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1. PHYSICIAN-EDUCATION, LOCAL BOARDS OF-MAY 
CONTRACT WITH COUNTY BOARD OF HEALTH FOR 
SERVICES OF SCHOOL PHYSICIANS-CONDUCT PHYS­
ICAL EXAMINATIONS OF SCHOOL CHILDREN IN DIS­
TRICT-MAY FIX COMPENSATION FOR SUCH SERVICE 
ON BASIS OF PER CAPITA CHARGE FOR EACH SCHOOL 
CHILD EXAMINED-SECTION 3313.72 RC. 

2. SCHOOL PSYCHOLOGISTS MAY BE EMPLOYED TO TEST 
ABILITIES AND APTITUDES OF PUPILS-VOCATIONAL 
GUIDANCE AND COUNSELING-EMPLOYES MUST BE 
QUALIFIED BY CERTIFICATION - SUPERINTENDENT 
OF PUBLIC INSTRUCTION-AUTHORITY TO ESTABLISH 
STANDARDS, RULES AND REGULATIONS-SECTIONS 

3319.22, 3319.23 RC. 

SYLLABUS: 

1. Local boards of education may under the prov1s10ns of Section 3313.72, 
Revised Code, contract with a county :board of heal-th for the services of school 
physicians to conduct physical examinations of school ohildren in the district, and 
having the power to enter into such contract may fix the compensation :for such 
service on the basis of a per capita charge for eaoh school child examined. 

2. Local boards of education may employ school psychologists for the testing 
of abilities and aptitudes of pupils, for vocational guidance and counseling, and for 
teaching appropriate aspects of educational .psychology in the schools under the con­
trol of such hoard but such individuals thus employed must be qualified therefor by 
certification as provided in Section 3319.22, Revised Code, and in the standards, rules, 
and regulations established by the superintendent of public instruction under authority 
of Section 3319.23, Revised Code. 

Columbus, Ohio, September 11, 1954 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 
Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"A State Examiner in making an audit and examination of 
school districts in the County of 'G' finds that the G County 
Board of Health is being paid at the rate of 10¢ per pupiI for 
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making physical examinations and diagnoses and certain remedial 
or corrective treatment to the school children of the several 
school districts in this county. 

"The question has been raised whether or not such expendi.r 
tures are lawful and proper. R. C. 3313.68 provides for the 
appointment of physicians ::tnd dentists by a school board and 
authorizes the delegation of the power expressed therein to the 
Board of Health within which the school district is situated, pro­
vided such board is willing to assume the same. 

"1939 0. A.G. No. 729 (page 921) provides that the boards 
of education in their discretion may pay to the employees of the 
Board of Health compensation in addition to tohat provided by the 
Board of Health but may not contribute to the Board of Health 
a part of the salary of said employees as fixed by the Board of 
Health. 

"An opinion is requested whether or not a per capita charge 
by the Health District may be made against the School District 
for such e,xaminations. 

"A further opinion is requested as to whether or not a board 
of education may lawfully contract with a properly qualified psy­
chologist on a per capita basis to test incoming grade school chil­
dren. There is a question \vhether or not such service is to be 
construed as medical service or whether it is to be classified as 
other contractual services, which a school :board has the implied 
power to employ. If it is considered to ,be in the nature of medical 
service, then R. C. 3313.68 would presumably have to be 
followed." 

The school code now permits school districts and health districts to 

contract inter se for the services of a school physician, and I assume that 

the per capita charges collected by the county board of health for such 

services to the school districts was done pursuant to such contract. 

The statutory provisions relating to the, employing of schoo1 physicians, 

either by original appointment or by contract between the respective dis­

tricts, will be found in Sections 3313.68 and 3313.72, Revised Code. They 

read as follows : 

Section 3313.68: 

"The, board of education of each city, exempted village, or 
local school district may appoint one or more school physicians 
and one or more school dentists. Two or more school districts 
may unite and employ one such physician and at least one such 
dentist whose duties shall be such as are prescribed by law. Said 
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school physician shall hold a license to practice medicine in Ohio, 
and each school dentist shall be licensed to practice in this state. 
School physicians and dentists may ibe discharged at any time by 
the board of education. School physicians and dentists shall serve 
one year and until their successors are appointed and shall receive 
such compensation as the board of education determines. The 
;board of education may also employ trained nurses to aid in such 
inspection in such ways as are prescribed by it. * * * 

"The board of education may delegate the duties and powers, 
provided for in this section, to the board of health or officer per­
forming the functions of a board of health within the school dis­
trict, if such board or officer is willing to assume the same. Boards 
of education shall co-operate with boards of health in the pre­
vention and control of epidemics." 

Section 3313.72, 4838-9, General Code, enacted in 1945 and amended 

in 1953, reads as follmvs: 

"The board of education of a city, exempted viHage, or local 
school district may enter into a contract with a health district for 
the purpose of providing the services of a school physician, den­
tist, or nurse." 

Former Section 7693, General Code, repealed in 1943, provided that: 

"The iboard of education of any school district may provide 
and pay compensation to the employees of the board of health in 
addition to that provided by the city, township or other 
municipality." 

Construing this section in Opinion No. 1401, Opinions of the Attor­

ney General for 1933, page 1272, the Attorney General said: 

"It will be observed from a reading of the foregoing statute, 
that the authority extended to a rboard of education to pay com­
pensation to the employes of the board of health in addition to 
that provided by the subdivision of which they are employes, 
does not authorize the payment iby the board of education to the 
subdivision but to the employe, and whatever is paid ,by the 
•board of education is in addition to the salary fixed for the 
employe by the subdivision employing him." 

This ruling was followed in Opinion No. 729, Opinions of the 

Attorney General for 1939, page 921, wherein it was held that a ·board 

of education ,by delegation of power to a board of ·health as provided ,by 

Section 7692, General Code, 3313.68, Revised Code, may in its discretion, 

pay compensation to the employes of the board of health in addition to 
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that provided for them by the board of health, but may not lawfully con­

tribute to the board of health a part of the salary of said emplo,ves as 

fixed by said board of health. 

Similarly, in Opinion No. 1401, Opinions of the Attorney General for 

1933, page 1272, a .board of education was held not authorized to con­

tribute to a city part of the salary of a public health nurse employed by 

the city health district, but may pay the nurse compensation in addition 

to that paid by the health district in the event the board of education 

delegates the duties and powers of a school physician and nurse to the 

board of health of the city health district. And in Opinion No. 54II, 

Opinions of the Attorney General for 1942, page 630, he denied a board 

of education the right to require school teachers or janitors to bear any 

of the expense of health examinations provided by Section 7692-1, General 

Code, 3313.71, Revised Code. 

It should be noted, however, that these rulings hinged on the pro­

visions of former Section 7693, General Code, which was repealed in 

1943 and replaced by Section 4838-9, General Code, now Section 3313.72 

of the Revised Code hereinbefore referred to. 

It is thus apparent that Section 3313.72 expressly confers upon a board 

of education the power to enter into a contract with a health district for 

the purpose of "providing the services of a school physician." This change 

in the statute was apparently intended to overcome the rulings of the 

Attorney General on statutory provisions since repealed, and to enable 

such subdivisions to enter into mutual assistance pacts as will most prac­

ticably and economically facilitate "tests to determine diagnoses of all 

children" and to enable boards of education and boards of health to "co­

operate in the prevention and control of epidemics" as contemplated by 

Sections 3313.68 and 3313.71, Revised Code. 

As to your specific question in this connection, 1.e., a prov1s1on 111 

such a contract for compensating the health district on a per capita basis, 

I perceive no language in Section 3313.72, supra, nor in any other per­

tinent statute, which would indicate any intent to limit the discretion of 

the parties in choosing a basis for such compensation. Such being the 

case I conclude that the selection of such basis rests entirely in the dis­

cretion of the parties, and since the basis here selected appears not to be 

unreasonaible, arbitrary or capricious, I must conclude that there has not 

been any abuse of discretion in this connection. 
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In the matter of employing a psychologist on a per capita basis for 

testing pupils we are confronted with an entirely different problem. Psy­

chological testing, either for achievement or for aptitude, while closely 

related to the science of medicine, is not commonly considered to lie in 

that field. The purpose of such testing is not to inquire into the physical 

or mental health of the pupils concerned but rather is to ena,ble the school 

authorities to assign particular pupils to particular graded courses of 

study and sometimes to special classes, or even special schools. Such 

testing is, therefore, more properly regarded as falling within the science 

of education rather than within the field of medicine. This being so, it 

follows that the statutes noted above relating to the provision of medical 

services have no application whatever to the employment of psychologists. 

In Section 3319.22, Revised Code, we find the following provision: 

'·Teachers' certificates of statewide validity shaU be issued 
pursuant to Sections 3319.22 to 3319.31, inclusive, of the Revised 
Code, or in accordance with standards, rules, and regulations 
authorized by law. The grades of certificates shaH be designated 
as ''temporary certificate ( s) ," "provisional certificates," "pro­
fessional certificates," and "pennanent certificates." Each of such 
grades of certificates may be issued in each or any of the follow­
ing types: * * * 

"(K) Pupil-personnel workers, valid for the conduct of 
all home-school-community relations incident to the adjustment 
of pupils to the facilities available for their education." 

In Section 3319.23, Revised Code, we find the foHowing: 

"The superintendent of public instruction shall establish 
standards and courses of study for the preparation of teachers, 
shall provide for the inspection of institutions desiring to prepare 
teachers, shall approve such institutions as maintain satisfactory 
training procedures, and shall properly certificate the graduates 
of such approved courses and institutions. 

"The standards and courses of study for the preparation of 
teachers together with the standards, rules, and regulations set 
for each grade and type of certificate and for the renewal and 
conversion thereof shall be pub'lished -by the superintendent in 
accordance with Sections II9.01 to n9.13, inclusive, of the Re­
vised Code, and no change therein shall be effective for at least 
one year from the first day of January next succeeding the pub­
lication of the said change." 

I find that the superintendent of public instruction, acting under this 

authority and mandate, has published under date of September 1, 1952 
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certain regulations prescribing "standards and courses of study for the 

preparation of teachers" and "standards, rules, and regulations for each 

type of certificate" issued to teachers and included therein are standards, 

etc., for certificates in the case of "guidance counsellors" and "school psy­

chologists." Such regulation describes the "scope of service" of the school 

psychologist as foHows, page 37, pamphlet of September r, 1952: 

"The following duties are construed as coming within the 
scope of service of the School Psychologist : 

A. Diagnosis of abilities, aptitudes, interests, and personalities; 

B. Guidance in pupil self-correction; 

C. Counseling with teachers, personnel workers, parents, and 
administrators on problem:; of promotion, transfer, remedial 
instruction, persona,! adjustment, behavior, etc.; 

D. Teaching of the several pertinent aspects of psychology." 

In the matter of mentally retarded pupils we find the following pro­

v1s1ons in Section 332 r .05, Revised Code : 

"A child of compulsory school age may ·be determined to 
be incapable of profiting substantially by further instruction. 

"The department of education may prescribe sta.nda.r~s and 
examinations or tests by which such capacity may be determined, 
and prescribe and approve the agencies or individuals by which 
they shall be applied and conducted; but the capacity of a. child 
to benefit substa.ntiaUy by further instruction shall be determined 
with reference to that available to the particular child in the pub­
lic schools of the district in which he resides, and no child shall 
,be determined to be inca.pa,ble of profiting substantially by further 
instruction if the department finds that it is feasible to provide 
for him in such district, or ebevvhere in the public school system, 
special classes or schools, departments of special instruction or in­
dividual instruction through or by which he might profit substan­
tially, according to his mental capacity as so determined. * * *" 

This provision, as a.re those set out in the statutes and regulations 

above noted, is clearly indicative of a legislative notion that psychological 

testing, counseling, and vocational guidance a.re properly placed within 

the broad field of education and that much if not all of such \\·ork will 

nom1ally be clone by persons who have qualified for teachers' certificates 

of a special sort and who are employed as teachers. In this connection we 

may observe the following definition of "teacher" in Section 3319.09, Re­

vised Code : 
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"* * * (A) Teacher means all persons certified to teach 
and who are employed in the public schools of this state as in­
structors, principals, supervisors, superintendents, or in any other 
educational position for which the employing hoard requires cer­
tification." 

It appears to me clear that the position of school psychologist 1s an 

"other educational position" for which "certification" is required. 

I do not find, as to the testing of mentally retarded pupils under the 

provisions of Section 3321.05, supra, that the superintendent has had 

occasion to "prescribe and approve the agencies or individuals" to make 

examinations and tests except by appropriate provisions as to qualifica­

tion of teachers for such purpose. In this situation, and in the absence of 

further action by the superintendent, it would not appear proper to em­

ploy as a school psychologist an individual who is not qualified for a special 

certificate as such under the superintendent's regulations and who is em­

ployed in the capacity of teacher. 

It is clearly provided in the statute, of course, that teachers are to 

be employed under contract on an annual salary basis. See Section 3319.08, 

Revised Code. It thus ,becomes necessary to conclude, in my opinion, that 

the employment of a school psychologist on a per capita basis is not 
authorized. 

Accordingly, m specific answer to your inquiries, it 1s my opinion 
that: 

I. Local boards of education may, under the prov1s10ns of Section 

3313.72, Revised Code, contract with a county board of health for the 

services of school physicians to conduct physical examinations of school 

children in the district, and having the power to enter into such contract 

may fix the compensation for such service on the basis of a per capita 

charge for each school child examined. 

2. Local boards of education may employ school psychologists for 

the testing of abilities and aptitudes of pupi,ls, for vocational guidance 

and counseling, and for teaching appropriate aspects of educational psy­

chology in the schools under the control of such board but such individ­

uals thus employed must be qualified therefor by certification as provided 

in Section 3319.22, Revised Code, and in the standards, rules, and regu­

lations esta;blished 1by the superintendent of public instruction under au-

thority of Section 3319.23, RevisP-d Code. 
Respectfully, 

C. \i\TILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


