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180 OPINIONS 

EMPLOYEE-STATE-SICK LEAVE-

1. PHYSICIAN EMPLOYED PART-TIME IS A STATE EM­

PLOYEE UNDER §143.29 RC. 

2. PROVISIONAL EMPLOYEE UNDER §143.29 RC ENTITLED 

TO SICK LEAVE BASED ON TIME ACTUALLY WORKED 
AT SAME RATE AS FlJLL-TIME EMPLOYEES. 

3. OFFICER OF EMPLOYING UNIT SHOULD MAKE DETER­
MINATION AS TO AMOUNT OF SICK LEAVE CREDIT 

UNDER §143.29 RC. 

SYLLABUS: 

1. A ,physician duly employed as a part-time consulting ,physician in the Colum­
bus State School, his employment being by the month, and it being stipulated that he 
was to be paid at a certain hourly rate for not to exceed seventy-six hours per 
month, is an employee of the state within the purview of Section 143.29, Revised 
Code, relating to sick leave. 

2. Under the provisions of Section 143.29, Revised Code, a provisional employee 
of the state or one who renders -part-time, seasonal, intermittent, per diem, or hourly 
service ,shall be entitled to sick leave for the time actually worked, at the same rate 
as that granted full-time employees. 

3. The responsible officer of the employing unit should determine for how many 
days a .provisional, part-time, seasonal, intermittent, per diem or hourly employee is 
entitled to sick leave credit on the basis fixed by Section 143.29, Revised Code. 
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Columbus, Ohio, June 6, 1957 

Hon. J runes A. Rhodes, Auditor of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your letter requesting my opinion and reading as 

follows: 

"Dr. S has been employed as a part time consulting physi­
cian in the Columbus State School. His employment began 
August 1, 1952 and according to the employment contract he 
was to be paid for a maximum of 76 hours per month consulta­
tion service. There was no required fixed minimum number of 
hours for which he was to render service. In the past, it has been 
the practice to pay him on the basis of the hours of work times 
the monthly rate divided by 76 hours. 

"Since December 12, 195G, at which time he became physi­
cally unable to render any further service, he has been paid to 
date at the rate of 76 hours per month on the regular department 
payroll, presumably on the basis of accrued earned sick leave. 

"R. C. 143.29, the Sick Leave Statute, provides for the pay­
ment of 'Sick leave to each 'full time employee of the stale, etc.' 
However, it also provides in this section: 

'Provisional appointees or those who render part-time, sea­
sonal, intermittent, per diem, or hourly service shall be entitled to 
sick leave for the time actually worked at the same rate as that 
granted foll time employees.' (Underscoring the ,vriter's.) 

"There appears to be a conflict in the reading of R. C. 143.29 
in that it provides for granting of sick leave to each ful] time 
employee at the rate of lJ,~ days for each completed month of 
service. But it also states that sick leave is to be granted part­
time employees 'at ,the same ra,te as that granted full time em­
ployees'. There would be little difficulty in reconciling the amount 
of sick leave if such part time employees were to work a definite 
number of hours each day or a definite number of days in each 
month. The problem in the above case concerns one who is 
'part-time', 'intermittent' and 'hourly' with no fixed or definite 
work schedule other than that such 'employee' is not to be paid 
for more than 76 hours of work in each month. 

"An opinion accordi11gly is requested as to whether or not: 

"l. The service performed by Dr. S. comes within the 
pu•rview of R. C. 143.09 and whether Dr. S is an employee or 
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rendering 'Contractual service without the relationship of em­
ployer and employee existing. 

"2. If you hold that Dr. S is an employee, how shall his 
sick leave credits be determined, in view of the fact that there is 
no monthly minimum of time for which such service is to be 
supplied. 

"3. The responsible officer of the employing unit may or 
shall determine whether or not sick leave is to be granted and for 
how many clays and at what rate." 

The pertinent portion of Section 143.29, Revised Code, reads as 

follows: 

"Each full-time employee, whose salary or wage is paw 111 

whole or in part by the state, ,md each full-time employee in the 
various offices of the county service and municipal service, and 
each full-time employee of any board of education, shall be entitled 
for each completed month of service to sick leave of one and one­
fourth work clays with pay. Employees may use sick leave, upon 
approval of the responsible administrative officer of the employ­
ing unit, for absence clue to illness, injury, exposure to contagious 
disease which could be communicated ,to other employees, and to 
illness or death in the employee's immediate family. Unused sick 
leave shall be cumulative up to ninety work clays, unless more 
than ninety clays are approved by the responsible administrative 
officer of the employing unit. * * * Provisional appointees or 
those who render part-time, seasonal, intern1ittent, per diem, or 
hourly service •shall be entitled to sick leave for the time actually 
worked at the same rate as that granted full-time employees. 
* * * This section shall be uniformly aclministerecl as to em­
ployees in each agency of the state government. * * *." 

( Emphasis added.) 

It may be noted that a certain latitude of discretion is left to the 

administrative officer of .the employing unit who is permitted to allow an 

accumulation of si,ck leave in excess of ninety work days if he deems it 

proper. However, there appears to be complete uniformity of right to 

sick leave as between fu11-time employees and "provisional appointees or 

those who render part-time, seasonal. intermittent, per diem, or hourly 

service." As to these, the statute plainly provides that they "sha11 be 

entitled to sick leave for tihe time actually worked at the same rah> as that 

granted full-time employees." There can be no ambiguity in this language 

and in my opinion there should be no great difficulty in applying it in a 

case such as you present. 
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There is probably no absolute uniformity m the departments and 

agencies of the state as to the hours of work of full-time employees. 

Allowing for such differences the head of the department can easily 

determine the general rule as to the number of hours of work in a month 

in his department, and ,can then determine the time actually worked by a 

part-time, seasonal, intermittent, per diem or hourly employee. It would 

thus be a very simple calculation to determine when such part-time 

employee has earned the right to 1¾ days of sick leave. 

I think it is worthy of note that the right of public employees to 

certain intervals of vacation or sick leave was recognized long before the 

enactment of the original sick leave statute in 1947, 122 Ohio Laws, 368. 

In Opinion No. 728, Opinions of the Attorney General for 1939, page 

917, after the enactment of Section 154-20. General Code, granting 

leaves of absence for vacation to state employees of hvo weeks per year, 

and to those working on an hourly basis, one day for each 192 hours 

worked, the question was raised as to the right of county employees 

working on a monthly basis, to a reasonable leave of absence for vaca­

tion or sick leave, and i,t was held : 

"County employees on a monthly basis are entitled to a 
reasonable leave of absence for vacation or sick leave if the con­
tract of hire so provides either expressly or by necessary reason­
able implication." 

It was further held that Section 154-20, General Code, granting 

leaves of absence to state employee;; for vacation, might be used as a guide 

in determining what a reasonable time may be for an allowance to county 

employees. In the course of that opinion the Attorney General said : 

"As a matter of sound public policy, leaves of absence for 
vacation or sickness are desirable and in all instances should be 
read into the contract of hire, if not expressly, then by reference 
to the general policy followed in private business and in state and 
federal governments." 

In Opinion No. 1035, Opinions of the Attorney General for 1951, 

page 882, it was held: 

"In the absence of a statute expressly granting sick leave for 
a definite period to township employees, township trustees may 
grant their full time employees reasonable sick leave with pay." 
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The 1939 opinion above referred to and the paragraph quoted from 

the opinion were approved. It a,ppear-s, therefore, that it has been the 

view of this office that the policy of ,the state favors a rather liberal 

application of the laws relating to allowances of vacation and sick leave. 

You have raised the question whether the person mentioned in your 

letter is an employee -of the state or is simply rendering contractual 

service. It appears to me that Section 143.29, from which I have quoted, 

dearly recognizes the status of a part-time employee as differing in no 

respect from a full-time employee. The words used would appear to 

regard a full-time employee as one on a salary which is fixed and paid 

on a monthly or yearly basis, whereas a part-time employee is on a wage 

which is determined by the nature of his employment. Both are clearly 

employees of the state or the subdivision. The doctor in question was 

dearly on the staff of the institution. If he had been a specialist who was 

called in when a ,patient was stricken with a particular ailment with 

which the staff of the institution was not qualified to deal, that would 

doubtless have resulted in a mere contractual relation which would have 

none of the elements of a regular public employment. 

You present the further question whether a responsible officer of the 

employing unit may determine whether or not such sick leave is to be 

granted, and at what rate. It appears to me clear that it is not within 

the province of the head of the employing unit to decide whether such sick 

leave is to be granted. That is a matter of law which the legislature has 

determined. The clerical duty of determining how many days such sick 

leave is to be granted is manifestly for the responsible officer of the unit. 

The rate of his pay must certainly have been determined when he was 

employed, and accordingly the rate he shall receive while on sick leave is 

not left to the discretion or caprice of the responsible head. 

It is accordingly my opinion and you are advised: 

1. A physician duly employed as a part-time consulting physicia:1 

in the Columbus State School, his employment being by the month, and 

it being stipulated that he was to be paid at a certain hourly rate for not 

to exceed seventy-six hours per month, is an employee of the state within 

the purview of Section 143.29, Revised Code, relating to sick leave. 

2. Under the provisions of Section 143.29, Revised Code, a pro­

visional employee of the state or one who renders part-time, seasonal, 
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intermittent, per diem, or hourly service shall be entitled to sick leave for 

the time actually worked, at the same rate as that granted full-time 

employees. 

3. The responsible officer of the employing unit should determine 

for how many days a provisional, part-time, seasonal, intermittent, per 

diem or hourly employee is entitled to sick leave credit on the basis fixed 

by Section 143.29, Revised Code. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




