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It should be noted that by the terms of Section 1342, General Code, the ap­
plication must contain, among other things, "a certificate from two reputable 
citizens that the applicant is of legal age", etc. It clearly follows that if an 
applicant is not of legal age, then the necessary certificate to that efi'Cct cannot 
truthfully be made and consequently the mandatory prerequ'site of Section 1342, 
General Code, as to the age of the applicant would not be satisfied. Of. course, 
only those submitting valid applications are entitled to examinations. 

A question similar to that presented by you was considered in an opmwn 
found in Opinions of the Attorney General for 1930, p. 984, which construed 
Section 1295-28 of the General Code, relative to the admission of applicants to the 
standard examination to practice optometry in this state. Such section provides 
that "any person over the age of twenty-one years * * * shall be entitled to take 
a standard examination * * *." In holding that a person under the age of twenty­
one years may not be admitted to such examination, I pointed out that "The 
legislature has seen fit to expressly provide in plain, unambiguous language that 
one of the qualifications which an applicant must have before he may take the 
examination therein provided is that he be over the age of twenty-one years." 

This same observation is trite of the provision of Section 1342, General Code, 
relative- to the certification that the applicant is of legal age. 

In view of the foregoing and in specific answer to your inquiry, I am of the 
opinion that a person under the age of twenty-one years may not, under the pro­
visions of Section 1342, General Code, be admitted to take the examination for 
a license to practice embalming and the preparafon of the dead for burial, 
cremation or transportation in this state. 

4671. 

Respectfully, 
GILBERT BE1TllfAN, 

Attorney_ General. 

PROSECUTING ATTORNEY-NO DUTY TO DEFEND COUNTY DOG 
WARDEN IN SUIT INVOLVING PERSONAL LIABILITY. 

SYLLABUS: 
A county proscwti11g attorney m1der Sectiou 2917 G. C. owes no duty to appear 

on behalf of a county dog warden in an action which involves only the personal 
liability of such dog wardw. 

CoLUMBUS, OHIO, October 6, J'J32. 

lioN. R. S. CuNNfNGHAM, Prosecuting Attorney, Lancaster, Ohio. 
DEAR StR :-Your recent request for my opinion reads: 

"'We respectfully ask that you g:vc us your opinion m the interpre­
tation of Section 2917 of the General Code. 

The County Dog V.'-arden in this county filed affidavits against three 
individuals for assault with intent to kill. Upon a preliminary hearing 

· in a magistrate's court these men were discharged, the warden having 
failed to identify them as his assailants. 

'Will you now tell us whether or not it is the duty of the Prosecuting 
Attorney in his official capacity under Section 2917 of the General Code 
to defend the dog warden in a civil action for false arrest and malicious 
prosecution." 



1156 OPI~IONS 

Section 2917 to which you refer is as follows: 

"Shall be legal adviser of county and township officers; exception. 
The .prosecuting attorney shall be the legal adviser of the county com­
missioners and all other county officers and county boards and any of 
them may require of him written opinions or instructions in matters con­
nected with their official duties. He shall prosecute and defend all suits 
and actions which any such off'ccr or board may direct or to which it is 
a party, and no county officer may employ other counsel or attorney at 
the expense of the county except as provided in section twenty-four hun­
dred and twelve. He shall be the legal adviser for all township officers, 
and no such officer may employ other counsel or attorney except on the 
order of the township trustees duly entered upon their journal, in which 
the compensation to be paid for such legal services shall be fixed. Such 
compensation shall be paid from the township fund". 

Your attention is called to an opinion of the Attorney General found in 1913 
Opinions Attorney General, Volume 2, page 1222, the syllabus of which reads 
as follows: 

"Under Section 2917, General Code, which requires a prosecuting at­
torney to be the legal adviser of township officers, that official is required 
to defend a justice of the peace or road superintendent in a suit brought 
against either in their official capacity, but not when such suit was brought 
against them in their individual capacity. Whether or not a person is 
sued in official capacity and what effect the refusal of an officer to 
follow the opinion of his legal adviser should be, must be left to the 
circumstances of each case". 
The opinion stated in part: 

"Whether or not a prosecuting attorney shall represent an officer 
of a township in a suit against such township officer must depend upon 
the particular facts in each case. If the interest of the township, that is 
the public, is involved in such action it would be the duty of the prose­
cuting attorney to represent the township in such action, through its 
proper officer or officers, and to protect its interests. If, however, the 
action involves only the personal liability of an off:cer, as for misconduct 
or negligence in office, the prosecuting attorney would not be required 
to represent such officer in such action". 

It is believed that the rule above enunciated is applicable to the situation pre­
sented by your inquiry. 

It should also be noted that since there is not statutory authority for a suit 
of this nature to be brought against a county dog warden it is apparent that the 
action in question is one involving the personal liability of such dog warden. 

In view of the foregoing and in spec:fic answer to your inquiry, I am of the 
opinion that a county prosecuting attorney under Section 2917 G. C. owe~ no 
duty to appear on behalf of a county dog warden in an action which involves 
only the personal liability of such dog warden. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

A ttomey General. 


