. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




