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CHILD WELFARE BOARD-NO AUTHORITY TO EXPEND 

FUNDS APPROPRIATED TO USE OF BOARD TO DEFRAY 

EXPENSE OF PRELIMINARY SURVEYS AND PLANS FOR 

BOND ISSUE-SUBMISSION OF QUESTION TO ELECTORATE 
-ERECTION OF RECEIVING HOME-TEMPORARY CARE OF 

CHILDREN-SECTION 335.16 RC-BOARD OF COUNTY COM­

MISSIONERS MAY PAY PRELIMINARY EXPENSES TO DE­

TERMINE FEASIBILITY TO PROCEED WITH SUBMISSION 

OF BOND ISSUE-SECTION 153.21 ET SEQ., RC. 

SYLLABUS: 

A child welfare hoard is without authority, under the provisions of Section 335.16, 
Revised Code, to expend funds appropriate<l to the use of such board to defray the 
expense of -preliminary surveys and plans in ,preparation for the submission to the 
electorate of the question of a bond issue to erect a receiving home for the temporary 
care of children; ibut the ,board of county commissioners, -proceeding under the 
provisions of Section 153.21, et seq., Revise<l Code, may properly pay such preliminary 
expenses as are reasonably necessary to enable them to determine whether to pro­
cee<l witch the submission of a bond issue for such purpose. 

Columbus, Ohio, March 29, 1955 

Hon James W. Dinsmore, Prosecuting Attorney 
Geauga County, Chardon, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Reference is made to Ohio Rev. Code Sec. 335.16 subsec­
tion (J) which reads as follows: 

'To acquire and operate a county children's home or to 
establish, maintain, and operate a receiving home for the 
temporary care of children, or procure foster homes for this 
purpose;' 

"Further reference is made to the annotations construing said 
section and subsection which seem to say in gist that county child 
welfare boards are not empowered to purchase real estate and 
buildings thereon to be used as a receiving home for the temporary 
care of children, nor to erect new buildings on county children's 
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home grounds or to enlarge and repair existing buildings thereon. 
1946 OAG No. 1168. 

"The specific question now is: Can child welfare funds be 
used to pay part of or at least guarantee an architect his fee for 
drawing preliminary sketches and working plans and giving archi­
tects assistance in preparing for and passing a bond issue for a 
Receiving Home?" 

The provision quoted in your inquiry from paragraph (J) of Section 

335.16, Revised Code, is merely a restatement, without substantive change, 

of that formerly set out in Section 3070-17, General Code, and which was 

in effect at the time that Opinion No. 1168, Opinions of the Attorney 

General for 1946, page 628, was written. The syllabus of that opinion 

1s as follows : 

"1. County child welfare boards are not empowered by Sec­
tion 3070-1 et seq., General Code, to purchase real estate and 
buildings thereon to be used as a receiving home for the temporary 
care of children. 

"2. County child welfare boards are not empowered by Sec­
tion 3070-1 et seq., General Code, to erect new buildings on 
county children's home grounds or to enlarge and repair existing 
buildings thereon." 

The writer of the 1946 opinion first pointed out that the county com­

missioners, under the provisions of Section 2433, General Code, now Sec­

tion 307.02, Revised Code, were expressly authorized "to purchase, * * * 

construct, enlarge, improve, rebuild, equip and furnish a * * * county 

, children's home and other necessary buildings,** *. The writer then went 

on to say, pages 629, 630: 

"While it is true, as stated in your letter, that Section 3070-17 
empowers child welfare boards 

'to establish, maintain and operate a receiving home for the 
temporary care of children,' 

"and that Section 3070-35 provides that child welfare boards 
'may acquire such property and equipment and purchase such 
supplies and services as may be necessary for the proper con­
duct of its work including the ownership, operation and 
maintenance of motor vehicles,' 

"it is my opinion, as already indicated, that these provisions are 
not intended to empower child welfare boards to purchase real 
estate, or to erect new buildings and additions on the county 
owned children's home grounds, or to make repairs and alterations 
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in ex1stmg buildings. In reaching this conclusion, I have also 
taken into consideration the fact that county child welfare boards, 
unlike the county commissioners, have no authority to levy taxes, 
or to borrow money, or to issue bonds for any of the purposes 
involved in the questions you have submitted, and also by the 
further fact that so far as real estate is concerned, the authority 
conferred upon child welfare boards by Section 3070-31, General 
Code, extends only to its acquisition by bequests, donations and 
gifts. 

"I have not overlooked Section 3070-36, General Code, 
which provides that the county commissioners shall pursuant to 
law levy taxes and make appropriations sufficient to enable child 
welfare boards to perform their functions and duties. For reasons 
above stated, it is my opinion that the functions and· duties of 
child welfare boards do not include either the purchase by them 
of real estate, or the erection, enlargement and repair of build­
ings on the county children's home grounds." 

I am in accord with the reasoning and conclusions in this opinion and 

because there has not since been any pertinent change in the statutory 

provisions there under consideration I am impelled to regard such opinion 

as a proper statement of the law under existing statutes. 

Your specific question concerns a proposed expenditure of "child 

welfare funds" to meet certain expense in the drafting of sketches, work­

ing plans, etc., "in preparing for and passing a bond issue for a receiving 

home." 

I assume, first, that by "child welfare funds" you refer to funds appro­

priated by the county commissioners for the use of the child welfare board; 

and, second, that that board, rather than the county commissioners, pro­

poses to make the expenditures for these preliminary expenses. 

Because mention is made of a proposed bond issue, I must assume 

that it is intended to proceed under the provisions of Section 153.21, 
Revised Code, which reads as follows : 

"When the board of county commissioners has determined 
to erect a courthouse or other county building at a cost to exceed 
twenty-five thousand dollars, it shall submit the question of issu­
ing bonds of the county therefor to a vote of the electors of such 
county. If the question is determined in the affirmative, within 
thirty days thereafter, the board may apply to the judge of the 
court of common pleas cif the county who may appoint four suit­
able and competent freehold electors of the county, who shall, 
together with the board, constitute a building commission and 
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serve until the courthouse or other county building is completed. 
Not more than two of such appointees shall be of the same politi­
cal party." 

Here it is to be noted that the initial step involved is one by which 

''the board of county commissioners has determined" the propriety of pro­

ceeding to erect the building concerned. Because a duty is thus placed on 

the commissioners to make such determination before proceeding with 

the matter, it would follow that such reasonable expenses as are involved 

in order to make an intelligent determination might properly be paid by 

the commissioners under a power necessarily implied from the authority 

expressly conferred on them in this regard. There being no special pro­

vision for the payment of such expense from any special fund it necessarily 

follows that the commissioners would have resort to the county general 

fund in meeting these expenditures. 

No such mandate, or authorization, 1s given, however, to the child 

welfare board so that no authority on the part of that board to expend 

"child welfare funds" for such a purpose could be implied. In any event, 

the power of the child welfare board to expend funds for such a purpose 

is, at best, subject to serious doubt, and any such doubt in the case of a 

statutory agency must be resolved against the supposed grant of power. 

See State, ex rel. Bentley v. Pierce, 96 Ohio St., 44. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

a child welfare board is without authority, under the provisions of Section 

335.16, Revised Code, to expend funds appropriated to the use of such 

board to defray the expense of preliminary surveys and plans in prepara­

tion for the submission to the electorate of the question of a bond issue to 

erect a receiving home for the temporary care of children; but the board 

of county commissioners, proceeding under the provisions of Section 153.21, 

et seq., Revised Code, may properly pay such preliminary expenses as are 

reasonably necessary to enable them to determine whether to proceed with 

the submission of a bond issue for such purpose. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


