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OPINtON NO. 74-002 

Syllabus: 

1. R.C. 3313.41 requires only a single publication of 
notice of sale of school board property, which shall be made 
at least thirty days in advance of the publication. 

2. The board of education may reserve the right to reject 
any and all bids made at the auction. Opinion No. 417, 
Opinions of the Attorney General for 1921, affirmed. 

3. The board of education may hire an appraiser to appraise 
the real estate prior to offering it at the public auction. 

4. The board of education 1may not divide property to be 
sold into smaller parcels to be offered separately at the public 
auction. 
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To: ftobert A. Jones, Clermont County Pros. Attyo, Batavia, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, January 10, 1974 

Your request for my opinion poses the following questions: 

"L Do the requirements of Section 3313.41 of 
the Ohio Revised Code of publication of notice of sale at 
least thirty days prior to the sale require only one inser­
tion of the publication more than thirty days in advance 
~hereof or does it require continued publication commencing 
more than thirty days prior to the sale and up to the date 
of the sale? 

2. May the Board of Education reserve the right to 
reject any and all bids as previously ruled by your pred­
ecessor in office by ~ttorney General's Opinion in 1921, 
Volume 1, page 481? 

3. May the 'Foard of Education hire an appraiser to 
appraise the real estate prior to the offering of the 
same for public Be'le? 

4. May the Board of Education retain the services of 
a registered surveyor to divide the school property into 
parcels prior to the offering of the same for sale at pub­
lic auc~ion, or may the real estate only be soln in parcels 
after it has been offered at public sale for more than two 
times prior to selling the same at private sale?" 

f:lc!l.le of school hoard property is C'Overned by ':',C. 3113. ~1, 

vhich states· 

"When the board of education decides to 

dispose of real or personal property, held 

by it in its corporate capacity, exceeding 

in value six hundred dollars, it shall sell 

such property at public auction, after giving 

at least thirty days' notice thereof by 

publication in a newspaper of general circu­

lation., or by posting notices thereof in 

five of the most public places in the district 

in which such property is situated. When the 

board has twice so offered a tract of real 

estate for sale at public auction and it is 

not sold, the board may sell it at a private 

sale, either as an entire tract or in parcels, 

as the board deems best. 


If the board of education decides to 

dispose of such real property, it may sell 

and convey the same to any municipal corporation, 

county, township, tax supported, in whole or in 

part, university, college, university branch, or 

technical college, or board of trustees of the 

school district library in which such real estate 

is situated, upon such terms as are agreed upon. 


When a board of education decides to trade 

as a part, or entire consideration, a motor 
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vehicle on the purchase price of another motor 

vehicle, it may trade the same upon such terms 

as are agreed upon by the parties thereto. 


The president and the clerk of the board 

of eduC"ation shall execute and deliver deeds or 

other necessary instruments of conveyance to 

complete the sale or transfer provided for by 

this section." 


With respect to your first question, I would refer you to 
Muskingum Valley Turn1ike Co. v. Ward, 13 Ohio Reports 120 (1B44), 
in which the court he din the thlr<rbranch of the syllabus that: 

"Where the law requires 'at least sixty days' notice' 
to be given of the time and place of payment, a single 
notice, given at least sixty days before the time of pay­
ment, is sufficient: it is not intended that notice should 
be given sixty consecutive days." 

See also irail v. Fox, 16 Ohio Reports 567 (1847): Tabler v. 
Wiseman, Oho Decisions Reprint 497 (1852): City of Newport News 
v. Potter, 122 F. 332 (4th Cir. 1903). The rationale o~he above 
cases, that had the legislature intended to require the daily pub­
lication of notice for 30 days prior to the sale it would have so 
provided, is applicable to the present situation. There is no pro­
vision in R.C. 3313.41 for the daily or even weekly publication of 
notice, but merely the requirement of "at least thirty days notice 
thereof". By way of contrast see R.C. 721.03, which requires ad­
vertisement for bids once a week for five consecutive weeks prior 
to the sale or lease of real estate belonging to a municipal 
corporation. In answer then to your first question, R.C. 3313.41 
requires only one publication of notice which must be made at least 
thirty days in advance of the sale. 

Your second question is whether a board of education may 
reserve the right to reject any and all bids, as previously ruled 
in Opinion No. 2140, Opinions of the Attorney general for 1921. 
In that Opinion my predecessor relied on the reasoning of Opinion 
No. 417, Opinions of the Attorney General for 1912, that a board 
of education, as a body politic and corporate, with the power to 
dispose of real and personal property, may, in the absence of a 
provision to the contrary, reserve the right to reject any and 
all bids made at a public au~tion of the property, This author­
ity was recognized again in Opinion No. 369, Opinions of the 
Attorney General for 1945: and in State, ex rel. Amber v. Board 
of Education, 155 Ohio St. 94 (1951) the court in upholding such 
a reservation noted at 96 that: 

"***A careful study of the pertinent statutes 
discloses no prohibition whatsoever against reserving 
the right to reject bids; and there is no affirmative 
provision that the receiving of bids at a public 
auction must inevitably result in a sale.***" 

See also Opinion l:!o. 2395, Opinions of the Attorney General for 
1961, wherein my predecessor applied this rationale in affirming 
the right of a board of township trustees to reject bids at a 
sale by public auction. I find nothing to warrant a different 
interpretation in the present case and, therefore, must conclude 
that a board of education may reserve the right to reject any 
and all bids at a public auction, held pursuant to R.C. 3313.41. 
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With respect to your third question it should first be noted 
that school boards, as creatures of statute, are strictly limited 
to the powers that are expressly given to them, and those which 
are necessarily implied from the powers that are expressly given. 
Schwing v. McClure, 120 Ohio St. 335 (1929): Board of Education 
v. Best, 52 Ohio St, 138, 152 (1894). 

It follows from my answer to your second question that a 
board of education, in its corporate capactiy, does have implied
authority to hire an e,cpert appraiser to determine the value of 
the land. 1\n appraisal would be essential to a decision on 
whether bids received at a public auction are satisfactory or 
should be rejected. In Opinion No. 7225, Opinions of the Attorney 
General for 1956, the issue of a board of education's authority to 
hire an appraiser was discussed, as it related to the board's pur­
chase of property. My predecessor ruled that the authority was 
necessarily implied from R.C. 3313.17, which provides for such 
purchases. He rejected the argument that the appraisal was a duty 
of the board that could not be delegated, saying at page 741: "In 
the highly complex society in which we live today there are 
innumerable tasks which no prudent person would undertake to per­
form for himself, and which no one could be expected, as a public 
officer, to personally accomplish." See also Opinion No. 264, 
Opinions of the Attorney General for 1951, wherein my predecessor 
held that it was reasonable and necessary to recognize implied 
authority for a board of county commissioners to hire an auction­
eer to cry a public auction of lands. 

In the sale of property, just as with its purchase, boards 

of education are not necessarily well-equipped to make their own 

appraisal of the property's value. It necessarily follows that 

a board of education has implied authority to hire an expert to 

appraise the value of property to be sold at public auction 

pursuant to R.C. 3313.41. 


Your final question is two-fold. You ask whether a board 

of education may divide property to be sold at auction into 

smaller parcels to be offered separately, and, if such division 

is r,ror,er, Nhether the board can retain the service<; of a 

registered surveyor to ~ivice the school Prooerty into ~arcels. 


While I find no specific prohibition against such action, 
it appears that the principle of exoressio unius est exclusio 
alterius must be applied to preclude it. That maxim states 
that the mention of one thing implies the exclusion of all 
others, "* * *[W)hen a statute directs a thing may be done by 
a specified means or in a particular manner it may not be done 
by other means or in a different manner." Transtortation Co. 
v. Glander, 155 Ohio St. 471, 480 (1951). "The orce of the 
maxim is strengthened by contrast where a thing is provided in 
one part of the statute and omitted in another." 2A Sutherland 
on Statutory Construction 123, Section 47.23 (4th ed. 1973). 

R.C. 3313.41 provides that a board of education, having 
twice offered "a tract" at public auction without selling it, 
may sell it at a private sale, either as an entire tract or in 
parcels. While there is express authority to divide the property 
into parcels for private sale, there is no mention of such author­
ity with respect to the auction. Furthermore, I find nothing to 
indicate that the legislature intended to confer such authority, 
and it is not necessarily implied by the directive that a public 
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auction be held. By way of contrast, see R.c. 2127.32 which pro­
vides that real estate sold under probate court order "shall be 
sold either in whole or in parcels at public auction***·" 

While the division of property into smaller parcels may be 
a reasonable and effective way of maximizing the board's return 
on the sale, it should be remembered that a board of education, 
as a creature of statute, is strictly limited to those powers ex­
pres~ly granted or necessarily implied from those expressly qiven. 
Schwing v. McClure, supra. I must conclude, then, that the rule 
of expressio unius est exclusio alterius applies, and a board of 
education may not, pursuant to R.C. 3313.41, divide property 
into smaller parcels to be offered separately at public auction. 

In specific answer to your questions, it is my opinion and 
you are so advised that: 

1. R.C. 3313.41 requires only a single publication of 
notice of sale of school board property, which shall be made at 
least thirty days in advance of the publication. 

2. The board of education may reserve the ri~ht to 
reject any and all bids made at the auction. Opinion No. 417, 
Opinions of the Attorney General for 1921, approved and followed. 

3. The board of education may hire an appraiser to 
appraise the real estate prior to offering it at the public auction., 

4. The board of education may not divide property to be 
sold into smaller parcels to be offered separately at the public 
auction. 




