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ATTORNEY GENERAL 

BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS-LEASE-PURCHASE 
AGREEMENT-CONSTRUCTION OF JAIL AND COUNTY OF­
FICE STRUCTURE ON COUNTY PROPERTY-NO AUTHOR­
ITY FOR SUCH AGREEMENT-SECTION 307.09 RC. 

SYLLABUS: 

A :board of county commissioners is ,Yithout authority, in view of the provisions 
of Section 307.09, Revised Code, to enter into a lease whereby county owned land is 
leased to a vhird party for a number of years with the provision that such third party 
erect thereon a building suitable to be used for county offices and jail, and which lease 
further -provides for the purchasing of such building by the ,county commissioners by 
stated installments or rentals extending over an equivalent number of years. 
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Columbus, Ohio, April 22, 1957 

Hon. Bernard T. McCann, Prosecuting Attorney 

Jefferson County, Steubenville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Board of County Commissioners of Jefferson County 
have requested an opinion regarding the legality of a lease­
purchase agreement for the construction of a new building which 
would house county offices and jail to be erected on real estate 
owned by the county adjoining the Court House and upon which 
is now situated the present county jail. 

"The jail facilities now being used have been condemned by 
the Grand Juries for years past as being unfit for habitation and 
it is the opinion of the County Commissioners that a new jail 
is needed. It is also the opinion of the County Commissioners 
that many county offices now located outside of the Court House 
could be moved into the new structure thereby eliminating rental 
expense which is now incurred. 

"The matter of a new Court House and Jail has been sub­
mitted to the electorate of our county on three occasions and has 
never received the necessary majority. The erection of a county 
building housing offices and jail has not been submitted as a sep­
arate issue. 

"The County Commissioners wish to know if they could con­
sider a proposal by which the present county jail could be demol­
ished and the ground leased to a bank, insurance company or other 
private business concern which would in turn finance and erect a 
building for the purpose of housing county offices and jail, 
entering into a lease-purchase agreement with Jefferson County 
for a period of approximately 20 or 25 years. The lease purchase 
agreement would also provide for the payment of a stipulated 
amount at stipulated periods with Jefferson County becoming the 
owner of the building upon the compliance with the terms and 
provisions of the lease-purchase agreement. 

"I have reviewed the opinions of the Attorney General's 
office and find no ruling covering this fact situation. The opinion 
numbered 5184, page 383, given in 1942 concerns the authority 
of the commissioners under Section 2433, now R. C. 307.02 to 
purchase a building to be used for county offices with the purchase 
price to be paid at the time of conveyance and the balance thereof 
in annual installments." 



125 ATTORNEY GENERAL 

On two previous occasions, requests concerning the authority of 

county commissioners to enter into a contract calling for the purchase of 

county buildings through extended payments have been considered by this 

office. In Opinion No. 2491, Opinions of the Attorney General for 1938, 

page 1078, the question presented was whether the board of county com­

missioners could purchase a building for the sum of $15,000.00 by the 

terms and conditions of which purchase they would pay a stipulated 

monthly amount over a period of years at the end of which time the 

building would become the property of the county. It was there stated 

that since Section 2433, General Code, 307.02, Revised Code, authorizes 

the board of county commissioners to purchase by installment payments, 

buildings required for county purposes, the plan as presented was valid. 

Section 307.02, Revised Code, where pertinent provides as follows : 

"The board of county commissioners of any county, in addi­
tion to its other powers, may purchase, for cash or by installment 
payments, lease with option ,to purchase, lease, appropriate, con­
struct** * a courthouse, county offices, jail* * * and other neces­
sary buildings * * *" 

In Opinion No. 5184, Opinions of the Attorney General for 1942, 

Page 383, the question presented was as follows: 

"Can the commissioners purchase a building to be used for 
County Offices by means of a contract with the vendor which 
provides that the vendor immediately convey title by Warranty 
Deed to the commissioners and which further provides that the 
commissioners make a down payment and pay the balance of the 
unpaid purchase price in installments over a period of not less 
than five years?" 

An affirmative answer was given, Section 2433 General Code, Section 

307.02, Revised Code, being cited as authority and Opinion No. 2491, 

supra, being referred to with approval. 

As the above cited opinions state, by virtue of Section 307.02, Revised 

Code, statutory authority does exist whereby a board of county commis­

sioners may enter into a financial arrangement for the purchase of a build­

ing, payment for which may be extended over a number of years; and 

although acquisition of realty by lease purchase agreement is not specifi­

cally mentioned, the language of the statute is broad enough to encompass 

this type of financial arrangement. However, this determination is not 
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dispositive of the present issue. Whereas in the opinions cited the questions 

involved the purchase of buildings only (land being included), here we 

have a distinctive problem; this being that the land upon which the pro­

posed building is to be erected is owned by the county. According to the 

facts set forth in your inquiry, this land is to be leased to a private concern 

which would finance and erect the building, the lease to continue for 20 or 

25 years depending upon the terms of the lease purchase agreement. 

The leasing of county land for that length of time is clearly pro­

hibited by Section 307.09, Revised Code. Pursuant to this section, a 

board of county commissioners is authorized to lease county lands for a 
period of not more than one year ( with exceptions not here applicable), 

the pertinent language of the statute providing as follows : 

"If the interests of the county so require, the board of county 
commissioners may sell any real estate belonging to the county 
and not needed for public use, or may lease it, but no such lease 
shall be for a longer term than one year * * *" 

(Emphasis added.) 

The provision of this section is mandatory and allows no other inter­

pretation than as stated. 

Since the leasing of the county land for a period longer than author­

ized by statute is an integral part of the plan presented, the entire arrange­

ment is invalid. 

Hence, it is my opinion and you are further advised that a board of 
county commissioners is without authority, in view of the provisions of 

Section 307.09, Revised Code, to enter into a lease whereby county 

owned land is leased to a third party for a number of years with the pro­

vision that such third party erect thereon a building suitable to be used 

for county offices and jail, and which lease further provides for the pur­

chasing of such building by the county commissioners by stated install­

ments or rentals extending over an equivalent number of years. 

Respect£ ully, 

wILLIAM SAXBE 

Attorney General 




