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l\IU~ICIPAL CORPORATIO~S -AUDITOR- VACA)JCY 
SUCCESSOR ELECTED, WHE~. 

SYLLABUS: 
An appointee appointed to fill a vacancy occurring in tlze office of 

auditor of a II!Uilicipal corporation, pursuaut to the provisions of Section 
4252. General Code, serves for the unexpired portion of the four year 
term; and the successor to the appointee is uot elected until the regular 
municipal election in November, 1939. 

CoLU:\IBUS, Omo, lVIay 10, 1937. 

HoN. WILLIAM J. KENNEDY, Secretary of State, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR: I have your letter of recent date, requesting my opinion 

on the following question : 

"A vacancy having occurred in the office of City Auditor 
m one of our Ohio cities, the appointment of someone to fill 
the ·tmexpired term was duly made under the provisions of 
Section 4252, G. C. 

We will ask you to please favor us with your opinion as to 
whether or not the appointee will serve the remainder of the 
unexpired term of office of City Auditor or whether such ap­
pointee shall serve until a successor is elected and qualified, such 
successor to be elected at the regular municipal election to be held 
on November 2nd of this year." 

The term of office for the auditor of a municipal corporation IS 

provided for in Section 4275, General Code, which reads as follows: 

"The auditor shall be elected for a term of four years, com­
mencing on the first day of January next after his election, 
and shall serve until his successor is elected and qualified. He 
shall be an elector of the corporation." 

The statute above quoted became effective August 30, 1935, and the 
first election pursuant to its provisions was held in ~ovember of that 
year. I assume, therefore, that the vacancy referred to in your in­
quiry occurred in a four year term of office. 

The constitutional provision for filling vacancies in elective and 
appointive offices is found in Article II, Section 27, of the Constitution 
of the State of Ohio, which section is as follows: 
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"The election and appointment of all officers, and the fill­
ing of all vacancies, not otherwise provided for by this con­
stitution, or the constitution of the United States, shall be made 
in such manner as may be directed by law; but no appointing 
power shall be exercised by the General Assembly, except as 
prescribed in this constitution, and in the election of United 
States Senators; and in these cases, the vote shall be taken 
'viva voce'." 

A further constitutional mandate for filling vacanCies m elective 
offices is found in Article XVII, Section 2, of the Constitution of Ohio, 
the pertinent; provision of which reads as follows: 

"Any vacancy which may occur in any elective state office 
other than that of a member of the General Assembly or of 
Governor, shall be filled by appointment by the Governor, until 
the disability is removed, or a successor elected and qualified. 
Every such vacancy shall be filled by election at the first gen­
eral election for the office which is vacant, that occurs more 
than thirty (30) clays after the vacancy shall have occurred. 
The person elected shall fill the office for the unexpired term. 
All vacancies in other elective offices shall be filled for the un­
expired term in such mam1er as may be prescribed by law." 
(Italics, the writer's). 

The foregoing constitutional provisions for the filling of vacanctes 
occurring in elective offices have been given statutory direction in 
Section 4252, General Code, which reads as follows: 

"In case of death, resignation, removal or disability of any 
officer or director in any department of any municipal cor­
poration, unless otherwise provided by law, the mayor thereof 
shall fill the vacancy by appointment, and such appointment 
shall continue for the unexpired term and until a successor is 
duly appointed, or duly elected and qualified, or until such dis­
ability is removed." (Italics, the writer's.) 

I direct your attention particularly to the provision that all appoint­
ments made pursuant to the authority of Section 4253, supra, are "for 
the unexpired term." 

For an interpretation of the language, "for the unexpired term," as 
contained in Section 4252, supra, I refer you to the case of State, ex rel, 
Palmer vs. Darby, 12 0. C. C., 235. In that case the court had before it 



ATTOR::\'EY GE'NERAL 975 

the question of the tenure of an appointee to a vacancy in a village 
council. The court held in the second branch of the syllabus, as follows: 

"The provisions of Section 1724 must apply in determining 
whether the appointment shall be till the next annual municipal 
election or for the unexpired term, and, under that section an 
appointment of a councilman by the mayor, made with the con­
sent of the council inust be for the unexpired term of the per­
son, who, after being elected and qualified, ceases to be a council­
man before the expiration of the term for which he was elected." 
(Italics, the writer's.) 

Section 1724, of the Revised Statutes, referred to in the foregoing 
syllabus contained the following language which is pertinent to the 
present question : 

"* * * The mayor by and with the consent of the council 
shall have power to fill vacancies on the board from the electors 
of the corporation to serve for the unexpired term." (Italics 
the writer's.) 

The case of State ex rel. Palmer vs. Darby, supra, was affirmed 
without opinion in 52 Ohio State, 611, and in so far as any later de­
cisions are concerned stands as the law at the present clay. 

The question of the tenure of an appointee to a vacancy in an 
elective office has been the subject of numerous opinions rendered by 
this office. In Opinions of the Attorney General for 1930, page 904, the 
length of the term of an appointee to a vacancy in the office of county 
surveyor was under consideration. The filling of this vacancy was 
effected in accordance with Section 2785, General Code, which statute 
makes no provision for the tenure of office of the appointee. Conse­
quently, it was necessary to refer to the general law on the subject, as 
contained in Section 10, General Code, which section reads as follows: 

"When an elective office becomes vacant and is filled by 
appointment, such appointee shall hold the office until his suc­
cessor is elected and qualified. Unless otherwise provided by 
law, such successor shall be elected for the unexpired term 
at the first general election for the office which is vacant that 
occurs more than thirty clays after the vacancy shall have 
occurred. This section shall not be construed to postpone the 
time for such election beyond that at which it would have been 
held had no such vacancy occurred, nor to affect the official 
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term, or the time for the commencement thereof, of any person 
elected to such office before the occurrence of such vacancy." 

In the 1930 Opinions of the Attorney General, page 880, my pre­
decessor had before him the question as to when the successor to an 
appointee in the office of county auditor and commissioner are elected. 
This opinion held at page 881 : 

"It will be noted from the provisions of Section 2562, supra, 
that when a vacancy occurs in the office of county auditor it 
shall be filled by appointment thereto of a suitable person, 
such appointment to be made by the county commissioners. 
The said statute makes no provision with respect to the length 
of time such appointee shall serve, nor does any othe.r statute 
or provision of law specifically applying to appointment made to 
fill vacancies in the office of county auditor, so provide. The 
tenure of office of such appointee is thus controlled by Sec­
tion 10, supra, which provides that such appointee shall serve 
until his successor is elected and qualified. His successor, how­
ever, shall be eletted for the unexpired term of the person whose 
resignation created the vacancy, at the first general election 
for county auditor which occurs more than thirty days after 
the vacancy shall have occurred." 

Again, the question of how long an appointee to a vacancy in the 
office of clerk of the common pleas court is to serve was treated in 
the 1930 Opinions of the Attorney General, page 630. This opinion held, 
in substance, that since Section 2870, General Code, which provides for 
the filling of a vacancy in the office of the clerk of the court of common 
pleas makes no provision for the tenure of office of the appointee, the 
_general law as contained in Section 10, supra, is applicable, which tenure 
as hereinbefore indicated, extends until the first general election for the 
office in which the vacancy occurred. 

At the risk of repetition it is noted that in the foregoing opinions 
fhe statute for filling the vacancies in question made no specific provision 
for the tenure of the appointee. Hence, it was necessary to refer to 
the general law, which, as indicated hereinbefore, required that the suc­
cessor to the appointee be elected at the first general election for the 
office which is vacant. 

In the present instance, Section 4252, supra, does specifically pro­
vide for the tenure of an appointee in the unequivocal language, "and 
such appointment shall continue for the unexpired term." Consequently, 
it is unnecessary in the present case to refer to the general law in order 
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to determine how long the appointee in the office of city auditor will 
serve. The tenure of the appointee 1s found in the vacancy statute 
itself. 

It is therefore my opinion that the incumbent appointee to the 
office of city auditor will serve for the unexpired portion of the four 
year term, and his successor will not be elected until the regular munic­
ipal election to be held in November, 1939. 

573. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 

DISAPPROVAL-ARTICLES OF INCORPORATION OF THE 
C. M. A. BENEFIT CLUB. 

CoLUMBUS, Omo, May 10, 1937. 

HoN. WILLIAM J. KENNEDY, Secretary of State, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR: You have submitted for my approval articles of m­

corporation of The C. M. A. Benefit Club, together with a copy of the 
constitution and by-laws of the organization. 

There is nothing in the articles of incorporation nor in the by-laws 
of the above club which would exempt it from complying with the in­
surance laws of this state. No provision is made for the payment of a 
specific amount as death benefit and consequently the organization does 
not fall within one of the exceptions enumerated in Section 9491, General 
Code. 

I am therefore returning the articles of incorporation without my 
approval. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 


