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OPINION NO. 75-004 

Syllabus: 

A board of township trustees may, pursuant to R.c. 511.32, 
expend public funds to improve land within its limits which is 
lea•ed by the State of Ohio to a nonprofit corporation for use 
aa a public park, provided that the township has assurances that 
the land will remain devoted to public park purposes for a long 
term. 

To: John E. Moyer, Erie County Pros. Atty., Sandusky, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, January 28, 1975 

I have before me your request for my opinion which reads 
as follows: 

"I would appreciate having your opinion 
regarding the following question: 

"Can the board of trustees expend funds pur­
suant to R.C. Sec, 511.32 for the benefit of 
property owned by the State of Ohio and leased by 
the State of Ohio to a non-profit organization, 
said property to be used for park purposes for the 
general public? 

"By way of background, I would like to relate 
that a local service organization has obtained a 
lease from the State of Ohio for the purpose of 
establishing a public park. The township trustees 
would like to contribute to the maintenance and im­
provement of this park; however, I am not sure if 
the phrase in R.C. Sec. 511.32 ' •••••• having within 
its limits a public park •••••• ' includes property 
which is neither owned nor leased by the trustees. 
For your further information, the particular town­
ship in this case has no board of park commissioners." 

At the outset, it should be noted that boards of township 
trustees are creatures of statute and have only such powers as 
are expressly provided by law or necessarily implied therefrom. 
Trustees of New London Townshi~ v. Miner, et al., 26 Ohio St. 
at 452, 456 (1874). R.C. 511. 2, to which you refer in your 
letter, reads as follows: · 

"The board of township trustees of any town­
ship having within its limits a public park, pub­
lic square, or grounds devoted to public uses for 
park purposes, and which are not under the control 
of a board of park commissioners may: 

"(A) Control, care for, grade, and improve 
any such park, square, or grounds; 

"(B) Plant or place therein and care for trees, 
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shrubbery, and plants, and maintain lawns in good 
condition; 

"(C) Construct and maintain fountains; 

"(D) Lay out, construct, reconstruct, repair, 
and maintain in good condition suitable driveways
and walks constructed of such materials as are most 
suitable, and provide and maintain suitable and 
sufficient lights in any such park, square, or 
grounds; 

"(E) Construct, reconstruct, repair, and main­
tain therein all necessary sewers, drains, and ditches; 

"(F) Protect and preserve to public uses for 
park purposes all of such property and improvements, 
and, to that end, adopt bylaws, rules, and regula­
tions for the government and control of any such park, 
square, or grounds and the driveways and walks there­
in, and protect them and the trees, shrubbery, plants, 
and improvements from misuse, injury, or destruction, 
and provide for the enforcement of such rules &nd 
regulations by fines and penalties." 

Clearly, this Section provides broad authority for a board 
of township trustees to expend public funds for the benefit of a 
public park within its limits. Your question relates to the 
degree of control over the park which the board must exercise, 
in order for the park to fall within the ambit of this statute. 
In other words, must the board own or lease the land on which 
the park is located, or may it improve a park in which the town­
ship has no property right? 

The statute itself refers to "a public park, public square, 
or grounds devoted to public uses for park purposes. " There is 
no express requirement that the "public park" be owned by or 
leased to the township, nor that the "grounds devoted to public 
uses for park purposes" be dedicated to public ownership. 

Enlightening for purposes of your question is R.C. 755.16, 
as recently amended by Am. Sub. H.B. No. 1100, effective 
June 29, 1974. This Section reads as follows: 

"(A) Any municipal corporation, township, 

township park district, county, or school dis­

trict may, jointly with any one or more other 

municipal corporations, townships, township park 

districts, counties, or school districts, in any 

combination, acquire property for and operate 

and maintain any parks, playgrounds, playfields, 

gymnasiums, public baths, swimming pools, or in­

door recreation centers, and any school district 

may provide by the erection of any school build­

ing or school premises, or the enlargement, ad­

dition thereto, or reconstruction or improvement 

thereof, for the inclusion of any such parks and 

recreational facilities to be jointly acquired, 

operated, and maintained. Any municipal corpor­

ation, township, township park district, county, 

or school district may join with any one or 

more other municipal corporations, townships, 
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township park districts, counties, or school dis­

tricts, in any combination, in equipping, opera­

ting, and maintaining such parks and recreational 

facilities, and may appropriate money therefor. 


"Any municipal corporation, township, town­

ship park district, county, or school district 

agreeing to jointly acquire, operate or maintain 

parks and recreational facilities pursuant to 

this section may contribute such lands, money, 

other personal property, ~r services to the 

joint venture, as may be agreed upon. Any 

agreement shall specify the rights of the 

parties in any lands or personal property 

contributed. 


"Any lands acquired by a township park 

district pursuant to Chapter 511. of the Re­

vised Code and established as a free public 

park or parks may be contributed to a joint 

venture authorized by this section, but shall 

remain free and open for public use, except 

that fees may be charged in connection with 

the use of any recreational facilities that 

may be constructed thereon. 


"(B) Any township may, jointly with a 

private land owner, operate, equip, and main­

tain free public playgrounds and playfields. 

~ny equipment provided by a township pursuant 

to this division shall remain township prop­

erty and shall be used subject to a right of 

removal by the township." 


Note especially subsection (B). While not precisely on point 
here, this provision speaks to a similar joint venture of township 
and private party, and provides a safeguard for the township's in­
vestment. 

While the transaction in question is not expressly authorized 
by R.C. 755.16, it can fit within the broad language used in R.C. 
511.32. Land which is leased from the state by a nonprofit cor­
poration for purposes of establishing a public park is obviously 
either a "public park" or "grounds devoted to public uses for park 
purposes," either of which satisfies the requirements of R.C. 
511.32. That statute provides ample authority for a board of 
township trustees to control, improV@ and maintain a public park. 

Nor is this expenditure a grant of the credit of the state to 
an individual or corporation, in contravention of Article VIII, 
Section 4, Ohio Constitution. A similar question was considered 
in Opinion No. 71-044, Opinions of the Attorney General for 1971, 
which stated that a municipality could provide funds to a zoo 
operated by a neighboring municipality under certain conditions. 
As I stated in that Opinion, "State, ex rel. Leaverton v. Kearns, 
104 Ohio St. 550 (1922), had held that such provision does not 
prevent grants being made to corporations or associations not for 
prof!t where the purpose of the grant is a public one. " See also 
Bazell v. ~incinnati, 13 Ohio St. 2d 63 (1968), and State, ex rel. 
v. Defenbacher, 164 Ohio St. 142 (1955). 

However, some safeguard should be provided for the township's 
investment in the property. A requirement such as that contained 
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in R.C. 755.16(8) could reasonably be read into the statute, pro­
viding that any equipment furnished by the township would remain 
township property, subject to a right of removal by the township. 
Such a provision would ensure that equipment bought with public
funds would be used exclusively for a public purpose, a requirement 
for any expenditure of public funds. See Opinion No. 73-102, 
Opinions of the Attorney General for 1973, as well as other prece­
dent cited previously in this Opinion. 

As for those substantial improvements which cannot be removed 
by the township, such as fountains (R.C. 511.32(C)), driveways 
(R.c. 511.32(0)), and sewers (R.C. 511.32(E)), the township will 
have to be provided with some assurance that the property will be 
used for park purposes for a long term. Otherwise, such improve­
ments could pass into private use after a short time, which would 
violate the fundamental requirement that public funds be applied 
only to public uses. Analogy is possible with Opinion No. 6909, 
Opinions of the Attorney General for 1956, page 597, which advised 
that public funds could be used to improve a leased building only 
if the lease were long-term, extending or renewable for the ex­
pected life of the building. Thus, the board of township trustees 
would need to obtain assurances from the State of Ohio (the land 
owner) and the nonprofit corporation that the land would be devoted 
to park purposes for a long term, before it could construct perma­
nent improvements on the property. 

In specific answer to your question, it is my opinion and you 
are so advised that a board of township trustees may, pursuant to 
R.C. 511.32, expend public funds to improve land within its limits 
which is leased by the State of Ohio to a nonprofit corporation 
for use as a public park, provided that the township has assurances 
that the land will remain devoted to public park purposes for a 
long term. 




