
       

 

 

 

 

   

 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1960 Op. Att’y Gen. No. 60-1551 was overruled in part by  
1964 Op. Att’y Gen. No. 64-1261. 
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1551 

BOARD OF ELECTIONS-THE ISSUING OF THE CERTIFI­

CATE OF ELECTION~BOARD UNAWARE OF HIS PAST VOT­

ING RECORD-VOTED AS A MEMBER OF A DIFFERENT 

PARTY RUNNING FOR ELECTION UNDER OTHER PARTY. 

§§3513.191, 3513-.22, R.C. 

SYLLABUS: 

1. Section 3513.191, Revised Code, precludes a person from being a candidate for 
election at a party primary if he voted as a member of a different political party at any 
primary election within the next preceding four calendar years. 

2. Where such a person is accepted as a candidate for election at a party primary, 
the board of elections being unaware of his past voting record, and pursuant to Sec­
tfon 3513.22, Revised- Code, the board of elections has declared that he has received the 
highest number of votes for the office, the board is required by said section to issue 
a certificate of election to such person. 

Columbus, Ohio, July 14, 1960 

Hon. J. B. Yanity, Jr., Prosecuting Attorney 
Athens County, Athens, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Hon. E. B. Young, Chairman of the Athens County 
Board of Elections, has written me requesting an opinion on the 
following set of facts: 

"A filed in regular form a petition for the office of Central 
Committeeman. A had, in fact, voted as a member of a different 
political party at a primary election within the next preceding 
four calendar years. This fact was unknown to the Board of 
Elections until after the election, and A received the highest num­
ber of votes at the election. Before issuance of the certificate of 
election by the Board of Elections A's previous vote in the other 
party primary became known. The question is: Does the board 
of elections have to issue the certificate of election or does Revised 
Code Section 3513.191 prevent the board from issuing said cer­
tificate? If the board of elections must issue the certificate is it 
because of Revised Code 3513.06 which prescribes the time and 
procedure by which protests must be made?" 

https://3513-.22
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The question to be decided is whether the board of elections should 

issue a certificate of election to "A." In this regard, Section 3513.22, Re­

vised Code, reads as follows : 

"Not later than the fifth day after a primary election the 
board of elections shall begin to canvass the election returns from 
the precincts in which electors were entitled to vote at such elec­
tion and shall continue such canvass daily until it is completed. 

"* * * * * * * * *
"\i\Then the canvass of the election returns from all of the 

precincts in the county in which electors were entitled to vote at 
such election has been completed, the board shall determine and 
declare the results of the elections determined by the electors of 
such county or of a district or subdivision within such county. 
If more than the number of persons to be nominated for or elected 
to an office received the largest and an equal number of votes, 
the tie shall be resolved by lot by the chairman of the board in the 
presence of a majority of the members of the board. Such dec­
laration shall be in writing and shall be signed by at least a 
majority of the members of the board. It shall bear the date of 
the day upon which it is made, and a copy thereof shall be posted 
by the board in a conspicuous place in its office. The board shall 
keep such copy posted for a period of at least five days. 

"* * * * * * * * * 
"Election officials, who are required to declare the results of 

primary elections, shall issue to each person declared nominated 
for or elected to an office, a,n appropriate certificate of nomination 
or election, * * * Certificates of nomination or election issued by 
boards to candidates * * * shall not be issued before the expiration 
-of the time within which applications for recounts of votes may be 
filed or before recounts of votes, which have been applied for, are 
completed." (Emphasis added) 

From the facts as given, the board of elections has evidently declared 

that "A" received the highest number of votes for the office. Under Sec­

tion 3513.22, supra, therefore, the board has the duty to issue a certificate 

of election to "A". This appears to be the only construction possible since 

the section does not authorize the board to determine the qualifications of 

the candidate who has received the highest number of votes. In this re­

gard, it was stated in The State, ex rel., Ward v. Kennedy, Secy. of State, 

134 Ohio St., 348, (1939) at pages 350 and 351: 

"Under Section 4785-86, General Code, it is the duty of the 
Secretary of State to place upon the official ballots for the general 
election the names of those candidates who received the highest 
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number of votes at the primary election. That section provides 
in part that the Secretary of State shall canvass all the votes cast 
for the candidates whose nominating petitions are filed with him 
'and shall declare the result.' Also 'He shall, not less than forty 
days before the election, certify the same, together with a form of 
official ballot therefor, to the boards of elections in the several 
counties of the state.' No duty is specifically enjoined upon the 
Secretary of State to determine in this instance the legality of the 
votes cast in Trumbull county. Mandamus will not, therefore, 
lie to compel him to make that determination. Selby, Auditor, v. 
State, ex rel. Smiley, 63 Ohio St., 541, 59 N.E., 218." 

Section 4785-86, General Code, referred to in State, ex rel., Ward, 

supra, is now Section 3513.22, supra. Under this section the secretary of 

state has the duty to declare the results and issue certificates in state-wide 

elections just as a county board of elections has such duty in a county elec­

tion such as here concerned. 

In the case of State, ex rel., Hehr v. Beery, 55 Ohio App., 243 (1936), 

the court stated at pages 243 and 244: 

"Under the provisions of Section 4785-1 et seq., and other 
sections of the General Code, no jurisdiction is vested either in 
the board of elections of a county or in the Secretary of State, as 
chief election officer of the state, to determine whether a person 
who has been nominated for an office under authority of Section 
4785-87, General Code, and to whom a certificate of nomination 
has been issued by the board of elections, possesses the qualifi­
cations of a candidate for such office ; and under the provisions 
of Sections 4785-86 and 4785-98, neither the board of elections 
nor the Secretary of State, until such time as a court of competent 
jurisdiction has held such person to be disqualified, has any 
authority in the preparation of the ballot to do otherwise than 
place the name of such person thereon as a candidate at the ensu­
ing general election." 

\Vhile this case dealt with the question of placing a candidate's name on 

the election ballot after certification of nomination was issued, the court 

held that the board of elections is required to follow the procedure of the 

statute and is not authorized to question the qualifications of the candidate. 

Section 3513.191, Revised Code, to which you refer, reads as follows: 

"No person shall be a candidate for nomination or election 
at a party primary if he voted as a member of a different political 
party at any primary election within the next preceding four 
calendar years." 
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Under the facts as given, "A" had voted as a member of a different political 

party at a primary election within the next preceding four calendar years 

and undoubtedly came within the restriction of Section 3513.191, supra, 

as to his candidacy. It will be noted, however, that this section states that 

no person shall be a candidate, etc. ; not, no person shall be elected, etc. 

Thus, there is a definite question as to whether the section applies where the 

candidacy has not been challenged and the candidate receives the highest 

number of votes for the office. 

Section 3513.05, Revised Code, provides a specific procedure for pro­

testing a candidacy at a primary election, said section reading in part: 

"* * * * * * * * *
"Protests against the candidacy of any person filing a dec­

laration of candidacy for party nomination or for election to an 
office or position, as provided in this section, may be filed by any 
qualified elector who is a member of the same political party as 
the candidate, or by the controlling committee of such party. 
Such protest must be in writing, and must be filed not later than 
four p.m. of the eightieth day before the day of the primary elec­
tion. Such protest shall be filed with the election officials with 
whom the declaration of candidacy and petition was filed. Upon 
the filing of such protest the election officials with whom it is filed 
shall promptly fix the time for hearing it, and shall forthwith mail 
notice of the filing of such protest and the time fixed for hearing 
it to the person whose candidacy is so protested. They shall also 
forthwith mail notice of the time fixed for such hearing to the 
person who filed the protest. At the time fixed such election offi­
cials shall hear the protest and determine the validity or invalidity 
of the declaration of candidacy and petition. If they find that 
such candidate is not an elector of the state, district, county, or 
political subdivision in which he seeks a party nomination or elec­
tion to an office or position, or has not fully complied with sections 
3513.01 to 3513.32, inclusive, of the Revised Code, his declaration 
of candidacy and petition shall be determined to be invalid and 
shall be rejected, otherwise it shall be determined to be valid. Such 
determination shall be final. 

"* * * * * *"* * * 
(Emphasis added) 

In addition to the elector's protest the board could, of course, reject a 

candidate's petition on its own volition for just cause. 

"A's" candidacy not having been challenged by the board of elections 

or by a qualified elector, I have serious doubt whether his qualifications can 
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now be challenged in view of the fact that the specific procedure provided 

was not followed. 

In making the above statement I might note that I am aware of the 

decision of State, ex rel., Marzaris v. Gaylord, 104 Ohio App., 418 (1957), 

in which the second headnote reads: 

"An elector who voted in the Democratic primary election in 
1953, did not vote in any primary election in 1954, and voted in 
the Republican primary elections in 1955, 1956 and 1957, is 
disqualified to be nominated as a candidate of the Republican 
Party by write-in votes cast for him in the primary election of 
1957 notwithstanding he filed no declaration of candidacy and did 
nothing to promote or encourage such write-in vote." 

In the M azaris case, supra, the board of elections had denied a certifi­

cate of nomination to a person who had received the highest number of 

votes for an office ( write-in votes) because he did not qualify under Sec­
tion 3513.191, Revised Code, and in a mandamus action the common pleas 

court and the court of appeals upheld the board. In this case, however, 

the court did not appear to consider the mandatory provisions of Section 

3513.22, Revised Code, but evidently based its decision on the assumption 

that a violation of Section 3513.191, supra, totally disqualified a candidate 

from being elected to office. 

As noted above, Section 3513.191, supra, refers to a person being a 

candidate at a party primary and does not specifically state that such a 

person is disqualified from holding the office. This is in contrast to the 

fact situation in Stat'e, ex rel., Hehr v. Beery, supra, where a person was 
nominated for the office of county engineer, but said person was not a 

professional engineer as required by statute. In that case, the person in­

volved was not qualified to hold the office. In the instant case, the person 

involved was not qualified to be a candidate for the office, but no protest 

was made against his candidacy. Also, as seen earlier, the legislature has 

provided a specific procedure for a protest against a candidate, thereby at 

least implying that such procedure should be followed in any protest. 

The provisions of Section 3513.06, Revised Code, might here be 

noted in this discussion. This section reads in part as follows : 

"If any person desiring to become a candidate for public 
office has changed his name within ten years next preceding the 
filing of his declaration of candidacy, his declaration of candidacy 
and petition must both contain, immediately following his present 
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name, his former names. Any person who has been elected under 
his changed name, without submission of his former name, shall 
be immediately suspended from the office and the office declared 
vacated, and shall be liable to the state for any salar3• he has re­
ceived ·while holding such office. The attorney general in the case 
of candidates for state offices, the prosecuting attorney of the 
most populous county in a district in the case of candidates for 
district offices, and the prosecuting attorney of the county in the 
case of all other candidates shall institute necessary action to 
enforce this section. 

"* * * * * *"* * * 
(Emphasis added) 

Here the legislature deemed it necessary to specifically provide for the 
situation where a candidate has been elected despite the fact that his 
declaration of candidacy was faulty. It might well be argued that, if the 

legislature intended that a person who had been elected despite the fact 
that he was unqualified to be a candidate under Section 3513.191, supra, 

should not be allowed to take office, it would have so provided-as it did 

in Section 3513.06, supra. 

In any event, however, and as noted earlier, I do not believe that the 
board of elections has any authority to now consider the qualifications of 

"A", but having declared the result of the election, is required by Section 

3513.22, Revised Code, to issue a certificate of election. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised : 

1. Section 3513.191, Revised Code, precludes a person from being a 
candidate for election at a party primary if he voted as a member of a 

different political party at any primary election within the next preceding 

four calendar years. 

2. \Vhere such a person is accepted as a candidate for election at a 
party primary, the board of elections being unaware of his past voting 

record, and pursuant to Section 3513.22, Revised Code, the board of elec­
tions has declared that he has received the highest number of votes for the 

office, the board is required by said section to issue a certificate of election 

to such person. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 
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