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SYLLABUS: 

A state or county employee is not entitled to earn vacation leave credit 
under Sections 121.161 or 325.19, Revised Code, during the period of military 
leave of absence (not a leave of absence under Section 5923.05, Revised Code) 
prior to being restored to former offfce or position under authority of Section 
143.22, Revised Code, and/or Sections 5903.03 ·and 5903.04, Revised Code. 

2. A state or county employee is not entitled ·to earn sick leave credit 
under Section 143.29, Revised Code, during the period. of a military leave of 
absence (not a leave of absence under Section 5923.05, Revised Code) prior to 
being restored to former office or position under authority of Section 143.22, 
Revised Code, and/or Sections 5903 and 5903.04, Revised Code. · 

Columbus, Ohio, January 4, 1963 

Hon. James T. Welsh 
Director of State Personnel 
Ohio Departments Building· 
Columbus 15, Oh10 

Dear Sir: 

I have received your request for my opinion on the following 
question: 

"Is a State employee, or County employee, entitled 
to earn vacation leave credit as provided under Section 
121.161 or 325.19 or sick leave credit as provided under 
Section 143.29, during the time which he is on a leave of 
absence for military service without pay, as provided in 
Sections 143.22, 5903.03 and 5903.04 of the Ohio Revised 
Code?" 

The rights of public employees returned to their positions 
after periods of military service are treated in two separate chap­
ters of the Revised· Code. Section 143.22, Revised Code, provides in 
pertinent part as follows: 

"Any person who, at the time he held or holds an 
office or position in the public service and has held such 
office or position for a period of ninety days or more, 
enlisted or enlists in the armed services of the United 
States subsequent to December 8, 1941, was or is com­
missioned in said armed services, or was or is called 
into said armed services in consequence of an act of con­
gress, the call of the president of the United States, or 
due to his status in the reserve forces, national guard, 
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or other similar defense organization shall, within thirty 
days after making application therefor, be restored to the 
office or position held by him immediately prior to his 
entering the armed services * * * 

"* ·* * * * ** * * 
"Whenever the time or period of employment in the 

classified service affects the status, rank, rating, incre­
ments, or qualifications in any respect, of any person who 
has served in the armed services of the United States or 
as contemplated by this section, such persons shall be 
given credit for the period in which he served in such 
armed services as though such time were served in the 
course of his regular employment. 

"* * * * * * * * *" 

Section 5903.03, Revised Code, makes much the same pro­
vision as to restoration of public employees to their former positions 
after military service; and Section 5903.04, Revised Code, makes 
the following provision as to the rights of employees so restored: 

"A public employee restored to a position in accord­
ance with Section 5903.03 of the Revfaed Code shall not be 
discharged from such position without cause within one 
year after such restoration, and, without limiting other 
rights conferred by this section or other sections of the 
Revised Code, is considered to have been on furlough or 
leave or absence during his military duty. He shall be 
restored without loss of seniority, and upon promotion or 
advancement. following completion of the period of em­
ployment required therefor, his seniority date in the 
advanced position shall place him ahead of all persons pre­
viously junior to him and who so advanced during his 
absence. He shall also, on reinstatement, be entitled to 
participate in insurance, including pension plans and 
medical insurance, and other benefits dependent on length 
of employment, including vacation pay and severance pay, 
as if he had remained continuously at work; * * *." 

I have recently rendered an opinion in which I concluded that 
in the case of conflict between Sections 143.22 and 5903.03, Revised 
Code, Section 143.22, being the latest expression of legislative in­
tent, should be taken to be controlling (Opinion No. 3290, Opinions 
of the Attorney General for 1962, issued on September 19, 1962.) 
Sections 5903.03 and 5903.04, having· the same legislative history 
and, in fact, originating in the same enactment of the legislature, 
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viz. 124 Ohio Laws, 81, it is my opinion that the same rule should 
be applied as to any conflicts between Section 143.22 and Section 
5903.04. As to the portions of these sections which apply to your 
questions, however, it is my opinion that there is no direct conflict 
and that effect should, therefore, be given to the provisions of each 
in arriving at an answer to those questions. 

Authority for vacation leave for state employees appears in 
Section 121.161, Revised Code, and, for employees in the county 
service, in substantially identical language so far as is pertinent 
to your question, in Section.- 325.19, Revised Code. Said Section 
121.161, Revised Code, provides in part: 

"Each full-time state employee, including full-time 
hourly-rate employees, after service of one year with the 
state, is entitled, during each year thereafter, to two 
calendar weeks, excluding legal holidays, of vacation leave 
with full pay. Employees having fifteen or more years of 
service with the state are entitled, during each year 
thereafter, to three calendar weeks, excluding legal holi­
days, of vacation leave with full pay. Two calendar weeks 
of leave with pay will have been earned and will 
be due an employee upon attainment of the first anniver­
sary of employment and annually thereafter, and three 
calendar weeks of leave with pay will have been earned 
and will be due an employee upon attainment of the fif­
tenth anniversary of employment and annually thereafter. 
Upon separation from state service, except for cause, an 
employee shall be entitled to compensation for the pro­
rated portion of any earned but unused vacation leave to 
his credit at time of separation. 

"* * * * * * • • *" 

My immediate predecessor, in answer to the question whether, 
in the case of a state employee restored to his former position 
after military leave of absence, time spent in the military should be 
counted toward the fifteen years of service required to qualify for 
three weeks vacation, concluded that such time should be so counted 
(Opinion No. 2200, Opinions of the Attorney General for 1958, page 
354). I am in accord with that conclusion and am also of the opinion 
that it applies with equal force to employees in the county service. 
I do not, however, construe either the statutes or that opinion to 
authorize the actual earning of vacation leave credit in the state or 

https://Section.-325.19
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county service while the employee is on a leave of absence for mili­
tary service without pay. 

I am aware that certain statutory language, particularly that 
ab9µt p~rticiIJ~tion in "vacation pay" in Section 5903.04, _supra, 
might be construed by some to authorize such earning of vacation. .. .. 
leave credit. I am unwilling, however, to adopt such a construction 
for several reasons. First, the language is subject of the other con­
struction having reference to qualification for three weeks' vaca­
tion, which, in view of the general tenor of that section and the 
references in Section 143.22, supra, to "status" or "qualifications," 
seems to me the more reasonable of the two. In addition, I would be 
most reluctant, absent explicit statutory language, to imply a right 
to paid vacation from the state or county for periods when th em­
ployee was actually being. paid and given vacation leave by a differ­
ent employer viz. The United States Government. (For an example 
of such explicit p_ay authorization see Section 5903.05, Revised 
Code.) It can not be contended that the sections above quoted having 
to do with rights of r~storation to office or position after military 
leave of absence, require the state of county to pay the employee's 
salary for the period. of that leave of absence. In my opinion it can 
no more successfully be contended that they require the state or 
county to pay the employee for .. vacation leave during the same 
period. 

Turning now to the second question presented, authority for 
sick leave for both state and county ·employees is contained in Sec­
tion 143.29, Revised Code, which provides in pertinent part as fol­
lows: 

"Each full-time employee, whose salary or wage is 
paid in whole or in pa.rt by the state, and each full-time 
employee in the various offices of the county service and 
municipal service; and each full-time employe of any 
board of education,' shall be entitled for each completed 
month of service to sick leave of one and one-fourth work. 
days with pay. EmploY.ees may use sick leave, upon ap­
proval of the employing unit, for absence due to illness, 
injury, exposure to contagious disease which could be com­
municated to other employees, and to illness or death in 
the employee's immediate family. Unused. sick leave shall 
be cumulative up to ninety work days, unless more th11n 
ninety days are approved by the responsible administra-
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tive officer.:.of the employing unit. The previously accumu­
lated sick leave of an employee who has been separated 
from the public service may be placed to his credit upon 
his re-employment in the public service. An employe who 
transfers from one public agency to another shall be 
credited with the unused balance of his accumulated sick 
leave. * * * 

* * *""* * * * * * 

I have recently rendered an opinion on the possible application 
of this section to a school teacher who had been re-employed after 
a period of military service. (Opinion No. 1846, Opinions of the At­
torney General for 1960, page 698). I there concluded that sick 
leave was not accumulated during the period of military service; 
and, although that opinion did not specifically consider the possible 
application of Section 143.22, supra, or Sections 5903.03 and 
5903.04, supra, .I remain of the opinion that the conclusion there 

' • • ' • 'lo 

reached was correct and applies with equal validity to all state and 
county employees. Sick leave earned at the rate of 1¼ days· per 
month of service as provided in Section 143.29, supra, is not a mat­
ter of "status; rank, rating, increments or qualifications" as those 
terms are used in Section 143.22, supra. Nor, is it a "benefit. !l,epEln­
dent upon length of service" as that phrase is used in Section 
5903.04, supra. As in the case of vacation leave, then, I am con­
strained to conclude that a state or county employee is not entitled 
to earn sick leave while on military leave of absence. 

You will note that my above conclusions as to vacation and sick 
leave do not. apply to the case where under Section 5923.05, Re­
vised Code, an employee takes a leave of absence of not over 31 days 
in a year to engage in ~ilitary activities, and during that period 
remains on the public payroll. I ani of the opinion that in such a 
case the employee does ~a~n vacation and sick leave during the time 
that he is away on military duties. 

In specific answer to·your questicns, therefore, it is my opinion 
' , 'f' 

and you are advised that a state o:r; coµnty emploY:ee is entitled to 
earn neither vacation leave credit under Sections 121.161 or 325.19, 
Revised Code, nor sick leave Gredit under Section 143.29, Revised 
Code, during the period of a military lea:v:e of abs~nce (not a leave 
of absence under Section 5923.05, Revised Code) prior to being 
restored to former office or position under authority of Section 
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143.22, Revised Code, and/or Sections 5903.03 and 5903.04, Revised 
Code. 

Respectfully, 
MARK McELROY 

Attorney General 




