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OPINION NO. 66-096 

Syllabus: 

A local school district board of education may submit two 
separate levies in excess of the ten mill limitation, one to 
renew an existing levy and the other an additional levy, for 
the same purpose, for the same period of time, and under the 
same code provision, Section 5705.21, Revised Code. 

To: John F. Marchal, Darke County Pros. Atty., Greenville, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, May 20, 1966 

Your request for my opinion is as follows: 

"A local Board of Education of Darke County, 
Ohio, seeks to submit two Resolutions for levies 
in excess of the ten mill limitation at the Pri­
mary Election to be held on May 3, 1966. One 
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Resolution would renew a current levy of 7.3 mills 
and would be for a period of five years. The 
second levy would constitute a new levy of 3.7 
mills, also for a period of five years. 

"Since both of the Resolutions are to be 
submitted to the electorate at a Primary Election, 
they must be submitted under the provisions of 
Section 5705.21 of the Ohio Revised Code. The 
last part of Opinion #718 issued by your Office 
on December 9, 1963, indicates that a local 
school district may not separate two levies which 
arebeing submitted for the same purpose, for the 
same period of time and under the same Section, 
Section 5705.21, and that if a renewal and an in­
crease is desired, they must be submitted as one 
question to the voters of the school district 
under Section 5705.21. However, the particular
question submitted to you in Opinion #718, referred 
to above, was not a question of whether it is pos­
sible to separate two levies. 

"I, therefore, ask your opinion as to whether 
a local school district may submit, at a Primary
Election, two separate levies in excess of the ten 
mill limitation, one of which would be a renewal 
of a current levy and one which would be a new 
levy where said levies are for the same purpose
and submitted under the same Section, namely, Sec­
tion 5705.21." 

You correctly observed that the question you propound was 
n9t before me in Opinion No. 718, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1963. All reference in that opinion to the question of 
whether it is possible to separate two levies was nondirectory 
comment. 

Section 5705.21, Revised Code, is as follows: 

"At any time the board of education of any
school district by a vote of two thirds of all 
its members may declare by resolution that the 
amount of taxes which may be raised within the 
ten-mill limitation by levies on the current tax 
duplicate will be insufficient to provide an ade­
quate amount for the necessary requirements of 
the school district, that it is necessary to levy 
a tax in excess of such limitation for school 
district purposes, and that the question of such 
additional tax levy shall be submitted to the 
electors of the school district on the first 
Tuesday after the first Monday in May or special 
election on another day to be specified in the 
resolution. No more than one such special.elec­
tion shall be held in any one calendar year. 
Such resolution shall conform to section 5705.19 
of the Revised Code, except that such levy may 
not be for a longer period than five years and 
such resolution shall specify the date of hold­
ing such special or primary election, which shall 
not be earlier than twenty-five days after the 
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adoption and certification of such resolution 
nor later than one hundred twenty days thereafter. 
Said resolution shall go into immediate effect 
upon its passage and no publication of the same 
shall be necessary other than that provided for 
in the notice of election. A copy of such reso­
lution shall immediately after its passing be 
certified to the board of elections of the proper 
county in the manner provided by section 5705,25 
of the Revised Code, and said section shall govern 
the arrangements for the submission of such ques­
tion and other matters concerning such election, 
to which said section refers, except that such 
election shall be held on the date specified
in the resolution, provided that no special
election shall be held during the ten days pre­
ceding or subsequent to Easter Sunday, Thanksgiv­
ing Day, or Christmas Day in any year. Publica­
tion of notice of such election shall be made in 
one or more newspapers of general circulation in 
the county once a week for four consecutive weeks, 
If a majority of the electors voting on the question 
so submitted in an election held in even--numbered 
years on the first Tuesday after the first Monday
in May and fifty-five per cent of those voting on 
the question at a special election held on any other 
day vote in favor of such levy, the board of edu­
cation of the school district may forthwith make 
the necessary levy within such school district at 
the additional rate, or at any lesser rate in ex­
cess of the ten-mill limitation on the tax list, 
for the purpose stated in the resolution, Such 
tax levy shall be included in the next annual tax 
budget that is certified to the county budget com­
mission. After the approval of such levy vote and 
prior to the time when the first tax collection 
from such levy can be made, the board of edu-
cation of the school district may anticipate 
a fraction of the proceeds of such levy and 
issue anticipation notes in an amount not ex­
ceeding fifty per cent of the total estimated 
proceeds of the levy throughout its life. 

"Such notes shall be sold as provided in 
sections 133,01 to 133.65, inclusive, of the 
Revised Code. If such anticipation notes are 
issued, they shall mature serially and in sub­
stantially equal amounts during each year of the 
life of the :evy; and if such notes are issued, 
the amount necessary to pay the interest and 
principal as they mature shall be deemed appro­
priated for such purposes from such levy, and 
appropriations from such levy by the board of 
education of the school district shall be limited 
each year to the balance available in excess of 
such amount," 

Section 5705.21, Revised Code, provides the means by
which the board of education of a school district may submit 
the question of levying additional taxes, in excess of the 
ten mill limitation, to the electorate in a special election. 
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Section 3501.01 (D), Revised Code, contains the only 
statutory definition of special election in the Revised Code, 
which is as follows: 

"As used in the sections of the Revised 
Code relating to elections: 

"* * * * * * * * * 
"(D) 'Special election' means any election 

other than the elections required to be regularly
held on the day of a general or primary election, 
provided that a special election may also be held 
on the day of a general or primary election." 

Section 5705.21, Revised Code, expressly provides that 
"No more than one such special election shall be held in any 
one calendar year." The meaning of the express limitation of 
one special election per year was the subject of Opinion No. 
1536, Opinions of the Attorney General for 1960, page 485. 
The syllabus of that opinion is as follows: 

"Submission to the voters by a board of 
education of a proposed additional tax levy for 
school purposes pursuant to Section 5705. 21,- Re­
vised Code, is a special election, only one of 
which may be held in any one calendar year,
whether it be on the first Tuesday after the 
first Monday in May, or on any other date selected 
by the board of education." 

This opinion was expressly approved and followed in the first 
paragraph of the syllabus of Opinion No. 3472, Opinions of the 
Attorney General for 1962, page 974. 

Both the statutory definition and the opinions treating
the subject "special election" have related to the day it is 
to be held. It is obvious that the legislature was protecting 
the electorate from harassment by the board of education by
limiting the board to one special election per year. Other­
wise, if the electorate defeated a levy submitted pursuant to 
Section 5705.21, Revised Code, the board of education could re­
peatedly resubmit the proposed levy until it was approved or 
the board ousted. Such a contest between a board of education 
and the nonassenting electorate would not only waste much time 
and effort of the electors, but could also result in a great 
expenditure of public funds necessary to pay officials to pre­
pare, conduct and report the elections. 

The singular tense language employed in Section 5705,21, 
Revised Code, may lead one to the erroneous conclusion that it 
is directed to, and permits only, the approval of a single tax 
levy. However, the rules of construction set forth in Section 
1,10, Revised Code, make clear the intent of the legislature.
Section 1.10 (C), Revised Code, is as follows: 

11 As used in the Revised Code, unless the con­
text otherwise requires: 

"* * * * * * * * * 
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"(C) Words in the plural number include 
the singular number, and words in the singular 
number include the plural number." 

The rules of construction contained in Section 1.10 (c),
Revised Code, operate to permit an interpretation of Sections 
5705.19, and 5705.25, Revised Code, which is compatible with 
the interpretation of Section 5705.21, Revised Code. 

Since all taxes in excess of the ten mill limitation are 
"additional" taxes, the form prescribed for ballots in Section 
5705.25, Revised Code, calls for the designation of such tax 
levies as additional taxes as follows: 

"The form of the ballots cast at such elec­
tion shall be: 

"An additional tax for the benefit of (name 
of subdivis+on) ••••••••••••••••• for the purpose
of (purpose stated in the resolution) ••••••••••• 
at a rate not exceeding .•••••••••••. mills for 
each one dollar of valuation, which amounts to 
(rate expressed in dollars and cents) ••••••••••• 
for each one hundred dollars of valuation, for 
••••••••••••• {life of indebtedness or number of 
years the levy is to run pursuant to the provisions 
of section 5705.19 of the Revised Code, or the 
amount of the increase which may be continued for 
an indefinite period of time ~rsuant to the pro­
visions of section 5705, 192 L'.i(05.19,g7)." 

However, if the levy submitted is a proposal to renew an exist­
ing levy in the same amount, the form of the ballot mf,y be 
changed by substituting for the words "An additional, at the 
beginning of the form, the words "A renewal of a." If the levy
submitted is a proposal to increase an existing levy the form 
of the ballot may be changed by substituting for the words "An 
additional," at the beginning of the form, the words, "A renewal 
of .•••••••••••• mills and an increase of····••····•·· mills to 
constitute a." Similarly, Section 5705.25, Revised Code, pro­
vides for altering the form of the ballot in a case of a pro­
posed levy decrease. 

Section 5705.25, Revised Code, also provides: 

"The question covered by such resolution 
shall be submitted as a s·eparate proposition,
but may be printed on the same ballot with any
other proposition submitted at the same elec­
tion, other than the election of officers. More 
than one such ~uestion may be submitted at the 
same election.' 

The legislature has expressly authorized the submission of 
more than one question to the electorate on the same special 
election day. The submission of two levies, one an increase and 
the other a renewal, by separate ballots or on the same ballot, 
is permitted by Sections 5705,21 and 5705.25, Revised Code. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised that a 
local school district board of education may submit two separate 
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levies in excess of the ten mill limitation, one to renew an 
existing levy and the other an additional levy, for the same 
purpose, for the same period of time, and under the same code 
provision, Section 5705.21, Revised Code. 




