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action of the water thereon, so as to become unsafe to travelers on such high­
way. 

2. The county commissicners are not required under Section 7563, Gen­
eral Code, to protect by guard rails banks immediately connected with or 
adjacent to a public highway unless they have a perperidicular drop of more 
than eight feet from the surface of the highway and are composed of such 
substance that they may be washed away by the action of water thereon so as 
to be unsafe for travel on such highway.'~ 

A copy of Opinion Xo. 461 is herewith enclosed for your informati'On. 

It will be noted from the foregoing disct:ssion contained in my former opinion 
that the Supreme Court of Ohio has not passed upon the question which you raise, 
and inasmuch as the Court of Appeals in the Harrigan case, supra, has directly passed 
upon the question of the liability of =!-·board of county commissioners to respond in 
damages for the failure to Prect guard rails, as re:juired by the provisions of Section 
7563, supra, in specific answer to your question, it is my opinion that it is the duty 
of the county commissioners to erect glltlrd rails at all perpendicular wash banks more 
than eight feet in height, where such banks have an immediate connection with the 
public highway, or are adjacent thereto, in an unprotected condition, and that such 
duty extends to roads in the state highway system. Upon failure to so do county 
commissioners may be subjected to a suit in damages, in case injuries are sustained 
which directly grow out of such failure. 

2156. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 

MORTGAGE-:\1AY BE EXECUTED BY CHURCH OR RELIGIOUS SO­
SCIETY IXCORPORATED U:\'DER SECTIO:\'" 8623-98, ET SEQ., GEN­
ERAL CODE-:\fUST OBTAIX COrRT ACTHORITY V"NDER SECTION 
10051, GENERAL CODE-EXCEPTIOXS XOTED. 

SYLLABUS: 
A church or religious soci3ty or ass:J~ia~ion incorpora!ed under the prom,swns of 

Sections 8623-98 et s2q., General Co'le, (!he new general corpora!ion act) is required to 
obtain court authority in order to mortgage its property in the manner 7;rorided by Sec­
lion 100.'51, General Code. 

Corx:.:: :,. Omo, May 24, 1928. 

Ho:-<. J. W. TA~NEHILL, Superintendent-of Building ana L~'ll: Association~, 
Columbus, Ohio. 

DEAR SrR:-This will ackn:>wleige re~eipt of your recent communication whieh 
reads as follows: 

"Will you plea5e advise whether or not a church or religious society or 
association incorporated under the provisions of Sections 8623-98 et seq. of 
the General Code of Ohio is re:juired to obtain authorization of Court in the 
manner contemplated by Section 10051 of the General Code in connection 
with the mortgazing of property, the title to which is held in the name of 
such incorporated body?" 
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The provisions of the new corporation act relative to corporations not for profit 
make it clear that such corporations may purchase, hold and dispose of real estate 
and, as an incident to that right, such corporations have the right to mortgage such 
property. 

Section 10051, General Code, however, provides as follows: 

"When a charitable or religious society or association desires to sell, lease, 
exchange or incumber by mortgage or otherwise any real estate owned by it, 
or held in trust by it for a specified religious or charitable purpoEe, or held for 
its use or benefits by trustees either chosen by it or otherwise constituted, for 
any such purpose, except grounds used or occupied as burial places for the 
dead, the trustees, wardens and vestry, or other officers intrusted with the 
management of the affairs of such society or association or holding the title 
to such property, or such society or association itself, if it be ·incorporated under 
any law of this state, in the common pleas court of the county in which the real 
estate is situated may file a petition stating how and by whom the title thereto 
is held, that such society or association deEires to make the mle, lease, ex­
change or incumbrance and setting forth the object thereof. If upon the 
hearing of the case it appears that such sale, exchange, lease or incumbrance 
is desired by the members of the society or association and that it is right 
and proper that authority be given to accomplish it, the court may author­
ize the trustees or other officers of the society or association, or if incorporated 
the society or association itself, to sell, lea~e, exchange or incumber such real 
estate in accordance with the prayer of the petition and upon such terms as 
the court deems reasonable." (Italics the writer's.) 

It accordingly remains to be seen whether or not the provisions of this sedion are 
applicable to a church or religious society incorporated under the provisions of the new 
corporation act. 

The ordinary rule is, that, in the absence of express provisions to the contrary, 
where a general codification of laws is made and a complete method of procedure pre­
scribed, such as is provided by the new general corporation act, earlier inconsistent 
statutes are impliedly repealed. In this instance, however, as a part of the general 
corporation act the Legislature adopted Section 8623-132, General Code, which is as 
follows: 

"When special provision is made in the General Code for·the incorpora­
tion, organization, conduct or government of corporations formed for any 
specified purpose, this act shall not apply, but the special provision shall govern 
unless it clearly appears that the special provision is cumulative." 

This section has clear reference to any specific statute then in force with relation 
to corporations formed for any specified purpose. In my opinion Section 10051, supra, 
and the succeeding sections relating to the procedure prescribed, are clearly special 
provisions in that they are applicable only to charitable or religious societies or associa­
tions. These provisions likewise are specifically directed toward the conduct of these 
special forms of corporations. Such being the case, by the e;\.lJress language of Section 
8623-132, the general corporation act does not apply. Consequently, I have no hesi­
tancy in saying that Section 10051, General Code, is still in force and effect as to cha,ri­
table or religious societiPs or associations. 

In tli.is connection, however, the provisions of Section 10054, General Code, 
should not be overlooked. This section, as amended by the last Legislature, reads as 
follows: 



1256 OPINIONS 

"The trustees of a church organization, religious or charitable society 
or association, or such organization, religious or charitable society or associa­
tion itself, if incorporated, and all persons holding title to property in trust 
therefor, may upon a two-thirds vote of the members of the organization 
connected therewith present and voting at a meeting duly called and held 
for that purpose, lease, transfer, convey or incumber it to other trustees of the 
same denomination or to the trustees of such organization, society or associa­
tion itself of the same denomination if incorporated under the law of this 
state. But the lease, transfer, conveyance or incumbrance shall be made only 
when the property so transferred, leased or incumbered, or the proceeds 
thereof, or the revenue arising from the use thereof, is still to be used for the 
religious, missionary or church purposes of said denominations, or, if a chari­
table organization, for the specified charitable purpose." 

This section authorizes the encumbrance of the property of an incorporated 
church by a two-thirds vote of the members, without court order, where the encum­
brance is made to an organized society or association of the same denomination and 
the proceeds of the encumbrance arc to be used for the same character or purpose. 

Specifically answering your inquiry I am of the opinion that a church or religious 
society or association incorporated under the provisions of Sections 8623-98 et seq., 
General Code (the new general corporation act) is required to obtain court authority 
in order to mortgage its property in the manner provided by Section 10051, General 
Code. 

2157. 

Respectfully, 
EDwARD C. TURNER, 

Attorney General. 

COUNTY COMMISSIONERS-WITHOUT AUTHORITY TO EXPEND 
PUBLIC MONEY TO DREDGE A RIVER IN AID OF NAVIGATION. 

SYLLABUS: 
A board of county commissioners is without authority to expend public moneys to 

dred(pe a river in aid of navigation. 

CoLUMBus, OHIO, May 24, 1928. 

HoN. D. A. BAIRD, Prosecuting Attorney, Elyria, Ohio 

DEAR Sm:-This will acknowledge your letter dated May 18, 1928, which reads: 

"Black River is a navigable stream flowing through the City of Lorain 
and emptying into Lake Erie. Boats on the Great Lakes navigate this stream 
for a distance of about four or five miles, within the limits of the city. Each 
year si:t deposits form in the channel of the river, making it impossible for 
the boats to navigate the stream unless it is dredged or cleaned out, and the 
City of Lorain has been doing this in the past and it is more or less expensive. 

The City of Lorain has asked the County Commissioners to contribute 
to the expense of dredging the river. The Commissioners are willing to co­
operate with the city and pay part of the expense, if it can be legally done 
and we would like to inquire whether or not they hav~ any authority to appro­
priate money for this purpose." 


