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r. HIGH SCHOOL-PUPIL RESIDING IN SCHOOL DISTRICT 
-NO HIGH SCHOOL-MAY ATTEND HIGH SCHOOL IN 
ANOTHER DISTRICT UNDER CONTRACT FOR SCHOOL­
ING-WHERE NO CONTRACT OR DESIGNATED SCHOOL 
IS MORE THAN THREE MILES FROM RESIDENCE, PUPIL 
MAY CHOOSE HIGH SCHOOL. 

2. BOARD OF EDUCATION MAY CONTRACT WITH AN­
OTHER DiiSTRICT TO ADMIT HIGH SCHOOL PUPILS 
WHERE DISTRICT HAS NO HIGH SCHOOL-WHEN HIGH 
SCHOOL PUPIL MAY CHOOSE HIGH SCHOOL-EXPENSE 

FOR TUITION-SECTION 4855-3 GC-SECTION 3327.04 RC 
---OAG 1951, OPINION 5,52, PAGE 292 MODIFIED. 

3. NO OBLIGATION UNDER ANY CIRCUMiSTANCES FOR 
BOARD OF EDUCATION TO FURNISH TRANSPORTA­
TION FOR HIGH SCHOOL PUPILS-BOARD AUTHOR­
IZED BY SECTION 4855 GC, SECTION 3327.or RC TO FUR­
NISH TRANSPORTATION TO ANY HIGH SCHOOL 
WHERE BOARD LIABLE BY OONTRACT OR OPERATION 
OF LAW FOR TUITION-WHERE NO SUCH LIABILITY, 
BOARD, DISTRICT OF RiESIDENCE, NOT AUTHORIZED 
TO FURNISH TRANSPORTATION. 

SYLLABUS: 

1. A pupil residing in a school district which has no high school may attend a 
high school in another district with which his district has entered into a contract for 
such schooling and if no such contract has been entered into, or the school designated 
is situated more than three miles from his residence, he may attend a high school of 
his own choosing. 

2. The hoard of education of a school district having no high school may, under 
the provisions of Section 4855-3, General Code, Section 3327.04, R. C., contract 
with another district for admission and schooling of its high school pupils; and if no 
such contract is made, or if the 1high school so designated is more than three miles from 
the residence of certain pupils, they may attend any other high -school of their choosing 
at the expense for tuition of the district of their residence. Opinion No. 552, Opinions 
of the Attorney General for 1951, page 292 modified. 

3. A board of education is under no obligation to .provide transportation for its 
high school pupils under any circumstances, but is authorized by Section 4855, General 
Code, Section 3327.01 -R. C., to .furnish transportation to any high school where such 
board is liable ei~her by contract or by operation of law for the tuition of such pupils. 
The board of the district of residence is not authorized ,to furnish transportation to 
pupils who are attending a school where there is no such liability. 
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Columbus, Ohio, October I, 1953 

Hon. ?lforris 0. Gibby, Prosecuting Attorney 

Harrison County, Cadiz, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"'The following question has come up: ln our county there 
is a local school district which has no high school of its own. 
Therefore, to furnish high school education to its resident pupils, 
it has made a contract with a high school in another county to 
furnish their education. The high school is at least six miles 
away from any of the resident pupils. 

"Some of the pupils desire to attend al1')ther high school 
in the same vicinity as the high school designated by the >board 
of education but :the other high schoo1 is controlled by a different 
board of education than the one contracted with. 

"Section 4855-3 of the General Code of Ohio s'110ulcl cover 
this situation in my opinion. However, it would be appreciated 
by this office if you would interpret Section 4855-3 according to 
the set of circumstances given above. NaturaHy yonr opinion 
would have to deal also with the transportation of the pupils. 
Your advice on this matter is requested.'' 

From your statement of facts, without the presentation of definite 

questions, I can only infer that you desire my opinion on (a) the right 

of a pupil to attend a !high school, other than the one which has been 

designated by the district of his residence, (lb) the obligation of the board 

of residence to pay his tuition, and (c) the payment of the expense of 

transportation to the school to which he is assigned or which he chooses 

to attend. 

r. 'flhere are several provisions of the statutes which authorize 

attendance of pupils at a school outside the district of residence. Section 

4848-5 of the General Code provides in part: 

"Pursiw,nt to law, a pupil may attend school outside his dis­
trict of school residence, and for such pupil his ,board of educa­
tion shall pay tuition, not more than that which shall be computed 
as follows : * * *" (Emphasis added.) 

Here follows a rather elaborate formula for computing tuition. 
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Section 4855-3, General Code, provides: 

"The board of education of any city, exempted village or 
local school district may. contract with the board of another dis­
,trict for the admission or transportation or both, of pupils into 
any school in such other district, on terms agreed upon by such 
boards within the limitations of law. \Vhenever a board of 
education not maintaining a high sc'hool enters into an agreement 
with one or more boards of education maintaining such school 
for the schooiing of all its high school pupils, the board of edu­
cation making such agreement shall be exempt from the payment 
of tuition at other high schools of .pupils living wivhin three miles 
of the school designated in the agreement; .provided, however, 
that in case no such agreement is entered into, the high school 
to be attended can be selected by the pupil •holding an eighth 
grade diploma, and t1he tuition shall be paid ·by the board of 
education of the district of school residence." 

Section 4855-3b, General Code, provides as foliows: 

"vVhen a pupil attends school, pursuant .to the prov1s1ons 
of section 4855-3 of the General Code, in a district other than 
the district in which he is a school resident, tuition for such at­
tendance shall 1be credited and paid in the manner .provided in 
sections 484'8-4 and 4848-S of the General Code. 

"vVhen the board of education of a city, exempted village 
or local school district admits to the schools of its district any non­
resident pupil for whose attendance tuition is not an obligation, 
as provided iby law, of :the board of education of the district of 
the pupil's residence, such board of education shall collect tuition, 
for the attendance of such pupil, from t1he parents or guardian of 
the .pupil and the amount of tuition collected shall be not more 
nor less than the amount c01nputed in the manner prescribed by 
section 4848-5 of the General Code. 

"If a board of education admits to the schools of its district 
any non-resident pupil for whose attendance tuition ,is not an 
obligation of the board of education of vhe district of the pupi.J's 
residence, and fails to collect tuition, as required by t1he provi­
sions of the second paragraph of this section, from the pupil's 
parents or g,uardian, the attendance of such pupil shall be deemed 
to ·be unauthorized attendance. \;\,Then a school district provides 
instruction for a non-resident pupil whose attendance is unau­
thorized attendance, as defined by this section, the membership 
of such pupil shall not be -included in the membership figure 
used in determining the amount of state support to be paid to such 
district under the provisions of the foundation program act. The 
membership of such pupil shall be credited, however, to the school 
district in which such pupil ,is a legal school resident." 

(Emphasis added.) 
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. vVhiie the a:bove sections appear to contemplate a contract on the part 

of the board of the district of residence, yet it does appear that the pupil 

may attend school in a district other ;than that of his residence even in 

the aJbsence of such contract or in disregard thereof. 

2. As to i'he obligation on the part of the district of residence to 

pay tuition for a pupil attending school in a district other than that of 

his residence, I would call particu'1ar attention to the provision of Section 

4855-3 supra, to the effect that where a board of education not maintaining 

a 'high school has entered •into an agreement with another board, main­

taining a high school, for the ·schooling of all its high school pupils, the 

board of the district of residence shall be exempt from the payment of 

tuition of pupils who go to other high schools, and live within three miles 

of the schooI designated in the agreement. The fact that a board w1hich 

has made such contract is exempt from the payment of tuition of pupils 

who live within three miles of the school designated but who choose to 

attend some ol'her high ,school, would give rise to the inference that as 

to pupils who live more than three miles from the school, the 1board shall 

be liable for their tuition at such other high school. I feel that that 

assumption is correct. It is true that in the fast sentence of the section 

there is a provision that where no suoh agreement is entered into, the 

high school may be selected iby the pupil and the tuition must be paid 

by the board of residence. That might seem to negative the first as­

sumption, but it appears to me that in effect, the legislature has provided 

two conditions under which a pupil may attend some high school other 

rhan that contracted for, at the expense of the board of .the district of 

his residence; otherwise there would he no provision in the law covering 

the case of the pupil who lives more than three miles from a designated 

school and who chooses to attend a more convenient high school. I am 

informed by the superintendent of public instruction 1!hat this has been 

the view of his department and the general practice for many years. 

The justice underlying the above conclusion will, I think, be em­

phasized when we come ;to consider the question of the expense of trans­

portation. Further light is thrown upon this question !by a consideration 

of i1he second and rhird paragraphs of Section 4855-3b supra. There, it 

is provided that if the hoard of education admits to its schools a non­

resident pupil whose tuition is not a legal obligation of the board of resi­

dence, such board so admitting the pupil must mllect tuition from such 
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pupil or from his parents or guardian and failing to do so, such attendance 

will be what the law styles "unwthorized attendance," the penalty for 

which is, that the school admitting such pupil will not receive credit for 

such attendance under the provisions of the school foundation program 

act, Sections 4848-4 and 4848-5, General Code. The membership of 

such pupil shall !be credited, however, to the school district in which such 

pupil is a legal sohool resident. 

'Dhese sections were under discussion in Opinion No. 552, Opinions 

of the Attorney General for 1951, page 292, where it was held: 

"r. The board of education of a school district is author­
ized to admit pupils resident of another district either pursuant 
to a contract made with the district of residence, pursuant to 
Section 4855-3, General Code, or by agreement with the parents 
of such children. 

''2. If non-resident pupi'1s are admitted to the schools of a 
district -without a contract with the district of their residence, 
it is the duty of the boards receiving them to collect from the 
parents or guardian of such pupils tuition at the rates fixed in 
Section 4848-5, General Code, and a failure to collect such tuition 
will constitute unauthorized attendance as to such pupils as de­
fined by Section 4855-3b, General Code." 

The second branch of the syllabus of the opinion ~bove quoted, which 

opinion did not involve the question which you have presented, does not 

appear to go quite as far in its interpretation of Section 485-5-3 as does 

the conclusion which I have indicated, as to pupils .Jiving more than three 

miles from the school specified in the contract. The statute uses the words, 

"for whose attendance tuition is not an obligation," whereas the above 

syllabus uses the phrase, "without a contract." Because the obligation 

may arise as to such pupils, even where there is a contract, the opinion 

aforesaid should be modified by substituting the lang;uage of the statute. 

It is therefore my conclusion that even though a school district 

having no high school has contracted with another district for high sohool 

tuition for its resident pupils, pupi'1s living more than three miles from 

the school so designated, may attend another high school of their choosing 

at the expense of the district of residence. 

3. As to the cost of transportation of pupils to a high school I 

direct your attention to Section 4855 of the General Code. In t!he first 
paragraph of this section provision is made making it obligatory on a 
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board of education, with certain reservations, to provide transportation 

to and from school for its elementary pupils who live more than three 

miles from the school to which they are assigned. The second paragraph 

of !:'his section reads as follows : 

"In aH city and exempted village and local school districts, 
the board of education 1na.y provide transporta.tion for resident 
high school pupils to the high school to which they are assigned."' 

( Emphasis added.) 

It will be observed from :the language of this provision !:'hat no 

obligation whatsoever is placed on the 1board of education to provide 

transportation for the high school pupils of their district under any cir­

cumstances. In Opinion No. 1789, Opinions of the Attorney General for 

1947, page 203, it was held by one of my predecessors: 

"A local board of education is under no legal obligation 
to furnish transportation for resident high school pupils attend­
ing 1high school in another district when the district of their resi­
dence maintains no high school of its own." 

This authority, however, is limited to those pupils who attend another 

high school, under circumstances where the board is obligated to pay for 

their tuition. However, Section 4855-3, General Code, ·which I have 

quoted, provides that the board of any district may contract with the 

board of another district for admission or transportation or both, of 

pupils to any school in such ·other district upon terms agreed upon "within 

the limitations of law." The "Emitations of law," I believe relates to the 

provisions of Section 4848-4, as to the amount of tuition !:'hat may be 

charged by one district to another. I know of no limitation provided by 

law upon the cost of transportation, which manifestly is incapable of any 

specific formula. Accordingly, it would follow that the board of the dis­

trict of residence would have a right to pay for transportation of pupils 

to a high school in another district whenever they have been assigned to 

such other district and whenever under the law such board is liable for 

the tuition of such pupils. It will be observed that the provision of 

Section 4855 supra, authorizing a 'board to provide transportation for its 

high sohool ~upils, is limited to "the high school to which they are 

assigned." "Assigned" in my opinion, should not be given too narrow a 

meaning. It should include those schools which the pupils have the right 

under the law to attend, at the expense for tuition of their own board as 
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weH as those to wthich s,uch board has by contract definitely assigned them. 

It is accordingly my opinion and you are advised: 

I. A pupil residing in a school district which has no high school 

may attend a high school in another district with which his district has 

entered into a contract for such schooling, and if no such contract has 

been entered into or the school designated is situated more than three 

miles from 'his residence, he may attend a high school of his own choosing. 

2. The board of education of a school district having no high school 

may, under the provisions of Section 4,855-3, General Code, Section 

3327.04, R. C., contract with another di,strict for admission and schooling 

of its high school pupils; and if no such contract is made or if the high 

school so designated is more than three miles from the residence of 

certain pupils, they may attend any other high school of their choosing at 

the expense for tuition of the district of their residence. Opinion No. 

552, Opinions of the Attorney General for 1951, page 292 modified. 

3. A board of education is under no obligation to provide trans­

portation for its high s,chool pupils under any circumstances, but is 

authorized by Section 4855, General Code, Section 3327.01, R. C., to 

furnish transportation to any 'high school where such board is liable either 

by contract or by operation of law for the tuition of such :pupils. The 

board of the district of residence is not authorized to furnish transportation 

to pupils who are attending a school where there is no such liability. 

RespectfuUy, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attornev General 


