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pendent of that of any other building, except as provided in section 2 ; 
and wherever available every building shall have an independent connec­
tion with a public or private sewer." 
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The express provision in the foregoing section, that every building shall have 
an independent connection with a public or private sewer whenever such sewer 
is available, is in my opinion dispositive of your inquiry. The reference is to 
"every building," and this manifestly includes private dwellings. 

It is accordingly my opinion that section 12600-171, General Code, requires 
buildings used for residential purposes, abutting upon a street where a public sewer 
is accessible, to have connection with such sewer. 

3139. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

COUNTY SURVEYOR-POSSESSES SOLE RIGHT TO FIX WAGE SCALE 
OF LABORERS HIRED BY HIM TO CONSTRUCT OR IMPROVE A 
ROAD BY FORCE ACCOUNT, AFTER COUNTY COMMISSIONERS 
AUTHORIZE SUCH IMPROVEMENT. 

SYLLABUS: 
When the county commissioners have authorized the surveyor to construct or 

improve a road by force acc01mt, under the provisions of Section 7198 of the 
General Code, the surveyor has the sole power to contract with laborers with 
reference to the construction of such improvement, and the approval of the county 
commissioners is not required a.s a condition precedent to the payment of such 
wages. 

CoLUMBUS, OHio, April 10, 1931. 

HoN. F. H. BucKINGHAM, Prosecuting Attorney, Fremont, Ohio. 

DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 
which reads as follows: 

"Please refer to your Opinion numbered 2106, dated July 18, 1930, 
regarding right of surveyor to employ necessary laborers for the prosecu­
tion ·of work done by force account; also your letter dated September 
29, 1930, addressed to George E. Schroth, Jr., Prosecuting: Attorney, 
Tiffin, Ohio, regarding the same question. 

The surveyor and county commissioners of Sandusky County have a 
like controversy, but dissimilar in the following particulars: 

The surveyor contends that he not only has the right to employ 
necessary laborers for the prosecution of the work done by force account 
a~ shown in your Opinion numbered 2106, dated July 18, 1930, but that he 
also has the right to fix the wage scale, or the amount of money that is 
paid to said employees. 

It has been the practice of the county commissioners of this county 
in the past, to pass a resolution fixing the amount of the wages to be 
paid to all employees in the surveyor's office doing this kind of work, 
and they contend that they have the right to fix the schedule of wages 
to be paid the said employees, and that is the schedule of wages that must 
be adopted by the surveyor. 
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As a result of this controversy the county commissioners have passed 
a resolution reducing the schedule of wages ten cents per hour, and the 
county surveyor has refused to reduce the wages as directed by the 
commissioners, and has submitted his pay-roll on the same schedule of 
wages as in the past, which pay-roll the county commissioners have re­
fused to sign and 0. K., and the money of the employees is thereby held up. 

Will you kindly advise as soon as possible who is right, in your 
opinion, and what should be done to straighten out this controversy?" 

In Opinion 2106, to which you refer, it was held as disclosed by the syllabus: 

"In the maintenance and repair of county roads which is authorized 
by the county commissioners to be done by force account and without 
cont_ract, the employment of the necessary laborers for the prosecution of 
the work rests with the county surveyor and not with the county com­
missioners." 

This conclusion was in accordance with an opinion found in Opinions of the 
Attorney General for 1927 at page 466, in which it was held, as disclosed by the 
syllabus: 

"1. In the construction, reconstruction, improvement, maintenance 
or repair of roads, bridges and culverts by force account, the county 
surveyor may when authorized by the county commissioners, employ such 
laborers and teams as may be necessary. 

2. The word 'laborers' as used in Section 7198, General Code, should 
be liberally construed to effect the purpose intended, and includes such 
foremen, laborers, engineers, mechanics and other persons as may be 
necessary efficiently to accomplish the road work in question." 

In view of the thoroughness of opinion 2106, to which you refer, it is believed 
unnecessary to discuss in detail the various statutes considered .in connection with 
the conclusion reached. 

It is very apparent that under the circumstances noted above, the county 
surveyor employs the necessary laborers for the prosecution of the work and the 
county commissioners have nothing to do with the making of such a contract. As 
pointed out in Opinion 2106, the compensation would of course have to be paid 
from an appropriation made by the county commissioners for such purpose. 

The question your letter presents, however, is whether under the provisions 
of section 2460, General Code, the county commissioners must allow such payroll 
before it may be paid. Said section reads: 

"No claims against the county shall be paid otherwise than upon the 
allowance of the county commissioners, upon the warrant of the county 
auditor, except in those cases in which the amount due is fixed by law, or 
is authorized to be fixed by some other person or tribunal, in which case 
it shall be paid upon the warrant of the county auditor, upon the proper 
certificate of the person or tribunal allowing the claim. No public money 
shall be disbursed by the county commissioners, or any of them, but shall 
be disbursed by the county treasurer, upon the warrant of the county 
auditor, specifying the name of the party entitled thereto, on what 
account, and upon whose allowance, if not fixed by law." 

In view of the section last quoted, the question presented by your inquiry, is 
whether or not the contracts entered into by the surveyor in employing laborers 
under the provisions of section 7198, General Code, constitute an exception to 
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the general provisions of said Section 2460. In other words, is the amount due 
on such a contract "authorized to be fixed by some other person or tribunal" than 
the county commissioners within the meaning of the section? In connection with 
this question, you arc referred to Ohio Jurisprudence, Volume 11, page 587, which 
contains a comprehensive discussion of the subject. The following appears in 
Section 315 thereof: 

"The grant of power to county commissioners to pass upon claims 
is somewhat narrow, despite its general character. * * * * * * 
They have no authority to intervene if the amount due is fixed by law, 
or if, under the law, the claim is to be fixed by some other person or 
tribunal, and a warrant for its payment issued upon the certificate of 
such person or tribunal." 

In the case of Clark County v. The A. Bentley & Sons Company, 103 0. S., 
443, the question was raised as to the necessity of the allowance by the county 
commissioners in connection with the payment for a public building being con­
structed in pursuance of a contract made by the memorial building trustees. The 
following is quoted from said opinion: 

"It is urged that it was necessary under the provisions of Section 
2460, General Code, to present the claim sued upon to the county commis­
sioners for allowance or rejection. That section can have no application 
to the situation here presented, for we are here dealing with a contract 
duly made and executed by the memorial trustees under express authority 
of particular and definite provisions of the statute, which must be re­
garded as constituting an exception to the provisions of Section 2460, 
General Code. The memorial building trustees were expressly authorized 
and empowered to act in the matter and they did determine the amount of 
the claim and the same was approved and allowed by them. There could 
be no reason for requiring the presentation of a claim based upon such 
express contract clearly authorized as a condition precedent to bringing 
action thereon." 

It is obvious that if the county commissioners should by resolution determine 
the wage scale and refuse to approve a claim which is not in accordance with 
their demands, such action is in effect, the making of the contract. Section 7198, 

. General Code, expressly authorizes the surveyor when authorized by the county 
commissioners, to employ such laborers. 

In view of the foregoing, it is believed that a fair construction of the statute 
·requires the conclusion that the county surveyor has the sole power to enter into 
contracts with laborers for such purpose and when the same have been properly 
made, the county commissioners have nothing to do with the allowance of the 
claim. Of course, as hereinbefore indicated, the county commissioners must make 
an appropriation for the surveyor and in the absence of the same, the surveyor 
would be unauthorized to enter into a contract. Moreover, the commissioners 
must authorize the construction or improvement by force account before the 
surveyor may proceed by that method. However, when the authority has been 
given the sole power is left with the surveyor as to how much shall be paid. 

Based on the foregoing, and in specific answer to your inquiry, it is my 
opinion that when the county commissioners have authorized the surveyor to con­
struct or improve a road by force account, under the provisions of Section 7198 
of the General Code, the surveyor has the sole power to contract with laborers 
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with reference to the construction of such improvement, and the approval of the 
county commissioners is not required as a condition precedent to the payment of 
such wages. 

3140. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

BRIDGES-POWER OF COUNTY COMMISSIONERS TO RECONSTRUCT 
AND REPLACE BY FORCE ACCOUNT UNDER SECTION 7198, GEN­
ERAL CODE. 

SYLLABUS: 
Power of county comm1sswners to construct bridge by force account under 

section 7198, General Code, dismssed. 

CoLUMBUS, OHIO, April 10, 1931. 

HoN. SAM J. HETZLER, Prosecuting Attorney, Sidney, Ohio. 

DEAR SIR :-Acknowledgment is made of your recent communication, which 
reads: 

"The County Commissioners of Shelby County, 0., have on hand 
the reconstruction and the replacing of two bridges, the reconstruction job 
is one involving the sum of $3500.00. 

The Commissioners have been offered, what seems to be in their 
opinion, an extraordinary value in a second-hand or used bridge, to be 
used on the replacement location and can be done for about $6,000.00. 
The Commissioners feel that this is a particular instance where it would 
be impracticable to proceed under General Code, Sees. 2343 to 2361, and 
that it would be to the best public interest to proceed under Sec. 7198. 
(The County Surveyor advises that to build the same projects new it 
would cost between $18,000.00 and $20,000.00.) 

There is no emergency existing in these bridge cases and there is no 
particular public demand for the reconstruction of these bridges, so in the 
face of these facts, I desire to be advised whether or not the Attorney 
General's Department considers it legal to proceed under Sec. 7198." 

Section 7198 of the General Code, to which you refer, reads: 

"The county surveyor may when authorized by the county commis­
sioners employ such laborers and teams, lease such implements and tools 
and purchase such material as may be necessary in the construction, re­
construction, improvement, maintenance or repair of roads, bridges and 
culverts by force account." 

It would seem that the exercise of the power granted in the section above 
quoted is not dependent upon there being an emergency. In other words, the 
commiSSIOners in their discretion determine whether the surveyor may proceed 
by force account. In this connection, it may be noted that the Attorney General in 
an opinion found in Opinions of the Attorney General for 1921, at page 822, in 
considering section 7198, supra, recommended that public authorities follow the 
competitive bidding system unless adherence thereto is in particular instances 
either impracticable or against the public interest. It would therefore appear 
that it is in the discretion of the commissioners as to whether or not they will 


