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OPINION NO. 99-013 

Syllabus: 

1. 	 The term "citizen," as used in R.C. 5907.04 with respect to state 
citizenship, may be construed to mean "resident." 

2. 	 Pursuant to k.C. 5907.04, a veteran who has been a citizen of Ohio for 
five consecutive years or more at any time during his lifetime is eligi­
ble for admission to the Ohio Veterans' Home. 

To: Christine Cook, Director, Ohio Veterans' Home, Sandusky, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, February 5, 1999 

You have requested an opinion regarding the admission of veterans to the Ohio 
Veterans' Home. In accordance with a conversation with a member of your staff, we have 
rephrased your questions as follows: 

1. 	 May the term "citizen," as used in R.C. 5907.04 with respect to state 
citizenship, be construed to mean "resident"? 

2. 	 Is a veteran who has been a citizen of Ohio for five consecutive years 
or more at any time during his lifetime eligible for admission to the 
Ohio Veterans' Home, or must the five consecutive years or more 
immediately precede his application for admission to the home? 

R.C. 5907.04 sets forth the criteria for admission to the Ohio Veterans' Home. This 
statute provides, in part: 

All members of the armed forces, who served in the regular or volun­
teer forces of the United States or the Ohio national guard or members of the 
naval militia during the war with Spain, the Philippine insurrection, the 
China relief expedition, the Indian war, the Mexican expedition, World War 
I, World War II, or during the period beginning June 25, 1950 and ending 
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July 19, 1953, said period being known as the Korean conflict, or during the 
period beginning August 5, 1964, and ending July 1, 1973, said period being 
known as the Vietnam conflict, or any person who is awarded either the 
armed forces expeditionary medal established by presidential executive 
order 10977 dated December 4, 1961, or the Vietnam service medal estab­
lished by presidential executive order 11231 dated July 8, 1965, who have 
been honorably discharged or separated under honorable conditions there­
from, or any discharged members of the Polish and Czechoslovakian armed 
forces who served in armed conflict with an enemy of the United States in 
World War lor World War II who have been citizens of the United States [or 
at least ten years, provided that the above-mentioned persolls have heel? citi­
z.ens of Ohio for five consecutive years or more at the date of making applica­
tion for admission, are disabled by disease, wounds, or otherwise, and are by 
reason o[ such disability incapable of earning their living, and all members o[ 
the Ohio national guard or naval militia who have lost an arm or leg, or their 
sight, or become permanently disabled from any cause, while in the line and 
discharge o[ duty, and are not able to support themselves, may be admitted 
to the Ohio veterans' home under such rules as its board of trustees adopts. 
(Emphasis added.) 

Thus, pursuant to R.C. 5907.04, a veteran must have been a citizen of Ohio [or five consecu­
tive years or more at the date o[ making application for admission to the Ohio Veterans' 
Home. 

No provision within the Revised Code defines the term "citizen" for purposes of R.C. 
5907.04. It is a codified rule of statutory interpretation that "[wJords and phrases that have 
acquired a technical or particular meaning, whether by legislative definition or otherwise, 
shall be construed accordingly." R.C. 1.42; accord Klemas v. Flynn, 66 Ohio St. 3d 249, 250, 
611 N.E.2d 810,812 (1993). 

As a general matter, the term "citizen" is not a term of exact meaning. Halaby v. 
Board ofDirectors ofUniv. ofCincinnati, 162 Ohio S1. 290,293, 123 N.E.2d 3,5 (1954); State 
ex reI. Owens v. The Trustees of Section 29, 11 Ohio 24, 27 (1841). However, the Ohio 
Supreme Court has held that, "[tJhe term, 'citizen,' used in legislation wherein United States 
citizenship has no reasonable relationship to the subject matter or purpose is often applied 
as meaning 'resident.'" Halaby v. Board of Directors of Univ. of Cincinnati (syllabus, para­
graph one); accord State ex rei. Owens v. The Tnlstees of Section 29, 11 Ohio at 27. See 
generally U.S. Const. amend. XIV, §1 ("[aJll persons born or naturalized in the United States, 
and subject to the jurisdiction thereof, are citizens of the United States and of the State 
wherein they reside" (emphasis added»; Boyd v. Nebraska, 143 U.S. 135, 161 (1892) ("a 
citizen of the United States, residing in any State of the Union, is a citizen of that State" 
(quoting Gassies v. BallOr!, 31 U.S. 761, 762 (1832»). Accordingly, in the interpretation of a 
statute, the use of the term "citizen" may be construed to mean "resident" unless the context 
of the statute indicates otherwise. 

The express language of R.C. 5907.04 makes it clear that the use of the term "citi­
zen" in the provision of R.C. 5907.04 requiring a veteran to have been a citizen of Ohio for 
five consecutive years or more has no relationship to United States citizenship. I In addi-

I There is one specific reference to United States citizenship in R.C. 5907.04. In this 
regard, R.C. 5907.04 provides that before a veteran of the Polish or Czechoslovakian armed 
forces who served in armed conflict with an enemy of the United States in World War I or 
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tion, there is no indication in RC. 5907.04 that the General Assembly intended the term 
"citizen" to mean som~thing other than "resident." 

Finally, the board of trustees of the Ohio Veterans' Home has adopted and promul­
gated 16 Ohio Admin. Code 5907-3-01, which regulates admissions to the Ohio Veterans' 
Home. See generally 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-078 at 2-387 ("RC. 5907.04 clearly permits 
the board of trustees of the Ohio Veterans' Home to adopt rules governing the admission of 
veterans to the home"). Rule 5907-3-01 states, in part: 

Admission to the Ohio veterans home shall be subject to the follow­
ing provisions: 

(A) Any person admitted to the Ohio veterans home shall be a resi­
dent of the state of Ohio. 

The board of trustees of the Ohio Veterans' Home thus has determined that RC. 
5907.04 permits a veteran to be admitted to the Ohio Veterans' Home if he is a resident of 
the State of Ohio. A properly adopted and promulgated administrative rule is to be given the 
force and effect of law. Doyle v. Ohio Bureau of Motor Vehicles, 51 Ohio St. 3d 46, 554 
N.E.2d 97 (1990) (syllabus, paragraph one). See generally Rose Hill Chapel-Ciriello Funeral 
Home v. Ohio Ed. ofEmbalmers & Funeral Directors, 105 Ohio App. 3d 213,218,663 N.E.2d 
978, 981 (Summit County 1995) ("[a]n administrative agency's construction of a statute that 
the agency is empowered to enforce must be accorded due deference. Unless the construc­
tion of a statute is unreasonable or impermissible, the construction given to it by the agency 
should be followed by reviewing courts" (citations omitted». 

In light of the interpretation of the term "citizen" by the Ohio Supreme Court and 
the construction accorded RC. 5907.04 by the board of trustees of the Ohio Veterans' Home, 
it is our conclusion that the term "citizen," as used in RC. 5907.04, is synonymous with 
"resident." Therefore, the term "citizen," as used in R.C. 5907.04 with respect to state 
citizenship, may be construed to mean "resident." 

Your second question asks whether a veteran who has been a citizen of Ohio for five 
consecutive years or more at any time during his lifetime is eligible for admission to the Ohio 
Veterans' Home, or whether the five consecutive years or more must immediately precede 
his application for admission to the home. RC. 5907.04 requires a veteran to have been a 
citizen of Ohio for five consecutive years or more at the date of making application for 
admission to the Ohio Veterans' Home. 

A review of this citizenship requirement discloses that the language of the statute is 
ambiguous. See generally Caldwell v. State, 115 Ohio St. 458, 460, 154 N.E. 792, 792 (1926) 
("[a]n ambiguity is defined as doubtfulness or uncertainty; language which is open to various 
interpretations or having a double meaning; language which is obscure or equivocal"). RC. 
5907.04, as written, is susceptible of the two different interpretations identified in your 
letter. First, the statute may be read to mean that the five consecutive years or more must 
immediately precede a veteran's application for admission to the Ohio Veterans' Home in 
order for the veteran to be admitted. The statute may also be read to mean that a veteran 
must have been a citizen of Ohio for five consecutive years or more at any time during his 
lifetime in order for the veteran to be admitted. 

World War II may be admitted to the Ohio Veterans' Home, he must have been a citizen of 
the United States for at least ten years. 
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Pursuant to RC. 1.49(F), when the language of a statute is ambiguous, one may 
consider the administrative construction of the statute in determining the intention of the 
General Assembly. As stated in Wadsworth v. Dambach, 99 Ohio App. 269,280, 133 N.E.2d 
158, 166 (Ottawa County 1954): "Administrative interpretation of a given law, while not 
conclusive, is, if long continued, to be reckoned with most seriously and is not to be 
disregarded and set aside unless judicial construction makes it imperative to do so." Accord­
ingly, a construction of RC. 5907.04 by the board of trustees of the Ohio Veterans' Home 
should be followed unless the construction is unreasonable or impermissible. See Rose Hill 
Chapel-Ciriello Funeral Home v. Ohio Ed. ofEmbalmers & Funeral Directors, 105 Ohio App. 
3d at 218,663 N.E.2d at 981. 

A member of your staff has informed us that it has been a long-established policy of 
the board of trustees of the Ohio Veterans' Home to admit a veteran who has been a citizen 
of Ohio for five consecutive years or more at any time during his lifetime. In light of the 
language of RC. 5907.04, it appears that this administrative construction of R.C. 5907.04 is 
neither impermissible nor unreasonable. Moreov'r, there do not appear to be any judicial 
decisions or opinions of the Attorneys General that have determined that a veteran must 
have been a citizen of Ohio for five consecutive years or more immediately prior to his 
application for admission to the Ohio Veterans' Home. Thus, the policy of the board of 
trustees of the Ohio Veterans' Home to admit a veteran who has been a citizen of Ohio for 
five consecutive years or more at any time during his lifetime should be followed. Accord­
ingly, pursuant to R.C. 5907.04, a veteran who has been a citizen of Ohio for five consecutive 
years or more at any time during his lifetime is eligible for admission to the Ohio Veterans' 
Home.2 

In conclusion, it is my opinion, and you are hereby advised as follows: 

1. 	 The term "citizen," as used in R.C. 5907.04 with respect to state 
citizenship, may be construed to mean "resident." 

2. 	 Pursuant to RC. 5907.04, a veteran who has been a citizen of Ohio for 
five consecutive years or more at any time during his lifetime is eligi­
ble for admission to the Ohio Veterans' Home. 

2 As explained above, before a veteran may be admitted to the Ohio Veterans' Home, 
he must be a resident of the State of Ohio. 16 Ohio Admin. Code 5907-3-01 (A). Thus, 
although a veteran who has been a citizen of Ohio for five consecutive years or more at any 
time during his lifetime is eligible for admission to the Ohio Veterans' Home, he may not be 
admitted into the Ohio Veterans' Home unless he is a resident of the State of Ohio at the time 
of his admission. 




