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EMPLOYEE, STATE-DEDUCTIONS FROM SALARY-ONLY 

UPON STATUTORY AUTHORITY~CREDIT UNION DEDUC­

TION NOT PERMITTED OF THE AUDITOR OF STATE. 

SYLLABUS: 

1. The auditor of state may make deductions from the salary of a state em­
ployee only where such action is specifically authorized by statute. 

2. There is no legal authority whereby the auditor of state may deduct a 
specified amount from a state employee's salary and pay such amount to a credit 
union. 

Columbus, Ohio, August 19, 1958 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State· 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows : 

"\tVhere an employee of the state, by a written memorandum, 
voluntarily authorizes the Auditor of State to deduct a specified 
amount from said employee's salary or wages and to pay such 
amount to a credit union, does the Auditor of State have any 
authority, under the laws of this state, to make such salary deduc­

. tion. and payment?'' 

Your· inquiry is governed by the well-established principle of law set 

forth in 32 Ohio Jurisprudence 933, as followed: 

"* * * As a general rule, public officers have only such powers 
as are expressly delegated them by statute, and such as are neces­
sarily implied from those so delegated. * * *" 

The application of this principle, applied to like inquiries both by my­

self and by my predecessors in office, is fully demonstrated in Opinion No. 

642, Opinions of the Attorney General for 1957, p. 216. Two questions 

were there presented. First, whether the auditor of state has authority to 

make a deduction from the salary of each agricultural extension service 

employee of Ohio State University for federal retirement purposes, and 

second, whether the auditor of state has authority to deduct insurance 

premiums from the salaries of said employees who request such action? 
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The first question was answered negatively because of the absence of 
any statutory authority permitting the deduction; the second question, 

however, was answered in the affirmative on the basis of Section 3917.04, 

Revised Code, which" explicitly authorizes the auditor of state to make 

such deductions. 

In Opinion No. 2592, Opinions of the Attorney General for 1948, p. 12, 

it was concluded, on the basis of the above principle, that the provisions of 

an income tax ordinance which imposes on employers the duty of collecting 

at the source the tax therein provided for and paying the same to the city 

are without operative effect so far as concerns the auditor of state. The 

same result, in a similar fact situation, was reached in Opinion 835, Opin­

ions of the Attorney General for 1946, p. 234, on the theory that a com­

mand to a superior power has only the force of a request and thus no legal 

duty is thereby established. 

Chapter 1733., Revised Code, provides for the creation and regulation 

of credit unions and Chapter 115., Revised Code, sets forth the authority 

and duties of the auditor of state. In my examination of the provisions 

of these chapters, I have been unable to find any authority, direct or 

otherwise, permitting the contemplated deductions and therefore must 

answer your question negatively. 

Accordingly, and in specific answer to your question, it is my opinion, 

and you are so advised, as follows : 

1. The auditor of state may make deductions from the salary of a 

state employee only where such action is specifically authorized by statute. 

2. There is no legal authority whereby the auditor of state may 

deduct a specified amount from a state employee's salary and pay such 

amount to a credit union. 

Respectfully, 

\VILLIAM SAXBE 

Attorney General 


