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OPINION NO. 72-112 

Syllabus: 

A school bus driver, who is under contract for a full school 
year, is a re~lar nonteachin~ school emplovee under Section 3319.087, 
Revised Code, and is entitled to the paid holidays provided in that 
Section. 

To: Robert A. Jones, Clermont County Pros. Atty., Batavia, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, November 30, 1972 

I have before me your request for an opinion, which reads as 
follows: 

"Would you please favor us with your opinion as 
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to the interpretation of Section 3319,087 of the 

Revised Code of the State of Ohio as it aoplies to 

both hourly rate and yearly salary basis bus drivers 

whose normal work week consists of onlY those days 

of the week which school is ooen for instructions to 

the school students." · 


Section 3319,087, Revised Code, to which you refer in your request, 
reads, in part, as follows: 

"* * * [A)ll re~ular non-teachinc,: school en.>Dloyees, 
whether salaried or compensated on an houri~ or oer die~ 
basis, are entitled to a J"'!ini"lum of' the fol101·1inr: ho1I­
day3 for which they shall be paid thei~ reNular salary 
or their re<".lllar rate of oay urovided such ho1IJays fall 
during the normal ,·1orl: weel~ of the enplovee: New Vear' S 
day, rlemorial day, Independence day, Labor day, Th~nks­
giving day, and Christmas dav of each vear, * * *" 

(Emphasis added,) 

To be entitled to oaid holidays under this Section, employees 

must be "regular non-teachinr,; school ei'!ployees," Since school bus 

drivers obviously qualify as nonteachinr,; school e:11ployees, their 

rights under Section 3319,087 depend on an interoretation of the word 

"regular." My predecessor interpreted that Section in Opinion No, 

70-006, Opinions of the Attorney General for 1970, the syllabus of 

which reads as follows: 


"A non-certified school enployee e::iployed under 

a contract to work 180 school days as an elementary 

school secretary or as a teacher's aid is entitled to 

the paid holidays provided in Section 3319,087, Revised 

Code," 


The reasoninc of that Opinion, which is pertinent to your question, 

reads, 1n·part, as follows: 


"I interpret the underlininc, of the fiF;ures and 

words '180 school days' in the context of your ques­

tion to indicate your concern as to "hether the 

employment contract covers a sufficient portion of 

the calendar year to entitle the described non­

teaching er:iployees to be deemed 'reo:ular' non­

teaching school employees and thus fall within 

the holiday provisions of Section 3319,087, ~· 

Section 3313.48, Revised Code, provides that one 

hundred and seventy-six instruction days shall com­

prise the ninimum school year, It folloNs that~ 

scl1ool contract encompassinr; 180 da:vs T)!'Ovides for 

employment for a full school· Jear as defined by 

statute. A non-teaching employee workinR under 

such a contract is in the full sense a regular 

non-teaching school employee as that term is used 

in Section 3319.087, suora, and is entitled to the 

allowance of the paidtwITdays provided in that 

section. Section 3319,087, ~. must be dis­

tin?;uished from the purposes of Section 3319,084, 

Revised Code, v1herein a tHo 11eeks' vacation leave 

with pay is provided for full-ti~e non-teachin~ 

school employees. In such case, the emT)loyee 

must be in service for not less than eleven months 

in each calendar vear," (Emphasi3 added,) 
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It is clear that my predecessor held that a "re~~lar" non­
teachin~ school emnloyee is one employed for not less than a full 
school year as defined by statute, It is true that f-ection 3313,48, 
Revised Code, has been amended since it iias cited in Ooinion Jlo. 
72-006, supra, and that it now ~rovides that 182 instruction days 
shall comprise the minimum school .vear. But this does not chanP"e the 
fact that, under ny predecessqr's definition, a school bus .driver 
under contract for a full school year would ue a "rer,:ular" nonteachin::i; 
school employee. Therefore I conclude that a school bus driver, who 
is under contract for a full school year, is a re~ular nonteachino; 
school em~loyee under Section 3319,087 and is entitled to the paid 
holidays provided by that Section. · 

An argument has been ~ade that school bus drivers, bein~ only 
part-time employees, do not cualify for holiday pay under Section 
3319,087. I~wever, while Sections 325,19 and 511.10, Revised Code, 
provide that only full-time county and township employees, respec~ 
tively, are eligible for holiday pay, Sections 143,12 and 3319,087, 
Revised Code, which provide for holidav pay for state e~~loyees and 
nonteachinr.; school employees, have no such requirement. It will be 
noted that Section 3319,087 provides that such nonteachin~ school 
employees may be paid only their reo;ular salary for holidays, and 
only for those holidays which fall durin"' the normal i"/OrkHeek of the 
employee, It is clear, therefore, that the General Assembly intended 
that a school bus driver, even thouo:h he '.'IOrks only part ti"le, should 
receive holiday pay for those hours 1·1hich he would have ,,rorked had 
the day been a normal worl<day, 

In specific answer to your question it is my opinion, and you 
are so advised, that a school bus driver, who is under contract for a 
full school year, is a reeular nonteachineo: school e!'lployee under 
Section 3319,087, Revised Code, and is entitled to the paid holidays 
provided in that Section. 




