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OPINION NO. 69-056 

Syllabus: 

1. Where a private, non-profit foundation has contracted 
to build a hospital facility on foundation property, it is not 
compatible for its chairman who negotiates at arms length a 
long-term lease of the facility to a county hospital to serve 
at the same time as a member of the county hospital's board of 
trustees. 

2. It is incompatible for a physician to serve simultaneously 
as chief of staff and on the board of county hospital trustees. 

To: Richard E. Parrott, Union County Pros. Atty., Marysville, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, June 5, 1969 

I have before me your request for my opinion in which you 
ask two questions which read as follows: 

"l. Where a private, non-profit foundation 
has contracted to build a hospital facility on 
foundation property, is it compatible for its 
chairman who negotiates at arms length a long-term 
lease of the facility to a County Hospital to serve 
at the same time as a member of the County Hospital's 
Board of Trustees? 

"2. Is it compatible for a physician to simul­

taneously serve as Chief of Staff and on the Board 

of Trustees of a County Hospital?" 


Section 339.06, Revised Code, provides in part as follows: 

"The board of county hospital trustees shall, 

upon completion of construction or leasing and 

equipping of the county hospital, assume and con­

tinue the operation of such hospital. The board 

of county hospital trustees shall have the entire 

management and control of the hospital, and shall 

establish such rules for its government and the 

admission of persons as are expedient. 


"The board of county hospital trustees has 

control of the property of the hospital, and all 

funds used in its operation. The board of county 

hospital trustees shall deposit all moneys received 

from the operation of the hospital or appropriated 
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for its operation by the board of county commissioners, 
or resulting from special levies submitted by the board 
of county cow.missioners as provided for in section 
5705.22 of the Revised Code, to its credit in banks 
or trust companies designated by it, which fund shall 
be known as the hospital operating fund. Such banks 
or trust companies shall furnish security for every 
such deposit to the extent and in the manner provided 
in section 135.18 of the Revised Code, but no such 
deposit shall otherwise be subject to the provisions 
of sections 135.0l to 135.21, inclusive, of the Re­
vised Code. The board of trustees shall not expend 
such funds until its budget for that calendar year 
is submitted to and approved by the board of county 
commissioners. Thereafter such funds may be dis­
bursed by the board of county hospital trustees for 
the uses and purposes of such hospital, for the re­
placement of necessary equipment, or for the acquiring 
of, leasing, or construction of permanent improvements 
to county hospital property, on a voucher signed by 
the administrator, provided for in this section, 
regularly approved by the board of county hospital 
trustees and signed by two members of the board of 
county hospital trustees." (Emphasis added) 

It thus appears that the board of county hospital trustees 
may negotiate a lease for a hospital facility with a non-profit 
foundation. Section 2919.08, Revised Code, reads as follows: 

"No person, holciing an office of trust or 
profit by election or appointment, or as agent, 
servant, or employee of such officer or of a 
board of such officers, shall be interested in 
a contract for the purchase of property, supplies, 
or fire insurance for the use of the county, town­
ship, municipal corporation, board of education, 
or a public institution with which he is connected. 

"Whoever violates this section shall be im­
prisoned not less than one nor more than ten years." 

In Opinion No. 2682, Opinions of the Attorney General for 
1958, page 694, at page 696, my predecessor held: 

"It is my opinion, therefore, that a member 
of the board of trustees of a county hospital 
holds an office of trust in a public institution, 
and under Section 2919.08, Revised Code, he is 
precluded from being interested in contracts of 
the hospital." 
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Acccrdingly, where a private, non-profit four.d.:i.tion has contracted 
to build a hospital facility on foundation property, it is not com­
patible for its chairman who negotiates at arms length a long-term 
lease of the facility to a county hospital to serve at the same 
time as a member of the county hospital's board of trustees. 

Your second question relates to the compatibility of a 
physician serving simultaneously as chief of staff and on the 
board of county hospital trustees. The answer to this question 
appears to be controlled by Opinion No. 1742, Opinions of the 
Attorney General for 1958, page 93, which held: 

"T~e provisions of Section 339.06, Revised 

Code, make the office of member of the board of 

county hospital trustees incompatible with the 

position of employee in the county hospital." 


It thus appears that it is incompatible for a physician to 
serve simultaneously as chief of staff and on the board of 
county hospital trustees. 

It is, therefore, my opinion and you are hereby advised: 

Where a private, non-profit foundation has contracted 
to build a ho

1. 
spital facility on foundation property, it is not 

compatible for its chairman who negotiates at arms length a long­
term lease of the facility to a county hospital to serve at the 
same time as a member cf the county hospital's bocird of trustees. 

2. It is incompatible for a physician to serve simultaneously 
as chief of staff and on the board of county hospital trustees. 




