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examine this question, as the member or members of the board of education who 
had appointed themselves to the library board never became members of the 
library board, and the question of incompatibility could not arise. 

You also state in your inquiry that the acts of the board of education in 
the Covington School District in hiring teachers have been questioned for the 
reason that the deciding vote in employing such teachers was cast by a mem~er 
of the board of education who is also acting as trustee of the joint library board. 

As I view the law, and especially in accordance with the decision of the case 
of State vs. Taylor, supra, the status of the board of education of the Covington 
School District has not been in any way affected by its attempted action to appoint 
its members as members of the board of trustees of the joint library board. In 
any event, its proceedings would be that of a de facto board, and would be 
perfectly valid, and its legal existence could not be collaterally attacked. 

Specifically answering your questions: 

1. The boards of education of Covington School District and Newberry 
Township School District can not appoint their members to membership, on a 
board· of trustees, for the management of a joint library created under the pro­
visions of Section 7633, General Code. 

2. The fact that the Covington · School District Board of Education has 
attempted to appoint certain of its members to membership on a board of 
trustees for the management of a library owned and operated by it jointly with 
another school district, and such member or members have been, ·and are now 
acting as such library trustees under an attempted appointment does not render 
the acts and proceedings of the school board invalid, even though such member 
participated in the proceedings of the board, and contracts entered into with 
teachers by such board, providing the provisions of law with reference thereto 
have been complied with, are valid. 

604. 

Respectfully, 
EDWARD c. T!JR~ER, 

Attomey General. 

BOAJH) OF EDUCATIOX-UNAUTHORIZED TO EXPEND IX EXCESS OF 
A BOXD ISSUE UXLESS TEE BOND LEGISLATIO.:-J AXD XOTICE OF 
ELECTJO.:-J INDICATED THAT THE RESULTIXG DIPROVE:.\IENT 
WOULD BE INCO~fPLETE OR THAT OTHER SOURCES OF REVENUE 
WOULD BE UTILIZED IX THE CO:\!PLETION. 

SYLLARL"S: 

lVhrre the electors of a school district have authori::ed a bond issue for a 
specific impro·uemellt, the board of rducation is without authority to c.rpeud i11 excess 
of tlze sum so authori::ed for the completion of such improvement, unless the bond. 
legislatio11 aud notice of election ilzdicatcd that the resultiug improo.'CIIlellt would be 
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incomplete or that other sourccs of reVenue would be utili.::ed 1n the compf.ction' 
thereof. 

CoLUMBUS, OHIO, June 13, 1927. 

HoN. E. A. BRowx, Prosecuting Attorney, Circleville, Ohio. 

DEAR SIR :-This will acknowledge your recent communication as follows: 

"The Board of Education of Pickaway township, Pickaway county, Ohio, 
contracted for the improvement by way of a new building and remodeling 
the old, for the price of $58,000. The old indebtedness outstanding is 
$9,000. A new bond issue was voted by the electors of said school district, 
as provided by Section 7625 G. C. in the sum of $45,000. You will observe 
there is a deficiency, or will be, of approximately $13,000. 

Inquiry: Can the board of education of said school district issue bonds 
to complete the improvement without submitting the same to the electors 
as provided by Section 7629 G. C.?" 

From your statement of facts the board of education has actually entered into 
contracts for the improvement in the aggregate sum of $58,000, whereas the bond 
issue voted by the electors only authorized the expenditure of $45,000. You further 
state that there is or will be a deficiency of al?proximately $13,000 and inquire whether 
the board may now issue bonds to complete the improvement without submitting 
the question of the issue to a vote of the electors. 

The situation which you present is entirely unwarranted in law. I assume that 
the vote of the electors authorized the expenditure of $45,000 for this improvement 
complete and that no other source of revenue was contemplated. This is indicated 
by your statement that there will be a deficiency of approximately $13,000. Such 
being the fact, there was no authority whatsoever for the board to enter into con­
tracts to the amount of $58,000. By so doing the will of the people, as indicated in 
their vote for the $45,000 bond issue, has been entirely disregarded. In this connection 
I call your attention to the case of State ex rei vs. Andrews, 105 0. S. 489, the 
fourth branch of the syllabus of which reads as follows: 

"\Nhen the voters of a county sanction the policy of building a county 
jail by voting a bond issue in an amount certain, the policy adopted is one 
involving the expenditure of no greater sum than that approved, and a 
building commission is without power to contract for such building under its 
adopted policy and plan involving an estimated expenditure of an amount 
in excess of that sanctioned by the voters." 

As was said by Judge Hough in the opinion in that case, to hold otherwise would 

"mean either a useless expenditure of public funds or driving the citizens 
of Cuyahoga county into voting further bond issues to complete such build­
ing, in order to make of use and value their funds already expended." 

The reasoning of that opinion is clearly applicable in this case, since I gather from 
your statement that the voters would be compelled to vote for an additional issue 
in order to complete the improvement which they already had indicated should be 
kept within the $45,000 limitation. 

There is a further reason why any contracts entered into for the aggregate of 
$58,000 would be illegal. The legislature has seen fit to place strict safeguards around 
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the expenditure of public money. To that end, Section 5660 of the General Code has 
been enacted, which requires prior to the making of any contract by any public official, 
a certificate of the proper fiscal officer showing that the money required to meet the 
contract is in the treasury or in process of collection. The pertinent part of that 
section is as follows: 

"No contract, agreement or other obligation calling for or requiring for 
its performance the expenditure of public funds from whatsoe,·er source 
derived, shall be made or assumed by any authority, officer, or employee of 
any county or political subdivision or taxing district, nor shall any order for 
the payment or expenditure of money be approved by the county commis­
sioners, council or by any body, board, officer or employee of any such sub­
division or taxing district, unless the auditor or chief fiscal officer thereof 
first certifies that the money required to meet such contract, agreement or 
other obligation, or to make such payment or expenditure has been lawfully 
appropriated or authorized or directed for such purpose and is in the treasury 
or in process of collection to the credit of the appropriate fund free from 
any previous and then outstanding obligation or certification, which certificate 
shall be filed with such authority, officer, employee, commissioner, council, 
body or board, or the chief clerk thereof. The sum so certified shall not 
thereafter be considered unencumbered until the county, subdivision or dis­
trict is discharged from the contract, agreement or obligation or so long 
as the order is in force. Taxes and other revenues in process of collection 
or the proceeds to be derived from lawfully authorized bonds. notes, or 
certificates of indebtedness sold and in process of delivery shall, for the 
purposes of this section, be deemed in the treasury or in process of col­
lection and in the appropriate fund." 

From your statement that there now exists a deficiency and that the contracts 
have already been entered into in the aggregate sum of $58,000, I can reach no other 
conclusion than that either no certificate was obtained or that such certificate was 
not made in accordance with the facts. For this reason alone the proceedings would 
appear to be illegal. 

If, however, you are incorrect in stating that the contracts have actually been 
entered into and the fact is that estimates merely have been received, which indicate 
a necessary expenditure of $58,000, a somewhat different situation is presented. 
Such a situation is too often met by this office in the examination of transcripts 
for bond issues of school districts. It is the duty of the board of education, before 
submitting to the voters the question of a bond issue, to know within reasonable 
limits the amount of money necessary to complete the improvement contemplated. 
While it is of course impossible to determine with mathematical accuracy the cost 
of an improvement of this character, yet, by obtaining estimates, a fair approximation 
can be reached and sufficient allowance made over and above such approximation 
to take care of co11tingencies. This should be the method pursued in determining 
the amount of the bond issue to be submitted to a vote of the electors. 

\Vhere, however, the authority of the electors has been obtained for the ex­
penditure of a specific amount for a specific improvement, the board is without 
authority to expend upon that improvement more than the amount so authorized. 
This is clearly the rule since the enunciation of the supreme court in the case from 
which I have quoted. 

From what I have said, you will observe that I am of the opinion that a board 
of epucation must confine its expenditures within the limitation as to amount author­
ized by a vote of the people for a specific improvement, but I believe it would be 
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entireh· competent to submit the question of issuing a certain amount of bonds for 
a partial structure only, provided that the facts were clearly set forth in the bond 
legislation and in the notice of the election and ballots used. It would also be proper, 
in the event that there existed a sum in the building fund of the district available 
for the impro,·ement. to issue bonds merely to augment the amount already available, 
provided this fact is made clear. I assume, however, that there was no indication in 
this case that the expenditure of the $45,000 would not complete the impro,·ement. 
For this reason, I am of the opinion that the board of education, in the case you 
cite, is without authority to issue bonds without submitting the question to a vote 
of the electors in order to complete an impro,•ement for which they have already 
been authorized to expend the sum of $4S,OCJO only. In order to legalize the pro­
posed expenditure it will be necessary to secure authority from the people by sub­
mitting the question of the issuance of the $13,000 additional bonds in such a way 
that the voters will be ach·ised that this expenditure is to supplement the !f45,000 
expenditure originally authorized. 

605. 

Respectfully, 
EDWARD c. TURNER, 

Attomcy General. 

HOUSE BILL l\0. 80-IS SUBJECT TO TEE REFERENDUM-REFER­
ENDUM DISCUSSED. 

SYLLABUS: 

Under the pro·visions of Section 1c of Article II of the Ohio Constitution, House 
Bill No. 80 not being an act which is self-c.recutillg in providing for a tax levy is 
subject to the referendum and docs not become rffcctit•c until ninety days after it 
was filed i11 the office of the Secretary of State 011 :Hay 12, 1927, which will be 011 

and after August 10, 1927. 

CoLUMBUS, OHIO, June 13, 1927. 

Bureau of InsPection a11d Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLD!EN :-This will acknowledge receipt of your recent communication re­
questing my opinion as follows: 

"You are respe::tfully requested to advise this department when House 
Bill No. 80, enacted at the present session of the General Assembly became 
or will become effecth·e. The question arises in our mind whether this 
is an act which under the constitution should become effective upon the filing 
of the same in the office of the Secretary of State or whether it is not 
effecti,·e until after the expiration of the period of ninety days." 

Article II, Section 1d of the Ohio Constitution provides as follows: 

"Laws providing for tax levies, appropriations for the current expenses 
of the state government and state institutions, and emergency laws necessary 
for the immediate preservation of the public peace, health or safety, shall 
go into immediate effect. * • * 


