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OPINION NO. 71-043 


Syllabus: 

A board of education of a local school district may issue 
"contracts" to school personnel for the ensuing year, even though, 
to the board's knowledge, the estimated income will be less than 
the total amount of said contractual obligations. 
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To: Robert D. Webb, Ashtabula County Pros. Atty., Jefferson, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, August 20, 1971 

I am in receipt of your request for my opinion, which you 
state as follows: 

"The estimated income for the calendar year of 
197J will be less than the amount necessary to meet 
contractual obligations for all school personnel, 
both certified and non-certified, for the calendar 
year 1971. 

"Is it possible for said school system [Grand 
Valley Local School] to issue contracts for the en­
suing year, knowing that the estimated income will 
be less than the amount of said contractual obligations?" 

It appears from other statements in your letter that the 
board has obtained advances on the school foundation program 
payments. Amended Substitute House Bill No. 1023: 133 Ohio Laws, 
2895, 2898. I conclude therefore that extraordinary procedures 
have been exhausted and that your question is confined to the 
budgeting rules applicable to school boards. These are regulated 
under the Budget Conunission provisions, Section 5705.27 et seq., 
Revised Code. 

Section 5705.39, Revised Code, in pertinent part, is as 
follows: 

"The total appropriations from each fund shall 
not exceed the total of the estimated revenue avail ­
able for expenditure therefrom, as certified by the 
budget conunission,* * *·" 

Section 5705.41, Revised Code, is, in part, as follows: 

"No subdivision or taxing unit shall, 

"(A) Make any appropriation of money except 
as provided in sections 5705.0J to 5705.47, in­
clusive, of the Revised Code:*** 

"(B) Make any expenditures of money unless 
it has been appropriated as provided in such sec­
tions: 

"* * * * * * * * * 
"(D) Make any contract or give any order 


involving the expenditure of money unless there 

is attached thereto a certificate of the fiscal 

officer of the subdivision that the amount re­

quired to meet the same, or in the case of a 

continuing contract to be performed in whole, or 

in part, in an ensuing fiscal year, the amount 
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required to meet the same in the fiscal year in 
which the contract is made, has been lawfully 
appropriated for such purpose and is in the 
treasury or in process of collection to the 
credit of an appropriate fund free from any 
previous encumbrances.*** 

"* * * * * * * * * 
"* * * 'Contract' as used in this section 

excludes current payrolls of regular employees 
and officers. 

"* * * * * ... * * * 
A school district is a subdivision to which such provisions apply. 
See Section 5705.29, Revised Code. Thus, a school district may 
expend only such money as has been appropriated and may not 
appropriate more than the total of the estimated revenue available 
for expenditure. 

As to contracts with school personnel, one of my predecessors, 
in Opinion No. 1261, Opinions of the Attorney General for 1927, 
held, in Syllabus No. 5, as follows: 

"The statutory requirement that no contract 
shall be entered into by any subdivision until 
the fiscal officer has certified that the money 
for the payment thereof is in the treasury or in 
the process of collection, has no application to 
the contract of employment between boards of edu­
cation and the teachers of the district." 

In discussing the matter, he said, at page 2261, as follows: 

"A consideration of this language [Section 
5705.41 (D), Revised Code] together with the entire 
provisions of the Act discloses that it was the 
intention of the legislature that the term 'contract' 
as used in that section should not be applied to the 
contract of employment of the regular employes and 
officers who were paid by current payrolls. There­
fore, even though the teachers are employed by con­
tract as specifically provided for by law, they are 
placed in the same class as other employes and the 
provision that the money must be appropriated 
before the contract is entered into has no 
more application to such teachers than it has 
to other employes.* * *" 

In accord, are Opinion No. 4872, Opinions of the Attorney General 
for 19321 ~ v. Brewster Village School District, 29 N.P. (n.s.) 
134 (1932)1 ~ v. Board of Education, 8 Ohio c.c.R. (n.s.) 305 
(1906). The same is true, of course, respecting contracts of non­
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teaching employees, as regulated under Secti-on 3319.081 et seg., 
Revised code. See Opinion No. 71-021, Opinions of the Attorney 
General for 1971. 

Thus, the board of education may not expend or obligate 
itself to expend more than its budgeted income for a year and 
that the execution of "contractsa for personal service of teachers 
and nonteaching personnel does not constitute the creation of an 
obligation to expend more than the budgeted income. Accordingly, 
a school board may issue contracts to school personnel even though 
the estimated income will be less than the total amount of com­
pensation called for in such contracts. 

While not expressly involved in your question, your attention 
is directed to the provisions of Section 5705.46, Revised Code, 
which are, in part, as follows: 

a** *The total expenditures for such purpose 
[payment of current payrolls] during the first half 
of any fiscal year shall not exceed six tenths of the 
appropriation therefor, unless the taxing authority 
of such subdivision, by a three-fourths vote of all 
the members, waives such limitation.**•• 

Under those provisions the board must take affirmative action 
by three-fourths vote of its members if the school is intended to 
be operated continuously until the funds are depleted. When 
depleted, of course, the employment relationship becomes altered 
to the extent that no further payments for personal service may 
be made, or, in other words, a layoff becomes mandatory. 

In specific answer to your question, it is my opinion, and 
you are so advised that a board of education of a local school 
district may issue "contracts" to school personnel for the ensuing 
year, even though, to the board's knowledge, the estimated income 
will be less than the total amount of said contractual obligations. 




