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OPINION NO. 72-099 


Syllabus: 
1. A board of education which does not have a kindergarten 

program as part of its curriculum is neither obligated nor per­
mitted to assume the cost of tuition for a child under six years 
of age who resides within its district and attends a kindergarten 
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program in another school district. 

2. If a welfare agency has placed a child in a kindergarten 
program outside the district of the residence of the child's 
parents, the parents will be responsible for the tuition if they 
are able to pay. If they are not able to pay, the welfare agency 
will be responsible for the tuition, even if the board of educa­
tion of the parents' residence has made no provision for a kinder­
garten program. 

3. A child of kindergarten age is included within the meaning 
of the word "child" as it is used in Section 2151.357, Revised Code. 

4. If the juvenile court, pursuant to Section 2151.357, 
Revised Code, removes a child of kindergarten age from the home of its 
parents and places it under the custody of a welfare agency, and 
that agency then places the child in a kindergarten program in a 
school district other than that of the child's parents, Section 
5153.16 (D), Revised Code, places the responsibility for payment of 
the tuition on the welfare agency. 

To: Joseph T. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, October 30, 1972 

I have your request for my opinion, which reads as follows: 

"The School and Library Audit Division of 

the Bureau has received inquiries relating to the 

authority of a board of education, who does not have 

a kindergarten as part of its curriculum, to pay 

tuition for pupils of kindergarten age living in its 

district but who are attending a kindergarten program

in another district. 


"Based upon this situation, the following questions 
are presented for your consideration and reply: 

"l. When a school district does not have a kinder­
garten program as part of its curriculum, may and/or 
must that district pay tuition when pupils of kinder­
garten age who reside in its district attend a kinder­
garten program in another school district? 

"2. If a child of kindergarten age is placed in 

the kindergarten program of a school district which 

is not the district of the child's residence by an 

authorized welfare agency, who must be responsible for 

any tuition which may be involveq? 


"3. Under Section 2151.357, Revised Code, it 

is provided that the court shall, at the time of 

making any order which removes a child from his own 

home, determine which school district shall bear the 

cost of educating such child. Under this section, 

does 'child' include only pupils in grades 1 through 

12, or is a pupil of kindergarten age included? 


"4. If the answer·to three (3) above is yes, 

and if the court assigns the cost of education to 

the school district of residence of the child, is 

such school district liable for the tuition cost 
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if it does not include a kindergarten as part of 

its curriculum or who must be responsible for any 

tuition which may be involved?" 


Whether or not the public school system within a school district 
shall include a kindergarten program as part of its curriculum, is 
a decision wholly within the discretion of the individual board of 
education. A board of education is in no way obligated to make such 
a program available to the residents of its district. Section 
3313.53, Revised Code, which authorizes the creation of various 
programs, provides as follows: 

"The board of education of any city, exempted 
village, or local school district may establish and 
maintain in connection with the public school systems: 

"(A) Manual training, industrial arts, domestic 

science, and commercial departments: 


"(B) Agricultural, industrial, vocational, 

and trades schools: 


"(C) Kindergartens. Such board may pay from 
the public school funds, as other school expenses 
are paid, the expenses of establishing and main­
taining such departments and schools and of directing, 
supervising and coaching the pupil activity programs 
in music, language, arts, speech, government, athletics, 
and any others directly related to the curriculum.• 

Furthermore, children of "kindergarten age" are not required to 
attend school. Section 3321.01, Revised Code. 

Section 3313.64, Revised Code, which provides for a free 
education in the public schools of the district to all district 
residents, reads, in part, as follows: 

"The schools of each city, exempted village, 
or local school district shall be free to all school 
residents between six and twenty-one years of age, 
* * * School residents shall be all youth who are 
children or wards of actual residents of the school 
district. District of school residence shall be the 
school district in which a school resident is entitled 
to attend school free. Inmates of the proper age of 
county, semipublic, and district children's homes 
shall be admitted after the manner described in section 
3313.65 of the Revised Code. The board may admit the 
inmates of a private children's home or institution 
located in the district, provided any child who is an 
inmate of such a home or institution and previous to 
admission was a school resident of the school district 
in which such home or institution is located shall be 
entitled to free education: and, provided any such 
inmate who attends the public schools was, prior to 
admission to such home or institution, a school resident 
of another school district of the state, tuition shall 
be paid by such school district in the manner provided 
for the payment of tuition by section 3317.08 of the 
Revised Code. * * * 

"***A child who is an inmate of a county, 

semipublic, or district children's home and who at 
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the time of placement in such home was a school 
resident of the district in which such home is located 
shall be entitled to an education at the expense of 
such school district: any other inmate of such home 
shall be educated at the expense of the school district 
in which he was a school resident at the time of place­
ment. The district of school residence shall pay 
tuition. * * * 

"The board of education of a city, exempted 

village, or local school district may admit other 

persons to the public schools of its respective 

district, upon the payment of tuition within the 

limitation of law." 


1. Your first question asks whether or not a school district 
which does not have a kindergarten program a·s part of its curriculum 
is permitted to pay the tuition for pupils who reside in its district 
but attend a kindergarten in another school district. 

It is, of course, well recognized that a board of education 
is a creature of statute and, as such, possesses only those powers 
clearly and expressly granted to it by the legislature. Board of 
Education v. Board of Education, 167 Ohio St. 543, 5 Ohio Op. 2d 
216 (l958): Verberg v. Board of Education, 135 Ohio St. 246 (1939). 
Proper disposition of the Issue at hand, therefore, must depend 
on the relevant statutes. 

Section 3327.04, Revised Code, which authorizes a board of 
education to contract with the board of another district for the 
purpose of providing educational facilities for its residents, 
reads, in part, as follows: 

•The board of education of any city, exempted 

village, or local school district may contract with 

the board of another district for the admission or 

transportation, or both, of pupils into any school 

in such other district, on terms agreed upon by such 

boards. * * *" 


The language of this Section, taken alone, seems sufficiently 
broad to allow an agreement whereby one school district could 
assume the cost of tuition for children residing in its district 
and attending kindergarten in another district. When this statute 
is read, however, as it must be, in conjunction with closely­
related statutes, such a result is clearly precluded. 

Section 3327.06, Revised Code, which requires the payment of 
tuition, under an agreement entered into pursuant to Section 3327.04, 
provides as follows: 

nwhen a pupil attends school, pursuant to section 
3327.04 of the Revised Code, in a district other than 
the district in which he is a school resident, tuition 
for such attendance shall be credited and paid in the 
manner provided in section 3317.08 of the Revised Code. 

"When the board of education of a city, exempted 
village, or local school district admits to the schools 
of its district any nonresident pupil for whose attendance 
tuition is not an obligation of the board of the district 
of the pupil's residence, such board shall collect tuition, 



OAG 72-099 ATTORNEY GENERAL 2-398 

for the attendance of such u il, from the arents or 
guardian of the pupil and the amount of tuition co ected 
shall be not more nor less than the amount computed in the 
manner prescribed by section 3317.08 of the Revised Code • 

... * * * * * * * *" 
(Emphasis added.) 

It is to be noted from the emphasized language of the statute, 
that a board of education is allowed no discretion in assuming the 
cost of tuition. If the board of a particular district is not 
obligated to pay the tuition for one of its residents attending 
school elsewhere, the district of attendance shall look to the 
nonresident pupil's parent or guardian for the payment of tuition. 

It has already been settled that a board of education is not 
obligated to pay the tuition for children below the mandatory 
school age who attend a kindergarten in another district. The 
syllabus of Opinion No. 69-111, Opinions of the Attorney General for 
1969, which deals with precisely this issue, provides the following: 

"Pursuant to section 3327.06, Revised Code, a 
board of education which admits a non-resident kinder­
garten pupil under the age of six years into its system 
must look to the child's parents or guardian for the 
collection of tuition. Under this section the district 
of th~ child's residence is not liable to the district 
of attendance for the payment of said tuition." 

In reaching such a conclusion, my predecessor reasoned that the 
language of Section 3313.64 implicitly requires a child under the 
mandatory school age to pay tuition and that Section 3327.06 makes 
it quite clear that the district of attendance must look to the 
child's parent or guardian for remuneration in the case of a non­
resident pupil for whom tuition is not an obligation of the board of 
the district of the pupil's residence. 

It may thus be concluded that a board of education which does 
not offer a kindergarten program as part of its curriculum is neither 
obligated nor permitted to assume the cost of tuition for a child 
under six years of age who resides within its district and attends 
kindergarten in another district. 

2. Your next question asks who is responsible for any tuition 
involved when an authorized welfare agency places a child in a 
kindergarten program of a school district which is not the district 
of the child's residence. 

I assume that, by "an authorized welfare agency", you refer 
to a county welfare department or a children services board. See 
Sections 5153.02, 5153.03 and 5153.07, Revised Code. I assume also 
that the child remains with its parents, since you refer to "the 
district of the child's residence.A 

The powers of the county children services board (similar powers 
are conferred on the county welfare department by Section 5153.02) 
appear in Section 5153.16, Revised Code. In pertinent part, that 
Section reads as follows: 

"The county children services board, subject to 
the rules, regulations, and standards of the department 
of public welfare, has the following powers and duties 
on behalf of children in the county deemed by the board 



2-399 1972 OPINIONS OAG 72-099 

or department to be in need of public care or protective 

services: 


"(A) To make an investigation concerning any child 

reported to be in need of care, protection, or service; 


"(B) To enter into a reements with the arent, * * * 

with respect tote ~· or p acement o any such 

~· * * *· 

"* •• • • • • • • 
"(D) To provide care of all kinds which the 


board deems for the best interests of any child the 

board finds in need of public care or service; provided 

that such care shall be provided by the board by its 

own means or through other available resources, in such 

child's own home ••*or in a*** school, * * * 

within, or outside the countyc)r state; 


"* *. * • • * * *·" 
(Emphasis added.) 

If, in the exercise of its authority under this Section, the 
children services board deems it in the best interest of the child 
to place it in a kindergarten outside ~he district of the parents' 
residence, responsibility for payment of the tuition will depend upon 
the terms of the agreement between the parents and that board. If 
the parents are able to pay the tuition, they will be responsible. If 
they are not able to pay, the responsibility rests with the children 
services board under the specific provision in Section 5153.16 (D). 
And this is true even though the board of education of the district 
of the child's residence has made no provision for a kindergarten 
program. Such board of education has no statutory authority to assume 
responsibility for tuition of children who reside within its boundaries 
but attend kindergarten in another district. But Section 5153.16 
clearly confers that authority upon the children services board. 

The answer to your question would, of course, be different if 
the children services board, with consent of the juvenile court, were 
to remove the child from the custody of its parents to a children's 
home or to a foster home. I have already dealt with such questions 
in Opinion No. 72-030, Opinions of the Attorney General for 1972. 
Suffice it to say here that responsibility for the tuition will rest, 
in almost all cases, with the individual, the institution, or the 
board which stands in loco parentis to the child. Compare Section 
3313.64, as quoted in Opinion No. 72-030, supra. 

3. Section 2151.357, Revised Code, provides that the juvenile 
court, in removing a child from his parents' home, shall determine 
which school district is to bear the eost of his education. You ask 
whether the word "child", as used in that Section, includes a pupil 
of kindergarten age. Section 2151.357 provides as follows: 

"The court shall at the time of making any order 

which removes a child from his own home determine which 

school district shall bear the cost of educating such 

child. Such determination shall be made a part of the 

order which provides for the child's placement or 

commitment. 


"Whenever a child is placed in a detention 
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home established under section 2151.34 of the Revised 
Code, or a public school operated by the state, his 
school district as determined by the court shall pay 
the cost of educating said child based on the per capita 
cost of the educational facility within such detention 
home or public school. Whenever a child is placed by 
the court in a private institution, school, residential 
treatment center, or other private facility, the state 
shall pay to the court a subsidy to help defray the 
expenses of educating such child in an amount equal to 
the product of the daily per capita educational cost of 
such facility and the number of days the child resides 
thereat, provided that such subsidy shall not exceed 
five hundred dollars per year. The subsidy shall be paid 
quarterly to the court." 

Section 2151.011, Revised Code, which defines many of the terms 
used in Chapter 2151, Revised Code, provides, in part, as follows: 

"(B) As used in Sections 2151. 01 to 2151. 99, 

inclusive, of the Revised Code: 


"(l) 'Child' means a person who is under the 
age of eighteen years, with the exception that any 
child who violates a federal or state law or municipal 
ordinance prior to attaining eighteen years of age 
shall be deemed a 'child' irrespective of his age 
at the time a complaint is filed or hearing had thereon." 

A child of kindergarten age is, therefore, included within the 
meaning of the word "child" as it is used in Section 2151.357. The 
court's determination of the district which is to bear the cost is, 
of course, governed by the various statutory provisions. 

4. The answer to your final question has already been indi­

cated above in reply to the second question and in my previous 

Opinion No. 72-030, supra. 


I assume, from the wording of your questions, that you have 
under consideration a case in which the juvenile court, ~ursuant 
to Section 2151.357, removes a child of kindergarten age from 
the home of its parents and places it under the custody of the 
children services board. That board,of course, then stands in loco 
parentis to the child; and, where it places the child in a kinder­
garten in a school district other than the district of the parents' 
residence, Section 5153.16 (D) places responsibility for payment of 
the tuition on the children services board, regardless of the fact 
that the school district of the parents' residence has made no 
provision for a kindergarten program. The court's determination 
under Section 2151.357, is controlled by the requirements of Section 
5153.16 (D). The funds of the children services board are provided 
by the board of county commissioners through tax levies and appropri­
ations. Section 5153.35, Revised Code. 

In specific answer to your questions it is my opinion, and you 

are so advised, that: 


1. A board of education which does not have a kindergarten 
program as part of its curriculum is neither obligated nor permitted 
to assume the cost of tuition for a child under six years of age who 
resides within its district and attends a kindergarten program in 
another school district. 
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2. If a welfare agency has placed a child in a kindergarten 
program outside the district of the residence of the child's parents, 
the parents will be responsible for the tuition if they are able to 
pay. If they are not able to pay, the welfare agency will be 
responsible for the tuition, even if the board of education of the 
parents' residence has made no provision for a kindergarten program. 

3. A child of kindergarten age is included within the meaning 
of the word "child" as it is used in Section 2151.357, Revised Code. 

4. If the juvenile court, pursuant to Section 2151.357, Revised 
Code, removes a child of kindergarten age from the home of its 
parents and places it under the custody of a welfare agency, and that 
agency then places the child in a kindergarten program in a school 
district other than that of the child's parents, Section 5153.16 (D), 
Revised Code, places the responsibility for payment of the tuition 
on the welfare agency. 




