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380 OPINIONS 

TRANSFER OF TERRITORY ANNEXED TO MUNICIPALITY­

STATE BOARD HAS AUTHORITY TO APPROVE TRANSFER 

OF AiLL, NOT A PART, OF TERRITORY ANNEXED-§3311.06, 

RC. 

SYLLABUS: 

Under the .provisions of Section 3311.06, Revised Code, the state board of oouca­
tion does not have the authority to approve the transfer for school purposes of a part 
but not all of the territory which has been annexed to a municipality. 

Columbus, Ohio, August 7, 1957 

Hon. E. E. Holt, Superintendent of Public Instruction 

Depa:rtment of Education, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Sometime ago the Sta..te Board of Education authorized the 
Superintendent of Public Ins,tmction, as Executive Secretary of 
the State Board, to secure an opinion from your office concerning 
a question which we anticipated at that time. The question was 
not submitted at tha,t :time because the ,problem had not actually 
arisen 1but was only anticipated. Since ,that time, however, the 
problem has become an adual-ity and hence I would now respect­
fully caH your attention to ,the provisions of Section 3311.06 of 
the Ohio Revised Code and request your opinion upon the follow­
ing question: 

'Does the State Board of Education have the 
authority to approve the transfer for school purposes 
of a part but not all of the territory which has been 
annexed to a municipality?' 

https://ANNEXED-�3311.06


381 ATTORNEY GEXERAL 

"The following example will serve to clarify the situa,tion and 
to illustrate the need for such an opinion. Recently a portion of 
Warren Township School District of Trumbull County has been 
annexed to the city of Wan-en for municipal purposes. U.p ,to the 
present time the Warren City Board of Education has not filed 
w,ith the State Board of Education a request for this territory to 
be made a part of the \Varren City School District. Presumably 
the Warren City Board of Education is indifferent as to whether 
or not the territory be made part of the city school district. How­
ever, a group of patrons, representing a fractional ,part of this 
annexed territory, has petitioned the State Board of Education to 
approve the transfer of that ,portion of the annexed ,territory to the 
city of vVarren for school purposes. vVe do not know the attitude 
of the patrons in the remaining portion of the annexed territory 
as .they have not expressed themselves one way or another. It has 
been the ,policy of the State Board of Education to not recommend 
transfer of territory for school purposes in connection with these 
annexations unless and until a request for such transfer is made 
either hy the board of education of the municipality to which the 
territory has been annexed or by the resident electors residing in 
the annexed territory." 

Section 3311.06, Revised Code, to which you refer reads m part as 

follows: 

"The territory include within ,the boundaries of a city, local, 
exempted village, or joint vocational school district shall be con­
tiguous except where a natural island forms an integral part of 
the district. 

"\Vhen territory is annexed to a ci.ty or village, such territory 
thereby becomes a ipar,t of the city school district or the school dis-
trict of which the v,illage is a part, and the legal title to school 
property in .such ,territory for school purposes shall be vested in 
the board of education of the city school district or the school dis-
trict of which the village is a part; provided, that when the terri-
tory so annexed to a city or village comprises part but not all of 
the territory of a school district, the said territory shall become a 
part of the said city school district or the school district of which 
the village is a part only upon approval by the state board of 
education. * * *" (Emphasis added.) 

This statute clearly shows that the approval of the state board of 

education, if given, must be approval as to all of the school district territory 

annexed. The phrase "the said territory'' refers to the terr,itory annexed 

to a city or viUage in toto and nothing contained ,in the statute permits the 

interpretation that the state boa-rd of education may approve the transfer 

of anything less than the whole of such territory. 
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In this respect it should be noted that the prov,iso relating rto the state 

department of education was not introduced into Section 3311.06, Revised 

Code, until September 29, 1955. Prior to that time, :ternito-ry annexed to a 

city or village automatically became a part of the city school district or the 

school distr,ict of \\shich the village was a part, Board of Education v. Board 

of Education, 48 0.0. 256. Tha,t being the case, there could ,be no question 

ar,ising as to the transfer of only a ,part of the territory annexed as is here 

presented. The legislative intent manifested at that time was that all ,terri­

tory annexed be transferred and I do not believe that the general assembly 

in enacting the proviso relart.ing to the state ,board of education changed this 

intent. Said proviso was enac,ted solely for the purpose of pennitt,ing the 

state board of education to determine the feasability of a transfer of annexed 

territory which comprises a part but not all of the territory of a school 

district and ,in the aibsence of more explicit language I cannot see where 

such proviso was •intended to confer upon the state lboard of education 

authority to approve the transfer of less than all ,the territory annexed. 

The ,general rule of statutory construction is that provisos a-re to ,be 

strictly ,interpreted, Sutherland, Statutory Construction, Section 4933. In 
Lessee of Allen v. Parish, 3 Ohio 187, 193, the purpose of a proviso is 

described as follows : 

"A proviso ,is generally used in a statute to qualify, limit, 
or restrain ,the operation of general terms contained in a prev,ious 
part of the section or act, and not to introduce a distinct and inde­
pendent proposition." (Emphasis added.) 

Following this rnle of strict •interpretation and recognizing the fact 

that an affirmative ,answer to your question would resulrt in the introduction 

of a distinct and independent proposition into the law as compared wi,th its 

operation prior to September 29, 1955, it is my opinion and you are advised 

that: 

Under .the prov1s10ns of Section 3311.06, Revised Code, the state 

board of education does not have ,the autho-rity to approve the transfer for 

school purposes of a part but not all of the territory which has ibeen annexed 

to a municipality. 

Respectfully, 

w ILLIAM SAXBE 

Attorney General 




