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OPINION NO. 75-061 

Syllabus: 
l. An increa~e in paid group life insurance during the 

existing term of a state officer is a change in salary 
under Article II, Section 20 of the Ohio Constitution and is 
therefore prohibited during such "existing term." 

2. An increase in group life insurance for state of­
ficers under contracts entered into by the State Employee 
Compensation Board pursuant to R.C. 124.81 is available 
during a state officer's existing term if paid for from the 
officer's own financial resources, although this payment 
may be deducted from the officer's state salary. 

To: Richard L. Krabach, Director, Ohio Dept. of Administrative Services, 
Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, September 12, 1975 

I have before me your request for rny opinion concernJ.ng 

an increase in group life insurance for state employees. 

Under COP.tracts recently entered into by the State Employee 

Compensa·don Board the costs of purchasing group life in­

surance for all 11tate employees paid directly by warrant of 

t.he atate auditor materially increased. The group lifo in­

surance policy includes an increase in the ru:iount of in­

surance for each employee as well as an increase in the rate 

per $1000.00. Those state employees affected includes 

elected state officials. See R.C. 124.01. 


You state your question as follows: 

~An opinion is requested concerning whether 

tho increased costs of the above programs are an 

increase in compensation which is prohibited dur­

ing the term of office by Artfcl~ II, Section 20 

of the Ohio Constitution." · 


. ~- ··--- ·-· 

Article rI, Section 20 of the 'Q_hio Constitution reads as 

follows 1 ...... , 


"Tho General Assembly, in cases not provided 

for.in this constitution, shall fix the terms of 

office and the compensation of all officers; 

but no change therein shall affect the salary of 

any officer during his existing term, unless the 

office be abolish~d." (Emphasis added.) 


The question of whether a benefit of this nature is contrary 
to Article II, Section 20, supra, was discussed at length in 1972 
Op. Att'y Gen. No. 72-059. ~hat opinion, payment of hospitali ­
zation benefits for a municipal official was held to be contrary 
to the Ohio Constitution despite adoption of municipal ordinances 
on that subject. This opinion reads in pertinent part as follows: 

"In your case the mayor and the auditor have 

definite salaries. Consequently, if the hospi­
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talization benefits be considered either 'compen­

sation' or 'salary', the result, with respect to 

the terms then being served, was a prohibited in­

crease under Article II, Section 20, supra ••.• 


"My predecessors have held repeatedly that 
similar insurance payments on behalf of a public 
employee are compensation. Opinion No. 37, Opinions 
of the Attorney General for 1927; Opinion No. 2055, 
Opinions of the Attorney General for 1928; Opinion 
No. 3383, Opinions of the Attorney General for 1931; 
Opinion No. 822, Opinions of the Attorney General for 
1937. In Opinion No. 2171, Opinions of the Attorney 
General for 1961, the then Attorney General specifi ­
cally held that the payment of hospitalization premiums 
was part of the compensation of municipal employees. 
And, in 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-034, my immediate 
prececessor came to the same conclusion as to hospitali ­
zation premiums paid for county employees." 

It should be noted that the Ohio Supreme Court in the recent 
case of Artmayer v. Board of Trustees, 43 Ohio St. 2d 62 (1975), 
determined that the terms "salary" and "compensation" are synono­
mous. The pertinent language of that decision reads as follows: 

"In the two early cases of Thompson v. Phil ­

lips (1861), 12 Ohio St. 617, and Gobrecht v. C1n­

ciim"ati, (1894), 51 Ohio St. 68, 36 N.E. 782, the 

court rearched a different result by distinguishing 

compensation from salary. However, none of the 

later cases involving Section 20, Article II of 

the Ohio Constitution, have adopted the Thompson 

rule. It is clear that Thompson and Gobrecht have 

been overruled, sub silentio, by the later cases 

of this court. See, e.g., State, ex rel. DeChc:1.nt, 

v. Kelser, supra (133 Ohio St. 429). 

"This court expressly overrules those cases 

today." Id. at 65. (Emphasis added.) 


In view of these authorities, insurance coverage increases 
as you describe would be contrary to the Ohio Constitution, and 
would be considered an increase in salary during the existing 
terms of office, and prohibited for those officers addressed 
in Article II, Section 20 of the Ohio Constitution. 

Having made this determination, I must address myself to 
the question of whether state employees affected by this deci­
sion can individually purchase this insurance out of their per­
sonal financial resources. 

Section 9.90, Ohio Revised Code, which deals with the 
purchase of life insurance for educational employeeE', permits 
these individuals to have life insurance premiums deducted from 
their salary. This section reads in pertinent part as follows: 

"All or any portion of the cost, premium, or 

charge therefor may be paid in such other manner 

or combination of manners as the governing board 

or the school board may determine, including di­

rect payment. by the employee, and, if authorized in 

writing by the employee, by such governing board or 
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school board with moneys made available by deduction 

from or reduction in salary or wages or by the fore­

going of a salary or wage increase." 


R.C. 3917.0l(B) (7) defines as group life insurance that which 
covers employees of this state and further provides that: 

"[The premium on group life insurance] 

is to be paid by such employee, unless other­

wise provided by law, charter, or ordinance, 

for the benefit of persons other than the em­

ployer; . 


"The premiums for the group term life 

insurance shall be paid by the policyholder 

from funds solely contributed by the insured 

employee or member." (Emphasis added.) 


Section 3917.04 further provides that the premium for such 
life insurance policies may be deducted from the salary of the 
state employee if done with his consent and written authoriza­
tion. 

These statutes are wholly consistent with recent amend­
ments to Section 124.81, Ohio Revised Code, which permit in­
sured state employees to purchase and pay premiums on group 
life insurance polices when their accrued sick leave has been 
expended. This prov.ides an alternative means of meeting life 
insurance premiums when the state is otherwise prohibited or 
precluded from paying for state employees' group life insurance 
premiums. It is this pervading trend throughout the code that 
permits the purchase of life insurance in this manner. 

The relevant portions of Sections 9.90, 3917.01 and 3917.04, 
supra, make it clear that group life insurance for these state 
officials is permissibly purchased, provided that the premiums for 
the coverage are paid from the individual officer's private finan­
cial resources or, as plainly indicated by the statute, deducted 
from his salary. In this way, the onus of "salary-compensation" 
is removed from issue. 

Based upon the foregoing and in specific response to your 
question, it is my opinion and you are so advised that: 

1, An increase in paid group life insurance during the 
existing term of a state officer is a change in salary under 
Article II, Section 20 of the. Ohio Constitution and is there­
fore prohibited during such "existing term." 

2. An increase in group life insurance for state officers 

under contracts entered into by the State Employee Compensation 

Board pursuant to R.C. 124.81 is available during a state of­

ficer's existing term if paid for from the officer's own 

financial resources, although this payment may be deducted 

from the officer's state salary. 





